Kirjailija Mikko Rimmistä askarruttaa, millainenääni sukkahousuista pääsee revetessä.

Kuva: Karoliina Paatos

Kolmas romaanisi Nenäpäivä julkaistiin äsken. Onko kirjalla jotain tekemistä Ylen Nenäpäivä-kampanjan kanssa?
Ei oikeastaan. Nimi tulee siitä, että päähenkilöni Irma lyö nenänsä, kun vietetään Nenäpäivää. Minulla ei ole mitään Ylen kampanjaa vastaan, mutta aluksi luulin, että vanha kunnon Nälkäpäivä on muutettu Nenäpäiväksi, ja olin siitä näreissäni. Ajattelin, että pitääkö kaiken nykyään olla lystikästä.

Päähenkilö Irma on yksinäinen. Hän esittää olevansa Taloustutkimuksen haastattelija päästääkseen juttelemaan ihmisten kanssa. Mistä sait idean?
Näin vuosia sitten Helsingin Sanomissa uutisen, jossa varoitettiin Etelä-Suomessa liikkuvasta valekyselijästä. Tyyppi ei ollut vienyt mitään, mutta oli tuppautunut ihmisten koteihin ja esittänyt tekevänsä kyselytutkimusta. En saanut koskaan tietää, jäikö henkilö kiinni ja mitkä olivat hänen motiivinsa, mutta uutinen alkoi kiehtoa.

Oliko kolmekymppisen miehen vaikea kirjoittaa keski-ikäisen naisen elämästä?
On aina haastavaa saada henkilöt kuulostamaan joltain muulta kuin itseltäni. Joitain naisen elämään liittyviä juttuja jouduin tarkistamaan, kuten pääseekö sukkahousuista ’kraakahdus’ vai ’praapahdus’, kun ne repeävät. Tai millaisissa tilanteissa käytetään muovikassia ja milloin käsilaukkua. Huomaan aika usein kuulostavani enemmän keski-ikäiseltä naiselta kuin ikäiseltäni mieheltä. Harrastan jopa sienestystä.

Kirjojasi on kiitetty viimeisen päälle hiotusta kielestä. Mikä on pisin yhden lauseen viilaamiseen käyttämäsi aika?
Runoja kirjoittaessani olen voinut miettiä yhtä lausetta vuosia. Olen hidas kirjoittamaan myös proosaa. Nenäpäivä syntyi kirjoistani nopeimmin: yleensä olen saanut tekstiä aikaiseksi liuskan päivässä, mutta nyt samassa ajassa syntyi kymmenen. Se tosin kostautui viimeistelyvaiheessa. Jouduin lopulta kirjoittamaan kirjan uusiksi kolme kertaa.

Olit käsikirjoittamassa romaanisi pohjalta tehtyä Pussikaljaelokuvaa. Miten kielelliseen kikkailuun perustuva kirja, jossa ei oikein ole edes juonta, kääntyi elokuvaksi?
Hitaasti. Aluksi se tuntuikin toivottomalta, mutta ajan kanssa se alkoi muotoutua. Aika erilainen siitä tuli kuin Pussikaljaromaanista, mutta uskon, että saimme säilytettyä kirjan hengen. Karkasin kuvausten ajaksi viideksi viikoksi Berliiniin. Olisin kuitenkin vain ollut joka päivä kuvauspaikalla norkoilemassa ja neuvomassa.

Mistä löytyvät parhaat sieniapajat?
Perheemme mökiltä Mäntyharjulta. Tosin siellä joudun tappelemaan reviiristä äitini kanssa. Innostuin sienestyksestä kuusivuotiaana, kun luin Mauri Korhosen Uuden sienikirjan kannesta kanteen. Mustavahakas on lempisieneni. Niitä on metsät pullollaan, koska ne näyttävät tympeiltä ja harva tuntee niitä.

Paljasta herkullisin sienireseptisi.
Loistoateria syntyy helposti: kourallinen sieniä paistetaan oliiviöljyssä valkosipulin kera. Sienet sekoitetaan kypsän spagetin joukkoon ja pasta nautitaan pecorino-juuston kanssa. Mitkä tahansa sienet käyvät paitsi kaupan herkkusienet – niitä ei voi edes kutsua sieniksi!

Mikko Rimminen

  • Vuonna 1975 syntynyt helsinkiläinen kirjailija, kirjoittajakouluttaja ja kustannustoimittaja.
  • Työskenteli aiemmin lounaslähettinä.
  • Kirjallisuuden opinnot Helsingin yliopistossa jäivät kesken, kun Rimmiseltä ilmestyi esikoiskirja, runokokoelma Jännittävää
  • olisi nähdä pihalla lintuja.
  • Pussikaljaromaani sai Kalevi Jäntin palkinnon ja oli Finlandiaehdokkaana. Kirjan pohjalta tehty Pussikaljaelokuva saa ensi-iltansa vuonna 2011.

2.12.2010: Rimminen voitti kirjallisuuden Finlandia-palkinnon romaanillaan Nenäpäivä.

Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg
Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg

Youtube-tähti ja laulaja Tuure Boelius muutti 16-vuotiaana kotoa ja on jo pitkään elättänyt itse itsensä. Tanssii tähtien kanssa -treenejä vaikeuttavat ADHD ja balettimaneerit.

Tubettaja ja laulaja Tuure Boelius, 17, on Suomen Tanssii tähtien kanssa -historian nuorin kisaaja. Tuuren CV ei silti välttämättä ole juurikaan lyhyempi kuin kanssakilpailijoilla. 

Tuure keräsi YouTubessa suuren seuraajakunnan nopeasti alettuaan julkaista videoita vuonna 2015. Laulajanuran hän aloitti vuosi sitten kappaleella Eikö sua hävetä. Sitäkin isompi hitti tuli jääkiekon MM-kisojen alla julkaistusta Lätkäjätkä-Villestä, jonka lyriikoissa jääkiekkoilijapoika pussaa toista poikaa. 

Tuure Boelius, mistä saat kaiken energiasi?

– Vaikka olen nuori, tiedostan, että elämme täällä vain kerran. Kai energia tulee siitä, että teen vain sellaisia asioita, joista oikeasti tykkään. Siivoamisesta en kyllä tykkää yhtään, mutta Youtubesta, musiikista ja TTK:sta nautin. 

Siivoaminen Tuuren on silti hoidettava itse, sillä hän muutti jo 16-vuotiaana lapsuudenkodistaan Porista Helsinkiin.

– Koen, että olen kasvanut sen myötä aika paljon. Jos en pese pyykkiä tai tee ruokaa, ei äiti ole sitä tekemässä. Yksin asuminen on tuntunut helpolta, mutta välillä tulee kotiin aika iso ikävä.

”Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa.”

Tuure kertoo tapaavansa perhettään vähintään kahden viikon välein, mutta ehtivänsä hyvin harvoin itse Poriin.

– Välillä ikävöin vanhaa elämääni Porissa, mutta pystyn ehdottomasti paremmin toteuttamaan itseäni pääkaupunkiseudulla.

Pitkä tanssitausta

Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tanssii tähtien kanssa -kisassa Tuurelle voisi povata jopa ennakkosuosikin asemaa. Nuori tubettaja on tottunut ja rohkea esiintyjä, ja lisäksi hänellä on takana kahdeksan vuotta aktiivista tanssiharjoittelua.

Tuure kuitenkin epäilee, että jazztanssi- ja balettitaustasta on hyödyn lisäksi myös paljon haittaa. Balettimaneerien riisumisen lisäksi keskittyminen tuottaa hänelle vaikeuksia tansseja treenatessa.

– Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa tietyissä tilanteissa. Jos joku asia tuntuu vaikealta, voi alkaa turhauttaa, hän sanoo.

Itsevarma vuoden homo

Moni muistaa Tuuren kohusta, joka syntyi, kun hänet valittiin Vuoden homoksi helmikuussa 2017. Tunnustus oli seurausta edellisenä vuonna julkaistusta Youtube-videosta, jolla Tuure kertoi homoudestaan. 

Tuolloin 16-vuotiaan Tuuren valinta Vuoden homoksi sai tuntemattomat ihmiset tekemään hänestä lastensuojeluilmoituksia ja perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkaisen ottamaan yhteyttä lapsiasiavaltuutettuun. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kommentoi asiaa Facebookissa kirjoittamalla, että lapsilla on täysi oikeus ilmaista itseään, ja heitä tulee siihen kannustaa.

”Olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä.”

Tuuren itsevarmuutta tapaus ei nujertanut, päin vastoin. Irtoaisiko YouTube-tähdeltä itsetuntovinkki meille vähemmän rohkeille?

– Usko itseesi ja luota siihen, mitä teet. Aika klisee, mutta ainakin omalla kohdalla se on toiminut, hän kannustaa. 

– Jokainen löytää kokeilemalla ja tekemällä ne asiat, jotka tuntuvat omalta. 

Toinen välivuosi

Laulajan- ja tubettajanuran lähdettyä hyvin käyntiin Tuure ei ole aloittanut toisen asteen koulutusta. Nyt menossa on toinen välivuosi peruskoulun jälkeen. 

– Siitä olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä. Tällä hetkellä tuntuu tosi vieraalta, että lähtisin opiskelemaan mitään, tai varsinkaan mitään sellaista, mitä en jo tee, Tuure sanoo. 

Ilman koulutustakin hän on elättänyt itse itsensä jo pidemmän aikaa. Hiljattain hän kertoi Helsingin Sanomille tienaavansa pian enemmän kuin toimitusjohtajaisänsä.

– Saan isältä aika paljon apua ja tukea raha-asioihin. Mietimme yhdessä, minkä verran laitetaan säästöön.

Tuure säästää omaan asuntoon. 

– Se ei ole tämän vuoden juttu, ehkä ensi vuoden, hän sanoo toiveikkaana. 

Tanssii tähtien kanssa sunnuntaisin MTV:llä klo 19.30.

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista