Kun lentoemäntä Minttu Virtanen muutti F1-tähti Kimi Räikkösen luo, hän sai totutella suureen taloon ja siihen, että reissutyöläisten yhteiset hetket sovitaan kalenterit kädessä. – En silti jätä työtäni. Tuntuisi vieraalta olla riippuvainen toisesta.

Helsingin ihmisvilinässä Minttu Virtanen, 27, näyttää ­ottaneen varaslähdön kevääseen. Kun aamuruuhka muuten on mustanaan saapikkaita, tumppuja ja toppiksia, sen keskeltä erottuvat iloisesti Converse-tennarit ja ylös käärityt farkunlahkeet. Ne paljastavat sukattomat nilkat ja rusketuksen, jollaista Suomessa ei saa vielä pitkään aikaan.

Päivetys on matkamuisto Bahrainista, missä Minttu matkusti helmikuussa avopuolisonsa Kimi Räikkösen, 34, kanssa ja seurasi tämän harjoituksia uuden Formula 1 -kauden aattona. Parin viikon matkalla jäi aikaa myös ­auringonottoon.

– Rusketus on sittemmin saanut ylläpitoa purkistakin, Minttu naurahtaa kuin lohduttaen meitä kalpeanaamoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keskustan kahvilassa Minttu riisuu nahkatakkinsa ja istuu lattemukillisen ääreen. Vain muutaman asiakkaan katse viivähtää näyttävässä naisessa, harva vielä tunnistaa Minttua formulatähden tyttöystäväksi. Vaikka pariskunta ei ole salaillut suhdettaan, niukka julkisuus on ollut tietoinen valinta. Paparazzit ovat kyllä seuranneet Minttua siitä alkaen, kun romanssi syttyi viime vuoden kesällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Silloin yhteiset ystävät esittelivät Mintun ja Kimin toisilleen, ja ihastuminen tapahtui vauhdilla.

– Kimin tyyneys ja rauhallisuus tekivät vaikutuksen. Hänellä on ihana tapa ottaa muut huomioon, hän on täynnä hienoja piirteitä. Kimin seurassa ei tarvitse miettiä hänen saavutuksiaan, asema ei näy hänen käytöksessään mitenkään. Juuri siihen tavallisuuteen Kimissä ihastuinkin. Hän on myös todella hauska, Minttu ­sanoo nyt vajaa vuosi suhteen alettua.

Minttu myöntää, että lyhyessä ajassa on tapahtunut paljon, mutta arjen tutut raamit ovat pysyneet ennallaan.

– Elämäni ei ole kääntynyt päälaelleen, vaikka siihen on tullutkin paljon kivaa uutta. Arkeni, työni ja ystäväni ovat yhä täällä. En aio jättää työelämää tai luopua itsenäisyydestäni. Tuntuisi vieraalta ajatukselta olla täysin riippuvainen toisesta. Minulle on tärkeää pitää kiinni myös omista jutuistani.

Elämää F1-kalenterin tahdissa

Sitä omaa juttuaan Minttu parhaillaan rakentaakin. Yksi ura on jo vakiintunut lentoemäntänä: Minttu on lentänyt FlyBe-yhtiön virkapuvussa reilut viisi vuotta. Innostus syttyi nuoruudessa, kun Minttu seurasi tätinsä uraa Finnairilla.

– Matkustelimme usein perheen kanssa, ja yhdelle reissulle lähtiessämme näin lentokentällä ilmoituksen lentoemäntäkoulutuksesta. Päätin, että matkalta palattuani haen noihin hommiin.

Siihen päätökseen katkesivat keskeneräiset liiketalouden opinnot.

Lentämisen rinnalle Minttu rakentaa monipuolista urheilu-uraa. Tuleva personal trainer työskentelee myös fitnessmallina.

– Olen sosiaalinen luonne ja viihdyn ihmisten parissa. Eihän työssä ole samaa glamouria kuin ennen vanhaan, nyt lento­arki on aikaisia aamuja tai myöhäisiä iltoja ja työskentelyä ahtaissa tiloissa. Mutta matkustajat ovat pääsääntöisesti mukavia ja siksi työssä on helppo viihtyä.

