Ensin Gillian Flynn sai potkut, sitten hän tienasi miljoonia kirjoittamalla kirjan. Kuva: MvPhotos
Ensin Gillian Flynn sai potkut, sitten hän tienasi miljoonia kirjoittamalla kirjan. Kuva: MvPhotos

Kiltti tyttö -romaani teki Gillian Flynnistä hetkessä kuuluisan ja upporikkaan. Traagista tarinaa avioliitosta ei ollut helppo kirjoittaa. – Mieheni oli tärkein kannustajani. Ilman häntä kirja ei olisi välttämättä valmistunut.

Yhdysvaltain itsenäisyyspäivänä vuonna 2012 Gillian Flynn, 43, avasi miehensä kanssa pullon samppanjaa ja meni ihastelemaan ilotulituksia takapihalleen.

Hänen kirjansa Kiltti tyttö (Gone Girl) oli juuri noussut The New York Times -lehden maineikkaan bestseller-listan kärkeen.

– Se oli aivan hullua. Kaikki tapahtui niin nopeasti, kuukauden sisällä kirjan julkaisemisesta. Arvelin, että kirjalla on seuraajansa, mutta en koskaan ajatellut, että se on niitä kirjoja, jotka menevät listojen kärkeen, Gillian kertoo puhelinhaastattelussa edelleen hämmentyneenä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirja teki Gillianista upporikkaan: pelkästään viime vuonna sen huikea myynti toi 7 miljoonan euron tulot. Gillian pääsi talouslehti Forbesin parhaiten ansaitsevien kirjailijoiden listalle sijalle 16.  Tällä viikolla ensi-iltansa saavasta Gone Girl -elokuvasta odotetaan myös jättimenestystä

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomessakin myyntihitiksi noussut Kiltti tyttö on jännäri, jossa Nickin vaimo Amy katoaa parin viidentenä hääpäivänä, ja pian Nickiä epäillään vaimonsa murhasta. Taitavasti rakennetut juonikuviot ­yllättävät kerta toisensa jälkeen: juuri kun luulit ymmärtäneesi, mitä on tapahtunut, kaikki kääntyy pää­laelleen.

Kirja ei ole aivan perinteinen dekkari. Se on myös kuvaus parisuhteesta, luottamuksesta ja siitä, voiko ketään koskaan tuntea läpikotaisin.

Kuten Gillianin muissakin kirjoissa, Kiltissä tytössä vilisee epäsympaattisia hahmoja. 

– En itse ikinä lue kirjoja sillä mielellä, että haluaisin löytää sieltä ystävän. Ei hahmojen kanssa tarvitse haluta lähteä lomalle.

Kirjan hahmot herättivät kohua muutenkin. Gilliania syytettiin naisvihasta ja kieroutuneesta suhtautumisesta avioliittoon.

– Olen feministi, totta kai. Mutta eikö nainen voi silti olla synkkä hahmo, jolla on pimeä puolensa? Eivät naiset voi olla aina niitä hoivaavia, hyviä tyyppejä, Gillian puolustautui lehtihaastatteluissa.

Lapsuus kauhuleffojen parissa

Gillian kasvoi Kansas Cityssä, Missourissa. Hän on kertonut olleensa ujo, kirjoja rakastava lapsi. Isä oli elokuva-alan professori, joka oli mieltynyt erityisesti kauhuelokuviin. Hän vei tyttärensä viikoittain elokuviin.

Seitsemänvuotiaana Gillian piti rankoista leffoista kuten Alien ja Psyko. Psykon hän on sanonut katsoneensa ainakin miljoona kertaa. 

– Koska kasvoin turvallisessa, tavallisessa ja tyynessä kodissa, halusin tutustua myös synkempiin asioihin.

Alun perin Gillian haaveili rikostoimittajan urasta. Opiskellessa hän kuitenkin huomasi, ettei se ole hänen juttunsa.

– Tajusin, ettei minulla ole kykyjä kysyä oikeita kysymyksiä hienotunteisesti, hän on todennut.

Gillian oli ollut aina kiinnostunut tv:stä ja elokuvista, joten hän ryhtyi kulttuuritoimittajaksi. Paikka aukesi Entertainment Weekly -lehdestä. Hän sai työstään kuitenkin potkut vuonna 2009. Samaan aikaan hänen toinen kirjansa, Paha paikka, oli juuri ilmestymässä, eikä uutta kirjadiiliä
ollut solmittu. Gillian tajusi, ettei hänellä ole muita taitoja kuin kirjoittaminen, joten hän alkoi rakentaa Kiltin tytön tarinaa. Angstin ja hermostuneisuuden hän käänsi Nickin hahmoon.

– Hänellä on aikalailla minun elämäntarinani. Olemme samoilta kulmilta
kotoisin ja saimme kumpikin potkut popkulttuuritoimittajan työstä. Onnistuin kanavoimaan tunteeni niin, että loin Nickistä todentuntuisen hahmon.

Gillian näkee muutenkin itseään enemmän Nickissä kuin Amyssa. 

