14-vuotias Kate Moss vuonna 1988. Kuva MVPhotos
14-vuotias Kate Moss vuonna 1988. Kuva MVPhotos
Kate Moss ja Johnny Depp seurustelivat 90-luvulla. Kuva Shutterstock
Kate Moss ja Johnny Depp seurustelivat 90-luvulla. Kuva Shutterstock
Kate Moss vuonna 2004. Kuva Shutterstock
Kate Moss vuonna 2004. Kuva Shutterstock
Kate Mossin eksän Pete Dohertyn yhtye Babyshambles esiintyi Glastonburyn musiikkifestivaaleilla 2007. Kuva MVPhotos
Kate Mossin eksän Pete Dohertyn yhtye Babyshambles esiintyi Glastonburyn musiikkifestivaaleilla 2007. Kuva MVPhotos
Kate Moss vuonna 2011. Kuva Shutterstock
Kate Moss vuonna 2011. Kuva Shutterstock
Kate Moss ja Jamie Hince avioituivat kesällä 2011. Kuva MVPhotos
Kate Moss ja Jamie Hince avioituivat kesällä 2011. Kuva MVPhotos
Kate Moss vuonna 2012. Kuva Shutterstock
Kate Moss vuonna 2012. Kuva Shutterstock

Kate Moss tunnetaan huikean mallin uran lisäksi suhdesekoiluistaan, kosteista juhlistaan ja huumeskandaalista.

Kun 15-vuotias brittityttö Kate Moss ilmaantui ensimmäistä kertaa catwalkille John Gallianon muotinäytöksessä Pariisissa, malli­maailma kohahti. Tyttö oli vain 168-senttinen ja laiha kuin riuku, siis täydellinen vastakohta korkokengissä keikkuville lähes kaksimetrisille ja nokka pystyssä kulkeville huippumalleille.

Kate sattui marssimaan esiin oikeaan aikaan, sillä muotiala oli murroksessa ja naisellisuus vaihtumassa asenteelliseen grungeen. Kate oli suuntauksen täydellinen ilmentymä: raikas tuulahdus kapinaa ja katu-uskottavuutta – lempeä hymy, mutta tuhma pilke silmäkulmassa.

Yli 20 vuotta myöhemmin Kate keikkuu yhä huippumallien kärkikahinoissa. Hän on 37-vuotiaana kansainvälinen muoti-ikoni ja tyylitietoisten naisten esikuva. Hän tekee vieläkin muotikuvauksia isoille merkeille, kuten Yves Saint Laurentille, Donna Karanille ja Roberto Cavallille. Catwalkilla hän vierailee harvakseltaan.

– Kate on aina ollut kuin muodin sydämenlyönti. Hän elää muotia yhtä paljon kuin ilmentää sitä, Galliano on todennut.

Kahdeksan vuotta sitten näytti kuitenkin siltä, että Katen mallin ura olisi kokonaan ohi. Siihen ajoivat skandaalinkäryiset miessuhteet, kokaiinikohu ja liian villi juhlinta.

Ujosta lapsesta hurja kaunotar

Kate syntyi Lontoossa tarjoilijaäiti Linda ­Rosinan ja matkajärjestäjäisä Peter Edward Mossin esikoiseksi. Hänellä on pikkuveli Nick sekä sisko- ja velipuoli. Vanhemmat erosivat Katen ollessa 15.

Lapsena Kate oli omien sanojensa mukaan hyvin ujo. Hankalaksi hän muuttui teini-iässä.

– En sanonut mitään ennen kuin täytin 13 ja aloin kapinoida. Silloin aloin potkia ovia ja huusin ’lähden ulos!’ Kate on kertonut.

Nuori Kate ei ollut koskaan hyvä koulussa, mutta urheilussa hän loisti. 14-vuotiaana arkielämä sai kuitenkin jäädä, kun hänet bongattiin New Yorkin lentokentältä mallitoimisto Stormin listoille. Pian hän teki rahakkaan muoti­kampanjan Calvin Kleinin kanssa. Alusvaatemainokset herättivät välittömästi yleistä pahennusta. Katen vartalokuvien päälle spreijattiin tekstejä, joissa luki ”syöttäkää minua”.

48 kiloa painavan Katen on useaan otteeseen epäilty sairastavan anoreksiaa. Hänen myötään mallimaailmaan syntyikin termi heroin chic, joka tarkoittaa passiivista, huumeaddiktin oloista ulkonäköä. Kate on kuitenkin sitkeästi kiistänyt olevansa anorektinen.

