Kirjailija Mikko Rimmistä askarruttaa, millainenääni sukkahousuista pääsee revetessä.

Kuva: Karoliina Paatos

Kolmas romaanisi Nenäpäivä julkaistiin äsken. Onko kirjalla jotain tekemistä Ylen Nenäpäivä-kampanjan kanssa?
Ei oikeastaan. Nimi tulee siitä, että päähenkilöni Irma lyö nenänsä, kun vietetään Nenäpäivää. Minulla ei ole mitään Ylen kampanjaa vastaan, mutta aluksi luulin, että vanha kunnon Nälkäpäivä on muutettu Nenäpäiväksi, ja olin siitä näreissäni. Ajattelin, että pitääkö kaiken nykyään olla lystikästä.

Päähenkilö Irma on yksinäinen. Hän esittää olevansa Taloustutkimuksen haastattelija päästääkseen juttelemaan ihmisten kanssa. Mistä sait idean?
Näin vuosia sitten Helsingin Sanomissa uutisen, jossa varoitettiin Etelä-Suomessa liikkuvasta valekyselijästä. Tyyppi ei ollut vienyt mitään, mutta oli tuppautunut ihmisten koteihin ja esittänyt tekevänsä kyselytutkimusta. En saanut koskaan tietää, jäikö henkilö kiinni ja mitkä olivat hänen motiivinsa, mutta uutinen alkoi kiehtoa.

Oliko kolmekymppisen miehen vaikea kirjoittaa keski-ikäisen naisen elämästä?
On aina haastavaa saada henkilöt kuulostamaan joltain muulta kuin itseltäni. Joitain naisen elämään liittyviä juttuja jouduin tarkistamaan, kuten pääseekö sukkahousuista ’kraakahdus’ vai ’praapahdus’, kun ne repeävät. Tai millaisissa tilanteissa käytetään muovikassia ja milloin käsilaukkua. Huomaan aika usein kuulostavani enemmän keski-ikäiseltä naiselta kuin ikäiseltäni mieheltä. Harrastan jopa sienestystä.

Kirjojasi on kiitetty viimeisen päälle hiotusta kielestä. Mikä on pisin yhden lauseen viilaamiseen käyttämäsi aika?
Runoja kirjoittaessani olen voinut miettiä yhtä lausetta vuosia. Olen hidas kirjoittamaan myös proosaa. Nenäpäivä syntyi kirjoistani nopeimmin: yleensä olen saanut tekstiä aikaiseksi liuskan päivässä, mutta nyt samassa ajassa syntyi kymmenen. Se tosin kostautui viimeistelyvaiheessa. Jouduin lopulta kirjoittamaan kirjan uusiksi kolme kertaa.

Olit käsikirjoittamassa romaanisi pohjalta tehtyä Pussikaljaelokuvaa. Miten kielelliseen kikkailuun perustuva kirja, jossa ei oikein ole edes juonta, kääntyi elokuvaksi?
Hitaasti. Aluksi se tuntuikin toivottomalta, mutta ajan kanssa se alkoi muotoutua. Aika erilainen siitä tuli kuin Pussikaljaromaanista, mutta uskon, että saimme säilytettyä kirjan hengen. Karkasin kuvausten ajaksi viideksi viikoksi Berliiniin. Olisin kuitenkin vain ollut joka päivä kuvauspaikalla norkoilemassa ja neuvomassa.

Mistä löytyvät parhaat sieniapajat?
Perheemme mökiltä Mäntyharjulta. Tosin siellä joudun tappelemaan reviiristä äitini kanssa. Innostuin sienestyksestä kuusivuotiaana, kun luin Mauri Korhosen Uuden sienikirjan kannesta kanteen. Mustavahakas on lempisieneni. Niitä on metsät pullollaan, koska ne näyttävät tympeiltä ja harva tuntee niitä.

Paljasta herkullisin sienireseptisi.
Loistoateria syntyy helposti: kourallinen sieniä paistetaan oliiviöljyssä valkosipulin kera. Sienet sekoitetaan kypsän spagetin joukkoon ja pasta nautitaan pecorino-juuston kanssa. Mitkä tahansa sienet käyvät paitsi kaupan herkkusienet – niitä ei voi edes kutsua sieniksi!

Mikko Rimminen

  • Vuonna 1975 syntynyt helsinkiläinen kirjailija, kirjoittajakouluttaja ja kustannustoimittaja.
  • Työskenteli aiemmin lounaslähettinä.
  • Kirjallisuuden opinnot Helsingin yliopistossa jäivät kesken, kun Rimmiseltä ilmestyi esikoiskirja, runokokoelma Jännittävää
  • olisi nähdä pihalla lintuja.
  • Pussikaljaromaani sai Kalevi Jäntin palkinnon ja oli Finlandiaehdokkaana. Kirjan pohjalta tehty Pussikaljaelokuva saa ensi-iltansa vuonna 2011.

2.12.2010: Rimminen voitti kirjallisuuden Finlandia-palkinnon romaanillaan Nenäpäivä.