Televisiosta tuttu kiinteistönvälittäjä Mira Kasslin erosi kahdeksan vuotta nuoremmasta avomiehestään. – Ihmiset kasvavat eri tahdissa ja eri tavalla, hän sanoo.

Mira Kasslin, 37, saapuu tapaamiseen 20 minuuttia myöhässä, puhuu samalla puhelimeen ja nyökkää kätellessään.

Hän ei pyydä anteeksi, vaan istuutuu ja keskittyy helsinkiläisen kahvila Strindbergin aamupalalistaan. Pian hänen eteensä tuodaan leipää ekstrakinkulla ja -kananmunalla sekä rooibos-teetä.

Edellisen päivän lööpissä on ollut Miran kuva ja vieressä isoilla kirjaimilla sana ero.

Leipää haukkaava Mira ei näytä erossa riutuvalta vaan suorastaan säteilevältä. Eloisat silmät katsovat tiukasti silmiin, kun hän vastailee kysymyksiin.

– Näytänkö mä surulliselta? hän kysyy ja heläyttää naurun.

Mira päätyi avomiehensä kanssa eroon vuodenvaihteessa lähes seitsemän yhteisen vuoden jälkeen. Parilla on neljävuotias Leo-poika, ja Miralla on myös 10-vuotias Veera-tytär aiemmasta avioliitostaan.

Reilussa kahdessa kuukaudessa perheen paritalokoti on käytännössä myyty, ja Miralla on kiikarissa kiva kolmio Helsingin keskustasta.

Hän vaikuttaa aivan yhtä tehokkaalta yksityiselämässään kuin televisiossakin.

– Meistä kumpikaan ei ole mikään vatvoja. Asiat ovat olleet aika selkeitä, Mira kuittaa eroutelut.Piinkova bisnesnainen

Julkisuudesta Mira tunnetaan piinkovana kiinteistönvälittäjänä, joka sanoo asiat kiertelemättä. Suurelle yleisölle Mira tuli tutuksi viitisen vuotta sitten tv-ohjelmasta Diili. Kuvauksissa Mira oli raskaana ja odotti Leoa.

Kun Mira sitten voitti kisan, tuli palkatuksi Hanko-projektin toimitusjohtajaksi ja jäi äitiyslomalle, häntä arvosteltiin. Äitiysloma kesti puolisen vuotta.

Mira tuntee joutuneensa perustelemaan valintojaan eri tavalla kuin samassa tilanteessa oleva mies.

– Minun on pitänyt näyttää, mihin nainen pysyy. Olen joutunut rikkomaan rajoja siinä, mikä on sallittua ja mikä ei.

– Jos Suomessa nainen on bisnesorientoitunut, häntä pidetään kylmänä ja kovana. Kun mies tekee saman, hänen menestystään ja rikkauksiaan ihaillaan, Mira huokaa ärtyneenä.

Miralle kovuus merkitsee sitä, että osaa pitää puolensa. Kovakin hän myöntää olevansa.

– Olen entinen huippu-urheilija, ja minulla on huippu-urheilijan mieli. Se määrittelee minua yhä bisneksessä ja elämässä. Elämäntyylini on ollut aina se, että kun muut kertovat, mikä ei ole mahdollista, minä kerron, että näin se tehdään.

Kun Mira halusi maailman parhaaksi ratapyöräilijäksi, hän lähti maailmalle 13-vuotiaana. Muutamaa vuotta myöhemmin hän alkoi treenata Latvian miesten maajoukkueen kanssa.

Ilman haasteita hän ei olisi kehittynyt.

– Sama on bisneksessä. Vain parhailta voi oppia. Siksi en halua koskaan olla porukan paras. Jos olen, sitten pitää löytää joku minua parempi.

Kaikki Miran perheensä eteen tekemät valinnat eivät kuitenkaan näy julkisuudessa. Esimerkiksi Danske Bankin Tanskan-komennukseltaan hän palasi suunniteltua aiemmin, vaikka tarkoitus oli ollut jäädä maahan pysyvästi. Avioeron jälkeen Suomeen jäänyttä neljävuotiasta tytärtä oli kova ikävä, ja jatkuva reissaaminen kävi rankaksi.

– Jos olisin julmempi, olisin varmasti edennyt elämässäni vaikka minne. Mutta olen usein valinnut perheeni ja ennen kaikkea lapseni.

– Vaikka olen todella tiukka bisnesihminen, olen tunnepuolella ihan lapanen, hän naurahtaa.

Lapasella Mira tarkoittaa äärimmäistä herkkyyttä.

– Tunnepuolella ei pelata, eikä siellä katsota, kuka tulee kakkoseksi.

Parisuhteessa Mira ei halua johtaa.