Kate nostatti kohun kommentoimalla julkisesti, ettei ”mikään maistu niin hyvältä kuin laihuus tuntuu”. Se sai terveysasiantuntijat raivostumaan, koska nuorten tyttöjen pelättiin ottavan hokemasta vaikutteita. Katea palaute ei kuitenkaan hetkauttanut.

Monia kuuluisia rakkauksia

Kate tunnetaan myös poikaystävistään. Vuonna 1994 hän pomppasi seurapiiripalstojen kuumimmaksi julkkikseksi, kun hän myönsi suhteen näyttelijä Johnny Deppiin. Spin-lehdelle antamassaan haastattelussa Kate paljasti, ettei rakkaus roihahtanut ensisilmäyksellä.

– Tosin tiesin heti, että päädymme ­yhteen. En ollut koskaan aiemmin tuntenut samoin.

Kate ja Johnny eivät peitelleet onneaan vaan pussailivat ja kuhertelivat julkisesti. Suhde oli intohimoinen, joskus liiankin. Johnnyn tiedetään tuhonneen raivoissaan kokonaisen hotellihuoneen Katen ollessa paikalla. Pari erosi vuonna 1998, koska Kate ei tuntenut saavansa Johnnylta tarpeeksi huomiota.

Vuonna 2002 Katen elämä mullistui, kun hän tuli raskaaksi silloiselle poikaystävälleen, muotitoimittaja Jefferson Hackille. He saivat saman vuoden syyskuussa tyttären, joka ristittiin Lila Grace Mossiksi. Nykyään tyttö saa Katen hämmentymään, koska hän muistuttaa äitiään niin paljon.

– Hän on kuin miniminä. Hän on herkkä mutta myös aikuismainen. Itsekin olin kymmenvuotiaana vastuuntuntoisempi kuin nykyään.

Kate kertoo uhkailevansa tytärtään leikkisästi sillä, että tämä ei kasva aikuiseksi, jollei syö ruokaansa. Varsinainen houkutin ovat kuitenkin äidin merkkivaatteet. Kate on säästänyt yli tuhat tarkkaan valittua asua.

– Kun tyttäreni on 16-vuotias, hän saa kaikki vaatteeni.

Paha poika Pete

Yksikään Katen suhteista ei ole herättänyt yhtä paljon huomiota kuin on–off-suhde rokkari ­Pete Dohertyyn. Seurustelu oli alusta asti seksiä, huumeita ja rokkenrollia. Pari tapasi vuonna 2005 Katen syntymäpäiväjuhlissa. Vain kaksi viikkoa sen jälkeen Pete julisti tv-haastattelussa olevansa rakastunut.

Jo muutaman kuukauden kuluttua paris­kunta aiheutti hämmennystä tappelemalla ­kova­äänisesti junassa. Pete syytti Katea siitä, että tämä oli tapaillut salaa ex-poikaystävää. Riitoja ­aiheutti myös Peten huumeidenkäyttö. Heroiini- ja ­kokaiinikoukussa ollut Pete ei ­halunnut Katen pyynnöistä huolimatta luopua aineista, joten ­Kate sai tarpeekseen ja jätti hänet.

Eron jälkeen Katella oli lyhyt suhde nuoren mallin Jamie Burken kanssa. Pian vanha suola alkoi kuitenkin janottaa ja Kate ja Pete palasivat yhteen. Kuohutkaan eivät olleet ohi. Peten kerrotaan pettäneen Katea eteläafrikkalaisen mallin kanssa. Rokkari onkin verrannut parin suhdetta Vietnamin sotaan, jossa loukkaukset ja tavarat lentelevät kuin luodit.
Vuoden 2007 alussa Kate onnistui saamaan Peten vieroitusklinikalle. Huhtikuussa mies kertoi bändinsä Babyshamblesin konsertissa menneensä Katen kanssa kihloihin. Heidän oli tarkoitus avioitua kesällä 2007, mutta jatkuvan riitelyn vuoksi pari erosi lopullisesti ennen häitä.

Kokaiiniskandaali vei työt – hetkeksi

Railakas elämäntyyli on välillä nakertanut ­Katen uskottavuutta. Paparazziotokset ovat näyttäneet, kuinka hän hoipparoi pikkutun­teina humalapäissään ja mekko revenneenä yökerhoista ja hienostohotelleista. Kun Kate ­kuvattiin vetämässä kokaiinia nenäänsä, useat muoti­merkit pelästyivät kohua ja Kate menetti suuria sopimuksia muun muassa Chanelin, Burberryn ja H&M:n kanssa.