Minttu kehuu työnantajansa joustavuutta uudessa elämäntilanteessa.

– Meillä eletään F1-kisakalenterin mukaan, ja yritän sovittaa aikatauluni niin, että voin olla Kimin tukena. Ainakin toistaiseksi lomapyyntöihini on suhtauduttu ymmärtäväisesti, Minttu kiittelee.

Kahden reissutyöläisen avoliitossa etäsuhteen arki on tullut nopeasti tutuksi. Tyly fakta on, että päivittäinen yhdessäolo on mahdotonta. Silloin yhteyttä ­pidetään netin kautta tai puhelimessa.

– Etäsuhteessa keskinäinen ymmärrys korostuu entisestään ja luottamuksen pitää olla kunnossa, Minttu aloittaa.

– Töissä välimatkan kestää paremmin, mutta yksinäisinä koti-iltoina ikävä iskee pahimmin, joskus niin, että alkaa harmittaa. Silloin on käännettävä ajatukset ­tulevaisuuteen ja mietittävä, ettei tilanne jatku tällaisena aina. Tämä on arkeamme nyt, mutta siihen varmasti tulee muutos.

On se sporttia sittenkin

Mintulla on toinenkin ammatti Bealive-toimiston fitnessmallina. Urheilu on elämän ykkösintohimo ja siltä saralta voisi löytyä enemmänkin tekemistä.

Minttu on juuri aloittanut personal trainer -koulutuksen, josta hän valmistuu syksyllä. Opinnoissa perehdytään ensin hyvinvointivalmennukseen, sitten kunto­saliohjaukseen ja lopulta varsinaiseen personal trainerina työskentelyyn.

– En tiedä, onko siitä ykkösammatikseni, mutta ainakin työtä voisi tehdä reissu­elämän puitteissa. Saan siitä myös lisää syvyyttä omaan treenaamiseeni, ja taidan suunnitella kunto-ohjelman Kimillekin, Minttu heittää.

– Hän on jo siihen lupautunut.

Urheilu on tärkeä yhdistävä harrastus Mintulle ja Kimille. Mintun asenne formuloita kohtaan muuttui vasta hänen perehdyttyään lajiin Kimin kautta.

– Ymmärrän niitä, jotka sanovat, ettei ajaminen ole urheilua. En minäkään osannut pitää kuskien työtä niin fyysisesti rajuna, kunnes näin vauhdin ja kisat läheltä. Heiltä vaaditaan kehonhallintaa ja lihaskuntoa jo pelkkään penkissä pysymiseen, puhumattakaan kisoista, joissa helle tekee lisänsä. Käsitykseni lajista on muuttunut ja kunnioitus kuskeja kohtaan kasvanut valtavasti, Minttu tunnustaa.

Mintun oma urheiluhistoria alkoi lapsuuden jalkapallopeleistä ja lätkäotteluista kavereiden kanssa.

– Olen liikkunut aina, nuorempana varsinkin joukkuelajeissa. Koska monet kaverini olivat poikia ja minä aikamoinen rämäpää, lajeiksi valikoituivat ne vauhdikkaimmat ja aggressiivisimmat.

Minttu pelasi myös ringetteä, salibandya ja innostui yleisurheilusta. Kolmi­loikassa hän kilpailikin: voitti Etelä-Suomen- ja piirinmestaruuksia.

– Olen innostunut urheilusta laidasta laitaan, mutta tanssia en ole harrastanut koskaan. Minulla on kaksi vasenta jalkaa mutta ei lainkaan rytmitajua.

Porttikielto irtokarkeille

Yleisurheiluvuosina liikkuminen siirtyi joukkuelajeista yksilöharjoitteluun, ja nykyään Minttu nauttii treenaamisessa täydellisestä keskittymisestä. Sen tavoittaa parhaiten lenkkipolulla ja kuntosalilla, missä Minttu tekee hänelle räätälöityä ohjelmaa. Kyykyillä, punnerruksilla ja vatsarutistuksilla tähdätään kehon kiinteytykseen ja lihasten kasvattamiseen.