– Reagoin asioihin kuten Nick. Olen mieluummin kohtelias kuin järkevä. Se ei aina ole ehkä maailman tervein tapa. Amy yrittää aina hallita asioita ja olla niistä vastuussa, itse en ole sellainen.

Popkulttuuritausta näkyy myös Nickin reaktioissa.

– Vaikka hänen vaimonsa on kadonnut, hän saattaa miettiä naureskellen, että onpas tämä tilanne kuin poliisisarjasta. Saattaisin itse käyttäytyä juuri niin, Gillian on kuvaillut.

Aviomies tärkein tukija

Gillian halusi kirjoittaa Kiltistä tytöstä trillerin, joka kerrotaan avioliiton ja sen ongelmien kautta. Kirjan ilmestymisen aikoihin hän avioitui juristi Brett Nolanin kanssa.

– Pitää olla itsevarma mies, jotta pystyy lukemaan avioliiton myrkyllisimmistä puolista vaimonsa kirjoittamina. Brett oli tärkein kannustajani  prosessin aikana, ilman häntä kirja ei olisi välttämättä valmistunut. Brett ymmärsi, etteivät kirjan tapahtumat oikeasti liity minuun.

Gillian sanoo valmistautuvansa aina pahimpaan mahdolliseen vaihtoehtoon.

– Minulla on ylivilkas mielikuvitus. Jos olen lentokoneessa, en voi olla miettimättä, että entä jos tämä putoaakin. Jos en kuole turmassa, minun täytyy mennä palavaan koneeseen pelastamaan ihmisiä. Tarina vain jatkuu ja jatkuu päässäni. Voisin viihdyttää itseäni tuntikausia.

Gillian on todennut epäilleensä pitkään myös avioliittoa ja miettineensä sen tarkoitusta.

Kun kirja oli melkein valmis, Gillian pyysi miestään merkkaamaan yliviivaustussilla kaikki kohdat, jotka tuntuivat liian tutuilta.

– Sanoin miehelleni, että pysyn mieluummin kanssasi naimisissa kuin julkaisen tämän kirjan. Hän vain nauroi ja sanoi, että eiköhän meidän kaikkien pidä nähdä hieman itseämme hahmoissa.

Jotkut Gillianin ystävistä eivät ole lukeneet hänen kirjojaan juuri niiden synkkyyden vuoksi. Kirjailija ymmärtää sen täysin.

– Itse haluan nähdä ihmisten pahankin puolen. Se tekee minusta enemmänkin pelottoman kuin pelokkaan.

Synkät tarinat syntyvät synkässä paikassa. Gillianin kirjoitushuoneen ikkunasta näkyy ainoastaan tiiliseinää, ja sinne pääsee vain kellarin läpi. Päivisin Gillian leikkii muutaman tunnin poikansa Flynnin kanssa ja palaa sitten kellariin kirjoittamaan murhatarinoitaan.

Treffi-iltojen elokuva?

Elokuvien parissa kasvanut nainen oli aina unelmoinut, että hänen kirjojensa tarinat pääsisivät valkokankaalle.

Kiltti tyttö -kirjan elokuvaversio saa ensi-iltansa tällä viikolla, Charlize Theronin tähdittämä Paha paikka marraskuussa. Lisäksi ensiteoksesta, Sharp Objectsista, on valmisteilla tv-sarja.

Kiltin tytön ohjasi David Fincher ja käsikirjoitti kirjailija itse. Gillian innostuu, kun pääsee puhumaan leffaprojektista. Pääosia, Nickiä ja Amya, näyttelevät Ben Affleck ja Rosamund Pike. Gillianin mielestä valinnat menivät nappiin.

– Toivoin Beniä alusta asti rooliin.  Nickin hahmossa on se hankaluus, että katsojan täytyy pitää hänestä, vaikka hän on saattanut tappaa vaimonsa.
Benillä oli juuri tarvittavat ominaisuudet onnistumiseen: hän osaa näytellä pidättyväistä ja mukavaa samaan aikaan.

Rosamund ei ole vielä tehnyt yhtä isoa roolia, joten yleisö voi lähestyä häntä ilman ennakko-odotuksia.

Gillian on toivonut, että Kiltistä tytöstä tulisi treffi-iltojen elokuva. Hän arvelee, että leffan katsottuaan parit miettivät, tunnenko toista sittenkään tarpeeksi hyvin.

–  Miten rehellisiä voimme parisuhteissa olla?

Sitä on hyvä pohtia, hän totesi Guardian-lehden haastattelussa.

Gillian Flynn

Kirjailija syntyi 24.2.1971 Kansas Cityssä.

Asuu Chicagossa miehensä, lakimies Brett Nolanin ja lastensa Flynnin, 4, ja Veronican, 2 kk, kanssa.

Julkaissut kolme menestysromaania, Sharp Objects, Paha paikka sekä
Kiltti tyttö.

Tienasi viime vuonna 7 miljoonaa euroa. Pääsi Forbesin parhaiten tienaavien kirjailijoiden listalle sijalle 16.

Sisältö jatkuu mainoksen alla