Välillä julkisuudessa on pohdittu, pitäisikö Katen tytär ottaa huostaan äidin toilailujen ­takia. Sosiaalityöntekijät kävivätkin jututtamassa Katea, mutta tytär sai jäädä äidilleen.

– Minulla meni liian lujaa. Työskentelin, matkustin, juhlin, enkä osannut lopettaa. Se ei ollut enää hauskaa. Itkin paljon, olin paljon ­yksin. Olin epätasapainossa ja onneton, Moss on myöntänyt Q-lehden haastattelussa.

Huumekuvien vuoksi Kate joutui myös ­poliisikuulusteluihin, mutta syytteitä ei lopulta nostettu. Kate pyysi huumeidenkäyttöään julkisesti anteeksi ja lupasi parantaa tapansa. Kate oli sanojensa mittainen ja vietti kuukauden päihdehoidossa amerikkalaisella yksityisklinikalla.

Vaikka Katen uran epäiltiin olevan jo ohi, hän onnistui kääntämään skandaalin voitokseen. Vuosi kohun jälkeen Kate teki näyttävän paluun mallimaailmaan solmimalla 18 sopi­musta muotimaailman suurten nimien kanssa. Lisäksi hän julkaisi nimeään kantavan haju­veden ja suunnitteli oman muotimalliston vaate­ketju Topshopille. Molemmat osoittautuivat huippusuosituiksi.

Talouslehti Forbesin mukaan Kate tienasi huumekohun jälkeen enemmän kuin koskaan. Hänen vuosiansionsa nousivat muutamassa vuodessa viidestä miljoonasta yhdeksään miljoonaan dollariin.

Menestyksestä huolimatta Kate pitää itseään ihan tavallisena tyttönä.

– Minun sanotaan tekevän kaikkea hullua, mutten ole yhtään sellainen. Olen niin nor­maali kuin mahdollista... tämänkaltaisessa elämäntyylissä. Ainakin yritän.

Lisää lapsia?

Nykyään Katen elämä näyttää tasapainoiselta. Hän avioitui The Killsin kitaristin Jamie Hincen, 42, kanssa kesällä 2011.

Katen kerrotaan haaveilevan myös toisesta lapsesta. Jamiekin on myöntänyt odottavansa ­kovasti jälkikasvua. Parin suunnitelmia häiritsevät kuitenkin Katen tupakointi ja alkoholinkäyttö. Hän käykin terapiassa ja hypnoosissa päästäkseen tavoistaan eroon. Myös uskonnollisuus on alkanut kiinnostaa Katea, ja hänen tiedetään meditoivan ja opiskelevan ahkerasti buddhalaisuutta.

Liikaa hän ei itseään aio muuttaa. Katen ­tavoite on yhä nauttia elämästä.

– Toimin edelleen kuin 17-vuotias. En todellakaan ole muuttunut keski-ikäiseksi.

Lähteet: MN-arkisto, Guardian, Harper’s Bazaar, Q, People,
Stylist, Times, The Independent, Vogue.

Juttu on julkaistu alun perin Me Naisten numerossa 27/2011 ja päivitetty 16.1.2014.

Lue myös:

Vain Kate Moss voi tehdä tämän – t-paita pikkumustan alla!

Huippumalli Kate Mossista tulee Voguen muotitoimittaja

Alapuska on taas pop – Kate Moss todistaa sen

Suukkoja syksyyn! Kate Moss on pusutuulella

Katherine Ann Moss

 • Syntyi 16.1.1974 Lontoossa.
 • Aviomies: The Killsin kitaristi Jamie Hince.
 • Solmi ensimmäisen ison malli­sopimuksensa Calvin Kleinin kanssa.
 • Tekee edelleen mainoskampanjoita muodin isoille nimille. Työskentelee nykyään myös Voguen muotitoimittajana.
 • On omaperäisellä tyylillään voittanut monia muotialan palkintoja.
 • On julkaissut malliuraansa kuvaavan kirjan Kate: The Kate Moss ­Story.
 • On edelleen yksi maailman eniten tienaavista huippumalleista.

Tiesitkö tämän?

 • Kate soittaa tamburiinia Oasiksen kappaleessa Don’t go away.
 • Hän on vegaani.
 • Katella on pieni sydäntatuointi kädessään.
 • Hän teki Ugg-saappaiden ja ballerinojen käytöstä trendikästä.
 • Katen kotona on baari ja karaokelaitteet, ­joilla hän viihdyttää ystäviään yökerhojen kiinnimenon jälkeen.

Näyttelijä Elisabeth Moss on television uuden kultakauden ykkösnainen. – Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin tv-sarjoja lopun elämääni.

