Kimmon ja Johannan suhteessa on huumoria. Kimmo on kertonut pukeutuneensa sähkömieheksi piristääkseen seksielämää. ”Pitkässä suhteessa on pakko välillä kikkailla ja nostaa työkalupakki olalle. Sellainen aikuisten satuilu pitää yllä intohimoa.” Kuvat: Juha Salminen
Kimmon ja Johannan suhteessa on huumoria. Kimmo on kertonut pukeutuneensa sähkömieheksi piristääkseen seksielämää. ”Pitkässä suhteessa on pakko välillä kikkailla ja nostaa työkalupakki olalle. Sellainen aikuisten satuilu pitää yllä intohimoa.” Kuvat: Juha Salminen

Suosikkijuontaja Kimmo Vehviläinen ja Johanna Ullakko ehtivät erota kahdesti ja käydä pitkän terapian, ennen kuin osasivat arvostaa parisuhdettaan.

Kimmo Vehviläinen, 43, on juuri palannut avopuolisonsa Johanna Ullakon, 46, kanssa Berliinin-matkalta upouuteen kotiinsa Keravalle.

Tänne 80-luvulla rakennettuun, Alvar Aallon henkeä kunnioittavaan omakotitaloon he muuttivat lokakuussa. Valoisan talon ikkunat nousevat toiseen kerrokseen.

Ensimmäinen yhteinen omistusasunto päätyi pariskunnalle puolivahingossa, sillä he menivät katsomaan taloa vitsillä.

– Olimme sopineet, että asumme omissa nurkissamme niin kauan, kunnes molempien teini-ikäiset lapset muuttavat omilleen, Kimmo kertoo.

– Viiden minuutin jälkeen haukoimme henkeämme emmekä voineet unohtaa näkemäämme.

Muutto- ja remointointihärdellin jälkeen pariskunta keskittyi Berliinin-reissullaan olennaiseen: toisiinsa.

– Nukuimme yli puolenpäivän, kävimme syömässä ja lojuimme kylpyammeessa, Johanna kertoo ja katsoo miestään silmiin.

– Oli ihana huomata, miten hyvin viihdymme keskenämme, vaikka emme tee mitään erityistä.

Syytä onneen onkin, sillä yhteisten vuosien aikana pariskunnan elämä on ollut myös ihan toista.

Kulkukoira ja Paulo Coelho

Kymmenen vuotta sitten Kimmo pyysi Johannaa treffeille silloisen työkaverinsa, radiojuontaja Minna Ottavaisen kehotuksesta.

– Menin tapaamaan Johannaa hänen mökilleen Emäsaloon. Vastassa oli yllätyksekseni puoli sukua. Johanna puolestaan luuli, että tulin suoraan baarista, koska paita rempsotti auki ja hippikorut killuivat kaulassa, Kimmo nauraa.

– Kimmon verbaalinen kikkailu oli sulattavaa. Aika hellyttävän kulkukoiran näköinen hän myös oli. Mietin, että pitäiskö tuosta ottaa mies itselle, Johanna jatkaa.

Toiset treffit sovittiin Hankoon. Tällä kertaa Kimmo oli pukeutunut kauluspaitaan ja ehjiin farkkuihin, kun taas Johanna näytti rokkimimmiltä hapsuliivissään ja bootseissaan.

– Nauroimme itsemme kuoliaaksi, kun ihmettelimme toistemme pukeutumista. ”Luulin, että tykkäät tällaisesta. No, ollaan sitten omia itseämme,” Johanna muistelee.

Treffit johtivat kolmen kuukauden tapailuun. Kimmo tunsi olevansa mennyttä miestä. Kerrankin nainen, joka määräsi tahdin!

Johanna aisti, että Kimmo ei ollut kuitenkaan valmis mihinkään vakavaan – hän oli vuotta aiemmin eronnut lastensa äidistä. Sitoutumiskammo alkoikin pian näkyä.

– Me miehet viemme naisen romanttiselle illalliselle, mutta sen jälkeen meitä ei saa kiinni kahteen päivään, Kimmo kuvailee.

– Kun nainen on tarvittaessa saatavilla ja siiman päässä, me venkoilemme. Hätä iskee, kun nainen ilmoittaakin, että tämä on nyt tässä. Silloin seurustelu alkaa yhtäkkiä kiinnostaakin.

