Kim ei pelkää näyttää seksikkyyttään myöskään punaisella matolla. Kuva: Shutterstock
Kim ei pelkää näyttää seksikkyyttään myöskään punaisella matolla. Kuva: Shutterstock

Kim Kardashian puolustaa avoimessa kirjeessään oikeuttaan olla seksikäs.

Tosi-tv-tähti, seurapiirijulkkis, yrittäjä, selfiekuningatar, miljonääri, tyylipioneeri ja nainen, joka rikkoi internetin. Kaikkien tuntemalla Kim Kardashianilla titteleitä riittää. Lisäksi hän on tyyppi, jonka tekemiset saavat lähes poikkeuksetta ihmiset somessa kuohumaa

Tuorein alastonkuvakohu oli kuitenkin Kimille liikaa. Eilen – kansainvälisenä naistenpäivänä – hän julkaisi nettisivuillaan avoimen kirjeen, jossa kertoi olevansa kyllästynyt jatkuvaan huoritteluun ja vartalonsa arvosteluun.

– En ymmärrä, miksi ihmiset jaksavat välittää siitä, miten muut ihmiset päättävät elää elämänsä. En käytä huumeita, en juo juuri koskaan enkä ole koskaan tehnyt rikosta – ja siitä huolimatta olen huono roolimalli, koska olen ylpeä omasta vartalostani? Kim kirjoittaa.

"En ymmärrä, miksi ihmiset jaksavat välittää siitä, miten muut ihmiset päättävät elää elämänsä."

Hän toteaa, että vuonna 2016 huorittelun ja hänen vartalonsa pilkkaamisen aika saisi vihdoin olla ohi.

– Nyt riittää. En aio elää elämääni ajatellen teidän ongelmianne, jotka liittyvät vartalooni. Olkaa ja antakaa minun olla. 

Alastonkuvasta nousi kohu

Viimeisimmän polemiikin Kim aiheutti pari päivää sitten somessa julkaisemallaan alastonkuvalla.

Twitterissä moni kommentoija arvosti Kimin rohkeutta esitellä vartaloaan. Toisten mielestä alastonkuvan postaaminen ei kuitenkaan ollut ”kahden lapsen äidiltä ja vaimolta” sopivaa. Moni kommentoi Kimin kuvaa muokkaamalla sen päälle vaatteet.

Eräs kommentoija muokkasi Kimin kuvan päälle vaatteet saatesanalla ”Korjattu.”

Twitterissä kuvan ympärille kehittyi nopeasti tuomitseva ilmapiiri. Osa keskusteluun osallistuneista haukkui Kimiä jopa huoraksi.

Seksikkyys voimaannuttaa

Kim puolusti kirjoituksessaan oikeuttaan nauttia vartalostaan ja seksikkyydestään. 

– Olen äiti. Olen vaimo, sisko, tytär, yrittäjä ja minulla on oikeus olla seksikäs, Kim kirjoitti.

– Minä voimaannun omasta vartalostani, seksikkyydestäni ja siitä, että olen sinut vartaloni kanssa. Minä voimaannun siitä, että näytän virheeni maailmalle enkä pelkää, mitä ihmiset sanovat minusta. Toivon, että voin omalla tavallani kannustaa tyttöjä ja naisia ympäri maailmaa voimaantumaan samalla tavalla.

"Olen äiti. Olen vaimo, sisko, tytär, yrittäjä ja minulla on oikeus olla seksikäs."

Kirjeessään Kim kiittää puolisoaan Kanye Westiä ja sukunsa naisia siitä, että on heidän kanssaan saanut olla aina sellainen kuin on. Lisäksi hän kertoo haluavansa opettaa myös tyttärelleen, että itsestään kannattaa olla ylpeä.

"En halua tyttäreni kasvavan maailmassa, jossa häntä vähätellään sen takia, että hän syleilee omaa naiseuttaan."

– Haluan hänen olevan sinut vartalonsa kanssa. En halua tyttäreni kasvavan maailmassa, jossa häntä vähätellään sen takia, että hän syleilee omaa naiseuttaan, Kim kirjoittaa.

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...