Kun Elisabeth Mossin, 35, tähdittämää The Handmaid’s Tale -sarjaa käsikirjoitettiin, Donald Trumpin tie presidentiksi näytti vielä melkein mahdottomalta. Mutta sitten lähes koko maailman yllätykseksi Trump valittiin Yhdysvaltain johtoon ja The Handmaid’s Talesta tuli äkkiä pelottavan ajankohtainen.

– Me halusimme vain tehdä mahdollisimman hienon sarjan. Tapa, jolla The Handmaid’s Tale koskettaa nyt katsojia, tuntuu karmaisevalta, näyttelijä Elisabeth Moss kertoo cannesilaisen hotellin patiolla.

Moss esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa Offred-nimistä naista, joka on pakotettu synnytyskoneeksi. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva tarina on lähes kauhuelokuvamainen. Kun Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvaltain hallinto ryhtyi ajamaan naisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä lakeja, dystopia ei enää näyttänytkään etäiseltä.

Elisabeth Moss on sarjassa mukana myös tuottajana.

– Joskus taiteessa saavutetaan osin tiedostamattakin jotain olennaista tästä ajasta, hän sanoo.

Kahdeksan kuukauden avioliitto

Syyskuussa Moss valittiin arvostetussa New York Magazinessa television uuden kultakauden kuningattareksi. Mossin ansiolistalla ovat myös The Handmaid’s Talea edeltäneet Mad Men ja Top of the Lake, joiden naissankarit ovat monella tapaa edelläkävijöitä. Mad Menin Peggy Olsonin roolista Moss sai vuosien varrella peräti kuusi Emmy-palkintoa.

– Urallani ei ole ollut vaihetta, jolloin olisin joutunut todella taistelemaan ja torjumaan epätoivoa, Moss myöntää menestyksensä.

Mad Menin alkutaipaleella Moss näytti talkshow-esiintymisissään usein hieman hermostuneelta. Kiitosten ja palkintojen kertyessä varautuneisuus on kuitenkin vaihtunut lennokkuudeksi.

”Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut.”

Nytkin Moss hymähtelee usein haastattelun lomassa. Hän nauraa kertoessaan, kuinka vaikeaa on saada ylle Cannesin punaiselle matolle tarkoitettu iltapuku.

– Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut, Moss sanoo.

Top of the Lake -sarjan ohjannut Jane Campion on kuvaillut Mossia Mona Lisaa muistuttavaksi hahmoksi.

– Roolihahmoni Robin on ehkä monalisamainen. Hän kätkee tunteensa ja motivaationsa. Mutta en kai ole sellainen tosielämässä, Moss arvelee.

Yksityiselämästään Moss on ollut joka tapauksessa vähäsanainen. Viime vuonna hänen huhuttiin seurustelevan brittinäyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa, mutta sitten Hiddleston alkoi tapailla laulaja Taylor Swiftiä. Syyskuussa Moss saapui Emmy-gaalaan seuralaisenaan oma äitinsä Linda.

Se tiedetään, että Moss meni vuonna 2010 naimisiin koomikko Fred Armisenin kanssa. Liitto kesti kahdeksan kuukautta. Myöhemmin Moss on kuvaillut suhdetta traumatisoivaksi ja itseään 15 vuotta vanhempaa Armisenia epänormaaliksi.

Mutta on Mosskin ristiriitainen hahmo. Hän kertoo olevansa feministi ja tekee hyväntekeväisyystyötä naisasia- ja perhesuunnittelujärjestöjen puolesta. Toisaalta hän kuuluu skientologiakirkkoon. Vaikka näyttelijä ei yleensä avaudu yksityisasioistaan, elokuussa hän yllättäen puolusti skientologiaa julkisesti. Taustalla oli Instagram-kommentissa esitetty kritiikki: miten autoritaarisesta maailmasta varoittavan The Handmaid’s Talen tähti voi kuulua lahkoon, joka kohtelee jäseniään kuin sarjan painajaismaailman hallinto? Moss vastasi lyhyesti ilmoittamalla, että uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä.

Kylpytakissa töllön ääressä

Suomessa odotetaan yhä Top of the Laken toista tuotantokautta, joka valmistui melkein vuosi sitten. Ensimmäinen kausi esitettiin Ylellä, mutta toista kautta ei ole ostettu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kallis. Mossin nimestä voi nyt pyytää isoja rahoja.