"Hype, joka rakastumisesta syntyy, on tajuton."

Niin kävi Kimmollekin. Hän alkoi lähettää Johannalle monta kertaa päivässä kauniita tekstiviestejä ja sydämen sulattavia pätkiä Paulo Coelhon Zahir-rakkaustarinasta. Deittailu jatkui, ja eräällä taksimatkalla se syveni parisuhteeksi.

– Hype, joka rakastumisesta syntyy, on tajuton. Ei tarvitse unta, eivätkä huolet paina, Kimmo muistelee.


Kimmon ja Johannan uusperheeseen kuuluu neljä teini-ikäistä lasta. Uudessa kodissa on hyvin tilaa kaikille.
Kimmon ja Johannan uusperheeseen kuuluu neljä teini-ikäistä lasta. Uudessa kodissa on hyvin tilaa kaikille.

Tunnelukot auki

Onnea kesti monta vuotta. Pariskunta juhli, matkusti ja nautti elämästä.

– En ollut tajunnut, että Johannan kaltaista naista olin etsinyt koko elämäni, tuollaista söpöä elämäntapaintiaania, Kimmo sanoo.

– Olin siihen asti elänyt umpiossa, ja Johanna avasi minulle uusia ovia.

Vuosia ulkomailla asunut Johanna näytti maailmaa Kimmolle, joka oli omien sanojensa mukaan käynyt ”ehkä kerran Rodoksella”.

"Oli pelottavaa sanoa ääneen ensimmäistä kertaa, että tarvitsen toista."

Kimmo puolestaan avasi Johannan tunnelukkoja. Psykologiaa opiskellut mies sai kaivettua vauhtimimmin alta herkän tytön.

– Olin portti siihen, ettei Johannan tarvinnut peittää enää kaikkea hirveään menemiseen. Hän uskalsi pyytää apua ja avata siten jotain uutta itsestään, Kimmo sanoo.

– Oli pelottavaa sanoa ääneen ensimmäistä kertaa elämässään, että tarvitsen toista, Johanna myöntää.

Ensihuuma alkoi kuitenkin väistyä. Tiiviin yhdessäolon tilalle tunkivat omistushalu, mustasukkaisuus ja menettämisen pelko. Niiden seurauksena molemmat alkoivat vahtia toistensa menemisiä.

– Olin luullut koko elämäni, että kelpaan vain, jos teen koko ajan sirkustemppuja, olen hemmetin hauska ja miellytän toista, Kimmo kertoo.

– Sellainen ihminen kokee olevansa turvassa vain, kun on ihan kiinni toisessa. Kun toinen yrittää lipua hieman kauemmaksi, mikä on pelkästään tervettä, pelkäsin, ettei hän enää tykkää minusta. Pelko ilmeni kiukutteluna.

Yksin syntympäivämatkalle

Suhteen ongelmat nousivat uudelle tasolle, kun elämässä oli muutenkin vaikeaa.

Kimmon äiti kuoli viisi vuotta sitten. Samaan aikaan uusperhekuvio alkoi näyttää huonoja puoliaan. Niukoissa neliöissä yhteisen katon alla asuva kuusihenkinen perhe ei tuntunut enää omalta Kimmosta eikä Johannastakaan.

Syntyi kaksi leiriä, jotka riitelivät kaikesta. Molemmat syyttivät tilanteesta toisiaan. Kimmo pohti kavereilleen, onko suhteessa enää järkeä; viikossa tuntui olevan viisi huonoa päivää ja kaksi hyvää.

"Raivosimme ulos vuosia tukahdutettuja tunteita."

– Uusperhekuvioissa kertyy hirveä määrä taakkaa. Esimerkiksi kun ei tiedä, pitäisikö toisen lapsille olla isä vai kaveri. Yritin pitkään pitää yllä hyvää spiritiä omasta pahasta olostani huolimatta, Kimmo sanoo.

– Se oli jäätävän raskasta aikaa. Raivosimme ja oksensimme ulos vuosia tukahdutettuja tunteita. Masentuneena ja väsyneenä imee itseensä kaiken, mitä toinen sanoo, Johanna pohtii.

