Kas tässä on suora ryhti ja onnellinen ihminen. Maailmakin näyttää siis ihanalta. Kuva: Shutterstock
Kas tässä on suora ryhti ja onnellinen ihminen. Maailmakin näyttää siis ihanalta. Kuva: Shutterstock

Tuoreen tutkimuksen mukaan kävelytyyli vaikuttaa siihen, mitä tunnet.

A) Kuulas syysaamu, takana hyvät yöunet, vatsassa maittava aamiainen. Lehdet rahisevat kumisaappaiden alla. Aurinko pilkistelee puiden takaa. Kuulokkeissa soi hyvä musiikki, askeleet käyvät ripeästi ja maailma hymyilee. Työpäivä ei tunnu yhtään hullummalta.

B) Yt-neuvottelutulokset odottavat työpaikalla. Tihuttaa. Maailma näyttää ankealta ja matka bussipysäkiltä toimistolle vaikuttaa pidemmältä kuin koskaan aikaisemmin. Laahustan...

Mitäpä jos kaikesta mälsästä huolimatta B-kohdassa soveltaisitkin vähän A:ta? Antaisit hirveälle aamulle kyytiä tarpomalla ripeästi ryhti suorana ja hymy huulilla. Siis siitä huolimatta, että tuntuu pahalta. Tuoreen tutkimuksen mukaan kävelytyyli nimittäin vaikuttaa siihen, mitä tunnet. Jos kävelet iloisesti, olet iloinen! Niin yksinkertaista se on.

Tutkimuksessa tarkasteltiin juoksumatolla käveleviä ihmisiä, joita manipuloitiin kävelemään niin kuin pirteät ja iloiset ihmiset kävelevät eli kädet heiluen, ylävartalo ryhdikkäänä. Ennen juoksumatolle nousua testihenkilöille kerrottiin positiivisia ja negatiivisia sanoja. Siitä, kuinka paljon ja millaisia sanoja he muistivat kävelynsä jälkeen, pääteltiin yleinen mieliala.

Mitä tästä opimme? Seuraavan kerran, kun suututtaa, tehokävele kädet hulluna heiluen ja yläkroppa suorana. Sitten jo hymyilyttää. Jos ei tämän tutkimuksen takia, niin vaikkapa oman käytöksen.

Tutkimus julkaistiin Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry -tiedejulkaisussa.

Lähde: Science of Us

Lue myös:

Näin opit kävelemään korkkareilla tyylikkäästi

Onko väliä, lenkkeilenkö kävellen vai juosten?