Aikoinaan elokuvanäyttelijät olivat tähtiä, ja jos joku siirtyi televisioon, kyseessä oli askel alaspäin ja pysyvä arvonalennus. Moss on kiistatta tähti, mutta ei tee silti Hollywoodissa elokuvia oikeastaan lainkaan.

– Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin sarjoja lopun elämääni, hän kommentoi.

Mossilla on kuitenkin uusi työkenttä eurooppalaisissa elokuvissa. Näyteltyään parissa brittielokuvassa hän otti vastaan roolin ruotsalaisessa satiirissa. Ruben Östlundin ohjaama The Square voitti tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun.

”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.
”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.

Moss nauraa muistellessaan, millaista oli lukea käsikirjoitus ensimmäisen kerran.

– Se oli aivan hullu! Yhdysvalloissa elokuvat ovat yleensä sellaisia, että ne on mahdollisimman helppo selittää. Perusidean pitää olla näppärä, jotta leffa ylipäänsä rahoitetaan. Media selittääkin ne sitten puhki.

Mossin roolihahmoja yhdistää eräs seikka: he pistävät luun kurkkuun turhantärkeille miehille.

– Minua kiinnostaa kaksinaismoraalisuuden paljastaminen huumorin keinoin. Saarnaamisella tavoitat vain samanmieliset. Ajattelutapojen muuttamiseen sen sijaan tarvitaan oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Vapaa-ajan puutettaan Moss pahoittelee vasta päästessään mehustelemaan, miten hän sen käyttäisi.

– Luksusta on se, että saan olla vähän aikaa yksin. Joskus en halua nähdä ketään. Olen kylpytakissa ilman meikkiä ja katson televisiota. Sellainen on lomaa.

Elisabeth Moss

Näyttelijä syntyi 24.7.1982 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Tunnetaan mm. rooleistaan tv-sarjoissa Mad Men, Top of the Lake ja The Handmaid’s Tale.

Saanut mm. parhaan naispääosan Golden Globen ja peräti kuusi Emmyä Mad Men -sarjan Peggy Olsonina.

Kun porilaiset tosi-tv-tähdet Aki Manninen ja Rita Niemi-Manninen innostuvat tuhlaamaan, kerralla menee tuhansia euroja.

Se oli 50 000 euron arvoinen puhelu. Italiasta tuotu kuohuviini poreilee Gladiaattoreista tuttujen tosi-tv-tähtien Aki Mannisen, 42, ja Rita Niemi-Mannisen, 38, laseissa. He kippistävät Akin juuri vastaanottamille uutisille: avioparin omistama tontti Leviltä on ostettu pyyntihinnalla.

Pari itse asuu Porissa 140-neliöisessä omakotitalossa. Sen pihalla on neljä autoa: Akin Hummer, juuri myyty Bemari, isoisältä peritty Mersu ja hyvinvointibussi, jota pari vuokraa erilaisiin tilaisuuksiin. Viides auto, Akin Ritalle Italiasta ostama Mini Cooper, on tulossa Suomeen huomenna.

Palkkapussissa Akin ja Ritan vauraus ei kuitenkaan näy. Verotietojen mukaan Akin tulot viime vuodelta olivat 12 363 euroa ja Ritan 6 066 euroa. Kun asiasta kysyy, Aki ja Rita alkavat vitsailla.

– Autotallin taakse ei kannata mennä, siellä on kannabisviljelmä. Ja huumebisnesrahat on tietenkin siirretty Cayman-saarille, Aki sanoo.

Rita on huomannut, että parin ulospäinsuuntautuneisuus herättää kateutta. Porissa pariskunta erottuu katukuvasta niin selvästi, että heidät pysäytetään jatkuvasti. Jokainen tuntuu haluavan vaihtaa Turbon ja Laserin kanssa pari sanaa.

”Olemme kuulemma pissispariskunta, joka ei osaa mitään.”

– Meistä puhutaan kaupungilla käsittämättömän hulluja juttuja. Ihmiset suhtautuvat meihin epäilevästi: olemme kuulemma pissispariskunta, joka ei osaa mitään. Onneksi olemme niin vahvoja persoonia, ettei meitä todellakaan kiinnosta, mitä meistä ajatellaan, Rita näpäyttää.

Mutta mistä Akin ja Ritan rahat sitten tulevat? Ainakin sitä on kiinni useammassa tontissa, Akin käsin rakentamissa moottoripyörissä ja parin Ritaki Oy -yrityksessä. Kesällä Aki myös voitti Maltalla järjestetyissä EuroCasinon EM-kisoissa 15 000 euroa.