Pariskunta päätyi yhdessä pariterapiaan, vaikka Kimmo siitä yritti aluksi kieltäytyä. Yhteisten sessioiden sijaan heidät ohjattiin erillisille hahmoterapiakäynneille.

– Ensin pitää tutustua ja hyväksyä itsensä. Pelkäsin pitkään, etten riitä toiselle, sillä en itsekään osannut rakastaa itseäni, Kimmo kertoo terapiakokemuksistaan.

Terapiasta huolimatta pari päätyi eroamaan kolme vuotta sitten, kahden terapiavuoden jälkeen. Kummallakin oli oman itsensä käsittely vielä niin pahasti kesken. Ero tuntui järkiratkaisulta.

– Terapia on pitkä prosessi. Kun siellä alkaa pikkuhiljaa tiedostaa itseään, reagoi myös ympäröivään maailmaan kriittisesti. Jos puoliso käy samaa läpi, asioita vain analysoidaan puhki. Elämä muuttui todella raskaaksi, Johanna kuvailee.

– Arjen pyörittäminen neljän teini-ikäisen kanssa ei keventänyt oloa. Kenellepä muulle sitä ärisisi kuin puolisolle.

– Loppuaikoina emme tehneet mitään muuta kuin tappelimme. Töiden jälkeen saatoin istua kotipihalla autossa, sillä tiesin, että heti, kun astun ovesta sisään, muutun pahantuuliseksi. Oli pakko ottaa etäisyyttä, Kimmo sanoo.

Ikävä iski Sansibarilla

Muutto omilleen oli Kimmosta ja Johannasta surullista mutta huojentavaa. Eroon reagoivat erityisesti myös molempien vanhimmat lapset.

– Lapset ovat huolissaan vanhempiensa onnellisuudesta. Se on herkistänyt heidän tuntosarviaan ero- ja yhteenpaluutilanteissa, Kimmo kertoo.

Kimmo matkusti yksin 40-vuotissyntymäpäivämatkalle Sansibarille, jonne alun perin Johannankin piti lähteä.

– Aloin hajoilla. Kuuntelin eräänä iltana rannalla Don Henleya ja aloitin tekstiviestirumban. Vähän säälittävää, mutta onneksi tein sen, Kimmo hymähtää.

Puolen vuoden päästä erosta pariskuntaa alkoi kaduttaa. Ero tuntui tyhmältä, mutta vielä nolommalta tuntui palata yhteen. Johannan oli vaikeinta kertoa uudesta alusta läheisilleen, kun Kimmon kaverit vain kohauttivat olkapäitään.

Yhteenpaluu oli kuitenkin liian aikainen. Pöydällä olivat vielä eilisen tiskit.

– Yritimme hemmetisti, mutta olennainen oli jäänyt sisäistämättä: Hyväksy itsesi ja toinen sellaisina kuin olette. Keskity siihen, mitä rakastat toisessa, älä siihen, mikä ärsyttää, Kimmo sanoo.

– Emme olleet käsitelleet eroa yhdessä vaan molemmat omilla tahoillamme. Kun palasimme yhteen, aloimme analysoida, mikä meni pieleen edellisellä kerralla – ja teimme sen syyttävällä sormella. Emme olleet vielä tarpeeksi kaukana toisistamme, jotta olisimme kyenneet aloittamaan puhtaalta pöydältä, Johanna jatkaa.

Siksi pariskunta päätyi eroamaan toistamiseen.


Kymmeneen yhteiseen vuoteen on mahtunut monenlaisia aikoja. "Perusasiat ovat meillä kuitenkin aina olleet kunnossa."
Kymmeneen yhteiseen vuoteen on mahtunut monenlaisia aikoja. "Perusasiat ovat meillä kuitenkin aina olleet kunnossa."

Hyvään keskittyjät

Toissa kesänä Kimmo ja Johanna lähentyivät toisiaan uudelleen.

Kaksikko matkusti kolmeksi viikoksi Italiaan, jossa he halusivat vähin äänin katsoa, olisiko suhteella vielä kolmatta mahdollisuutta. Molemmista tuntui, että vastaus oli myönteinen.

Onnistuneen matkan jälkeen Kimmo ja Johanna jatkoivat tapailua. Johannan työskennellessä ensimmäisen Temptation Island -ohjelman kuvauksissa Thaimaassa he päättivät jatkaa yhdessä.

