Ensin Gillian Flynn sai potkut, sitten hän tienasi miljoonia kirjoittamalla kirjan. Kuva: MvPhotos
Ensin Gillian Flynn sai potkut, sitten hän tienasi miljoonia kirjoittamalla kirjan. Kuva: MvPhotos

Kiltti tyttö -romaani teki Gillian Flynnistä hetkessä kuuluisan ja upporikkaan. Traagista tarinaa avioliitosta ei ollut helppo kirjoittaa. – Mieheni oli tärkein kannustajani. Ilman häntä kirja ei olisi välttämättä valmistunut.

Yhdysvaltain itsenäisyyspäivänä vuonna 2012 Gillian Flynn, 43, avasi miehensä kanssa pullon samppanjaa ja meni ihastelemaan ilotulituksia takapihalleen.

Hänen kirjansa Kiltti tyttö (Gone Girl) oli juuri noussut The New York Times -lehden maineikkaan bestseller-listan kärkeen.

– Se oli aivan hullua. Kaikki tapahtui niin nopeasti, kuukauden sisällä kirjan julkaisemisesta. Arvelin, että kirjalla on seuraajansa, mutta en koskaan ajatellut, että se on niitä kirjoja, jotka menevät listojen kärkeen, Gillian kertoo puhelinhaastattelussa edelleen hämmentyneenä. 

Kirja teki Gillianista upporikkaan: pelkästään viime vuonna sen huikea myynti toi 7 miljoonan euron tulot. Gillian pääsi talouslehti Forbesin parhaiten ansaitsevien kirjailijoiden listalle sijalle 16.  Tällä viikolla ensi-iltansa saavasta Gone Girl -elokuvasta odotetaan myös jättimenestystä

Suomessakin myyntihitiksi noussut Kiltti tyttö on jännäri, jossa Nickin vaimo Amy katoaa parin viidentenä hääpäivänä, ja pian Nickiä epäillään vaimonsa murhasta. Taitavasti rakennetut juonikuviot ­yllättävät kerta toisensa jälkeen: juuri kun luulit ymmärtäneesi, mitä on tapahtunut, kaikki kääntyy pää­laelleen.

Kirja ei ole aivan perinteinen dekkari. Se on myös kuvaus parisuhteesta, luottamuksesta ja siitä, voiko ketään koskaan tuntea läpikotaisin.

Kuten Gillianin muissakin kirjoissa, Kiltissä tytössä vilisee epäsympaattisia hahmoja. 

– En itse ikinä lue kirjoja sillä mielellä, että haluaisin löytää sieltä ystävän. Ei hahmojen kanssa tarvitse haluta lähteä lomalle.

Kirjan hahmot herättivät kohua muutenkin. Gilliania syytettiin naisvihasta ja kieroutuneesta suhtautumisesta avioliittoon.

– Olen feministi, totta kai. Mutta eikö nainen voi silti olla synkkä hahmo, jolla on pimeä puolensa? Eivät naiset voi olla aina niitä hoivaavia, hyviä tyyppejä, Gillian puolustautui lehtihaastatteluissa.

Lapsuus kauhuleffojen parissa

Gillian kasvoi Kansas Cityssä, Missourissa. Hän on kertonut olleensa ujo, kirjoja rakastava lapsi. Isä oli elokuva-alan professori, joka oli mieltynyt erityisesti kauhuelokuviin. Hän vei tyttärensä viikoittain elokuviin.

Seitsemänvuotiaana Gillian piti rankoista leffoista kuten Alien ja Psyko. Psykon hän on sanonut katsoneensa ainakin miljoona kertaa. 

– Koska kasvoin turvallisessa, tavallisessa ja tyynessä kodissa, halusin tutustua myös synkempiin asioihin.

Alun perin Gillian haaveili rikostoimittajan urasta. Opiskellessa hän kuitenkin huomasi, ettei se ole hänen juttunsa.

– Tajusin, ettei minulla ole kykyjä kysyä oikeita kysymyksiä hienotunteisesti, hän on todennut.