– Olen ollut aina aktiivinen tekemään kauppaa. Huono verovuosi ei tarkoita, että rahamme ovat loppu. Olisi ihmeellistä, jos minulla ei tähän ikään mennessä olisi mitään säästössä. Jos rahat uhkaavat loppua, taiomme sitä jostain lisää, Aki nauraa.

Tosi-tv-tähdet Aki ja Rita herättävät huomiota kotikaupungissaan Porissa. ”Aki haki minut ensitreffeille Hummerillaan”, Rita sanoo.
Tosi-tv-tähdet Aki ja Rita herättävät huomiota kotikaupungissaan Porissa. ”Aki haki minut ensitreffeille Hummerillaan”, Rita sanoo.

Maanantai

Ruokakauppa 150 euroa

Ruokaan Akilla ja Ritalla kuluu viikossa noin 300 euroa. Aina heidän rahatilanteensa ei ole ollut yhtä ruusuinen. Vuonna 2015 Akin firma osallistui taloprojektiin, jonka tarkoitus oli rakennuttaa Helsinkiin kahdeksan taloa. Projektia vetävä rakennusfirma meni kuitenkin konkurssiin. Sen seurauksena Aki menetti 500 000 euroa omaa rahaa.

– Kaikki silloiset säästöni menivät. Minut pelasti se, että oma nimeni säilyi puhtaana. Ehdin erota hallituksesta ja myydä ajoissa osuuteni firmasta, Aki kertoo.

Vaikka Akin tili tyhjeni kokonaan, hän sai silti pidettyä talonsa ja autonsa. Yhteiskunnalta hän ei edes yrittänyt saada rahallista apua.

– Luonteeni ei olisi antanut periksi. Sitä paitsi olisi ollut noloa ajaa sossun luukulle Hummerilla. Nehän olisivat sanoneet, että myy se pois. Mutta Hummer oli ollut jo pitkään unelmani, en todellakaan ollut valmis luopumaan siitä.

Aki menetti konkurssin takia myös monta ystävää.

– Ennen sulla oli se rooli, että maksoit aina kaiken, Rita huomauttaa.

”Kun rahaa ei enää ollut, kaikkosivat ystävätkin.”

– En koskaan laskenut kuluja, vaan halusin, että kaikilla oli hauskaa. Kun rahaa ei enää ollut, kaikkosivat ystävätkin. Raadollisuus löi vahvasti nokkaan, Aki muistelee.

Vaikeimpina hetkinä Aki istui hiljaisena autotallin lattialla, joi viskiä ja menetti elämänilonsa. Käänteentekevä hetki oli Ritan neuvo: Akin pitäisi antaa anteeksi ystävälleen, joka oli osasyyllinen konkurssiin.

– Lupasin Akille, että yhdessä hankimme kaikki menetetyt varat moninkertaisena takaisin.

Sopisiko tämä paita minulle, Rita pohtii Porin kauppakeskus Puuvillassa. Pari saa paljon vaatteita myös sponsoreiltaan.
Sopisiko tämä paita minulle, Rita pohtii Porin kauppakeskus Puuvillassa. Pari saa paljon vaatteita myös sponsoreiltaan.

Tiistai

Auto Italiasta 25 000 euroa

Autonrenkaat ja vanteet 1 900 euroa

Akin rahatilanteen pelasti lopulta onnekkaaseen aikaan sattunut julkisuus. Konkurssin aikoihin parista tuli tunnettu Temptation Island -ohjelman kautta. Sen myötä pari on päässyt vetämään muun muassa luentoja, nuorisoiltoja, työhyvinvointipäiviä, messuja, jumppia ja nettivalmennuksia. Yhden laihdutusvalmennuksen hinta on 19,90–49 euroa, ja vuoden aikana niihin on osallistunut tuhansia ihmisiä.

– Jos haluaisimme, voisimme molemmat helposti nostaa kolmen-neljän tonnin kuukausipalkkaa yrityksestämme. Mutta miksi? Keräämme mieluummin sinne varoja.

Rahaa pari tekee myös autokaupoilla, kuten nyt Italiasta ostetulla autolla. Aki käy siellä kerran vuodessa, koska Italiassa on Suomea edullisemmat autoverot.

– Tällä reissulla hankimme poikien kanssa yhteensä kymmenen autoa, mutta vain yksi niistä tuli minulle. Auto menee ensin Ritalle, sitten myymme sen eteenpäin hyvällä voitolla, Aki vinkkaa.

”Auto menee ensin Ritalle, sitten myymme sen eteenpäin hyvällä voitolla.”