He olivat hyväksyneet kaikkein tärkeimmän seikan: kumpikaan ei enää vaatinut toista olemaan erilainen.

Nyt molemmista tuntuu, että he ovat käyneet läpi omat ongelmansa.

"Osaamme arvostaa kaikkea sitä, mitä meillä on nyt."

– Turbulenssien jälkeen osamme arvostaa kaikkea sitä, mitä meillä on nyt, ennen kaikkea toisiamme sellaisina kuin olemme, Johanna sanoo.

– Emme vaadi enää toista muuttumaan.

– Kumpikin on käynyt ongelmansa läpi. Johanna on nyt kuin takkatuli, hänen lähellään on kiva ja lämmin olla, Kimmo jatkaa.

– Perusasiat meillä ovat olleet alusta alkaen kunnossa. Olemme aina nälkäisesti ahmineet toisiamme.

Tunnelma Johannan ja Kimmon kotona onkin lämmin. Kodin sydän on keittiön aaltoileva designpöytä sekä takka, jonka ääreen kokoontuu parhaina päivinä koko poppoo. Alakerran muhkealla sohvalla Kimmo lapsineen herkuttelee ja katsoo leffoja valtavasta taulutelevisiosta. Toisen olohuoneen Johanna on sisustanut oman makunsa mukaan – se on pyhitetty ystävien kohtaamiselle.

Talossa jokaisella perheenjäsenellä on tilaa olla oma itsensä.

– Ekana remontoimme suhteen ja sitten talon, Johanna sanoo.

– Suhteemme toimii nykyään paremmin, koska olemme oppineet riitelemään oikein. Emme enää murjota viikkotolkulla. Toisen huonot päivät eivät enää osu, eivätkä kiukkuiset sanat haavoita.

Sellaisina huonoina päivinä molemmat koittavat keskittyä hyvään.

– En enää välitä, että Johanna huomauttelee muille levälleen jääneistä tavaroista, vaikka on itse perheen sotkuisin. Se antaa minulle tilaa ihmetellä joka päivä, kuinka käsittämättömän hyvältä Johannan iho tuoksuu ja tuntuu.

Kimmo Vehviläinen ja Johanna Ullakko

  • Kimmo Vehviläinen on Radio Aallon juontaja.
  • Johanna Ullakko työskentelee tv- ja tapahtumatuottajana.
  • Asuvat Keravalla.
  • Perheeseen kuuluvat Kimmon 15- ja 13-vuotiaat tyttäret sekä Johannan 19- ja 18-vuotiaat lapset.

Suomalaiset julkimot muusikoista urheilijoihin ovat mukana jos jonkinmoisessa yritystoiminnassa. Ai missä muka? No ainakin näissä.

Maailman maineeseen noussut saunakokonaisuus

Näyttelijä Jasper Pääkkönen omistaa suositun Löyly-saunakompleksin yhdessä kansanedustaja Antero Vartian kanssa. Helsingin Hernesaaressa sijaitseva Löyly pitää sisällään kolme puulämmitteistä yleistä saunaa sekä ravintolan. Time-lehti listasi vastikään Löylyn yhdeksi maailman sadasta parhaasta nähtävyydestä tällä hetkellä.

Timen top 100 -listaukset ovat melkoinen käsite maailmanlaajuisesti, joten Löyly ja suomalainen saunakulttuuri saavat tätä kautta huomattavaa näkyvyyttä ympäri maailman, Pääkkönen kommentoi.

Perinteikäs hotelli

Pääkkönen ei ole ainoa matkailualalle lähtenyt julkkis. Kansainvälistä mallinuraa luonut Saimi Hoyer lähti silloisen aviomiehensä Thomas Hoyerin kanssa yrittäjäksi Punkaharjun Valtionhotelliin, nykyiseen Hotelli Punkaharjuun, alkuvuodesta 2016. Hän kertoi tuolloin Me Naisille aikovansa osallistua aktiivisesti hotellin toimintaan.

– Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin. Keittiöhommiin en kykene. Sienet ja marjat voin kyllä kerätä.

”Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin.”