Gillian oli ollut aina kiinnostunut tv:stä ja elokuvista, joten hän ryhtyi kulttuuritoimittajaksi. Paikka aukesi Entertainment Weekly -lehdestä. Hän sai työstään kuitenkin potkut vuonna 2009. Samaan aikaan hänen toinen kirjansa, Paha paikka, oli juuri ilmestymässä, eikä uutta kirjadiiliä
ollut solmittu. Gillian tajusi, ettei hänellä ole muita taitoja kuin kirjoittaminen, joten hän alkoi rakentaa Kiltin tytön tarinaa. Angstin ja hermostuneisuuden hän käänsi Nickin hahmoon.

– Hänellä on aikalailla minun elämäntarinani. Olemme samoilta kulmilta
kotoisin ja saimme kumpikin potkut popkulttuuritoimittajan työstä. Onnistuin kanavoimaan tunteeni niin, että loin Nickistä todentuntuisen hahmon.

Gillian näkee muutenkin itseään enemmän Nickissä kuin Amyssa. 

– Reagoin asioihin kuten Nick. Olen mieluummin kohtelias kuin järkevä. Se ei aina ole ehkä maailman tervein tapa. Amy yrittää aina hallita asioita ja olla niistä vastuussa, itse en ole sellainen.

Popkulttuuritausta näkyy myös Nickin reaktioissa.

– Vaikka hänen vaimonsa on kadonnut, hän saattaa miettiä naureskellen, että onpas tämä tilanne kuin poliisisarjasta. Saattaisin itse käyttäytyä juuri niin, Gillian on kuvaillut.

Aviomies tärkein tukija

Gillian halusi kirjoittaa Kiltistä tytöstä trillerin, joka kerrotaan avioliiton ja sen ongelmien kautta. Kirjan ilmestymisen aikoihin hän avioitui juristi Brett Nolanin kanssa.

– Pitää olla itsevarma mies, jotta pystyy lukemaan avioliiton myrkyllisimmistä puolista vaimonsa kirjoittamina. Brett oli tärkein kannustajani  prosessin aikana, ilman häntä kirja ei olisi välttämättä valmistunut. Brett ymmärsi, etteivät kirjan tapahtumat oikeasti liity minuun.

Gillian sanoo valmistautuvansa aina pahimpaan mahdolliseen vaihtoehtoon.

– Minulla on ylivilkas mielikuvitus. Jos olen lentokoneessa, en voi olla miettimättä, että entä jos tämä putoaakin. Jos en kuole turmassa, minun täytyy mennä palavaan koneeseen pelastamaan ihmisiä. Tarina vain jatkuu ja jatkuu päässäni. Voisin viihdyttää itseäni tuntikausia.

Gillian on todennut epäilleensä pitkään myös avioliittoa ja miettineensä sen tarkoitusta.

Kun kirja oli melkein valmis, Gillian pyysi miestään merkkaamaan yliviivaustussilla kaikki kohdat, jotka tuntuivat liian tutuilta.

– Sanoin miehelleni, että pysyn mieluummin kanssasi naimisissa kuin julkaisen tämän kirjan. Hän vain nauroi ja sanoi, että eiköhän meidän kaikkien pidä nähdä hieman itseämme hahmoissa.

Jotkut Gillianin ystävistä eivät ole lukeneet hänen kirjojaan juuri niiden synkkyyden vuoksi. Kirjailija ymmärtää sen täysin.

– Itse haluan nähdä ihmisten pahankin puolen. Se tekee minusta enemmänkin pelottoman kuin pelokkaan.

Synkät tarinat syntyvät synkässä paikassa. Gillianin kirjoitushuoneen ikkunasta näkyy ainoastaan tiiliseinää, ja sinne pääsee vain kellarin läpi. Päivisin Gillian leikkii muutaman tunnin poikansa Flynnin kanssa ja palaa sitten kellariin kirjoittamaan murhatarinoitaan.

Treffi-iltojen elokuva?

Elokuvien parissa kasvanut nainen oli aina unelmoinut, että hänen kirjojensa tarinat pääsisivät valkokankaalle.

Kiltti tyttö -kirjan elokuvaversio saa ensi-iltansa tällä viikolla, Charlize Theronin tähdittämä Paha paikka marraskuussa. Lisäksi ensiteoksesta, Sharp Objectsista, on valmisteilla tv-sarja.

Kiltin tytön ohjasi David Fincher ja käsikirjoitti kirjailija itse. Gillian innostuu, kun pääsee puhumaan leffaprojektista. Pääosia, Nickiä ja Amya, näyttelevät Ben Affleck ja Rosamund Pike. Gillianin mielestä valinnat menivät nappiin.

– Toivoin Beniä alusta asti rooliin.  Nickin hahmossa on se hankaluus, että katsojan täytyy pitää hänestä, vaikka hän on saattanut tappaa vaimonsa.
Benillä oli juuri tarvittavat ominaisuudet onnistumiseen: hän osaa näytellä pidättyväistä ja mukavaa samaan aikaan.

Rosamund ei ole vielä tehnyt yhtä isoa roolia, joten yleisö voi lähestyä häntä ilman ennakko-odotuksia.

Gillian on toivonut, että Kiltistä tytöstä tulisi treffi-iltojen elokuva. Hän arvelee, että leffan katsottuaan parit miettivät, tunnenko toista sittenkään tarpeeksi hyvin.

–  Miten rehellisiä voimme parisuhteissa olla?

Sitä on hyvä pohtia, hän totesi Guardian-lehden haastattelussa.

Gillian Flynn

Kirjailija syntyi 24.2.1971 Kansas Cityssä.

Asuu Chicagossa miehensä, lakimies Brett Nolanin ja lastensa Flynnin, 4, ja Veronican, 2 kk, kanssa.

Julkaissut kolme menestysromaania, Sharp Objects, Paha paikka sekä
Kiltti tyttö.

Tienasi viime vuonna 7 miljoonaa euroa. Pääsi Forbesin parhaiten tienaavien kirjailijoiden listalle sijalle 16.

Näyttelijä Jarkko Lahti ei aio istua Jussi-gaalassa samassa pöydässä Tuntematon sotilas -elokuvan tekijöiden kanssa. – Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, hän kertoo.

Näyttelijä Jarkko Lahti, on ilmoittanut protestoivansa Jussi-gaalassa, kertoo Helsingin Sanomat. Lahti on yksi Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvan näyttelijöistä. Lahti kertoi Facebookissa protestoivansa, koska haluaa osoittaa tukensa näyttelijöille, jotka ovat kertoneet Aku Louhimiehen alistaneen ja nöyryyttäneen näitä.

”Olen järkyttynyt.”

– Jään pois Tuntemattoman sotilaan pöydästä Jussi-juhlissa protestina viime päivien uutisiin, joissa kerrotaan naispuolisia kollegoita alistavasta käytöksestä sekä esiin tulleiden Tuntemattoman sotilaan työryhmässä esiintyneiden väärinkäytösten vuoksi. Olen järkyttynyt. Lämpimät terveiseni kaikille näille rohkeille naisille, jotka astuvat esiin. Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, Lahti kirjoitti Facebookissa.

”En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste.”

Jarkko Lahti voitti  vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg
Jarkko Lahti voitti vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg

HS:lle Lahti tarkensi, että aikoo kyllä osallistua gaalaan, mutta ei istu Tuntemattoman sotilaan tekijöiden pöydässä eikä mene lavalla, jos elokuva voittaa palkintoa. Elokuva on ehdolla kymmenessä kategoriassa. 

– Eli boikotista ei sinänsä ole kyse, mutta protesti se on. Sillä haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille naisille, jotka ovat astuneet julkisuuteen. En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste, Lahti kertoo HS:lle.

Myös toinen Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen protestoi

Pihla Viitalan, Pamela Tolan ja muiden naisnäyttelijöiden Luohimiestä kohtaan esitettämät syytökset eivät liity Tuntemattoman kuvauksiin, mutta myös kyseisen elokuvan työolot on nostettu esille. Alkuviikosta yksi Tuntematon sotilas -elokuvan työryhmän jäsen, Carolina Simberg, ilmoitti että aikoo boikotoida gaalaa. Simberg työskenteli Tuntemattomassa apulaisrekvisitöörinä kuusi kuukautta.

”En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista.”

– En pysty mitenkään juhlimaan miljoonaa katsojaa (ja Jussi-patsaita) tämänhetkisessä ilmapiirissä. Se tuntuu väärältä. Jään pois juhlista protestina. 
En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista. Etenkin, kun syyttäjiä on noin monta, ja he kaikki syyttävät samankaltaisista teoista. En pysty näkemään näiden syytösten ohi, Simberg kirjoitti julkisessa Facebook-päivityksessään.

Samassa päivityksessään Simberg kertoi myös Tuntemattoman huonoista työoloista. Hänen mukaansa työryhmää ei arvostettu, vaan käytettiin hyväksi teettämällä muun muassa ilmaisia ylitöitä. Simberg kertoo myös kokeneensa kuvauksissa seksuaalista häirintää. Tästä hän ei syytä Aku Louhimiestä.

”Työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää.”

– Haluan myös saattaa työryhmän tietoon sen, että työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää työryhmän muiden tekijöiden taholta. Tästä en puhunut tuotannon aikana. On hankalaa tehdä 6 kk töitä ihmisen kanssa, joka kourii sinut, mutta hankalampaa on tehdä siitä numeroa, kun on väsynyt, kun pelkää että loppuproduktio hankaloituu osaltasi entisestään, kun ei itse tiedä olinko ehkä siihen syypää. Entä jos duunit loppuvat, kun olit se hankala, joka ei kestänytkään vitsiä? Simberg kirjoittaa.

Jussi-gaala esitetään MTV3:lla pe 23.3. kello 20.00. 

Taiteen probleema

HS: Aku Louhimiehen Tuntemattomassa näyttelevä Jarkko Lahti protestoi Jussi-gaalassa: ”Haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille nais...

Aku Louhimiehen elokuvat ovat hyviä. Nyt on sanottu että näyttelijä tarvitsee turvallista ohjaajaa - miksi sitten Akun elokuvissa valtaosa näyttelijöistä on loistavia? Varmaan hän pystyy muuttumaan. Ikävä vain jos kivat ohjaajat tekevät ei-vaikuttavia elokuvia. Jotenkin yhden "äijän" lynkkaaminen tuntuu yhtä vastenmieliseltä kuin väitetyt inho-metodit.
Lue kommentti
IMDB

HS: Aku Louhimiehen Tuntemattomassa näyttelevä Jarkko Lahti protestoi Jussi-gaalassa: ”Haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille nais...

Pelkkää julkisuustyrkkyilyä Lahdelta. Tuskin on ollut niin typerä tai sokea, ettei ole tiennyt miten asiat piireissä on mennyt. Tai no typerähän se näköjään on, mutta tuskin sokea. Käsittämätöntä itsensä jalustalle nostamista "minä olen hyvä ja jalo ihminen"-tyyliin. Toivottavasti näitä jarkko lahtia ei nähdä enää yhdessäkään elokuvassa. Itse en aio enää koskaan olla samaan aikaan samalla kuvauspaikalla kuin Jarkko Lahti.
Lue kommentti

”Ajattelin, ettei voi olla edes totta, että löytyy ihmisiä, jotka haluavat auttaa tällaisessa asiassa”, sanoo Kristiina Mustakangas, jonka unelmahäät toteutuivat tuntemattomien avulla.

Ensimmäisen kerran Kristiina, 41, ja Jani Mustakangas, 40, sanoivat tahdon maistraatissa. Avioliiton kunniaksi oli ostettu kakkua kaupan pakastealtaasta.

Se avioliitto ei kestänyt. Kristiina ja Jani riitelivät, erosivat – ja palasivat myöhemmin takaisin yhteen. Kristiina päätti, että jos he vielä menevät uudelleen naimisiin, hän haluaa kunnolliset kirkkohäät ja Jumalan siunauksen liitolle.

Vähitellen heistä alkoi tuntua siltä, että avioliitto voisi tällä kertaa onnistua. Ainoa ongelma oli, että Kristiinalla ja Janilla ei ollut rahaa sellaisiin häihin, joista he haaveilivat. Ei edes pienimuotoisiin, sillä he ovat kumpikin olleet pitkään työttöminä.