– En ole koskaan ollut dieetillä tai kuntoillut näyttääkseni laihemmalta. Minusta kauniimpaa on terveen näköinen, lihaksikas keho.

Kun Minttu ja Kimi lähtevät liikenteeseen, mies ajaa. ”Kimi on siinä ­vähän parempi. Minä voin puolestani tehdä hänelle kunto-ohjelman”, Minttu nauraa.

Salikamat kulkevat mukana myös työmatkoilla, ja välillä Minttu yllyttää kollegansakin mukaan salille. Kovimmille höpöttäjille hän tekee selväksi, että kun treenataan, silloin ei turhia pulista.

– Kuntoillessa kaiken seurallisuuden voi jättää salin ulkopuolelle.

Kimin Sveitsin-kodissa on omat kunto­laitteet, mutta Helsingissä pari treenaa yksityisellä kuntosalilla vain ­kivenheiton päässä Kaskisaaren kodista.

– Liikkeet voisi tehdä kotonakin, mutta minä ainakin pääsen salilla paremmin tekemisen tunnelmaan. Pelkään, että kotona tulisi tehtyä vähän puoliteholla.

Mintulle liikunta ei kuitenkaan ole rääkkiä tai kehon kuritusta.

– Urheilu on luonteva osa hyvinvointiani. Se on myös tärkeä juttu pääkopalle. Harvasta asiasta seuraa yhtä mahtava olo kuin treenin jälkeen. Jos en ehdi liikkua tarpeeksi, olen väsyneempi, huonotuulisempi ja syön huonosti.

Kahvilassa Minttu selaa liitutaululle raapustettua listaa ja harppoo paninien ja croissanttien ohi. Aamu on vielä liian aikainen lounassalaatille, ja kun vaaleiden höttöleipien lisäksi ei löydy mitään rukiista, Minttu tyytyy kahviin, veteen ja tuorepuristettuun mehuun. Aamupalalla hän ehti syödä puuroa ja marjoja.

– Minulla on tapana syödä, mitä tekee mieli. En usko kieltoihin tai dieetteihin. Kun liikkuu riittävästi, ei edes tee mieli roskaruokia.

Mitä syömisiin tulee, on Mintulla sentään yksi heikkous.

– Meillä kotona ei voi pitää irtokarkkeja. Niissä minulla ei ole minkäänlaista itsekuria!

Emännöidessään kotia yksin, Minttu laittaa nopeita salaatteja tai kanaa ja kasviksia. Niinä päivinä kun Kimi ehtii olla kotona, mies valmistaa ruuan tai pari käy ulkona syömässä sushia tai kunnon pihvit.

– Tykkään pitää kodin järjestyksessä ja siistinä, mutta mikään kokki en ole, Minttu virnistää.

En pelkää Kimin puolesta

Vaikka Minttu suhtautuu urheiluun tosissaan, hän varoo enää treenaamasta jaksamisen rajoilla. Elämä on opettanut arvostamaan­ levon ja nautinnon tärkeyttä.

– Äitini oli puuhanainen, sellainen äärimmilleen venyjä, joka ajatteli aina vain muita. Hän teki uraa toimitusjohtajana ja kotiin päästyään jatkoi puurtamista siellä. Vaikka muuten olen ollut vähän isän tyttö, minussa oli pitkään äidistä tuttua liikaa kiltteyttä.

Mintulla oli tapana vastata ystäviensä kutsuihin, vaikka kuinka väsytti tai tekemiset painoivat päälle. Myös urheiluun oli venyttävä, vaikka keho kaipasi lepoa.

Kun lentoemäntäuran alussa vuoroja oli vähän, Minttu teki toista työtä vaateliikkeen myyjänä.