Keskiviikko

Meksikon-matka 4 500 euroa

Aki ja Rita ovat olleet yhdessä neljä vuotta, joista kaksi ja puoli naimisissa. Nelivuotispäiväänsä he aikovat viettää pian Meksikossa. Matkaidea tuli ystäväpariskunnalta, joka lähetti linkin all inclusive -hotelliin Nuevo Vallartassa ja suostutteli Akin ja Ritan mukaan.

– Ostimme reissun ex tempore, mutta maksoimme sen heti. Emme elä luotolla, Aki sanoo.

Matka ei ole pelkkää lomailua varten, sillä pari aikoo ottaa siellä yritykselleen uudet promokuvat.

– Emme ole koskaan täysin lomalla, vaan puuhaamme aina jotain pientä työtä siinä ohessa. Lennämme esimerkiksi useita kertoja vuodessa Turkkiin, jossa vedämme tutussa hotellissa jumppia. Yrityksemme ala on esittävät taiteet, mikä taipuu monenlaiseen työhön.

Aki arvioi moottoripyöräverstaansa sisällön noin 100 000 euron arvoiseksi.
Aki arvioi moottoripyöräverstaansa sisällön noin 100 000 euron arvoiseksi.

Torstai

Bensaa Hummeriin 180 euroa

Kun Aki aikanaan osti Hummerinsa, hän maksoi siitä 53 000 euroa. Nyt hän arvioi sen arvoksi 35 000 euroa.

– On se velattomaksi autoksi varsin hyvä. Bensaa se kyllä syö paljon, 20 litraa satasella. Konkurssi tulee silti jostain muusta, Aki miettii.

– Raha ei ole minulle se juttu, vaan se, että olen voinut toteuttaa sen avulla unelmiani. Raha itsessään on menettänyt minulle merkityksensä, sillä ei ole minulle arvoa.

”Raha itsessään on menettänyt minulle merkityksensä.”

Yksi Akin unelma sijaitsee kotipihalla. Se on moottoripyöräverstas, tai pyhättö, kuten hän sitä kutsuu.

Aki arvioi, että verstaan sisältö on noin 100 000 euron arvoinen. Siellä hän esittelee tekeillä olevan pyörän osia: vanteet maksoivat 4 000 euroa, käsityönä tehty putkisto 2 000 euroa ja nahkaistuin 550 euroa. Pyörään on painettu kuva Akin kasvoista.

Yhden moottoripyörän valmistukseen menee vuosi, ja sen myyntihinta on 60 000–80 000 euroa.

– Jokainen pyörä on kuvitettu elämäntarinallani. Ne ovat taideteoksiani. Hiljattain myin Via Dolorosa- eli kärsimysten tie -pyöräni rahoittaakseni Ritaki Oy:n hyvinvointibussin. Se kirpaisi, mutta olen vannonut ostavani kaikki pyöräni takaisin.

Aki ja Rita ovat tehneet sopimuksen, että Aki saa laittaa pyöriinsä rahaa niin paljon kuin haluaa. Vastapainoksi Rita saa ostaa parin yhteiseen kotiin mitä tahansa, eikä kumpikaan marise toisen rahankäytöstä.

Kippis! Rita ja Aki ovat tonttikauppojen ansiosta 50 000 euroa rikkaampia.
Kippis! Rita ja Aki ovat tonttikauppojen ansiosta 50 000 euroa rikkaampia.

Perjantai

Meikkejä 100 euroa

Iso osa Ritan rahoista menee omasta ulkonäöstä huolehtimiseen. Kun Aki yrittää huomauttaa Ritalle naisen olevan kauneimmillaan luonnollisena, Rita purskahtaa nauruun.

– Koko yhdessäoloaikamme minulla on ollut hiuspidennykset, ripsipidennykset ja tekokynnet. Sellainen minä olen, se on luonnollista minua, Rita sanoo ja jatkaa:

– Tykkään satsata kauniisiin asioihin, siksi laitan rahaa itseeni.

”Tykkään satsata kauniisiin asioihin, siksi laitan rahaa itseeni.”

Merkittävä osa Ritan ulkonäköön liittyvistä asioista on kuitenkin saatu sponsoroituna. Rita pystyy tarjoamaan sponsoreilleen näkyvyyttä muun muassa Instagramissa, jossa hänellä on melkein 40 000 seuraajaa.

Akikin sai juuri sponsoriltaan 940 euron arvoisen vaatelähetyksen.

Parin koira Putin vartioi herkeämättä Ritan kokkailuja.
Parin koira Putin vartioi herkeämättä Ritan kokkailuja.