Tämän vuoden alussa, eräänä tammikuisena aamuyönä Kristiina kirjoitti haaveestaan Rovaniemen alueen Facebook-kierrätysryhmään. Hän kertoi, että he haluaisivat mennä uudelleen naimisiin ja järjestää pienet kirkkohäät, mutta heille ei jää rahaa säästöön pienistä tuloistaan. Löytyisikö ihmisiltä sympatiaa auttaa tällaisten häiden järjestämisessä?

– Myös kotimme on sisustettu ilmaistavaralla, jota olemme saaneet muun muassa Roskalava Rovaniemi+ympäristökunnat -kierrätysryhmän kautta, Kristiina kertoo.

Kristiina ja Jani riitelivät, erosivat – ja palasivat myöhemmin takaisin yhteen.

Hän ei kuitenkaan osannut edes odottaa sellaista määrää apua, joka heille tarjoutui.

– Parissa kuukaudessa saimme pikkuhiljaa kaikki tavarat, jotka tarvitsimme: kaikki somisteet, käyttämäni korut ja esimerkiksi uusia meikkejä. Saimme myös valokuvaajan ryhmän kautta.

Unohtumaton kokemus

Kun näytti siltä, että unelmien häät voisivat toteutua, pari uskalsi varata kirkon. Kristiina ja Jani vihittiin vajaat kaksi viikkoa sitten lauantaina.

– Se tunne, kun kirkon ovet aukaistiin ja prinsessa Ruususen häämarssi alkoi soida, oli jotakin unohtumatonta, Kristiina sanoo.

Huikeinta Kristiinan mielestä kuitenkin oli, kun paikallinen elintarvikealan opiskelija tarjoutui tekemään juhliin kakut ja ruuat. Kakkujen lisäksi häissä tarjottiin lohikeittoa. Kristiina ja Jani antoivat hääruokien valmistamiseen sata euroa omasta pussistaan.

– En tiedä, kuinka paljon ruuat valmistanut Maria Pyhäjärvi täydensi budjettia omasta pussistaan. Kun hän laittoi viestiä, ajattelin, ettei voi olla edes totta, että löytyy ihmisiä, jotka haluavat auttaa tällaisessa asiassa. Olen hänelle todella kiitollinen.

”Niistä tuli ihanat, pienet kotihäät.”

Vihkimisen jälkeen hääjuhlaa vietettiin Kristiinan ja Janin kotona.

– Aluksi suunnittelimme vähän suurempia häitä, joita varten olisimme vuokranneet tilan, mutta stressin välttämiseksi ja rahatilanteen vuoksi päädyimme pienimuotoisempiin juhliin, joihin kutsuimme muutamia ystäviä. Niistä tuli ihanat, pienet kotihäät.

Tavarat jatkavat jo matkaansa

Se prinsessapuku, josta Kristiina oli aina unelmoinut, löytyi lainaan kierrätysryhmän kautta.

– Sain yksityisviestin, jossa kerrottiin, että tarjolla olisi hääpuku, joka voisi sopia minulle. Viestin lähettäjä oli käyttänyt sitä omissa häissään. Sovimme puvun sovittamisesta, ja kävi ilmi, että puku oli ihana ja juuri sopivan kokoinen, siinä oli pitkä laahuskin.

”Hääpuku oli ihana ja juuri sopivan kokoinen.”

Kristiina arvioi, että häät maksoivat noin 500 euroa. Kristiinalle ja Janille kierrätyshäät olivat pakonkin sanelema ratkaisu, mutta voisi kuvitella, että ekologisempi tapa juhlia kiinnostaisi yhä enemmän muitakin tulevia aviopareja. Useimmat koristeista ja muista tarvikkeista eivät juuri käytöstä kulu, ja sosiaalinen media tekee kierrätyksestä helppoa.

Kristiina ja Jani ovatkin saaneet hyvää palautetta rohkeudestaan. Vaikka häistä on vajaat pari viikkoa, he ovat jo ehtineet laittaa ison osan saamistaan koristeista jatkamaan matkaansa.

– Elokuussa eräille somisteista on jo tiedossa yhdet uudet häät, Kristiina iloitsee.