"Lapseni eivät ehdi aina edes pyytää rahaa, kun olen jo väkisin tuputtanut seteleitä kouraan", Kaisa tunnustaa. Kuva: Andreas Janett
"Lapseni eivät ehdi aina edes pyytää rahaa, kun olen jo väkisin tuputtanut seteleitä kouraan", Kaisa tunnustaa. Kuva: Andreas Janett

Kaisa Liski käyttää rahaa joka kuukausi kolme kertaa enemmän kuin keskiverto suomalainen saa palkkaa.

Useimmille suomalaisille palkka on tabu, jota ei paljasteta edes lähimmälle ystävälle. Kiinteistökuningatar Kaisa Liski, 45, on toista maata. Hän kertoo tienanneensa viime vuonna 264 000 euroa ja kuluttavansa kepeästi kymppitonnin kuussa. Kaisa asuu miehensä Kimmo Liskin ja puolivuotiaan Manu-pojan kanssa Hausjärvellä 500-neliöisessä talossa, taittaa työmatkat hulppealla AudiQ7-maasturilla ja saattaa ostaa hetken mielijohteesta tuhansien eurojen laukkuja.

Hirveää pröystäilyä, kauhistelevat sivustaseuraajat.

– Jos pärjääminen on pröystäilyä, niin arvostelkoot vaan. Teen järjettömästi töitä elantoni eteen ja maksan kaikesta puolet veroa. Voisin suostua pienempäänkin palkkaan, jos työni olisi tosi helppoa ja kivaa. Kivaa se onkin, mutta helposta ei ole tietoakaan, Kaisa näpäyttää takaisin.

Kaisan mielestä jokaisen työntekijän olisi hyvä tarkastella osaamistaan ja miettiä, kohtaako palkka ammattitaidon ja työn määrän.

– Olen ilmoittanut palkkaneuvotteluissa aina suoraan hintani silläkin riskillä, että minulle sanotaan ei. Niin jästipää olen oman arvostukseni suhteen ollut, etten ole koskaan joutunut tulemaan vastaan palkassa.

Kuluneen talven aikana monelta suurituloiselta yritysjohtajalta on tivattu, kuinka paljon he olisivat valmiita tinkimään palkastaan. Kaisa pitää keskustelua naurettavana.

– No voi herra varjele! Miksi ihmisen pitäisi luopua saavutetuista eduista! Sen sijaan, että narisemme toisten ansioista, meidän pitäisi rakentaa yhteiskunnasta sellainen, että ne isot palkat lähtevät mahdollisimman tehokkaasti kiertoon.

Kaisa kantaa oman kortensa kekoon suosimalla kotimaisten pienyrittäjien palveluja. Kauneushoitojen ja kampaamokäyntien lisäksi hän maksaa yksityisestä lastenhoidosta, kodin siivouksesta ja välillä stailauspalvelustakin.

– Palkitsevinta on nähdä, että minun ostoksillani on heidän toimeentuloonsa oikeasti merkitystä. Siitä tulee itsellekin hyvä mieli.

Kallis ammatti

Kuluttajana Kaisan suurin haaste on kiire. Kiinteistökuningattaren minuuttiaikataulutetut päivät ovat täynnä asiakastapaamisia.

– Usein en yksinkertaisesti ehdi ruokaostoksille isompaan markettiin. Silloin juoksen asiakastapaamisten välissä Helsingin Töölön Anton & Anton -puotiin ja saatan maksaa vihanneksista 19 euroa kilo, Kaisa kertoo.

Kaisa kertoo ihailevansa suomalaisperheitä, jotka pystyvät pyörittämään perheen ruokataloutta minimibudjetilla.

– Meillä menee ruokaan helposti 2000-3000 euroa kuukaudessa. Arkisin pärjäämme suhteellisen vähällä, mutta viikonloppuisin pöydässä saattaa istua yhdeksänkin ihmistä, jos Kimmon ja minun lapset tyttö- ja poikakavereineen tulevat käymään.

Laadukkaita vaatteita arvostava Kaisa satsaa mieluiten tunnettuihin brändeihin. Tänään hänen yllään on muhkea lammasturkki ja Minna Parikan saappaat. Tärkeimmät työvälineet kulkevat Vuittonin tai Longchampin laukuissa.

– Pääsisin huomattavasti halvemmalla jossain muussa työssä. Kiinteistönvälittäjänä minulla on oltava huolitellut vaatteet ja aina vaihtokamat mukana. Joskus joudun ostamaan uusia vaatteita vain siksi, etten ole ehtinyt pesemään pyykkiä, hän myöntää.

Shoppailijana Kaisa on kehittänyt tehokkuuden huippuunsa.

– Pystyn mainiosti tuhlaamaan tunnissa 5000 euroa, sillä tunnen suosikkikaupat ja vaatemakuni. Yritän tietysti ostaa vain silloin, kun jotain oikeasti tarvitsen, mutta joskus tulee huteja.

Kaisalla on kokemusta myös niukemmista ajoista, sillä hän kasvoi yksinhuoltajaäidin tyttärenä. Uintiharrastuksensa ja vaatteensa Kaisa kustansi jo 11-vuotiaana itse työskentelemällä grillikioskissa.

– Raha ei tuo onnea, mutta se tuo turvallisuutta, joka on minulle yksi onnellisuuden edellytys.

Tarvittaessa Kaisa osaa yhä pihistelläkin.

– Pesen tiskirätit pesukoneessa, ettei tarvitse ostaa niin usein uusia.

Mitä mieltä Kaisa on Suomen verotuksesta? Katso video!

 
Mitä Kaisa osti yhden viikon aikana? Lue kulutuspäiväkirja Me Naisten numerosta 9/2013.

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?

 

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.