Hoyerit hakivat tammikuussa eroa, mutta jatkavat siitä huolimatta hotelliyrityksen pyörittämistä yhdessä.

Kulttuurilla höystetty kartano

Myös Aikakoneesta tuttu Sani eli Saija Aartela häärää matkailun parissa. Pitkäaikainen haave majatalon pitämisestä muuttui todeksi, kun hän lähti viime vuoden lopulla luotsaamaan Nakkilassa sijaitsevaa Villilän kartanoa. Sanin myötä paikka sai nimekseen Villilän Kartano ja Kulttuurikeskus, ja sen varalle on suuria suunnitelmia.

– Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille. Myös teatteriesityksien pitäminen kiinnostaa, Sani kertoi Me Naisille helmikuussa.

”Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille.”

Lisää voimavaroja verkon välityksellä

Muillakin laulajilla tuntuu riittävän villejä visioita. Lauri Tähkä perusti kolme vuotta sitten Mielen Melodiat -yrityksen yhdessä fysioterapeutti Mari Ravattisen kanssa. Mielen Melodiat tarjoaa hyvinvointiin liittyviä verkkovalmennuksia sekä yksityishenkilöille että työyhteisöille. Ravattinen on kertonut Parempi bisnes -verkkomediassa, että yhteistyö sai alkunsa, kun Tähkä oli asiakkaana hänen liikuntakeskuksessaan. Valmennusmateriaalina on myös Tähkän itsensä lukemia äänitteitä.

Liikuntapäiväkoti luomuruualla

Jääkiekkoilijana uransa tehnyt Jere Karalahti ja tämän fitnessmallina tutuksi tullut Nanna-puoliso lähtivät alkuvuodesta mukaan yksityisen Aito-päiväkodin perustamiseen. Liikunnalla on olennainen rooli myös Aito-päiväkodissa. Tämän lisäksi päiväkoti panostaa ravintoon: oma kokki valmistaa ruuat luomutuottajien ja yhteistyökumppaneiden raaka-aineista, ja tarjolla on kokkikouluja.

Karalahdet lähtivät päiväkodin taustavaikuttajiksi, koska kokivat sen arvot omikseen. Se tuntui sopivalta paikalta pariskunnan 2-vuotiaalle Jax-pojallekin.

”Mietin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa.”

– Kun tulin vajaa kaksi vuotta sitten äidiksi, aloin kiinnittää enemmän huomiota kavereiden kertomuksiin päiväkotien ruuasta. Mietin jo tuolloin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa, laittaisin Jaxin sinne, Nanna kertoi Me Naisille alkuvuodesta.

Talojen piirtelyä

Kun televisiossa viime vuonna pyöri Laurin talot -sarja, nousi Lauri Ylösen innostus arkkitehtuuriin koko kansan tietoisuuteen. Ylösen perustama Alvardag-suunnittelu- ja kiinteistökehitysfirma vastasi ohjelmassa nähtyjen talojen toteuttamisesta. The Rasmus -yhtyeen laulajana maailman maineeseen noussut Ylönen avasi tv-sarjan tiedotteessa aluevaltauksensa taustoja:

– Talojen piirtely on ollut mulle harrastus ja tapa rentoutua musahommien lomassa. Mun kiinnostus arkkitehtuuriin heräsi varsinaisesti 2003, kun rakennutin ensimmäisen oman taloni Helsinkiin.

Koska Ylösellä ei ole arkkitehdin koulutusta hän on saanut osakseen myös kritiikkiä.

– Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni. Olen yrityksen luova johtaja, mutta meillä on paljon eri alojen osaamista. -- Minä ainoastaan johdan tätä laivaa enkä ole tituleerannut itseäni arkkitehdiksi kertaakaan, Ylönen kuvaili rooliaan Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni.”

Kansainvälinen kosmetiikkasarja

Entinen malli ja viime vuosina pääasiassa tv:stä tuttu Anne Kukkohovi perusti kosmetiikkayritys Supermoodin vuonna 2013.

– Minulta puuttui se oikea ura. Tein monia asioita ja energiani hajosi. Tv-tuotannot ovat väliaikaisia, halusin jotain pysyvämpää, kauneudesta ja hyvinvoinnista kiinnostunut Kukkohovi on kertonut Iltalehdelle.

