Kira Poutanen kohtasi ennakkoluulonsa ja kirjoitti chick litiä.
Kira Poutanen kohtasi ennakkoluulonsa ja kirjoitti chick litiä.

Kirjailijalla on pariisilaiset käytöstavat mutta suomalainen luonne. Kolmen ammatin nainen ahkeroi usein iltayhdeksään asti.

Uusi kirjasi Rakkautta au lait on chick litiä eli naisten sinkkuviihdettä. Voisiko chick litiä sijoittaa Suomeen, vaikkapa Turkuun tai Ouluun?

Kyllä. Oma kirjani tapahtuu Nizzassa, koska kustantaja toivoi eksoottista miljöötä. Mutta ei suihkuseurapiirien maailma ole siinä olennaisinta, enemmän kyse on komediasta. Minullakin oli ennakkoluuloja tyyliä kohtaan, kunnes tajusin olevani itsekin kohderyhmää.

Olet näyttelijä, kirjailija ja kääntäjä. Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Herään aamulla poikaystäväni luota, käyn jumpassa ja menen omaan yksiööni töihin. Kirjoitan kirjoja tai teen käännöksiä usein iltayhdeksään asti.

Lähdit aikoinasi vaihto-oppilaaksi Pariisiin, mutta käynti on venähtänyt yli kymmeneksi vuodeksi. Miksi?

Vaikea sanoa. Aluksi minulla oli kova koti-ikävä ja päätin aina, että seuraavana vuonna palaan Suomeen. Mutta kynnys lähteä kasvaa, mitä kauemmin elämäänsä jonnekin rakentaa. Onneksi nyt freelancerina olen voinut käydä usein Suomessa.

Mikä sinussa on suomalaista, mikä pariisilaista?

Olen sataprosenttisesti suomalainen, mutta Pariisissa minuun on tarttunut käytöstapoja ja epäluuloisuutta. Ranskassa ihmisiin ei voi luottaa. Suomalaiset taas ovat hienolla tavalla suoria ja rehellisiä, eikä se ole mikään klisee. Myös koululaitos, poliittinen järjestelmä ja ihmisten kielitaito ovat huippua verrattuna ranskalaiseen.

Rakkaus liittyy niin kevääseen, Pariisin kuin julkaisemiisi kirjoihin. Miten on oman rakkauselämäsi laita?

Hyvin. Minulla on eteläranskalainen poikaystävä, joka ei kyllä ikinä voisi asua kanssani kylmässä Suomessa. Hän osti elämänsä ensimmäisen sateenvarjonkin vasta muuttaessaan Pariisin.

Kira Poutanen

- 35-vuotias Ranskassa asuva kirjailija, näyttelijä ja kääntäjä.

- Valmistunut näyttelijäksi Pariisin Florent-teatterikoulusta sekä maisteriksi Helsingin yliopistosta.

- Sai Finlandia Junior -palkinnon esikoisteoksestaan Ihana meri (2001). ?Romaanit Kotimatka ja Rakkautta au lait ovat juuri saapuneet kauppoihin.

- Kiran 10-osainen jatkis alkaa Me Naisten juhannusnumerossa 25–26.

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?

 

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.