– Kotona haluan olla se pikkutyttö. Olen arvoiltani äärimmäisen perinteinen. Minun maailmassani mies on perheen pää. Mutta mitä se tarkoittaa silloin, kun nainen on vahva?

Henkinen kasvu tärkeintä

Tuoreen eron myötä perhe opettelee nyt uutta arkea.

– Ero oli ehdottomasti yhteinen päätös. Erosimme ystävinä, aidosti hyvissä väleissä. Minun on hirveän hankala kuvitella, että olen ihmisen kanssa vuosikaudet ja sitten yhtäkkiä alkaisin vihata häntä.

Vaikka elämä helsinkiläisellä pientaloalueella oli lapsista mukavaa, nyt kaikkien mielestä on kiva muuttaa kerrostaloon lähelle Leon päiväkotia ja Veeran koulua.

Elämänmuutoksesta kertoessaan Mira syttyy samalla tavalla kuin puhuisi työasioista. Hän on huomannut itsekin uuden energiansa.

– Minulla on kova elämänpalo. Olen aina elänyt isolla liekillä, ja nyt pitkästä aikaa elämä maistuu todella, todella hyvältä!

Mira myöntää, että ennen eroa liekki oli ehtinyt hiipunut jo pitkään.

– Liian pitkään, hän hiljenee.

Sen tarkemmin Mira ei halua eronsa syitä puida. Hän kuitenkin kiistää klassisen seitsemän vuoden kriisin, jolloin pettymyksen ajatellaan tulevan rakkauden ja kiintymyksen tilalle.

– Me olimme virallisesti yhdessä kuusi ja puoli vuotta. En usko seitsemän vuoden kriisiin, hän napauttaa.

Miran mielestä sanaa käytetään tekosyynä erolle.

Entinen avomies on Miraa kahdeksan vuotta nuorempi. Dynamiikka muuttuu väkisinkin, kun vähän päälle parikymppisestä nuorukaisesta ja kolmikymppisestä naisesta kasvaa perhe. Osapuolet ovat kenties kasvaneet eri tahtiin, ja sama arki on saattanut alkaa näyttäytyä puoliskojen silmissä erilaiselta.

Mira ei halua nimetä ikäeroa yksittäiseksi vaikuttimeksi, sillä hänen mukaansa asiat menevät luonnollista tietään.

– Ikäerolla on ihan varmasti merkitystä varsinkin silloin, jos ei ole… Mira aloittaa mutta jää miettimään hetkeksi.

– En suostu hyväksymään, että se riippuisi iästä. Ihmiset kasvavat eri tahdissa ja eri tavalla. Molemmilla täytyy olla hyvät eväät kasvuun. Kyse on siitä, miten pystyy kommunikoimaan toisen kanssa. Se on jatkuva prosessi. Jos olisin 20 vuoden päästä siinä samassa tilanteessa, olisi sama talo ja samat Adidakset jalassa, toteaisin olevani kuollut.

Mira myöntää, että hän saattaa olla haastava ihminen parisuhteessa.

– Haluan kehittyä jatkuvasti, jotta koen eläväni. Jos siinä on jonkin sortin kuilu, se korostuu koko ajan. On eri asia, jos minä taantuisin, mutta eihän tällä luonteella niin käy. En tarkoita uralla etenemistä, vaan minulle henkinen kasvu on tärkeintä. Silloin korostuvat elämänarvot ja se, kehitytäänkö yhdessä.

Yhtä asiaa Mira suree erossa.

– Olisin halunnut tarjota lapselle ydinperheen.

Lapsenhoito on kuitenkin jo järjestelty sujuvaksi.

– Siinä tarvitaan aitoa rakkautta ja viisautta. Kaikki muu jää ulkopuolelle. Omat tarpeet, halut ja bisnes.


”Erosimme ystävinä, aidosti hyvissä väleissä. Minun on hirveän hankala kuvitella, että olen ihmisen kanssa vuosikaudet ja sitten yhtäkkiä alkaisin vihata häntä”, Mira sanoo.


Uusi hoikistunut ulkomuoto

Eron jälkeen Mira on hoikistunut kymmenen kiloa. Syyt ovat yksinkertaiset: stressi lievittyi ja olo alkoi tuntua jälleen mukavalta. Mira alkoi myös liikkua enemmän – vaikka aikaa oli entistä vähemmän.

– Hoikistumisesta 80 prosenttia johtuu ruuasta. Ennen tuli syötyä enemmän lohturuokaa.

Myös henkisen kuormituksen keveneminen kohensi oloa.

– Duunistressi on minulle luonnollinen olotila. Minulla on jatkuvasti kovat paineet, ja joka puolelta tulee vaatimuksia. Mutta muu henkinen stressi on paljon tuhoisampaa.

Miran säteilevää olemusta täydentävät strassikorvakorut, yli sentin mittaiset ripset ja hohtavat hampaat.

