Isac Elliotin perheessä juhannusta vietetään vähän myöhemmin. Kuva Pia Inberg.
Isac Elliotin perheessä juhannusta vietetään vähän myöhemmin. Kuva Pia Inberg.

Miljoonayleisö Amerikassa, levyntekoa Malibussa. Silti Isac Elliot, 15, vakuuttaa olevansa ihan tavallinen teini, jolla vain on vähän erityisempi harrastus. – Tämä kaikki on bonusta unelmieni päälle.

Vielä muutama vuosi sitten Isac Elliotin, 15, perhe juhli juhannusta tuiki suomalaiseen tapaan: mökillään suuren ystäväporukan kanssa. Mutta sen jälkeen kun popura alkoi viedä Isacia maailmalle, perheen juhannusperinteet on jouduttu muokkaamaan uusiksi.

– Nykyään meidän yhteinen kaverijuhannus on lykätty muutamalla viikolla myöhemmäksi, Ikke paljastaa.

Tänäkin vuonna yleisen juhannuksen aikaan Isac esiintyy Norjassa VG Lista -tapahtumassa. Osloon järjestetty suurkeikka on Pohjoismaiden suurin popkonsertti, jossa esiintyvät muun muassa Astrid S ja Paperboys. Isac nousee VG:n lavalle neljättä vuotta peräkkäin.

Tällä kertaa Norjaan lähtee mukaan koko Isacin perhe, isä Fredrik, äiti Linda sekä sisko Ava.

– Tapahtumaan odotetaan taas 100 000 kuulijaa, mikä on aika cool juttu. Kyllä siinä mökkijuhannusta voidaan vähän siirtää.

Tunto katosi jännittäessä

Kuluneen kevään aikana Isacin yleisöjä on mitattu vieläkin pidemmillä numeroilla. Toukokuussa Isac esiintyi ensimmäisenä suomalaisartistina The Today Show'ssa, jonka jokaisella lähetyksellä on keskimäärin 5 000 000 katsojaa. Kesäkuussa Isac veti keikan teleoperaattori AT&T:n ja kaapelitv-yhtiö DirecTV:n uuden Spotlight-ohjelman lanseerauksessa: striimauksineen se voi tavoittaa parhaimmillaan yli 400 000 000 katsojaa.

– Yleisömääriä ei hahmota studiossa ohjelmaa tehdessä. Ei siellä kelata, että vau miten monta katsojaa, Ikke sanoo.

– Tonight Show'ta kyllä jännitin vähän tavallista enemmän. Jossain vaiheessa huomasin, etten enää tuntenut omia käsiäni.

Bonusta unelmien päälle

Isac teki keväällä Yhdysvaltojen itärannikolla näyttävän ostoskeskuskiertueen ja liudan tv-esiintymisiä paikallisissa aamutelevisioissa.

– Ohjelmissa yllätti niiden nopea tempo. Piti olla tarkkana, mitä halusi ehtiä sanoa ja mitä ei. Kotimaisissa ohjelmissa on kivaa, kun ehtii miettiä ja keskustella.

Isac Yhdysvalloissa The Today Showssa. Kuva: Semira Ben Amor.
Isac Yhdysvalloissa The Today Showssa. Kuva: Semira Ben Amor.

Isac on kiitollinen saamastaan näkyvyydestä.  

– En minä tällaisista tilaisuuksista unelmoinut, kun aikoinaan aloin tehdä musiikkia. Ne ovat bonusta unelmani päälle.

– Levy-yhtiö tietysti riemuitsee, jos se saa enemmän fygeä, mutta minulle on edelleen tärkeintä vain saada tehdä musaa.

Malibun maisemissa

Yhdysvalloissa Isac levytti myös uutta EP:tään A little more, joka julkaistaan 8.7. Levyä tehtiin Los Angelesissa, New Yorkissa sekä Helsingissä. Kansainvälisellä porukalla tekeminen on Isacille tuttu työtapa.

– Olihan se kiva työskennellä Malibussa paikassa, missä uima-altaasta oli huikea merinäköala. Sellaisissa puitteissa on helppo motivoitua, Ikke nauraa.

”Oli kiva työskennellä Malibussa, missä uima-altaasta oli huikea merinäköala. Sellaisissa puitteissa on helppo motivoitua.”

– Mutta ei pidä ajatella, etteikö Suomessa osattaisi myös. Täältä löytyy mielettömästi taitoa. Meillä oli hienoja sessioita täälläkin skandinaavijengillä.

Vähän niin kuin lätkäpojat

Perusteini. Sellaiseksi Isac kuvailee itseään kansainvälisestä popurasta huolimatta. 15-vuotias sai juuri peruskoulunsa päätökseen ja aloittaa opiskelun toivelukionsa musiikkilinjalla Helsingin Töölössä.

– Siihen nähden, että olin yläasteen tunneista varmaan puolet poissa, koulu meni todella hyvin ja pääsin haluamaani lukioon. Olen supertyytyväinen.

Isac vakuuttaa, ettei menestys musiikissa ole aiheuttanut hänelle erityisasemaa kavereidensa keskuudessa.

”Minulla vain on vähän spessu harrastus, jota on treenattava joka päivä.”

– Hengailen kavereiden kanssa ihan niin kuin kaikki teinit, minua naurattavat samat huonot läpät ja aion lukioon ihan niin kuin muutkin. Minulla vain on vähän spessu harrastus, jota on treenattava joka päivä, ihan kuin vaikkapa lätkää harrastavien kaverien, Ikke kuvailee.

– Ei tässä mitään ihmeitä.

Isac Elliot

Laulaja syntyi 26.12.2000. Asuu perheineen Kauniaisissa. Isä Fredrik Lundén on itsekin laulaja ja nyt Isacin manageri.

A little more -ep ilmestyy 8.7. Sillä on samoja biisinkirjoittajia kuin esimerkiksi Beyoncélla, Justin Timberlakella sekä Lady Gagalla.

Esiintyi ensimmäisenä suomalaisena The Today Showssa.

Laulanut poikakuorossa Cantores Minores.

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...