Luonnonkosmetiikkaan keskittyvä Supermood teki jo pari vuotta sitten suomalaisen ihonhoidon historiaa, kun Space NK -ketju otti Kukkohovin tuotteet myyntiin. Nyt meneillään on Amerikan valloitus. Viime vuonna eronnut Kukkohovi pyörittää yritystä edelleen ex-miehensä Joni Kukkohovin kanssa.

”Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa.”

– Lähdemme kesällä kolmestaan messuille Las Vegasiin tapaamaan asiakkaita ja agentteja. Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa, Anne sanoi toukokuussa viitaten Joniin ja heidän yhteiseen poikaansa Miskaan.

Sielun ja ruumiin ravintoa

Parhaillaan Vain elämää -ohjelmassa nähtävä iskelmätähti Anne Mattila harrastaa intohimoisesti maalaamista. Hän ehti haaveilla kuusi vuotta paikasta, jossa esitellä öljyvärimaalauksiaan, kunnes avasi oman taidekahvilansa kotipaikkakunnallaan Karviassa vuonna 2014.

Mattila kertoo käsintehtyjä herkkuja ja taide-elämyksiä tarjoavasta yrityksestään myös Vain elämää -päivänään.

– Soitin äidilleni -- tästä tulee pikkujuttu vaan, pannulla keität sitä kahvia. Ensimmäisenä kesänä ihmiset löysivät sinne, ja äiti hiki hatussa keitti kahvia sillä pannulla. Muistaakseni siellä kävi muutama tuhat asiakasta ekana vuonna. Siellä kävi viime vuonna 33 000. Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut, hän kertaa ohjelmassa.

”Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut.”

Mattilan lisäksi nyrkkeilijä Eva Wahlström on hurahtanut maalaamiseen. Lapsuuden harrastuksensa uudelleen löytänyt Wahlström kertoo Helsingin Uutisten jutussa, että taiteen tekeminen on hänelle vastapainoa urheilulle, joka on ”niin saakelin kovaa, kylmää ja vaativaa”.

Viime keväänä taiteen kandidaatiksi valmistunut Wahlström myy teoksensa. Ensimmäisen näyttely Sielunpintoja on parhaillaan käynnissä Galleria Loopissa, Helsingissä.

Marco Bjurströmillä puolestaan on lusikkansa sopassa ruumiin ravinnon puolella. Hän on osakkaana veljensä Janekin ja tämän vaimon Laura Apukan Pompier-ravintoloissa. Bjurström kertoi kesällä Me Naisille roolinsa ravintoloissa olevan varsin pieni.

– Käyn ravintolassa lähinnä syömässä. Olen toki osakkaana ja suunnittelen uutta, mutta minun mielipiteilläni ei ole siellä hirveästi merkitystä.

”Käyn ravintolassa lähinnä syömässä.”

Treeniä sotureille

Toisenlaista kunnonkohotusta tarjoaa Elastinen. Räppäri on ollut mukana tuomassa Training For Warriors (TFW) -treenimetodia Suomeen. Ensimmäinen periaatetta noudattava kuntosali Suomessa avattiin 2014 ja nykyisin saleja on kaikkiaan kymmenen. Kotimaan TFW-treeneissä viljellään Elastisen samannimisestä hitistä lainattua “hallussa!”-tsemppihuutoa. Elastinen on osakkaana ja hallituksen puheenjohtajana kolme kuntosalia kattavassa TFW Helsingissä.

Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg
Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg

Youtube-tähti ja laulaja Tuure Boelius muutti 16-vuotiaana kotoa ja on jo pitkään elättänyt itse itsensä. Tanssii tähtien kanssa -treenejä vaikeuttavat ADHD ja balettimaneerit.

Tubettaja ja laulaja Tuure Boelius, 17, on Suomen Tanssii tähtien kanssa -historian nuorin kisaaja. Tuuren CV ei silti välttämättä ole juurikaan lyhyempi kuin kanssakilpailijoilla. 

Tuure keräsi YouTubessa suuren seuraajakunnan nopeasti alettuaan julkaista videoita vuonna 2015. Laulajanuran hän aloitti vuosi sitten kappaleella Eikö sua hävetä. Sitäkin isompi hitti tuli jääkiekon MM-kisojen alla julkaistusta Lätkäjätkä-Villestä, jonka lyriikoissa jääkiekkoilijapoika pussaa toista poikaa. 