– Nämä ripset ovat ihan aidot ja hampaani valkoiset luonnostaan! Näitä on päivitelty, hän nauraa.

Miten tärkeää hyvä ulkonäkö on bisneksessä?

– Töissä ei olla missikisoissa, mutta rautaisesta ammattitaidosta yhdistettynä huoliteltuun ulkonäköön on etua. Ei tarvitse olla hyvännäköinen, vaan vaikutelma syntyy siitä, miten kantaa itsensä ja mikä on ammatillinen itsevarmuus – ja että on käynyt suihkussa.

Joka-aamuinen muutos äiti-Mirasta kiinteistönvälittäjä-Miraksi ei vie viittä minuuttia kauempaa. Lähikauppaan hän kulkee ilman meikkiä.

– Minähän olen urheilija, ja kyllä minun kasvoni sen kestävät. Ja niin kestää egokin!

Diili kismittää yhä

Moni pitää eroa yhtenä suurimmista epäonnistumisista. Mira ei. Sen sijaan syyllisyys seurasi häntä jonkin aikaa ensimmäisen avioliiton rikkoutumisen jälkeen, kun tytär matkasi vuoroviikoin äidille ja isälle.

– Se oli mielestäni kauheaa, vaikka minulla on hyvät välit myös ensimmäiseen mieheeni. Minulla on huippueksät. Lasteni isät ovat parasta, mitä maa päällään lapsilleni kantaa.

Toisenkin eron hän ajattelee vain osaksi elämäänsä.

– Leo on syntynyt puhtaasta rakkaudesta. En tunne, että perhe olisi murskaantunut, koska iso osa elementeistä on edelleen olemassa. Lapsi saa kaiken, mitä perheeseen kuuluu: mummit ja sukulaiset molemmilta puolilta.

Miran elämän suurimmat kolaukset ovat ennemmin työpuolelta kuin rakkaus­elämästä, vaikka toki sielläkin on Miran sanoin ”kyykytetty nuorena ihan reippaasti”.

Työstä hampaankoloon on jäänyt esimerkiksi Diili ja Hanko-projektin lyhyt toimitusjohtajuus. Hän varautui neljään vuoteen, mutta irtisanoutui puolen vuoden jälkeen, kun Hjallis Harkimo myi osuutensa.

Pestin vuoksi Mira oli myynyt osuutensa kiinteistönvälitysfirmasta ja palkannut lastenhoitajan auttamaan Leon hoidossa.

– Olisin mieluummin chillaillut pikkuisen kanssa kuin revennyt joka suuntaan. Jouduin henkisesti ja fyysisesti tosi koville. Kun lähdin, jouduin tyhjän päälle, Mira sanoo.

Myös pyöräilyn lopettaminen 22-vuotiaana kaiveli sen verran, että Mira kokeili paluuta vielä kerran kolmikymppisenä. Hän tähtäsi Lontoon olympialaisiin 2012.

– Kun haluan jotain, ei mikään ole rajana. Pää oli liian innokas, eikä fysiikka kestänyt. Treenasin liian kovaa, ja reisiluun kaulaan tuli rasitusmurtuma. Minulla ei ollut ketään, joka olisi kehottanut ottamaan iisisti.

– Jos kuolisin tänään, en katuisi mitään. En elä kuin viimeistä päivää, mutta haluan elää tarpeeksi vahvasti. Sen haluan välittää myös lapsilleni. Elämässä pitää tehdä rohkeita päätöksiä, eikä epäonnistumista saa pelätä. Muutenhan tästä tulee puuduttavaa.

Mira lähtee seuraavaan palaveriin.

– Anteeksi muuten, että olin myöhässä.

Lue lisää:

Mira Kasslin erostaan: Monta hyvää vuotta takana

Mira Kasslin sai oman tv-ohjelman: ”Myyn Suomen kalleimpia koteja”

Mira Kasslinin laihdutusprojekti: takapakkia ja uutta tarmoa

Mira Kasslin

Syntyi 26.1.1978 Helsingissä, jossa asuu edelleen.

Sinkku. Takana avioliitto 2000-luvun puolivälissä. Liitosta 10-vuotias tytär Veera. Eronnut vuodenvaiheessa avoliitosta, josta 4-vuotias poika Leo.

Entinen ratapyöräilijä. Voitti 1996 kaksi nuorten maailmanmestaruutta. Oli aikuisten sarjassa 17-vuotiaana kuudes. Lopetti vuonna 2000, ja yritti paluuta 2008.

Voitti television Diili-kisan 2010. Työskentelee nyt kiinteistönvälittäjänä.

Uusi tv-ohjelma Mira ja miljoonakodit pyörii AVA:lla tiistaisin.

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?

 

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.