Sara Forsbergia on kosiskeltu myös politiikkaan. "Sari Essayah soitti ja pyysi kristillisten ehdokkaaksi. En lähtenyt." Kuvat Satu Kemppainen
Sara Forsbergia on kosiskeltu myös politiikkaan. "Sari Essayah soitti ja pyysi kristillisten ehdokkaaksi. En lähtenyt." Kuvat Satu Kemppainen

Kieli-ihme Sara Forsberg, 19, ei ryhdy rommin eikä kristillisten ääneksi.

Videoblogissasi puhut siansaksaa ja kuulostat vuoroin venäläiseltä, italialaiselta, jenkiltä ja ties miltä. Lisäksi laulat kuin ammattilainen. Missä olet oppinut?
Kielijuttu on minun ja siskoni inside-läppä – pelleilemme hänen kanssaan eri aksenteilla. Hänkin on niissä tosi ­hyvä. Tykkään opiskella kieliä ja kuulen pieniä nyansseja. Huomaan, ketkä näyttelijät osaavat hienosti vaikkapa britti­aksentin. Esimerkiksi Johnny Depp on taitava.
Musiikkia meillä harrastaa koko perhe. Opiskelin laulua musiikkiopistolla ja laulan siskoni kanssa hautajaisissa.

YouTubessa kielivideotasi on katsottu jo yli 9 miljoonaa kertaa. Miltä äkkijulkisuus tuntuu?
Siistiltä, höpöltä ja vähän pelottavalta myös. Vanhempani tukevat ja potkivat eteenpäin. Heidän neuvonsa on, että ”nyt menet kaikkiin haastatteluihin”.

Työtarjouksia kuulemma satelee, esimerkiksi meksikolaiseen rommimainokseen. Joko on pyydetty eurovaaleihin?
Itse asiassa on. Sari Essayah soitti ja pyysi kristillisten ehdokkaaksi. En lähtenyt. Minut on kyllä kasvatettu kristillisesti mutta ei nyt silti.

Täytyy hetki sulatella työtarjouksia ja miettiä, mikä olisi parasta. Voisin mainostaakin jotain, tosin jotain muuta kuin alkoholia. Unelmatyöni olisi viihdealalla. Saisinpa yhdistettyä kielet, kulttuurin, laulamisen ja näyttelemisen...

Olet 19-vuotias suomalaistyttö. Eikö ­sinun pitäisi olla epävarma?
Itsevarmuus onkin minulle uusi juttu. Olin aikaisemmin ylipainoinen ja laihdutin pari vuotta sitten 17 kiloa. Sitä ­ennen painoni oli arka aihe. En minä kaikkea osaa. Olen epälooginen, surkea matikassa ja harkintakyvyssäni on puutteita.

Jos et olisi ladannut videotasi nettiin ja tullut kuuluisaksi, mitä tekisit nyt?
Hakisin yliopistoon, ehkä lukemaan kieli­tieteitä. Suunnittelisin pitempää matkaa Jenkkeihin, haluan sinne haistelemaan ilmaa. Minua ei sido asuntolaina tai mikään sellainen. Poikaystävä joo, mutta hän ei ole sitä tyyppiä, joka yrittäisi estää toteuttamasta unelmiani.

Valmistuin vuosi sitten ylioppilaaksi ja ravintolakokiksi. Sen jälkeen olen ­ollut Pietarsaaressa kassalla töissä.

Anna vinkki, miten oppia puhumaan englantia ilman suomalaisaksenttia!
Osaankohan puhua englantia suomalaisittain, se on vaikeaa. ”Ai dount nou.” Kuulostiko oikealta? Jee!

Sellaisen neuvon annan, että enemmän heittäytymistä vaan. Pelkästään se, että yrittää puhua, antaa paljon paremman kuvan kuin hiljaisuus. Ei aksentti häiritse ketään.

Lue myös aiemmat jutut Sarasta:

Kielinainen Sara lauloi netissä jo vuosia sitten

Suomalaisen kielinaisen suosio karkasi käsistä – sai kaksi manageria

Suomalainen kielinainen Sara jatkaa maailmanvalloistustaan – tällä kertaa laulaen!

Kaikki vonkaavat nyt suomalaista kielinaista – jopa Joseph Gordon-Levitt fanittaa

Suomalaisen vloggaajan siansaksavideosta tuli nettihitti

Sara Maria Forsberg

■ Videobloggaaja Smouka­hontas syntyi 2.5.1994 Pietarsaaressa.

■ Äiti suomalainen, isä ruotsalainen, neljä siskoa, kotona puhuttiin suomea. Asui lapsena Yhdysvalloissa.

■ Lopetti juuri työt kaupan kassalla. Harrastukset: juoksu, arabian opiskelu.

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...