Tuure Boelius, mistä saat kaiken energiasi?

– Vaikka olen nuori, tiedostan, että elämme täällä vain kerran. Kai energia tulee siitä, että teen vain sellaisia asioita, joista oikeasti tykkään. Siivoamisesta en kyllä tykkää yhtään, mutta Youtubesta, musiikista ja TTK:sta nautin. 

Siivoaminen Tuuren on silti hoidettava itse, sillä hän muutti jo 16-vuotiaana lapsuudenkodistaan Porista Helsinkiin.

– Koen, että olen kasvanut sen myötä aika paljon. Jos en pese pyykkiä tai tee ruokaa, ei äiti ole sitä tekemässä. Yksin asuminen on tuntunut helpolta, mutta välillä tulee kotiin aika iso ikävä.

”Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa.”

Tuure kertoo tapaavansa perhettään vähintään kahden viikon välein, mutta ehtivänsä hyvin harvoin itse Poriin.

– Välillä ikävöin vanhaa elämääni Porissa, mutta pystyn ehdottomasti paremmin toteuttamaan itseäni pääkaupunkiseudulla.

Pitkä tanssitausta

Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tanssii tähtien kanssa -kisassa Tuurelle voisi povata jopa ennakkosuosikin asemaa. Nuori tubettaja on tottunut ja rohkea esiintyjä, ja lisäksi hänellä on takana kahdeksan vuotta aktiivista tanssiharjoittelua.

Tuure kuitenkin epäilee, että jazztanssi- ja balettitaustasta on hyödyn lisäksi myös paljon haittaa. Balettimaneerien riisumisen lisäksi keskittyminen tuottaa hänelle vaikeuksia tansseja treenatessa.

– Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa tietyissä tilanteissa. Jos joku asia tuntuu vaikealta, voi alkaa turhauttaa, hän sanoo.

Itsevarma vuoden homo

Moni muistaa Tuuren kohusta, joka syntyi, kun hänet valittiin Vuoden homoksi helmikuussa 2017. Tunnustus oli seurausta edellisenä vuonna julkaistusta Youtube-videosta, jolla Tuure kertoi homoudestaan. 

Tuolloin 16-vuotiaan Tuuren valinta Vuoden homoksi sai tuntemattomat ihmiset tekemään hänestä lastensuojeluilmoituksia ja perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkaisen ottamaan yhteyttä lapsiasiavaltuutettuun. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kommentoi asiaa Facebookissa kirjoittamalla, että lapsilla on täysi oikeus ilmaista itseään, ja heitä tulee siihen kannustaa.

”Olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä.”

Tuuren itsevarmuutta tapaus ei nujertanut, päin vastoin. Irtoaisiko YouTube-tähdeltä itsetuntovinkki meille vähemmän rohkeille?

– Usko itseesi ja luota siihen, mitä teet. Aika klisee, mutta ainakin omalla kohdalla se on toiminut, hän kannustaa. 

– Jokainen löytää kokeilemalla ja tekemällä ne asiat, jotka tuntuvat omalta. 

Toinen välivuosi

Laulajan- ja tubettajanuran lähdettyä hyvin käyntiin Tuure ei ole aloittanut toisen asteen koulutusta. Nyt menossa on toinen välivuosi peruskoulun jälkeen. 

– Siitä olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä. Tällä hetkellä tuntuu tosi vieraalta, että lähtisin opiskelemaan mitään, tai varsinkaan mitään sellaista, mitä en jo tee, Tuure sanoo. 

Ilman koulutustakin hän on elättänyt itse itsensä jo pidemmän aikaa. Hiljattain hän kertoi Helsingin Sanomille tienaavansa pian enemmän kuin toimitusjohtajaisänsä.

– Saan isältä aika paljon apua ja tukea raha-asioihin. Mietimme yhdessä, minkä verran laitetaan säästöön.

Tuure säästää omaan asuntoon. 

– Se ei ole tämän vuoden juttu, ehkä ensi vuoden, hän sanoo toiveikkaana. 

Tanssii tähtien kanssa sunnuntaisin MTV:llä klo 19.30.