Lauantai

Ruokakauppa 150 euroa

Ruokaostoksilla Aki ja Rita satsaavat puhtaaseen lihaan, kanaan, kalaan ja tuoreisiin vihanneksiin.

Parilla on myös 3-vuotias amerikanbully Putin. Sen hoitoon kuluu joitakin kymppejä viikossa. Pian Putin saa seuraa, kun Aki ja Rita pääsevät kotiuttamaan Putinin biologisen pojan, pienen pentubullyn Bondin.

Lauantaisin pari katsoo televisiosta Gladiaattoreita. Kun he pääsivät ohjelmaan mukaan, alkoi tiukka treenaus. Rita on entinen kilpa-aerobikkaaja, ja hän halusi valmistautua tv-sarjaan yhtä pieteetillä kuin kilpailuihin.

– Koska esiinnyin telkkarissa pienissä bikineissä, halusin, että kroppa on kunnossa, Rita sanoo.

– Minä kyllä otin vähän viiniäkin, sillä olen sinut itseni kanssa. Mutta totta kai sitä haluaa olla kuosissa, kun heiluu televisiossa nelikymppisenä kireissä punaisissa housuissa, Aki jatkaa.

Gladiaattoreista saatu palkka ei parin mukaan ollut kummoinen. Suurempi arvo on ohjelman avulla saadusta julkisuudesta.

– Ei julkkikseksi kannata ryhtyä pelkän julkisuuden takia. Siinä vaiheessa, kun julkisuus ei enää tuota, lopetamme sen, Aki huomauttaa.

Putin saa kohta kaverin omasta pojastaan Bondista.
Putin saa kohta kaverin omasta pojastaan Bondista.

Sunnuntai

Kaksi kirjaa 50 euroa

Sunnuntaina Aki innostui ostamaan kaksi Tommy Hellstenin kirjaa, koska hän lukee vain elämäntaitokirjallisuutta. Akin ja Ritan sohvapöydällä onkin kesken Rhonda Byrnen Salaisuus-kirja. Olkkarin seinällä puolestaan koreilee kaunokirjaimilla kirjoitettu Akin keksimä mietelause eli akismi. Siinä lukee: ”Kaikki on mahdollista. Mahdottoman toteuttaminen vain vie vähän enemmän aikaa.”

”Raha on vain rahaa. Jos se loppuu, sitten myydään vaikka auto.”

– Raha on vain rahaa. Jos se loppuu, sitten myydään vaikka auto. Olen menettänyt aikanani niin paljon, että en enää pelkää. En koskaan stressaa rahasta, Aki vakuuttaa.

Rita ei ole täysin samoilla linjoilla.

– Ovathan niukat ajat olleet ihan perseestä. Olisi minulla muutakin tekemistä kuin miettiä, mitä tehdä, kun talous on notkolla. Raha mahdollistaa sellaisen elämän, jota haluamme elää, joten kyllä raha on meille tärkeää.

Viikon menot yhteensä 32 020 euroa.

Mistä pihistätte?

Aki: ”Emme mistään. Minua ei kiinnosta huominen, elän vain tätä hetkeä.”

Rita: ”Aki on suurten linjojen mies, joka tykkää maalata isolla pensselillä. Mutta miten maalata, jos väriaine on loppu? Minä olenkin meistä raha-asioissa tarkempi.”

Asuntolaina

”Maksamme asuntolainaa 1500 euroa kuussa. Summa sisältää omakotitalomme lisäksi lainanlyhennykset juuri myydystä Levin-tontista ja Raumalla olevasta tontistamme, jonne rakennutamme kolme taloa golf-kentän viereen.”

Työkokemus

Rita: ”Kilpa-aerobicillä ei tienaa, se on intohimolaji. Olisi ennemmin kannattanut alkaa vaikka tennispelaajaksi.”

Aki: ”Olen pyörittänyt AMTY-moottoripyöräyritystäni vaikka miten pitkään. Siitä en luovu.”

Tulevaisuuden haave

Rita: ”Talo meren rannalla.”

Aki: ”Asua talvet lämpimässä.”

Aki ja Rita Manninen

Aki Manninen

42-vuotias, syntyi ja asuu Porissa.

Pari meni naimisiin elokuussa 2015.

Nousi Ritan kanssa julkisuuteen Temptation Island -ohjelmasta vuonna 2014. Pari on tehnyt myös Akin ja Ritan rakkausdieetit -ohjelmaa.

 

Rita Niemi-Manninen

38-vuotias, syntyi ja asuu Porissa.

Voittanut EM-kultaa ja MM-hopeaa kilpa-aerobicissa.

Gladiaattorit Nelosella lauantaisin.