– Olin päättänyt urheilla viidesti viikossa, vaikka eihän siihen oikeasti olisi riittänyt aikaa kahden työn rinnalla. ­Arjesta tuli mieletöntä suorittamista, ja ajoin itseni ihan loppuun. Ne ajat opettivat, että ottamalla rennommin saan parempia tuloksia urheilussakin.

Myös äidin kohtalo havahdutti tajuamaan, miten rajallista ja ainutkertaista elämä on. Äiti menehtyi äkillisesti alle 50-vuotiaana aivoverenvuotoon. Minttu oli tuolloin 19-vuotias. Tuusulalaisperheen elämä meni kertaheitolla uusiksi.

– Se oli elämäni kovin paikka. Perheemme oli ollut tiivis, rakastava ja läheinen, mutta äidin kuolema sai meidät ­näkemään toisemme uusin silmin. Läheisiä arvosti entistä enemmän ja heidän puolestaan alkoi pelätä. Mitä jos heillekin sattuisi jotain? Kesti aikansa opetella eroon siitä pelosta, Minttu kuvailee.

Kokemus muistutti myös, että ­elämästä pitää nauttia eikä suhtautua siihen vain suorittamisena.

– Kotona parasta on, kun voimme löhötä yhdessä sohvalla ja katsoa televisiota tekemättä mitään. Myös pieni ­itsekkyys on hyvästä: enää en pode huonoa omatuntoa, jos sanon ystävälle, että tänään en jaksa lähteä seuraksi.

Äiti on yhä läsnä Mintun ajatuksissa mutta nyt jo positiivisissa tunnelmissa.

– Aika on tehnyt sen, että suru on jo väistynyt. Nyt ajatukset ovat sellaisia, että mitäköhän äiti tästä sanoisi tai vitsit kun hän olisi näkemässä tämän.

Virtasten isä asuu edelleen Mintun lapsuudenmaisemissa Tuusulassa ja on löytänyt vierelleen uuden kumppanin. Innokkaana F1-seuraajana isä on hyvin perillä nykyisen vävykokelaansa työstä.

– Kun isä täyttää 60 vuotta, viemme hänet synttärimatkalle Barcelonaan ­katsomaan ajoja, Minttu paljastaa.

Minttu ei pelkää miehensä puolesta, vaikka työn vaarat ovat ilmeiset.

– Kimi kertoo työstään, jos kyselen. Kisojen lähestyessäkin hän on tyyni oma itsensä. Ihailen, miten Kimi huokuu ­itsevarmuutta.

– Luotan siihen, että Kimi tietää, ­mitä tekee. ­Pelolle ei voi antaa tilaa, muuten saisin olla koko ajan kauhuissani.

Taviselämää luksuspuitteissa

Kun F1-kausi alkoi Australiassa 16.3., Minttu seurasi kisoja televisiosta ja jännitti kotisohvalla kämmenet hiessä. Nyt sunnuntaina ajetun Malesian-kisan aikaan hän oli työmatkalla Berliinissä.

Tiistaina Minttu ja Kimi tapasivat Sveitsin-kodissaan ja pakkasivat taas  matka­laukkunsa Bahrainia varten.

– Jatkossa yritän päästä kisoihin ­aina kun mahdollista. Läsnäolo on ­paras tapa tukea toista, ja olen huomannut, että se on tärkeää Kimille.
Nyt edessä on ylelliset kolme viikkoa yhdessä, sen verran Minttu sai junailtua lomaa töistään. Muulloin arki rytmittyy niin, että jos Kimillä on parikin päivää vapaata, hän lentää Suomeen, ja jos Mintulla on kolme päivää taukoa töistä, hän reissaa Kimin luo. Minttu kulkee arkisesti reittilennoilla eikä jetsetin tapaan yksityiskoneilla.

– No ei nyt sentään, hän hymähtää.

Vaikka F1-kuskit tunnetaan tienesteistään ja Kimikin taloistaan, veneistään ja autoistaan, Minttu sanoo heidän elävän tavallista elämää. 

- Luksus näkyy vain harvoin arjessamme.

Hän edelleen porhaltaa töihin pikkuruisella Fiat viisisatasellaan, joka syö ­vähän ja on helppo parkkeerata. ­Kimin ”isompi ja kömpelömpi” Audi saa isännän poissa ollessa seistä tallissa.

– Tuntuvin ero on, että matkoillani olin tottunut vaatimattomampiin hotelleihin kuin ne, joissa nyt reissaamme.

Kun pariskunta lokakuussa lomaili Dubaissa, he majoittuivat viiden tähden villaan, missä palvelija höösäsi lomalaisten apuna vuorokaudet ympäriinsä.

– Silloin ajattelin, että tämä on nyt vähän liikaa ja osaanko ­ottaa vastaan tällaista kohtelua, Minttu toteaa.

Minttu muutti Kimin luo Kaskisaareen marraskuussa. Kodinvaihdos oli melkoinen: Mintun yksiössä oli 34 neliötä, Kimin talossa niitä on 500 enemmän.

– Alkuaikoina hermoilin olla yksin suuressa talossa. Kun tulin töistä kotiin, kävelin­ jokaiseen huoneeseen ja napsautin valot päälle varmistaakseni, ettei siellä ollut­ ketään, Minttu kertoo huvittuneena.

– Enpä uskonut olevani maiseman tuijottelija, mutta nyt rentoudun kahvikuppi kourassa ja vain katsella merta.

Uuden kotinsa sisustukseen hän tuonut vain pienet omat jälkensä.

– Talo oli jo nätisti laitettu, enkä minä vaadi ihmeitä viihtyäkseni. On yhden­tekevää missä olen, kunhan saan rakkaat lähelleni. Kimin kanssa ja tässä suhteessa tunnen olevani oikeassa paikassa.

Räjähdysherkkyyttä

Mintun mukaan Kimissä on samanlaista nöyryyttä, mihin hänetkin kasvatettiin.

– Siskoni kanssa opimme, ettei mitään saa ilmaiseksi, vaikka vanhemmat olisivat voineet hemmotella meidät pilalle.

Jos Minttu vaikkapa halusi uudet ­farkut, ne piti ansaita siivoamalla koti.

– Teininä se tietysti tuntui karmealta vääryydeltä ja äänekkäästi julistin, kuinka meitä pidettiin orjina. Nyt arvostan saamaamme kasvatusta, se sentään ­vähän hioi tulisuuttani.

On kaksi tilannetta, joissa Mintun räjähtävyys erityisesti pääsee pintaan. Ensinnäkin, jos hänen luottamuksensa ihmissuhteessa petetään.

– Ja sitten ovat nämä peli- ja kilpailutilanteet. Minä vain en kestä häviötä.
Eikä ole jäänyt yhteen kertaan, kun Minttu on karmit heiluen lähtenyt sulka­pallokentältä ja jättänyt mailansa kentän nurkkaan pelin hävittyään.

– Kun Kimi ensimmäisen kerran ­ehdotti sulkismatsia, varoitin häntä, että tällaista saattaa tapahtua, jos häviän. Hän tuumi vain, että nooh, katsotaan, miten käy.

Hyvinhän siinä kävi.

– Kimi pelasi viisaasti, kun antoi ­minun voittaa.

Minttu Virtanen

■ Fitnessmalli ja lentoemäntä syntyi Tuusulassa 12.11.1986. Asuu avoliitossa F1-kuljettaja Kimi Räikkösen kanssa. Parin kodit sijaitsevat Helsingissä ja Sveitsissä.
■ Keskeytti liiketalouden opintonsa ryhtyessään lentoemännäksi. Valmistuu personal traineriksi lokakuussa.
■ Harrastaa kunto­salitreeniä, lenkkeilyä, spinningiä ja body pumpia. Kilpaillut aiemmin kolmiloikassa.
■ Heikkoutena irtokarkit ja käsilaukut. ”Sen kerran kun törsään, ostan merkkilaukkuja ja kenkiä, jotka kestävät käytössä vuosia.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla