Esko Valtaoja on äärettömän älykäs mutta myös symppis. Ehkä hänestä on tullut siksi niin suosittu? Kuva: Ari Suomalainen
Esko Valtaoja on äärettömän älykäs mutta myös symppis. Ehkä hänestä on tullut siksi niin suosittu? Kuva: Ari Suomalainen

Tähtitieteilijä Esko Valtaoja purskahti itkuun, kun hänen piti lapsena esiintyä luokan edessä. Miten Eskosta sitten tuli julkkis?

Suomen tunnetuin tiedemies, avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja, 63, luopui viime perjantaina Ylen Nenäpäivän show’n suorassa tunnusmerkistään, miltei 50 vuotta kasvattamasta parrastaan. Nyt Esko saa ehkä kävellä rauhassa kaupungilla. Tätä ennen tiedejulkkis nimittäin saatettiin pysäyttää vaikka Siwan kassalla.

Miten sinusta tuli julkkis?

Ihan vahingossa! Kaikki elämässäni on tapahtunut hajamielisyyden puuskassa. En muista, että olisin koskaan päättänyt, että rupean kirjoittamana kirjaa. Huomasin, että olin pyytänyt apurahaa siihen, se oli käytetty ja kirjakin piti saada aikaiseksi, jotta apurahaa ei pitäisi maksaa takasin. Raskaasti huokaisten istuin läppärin äärelle ja sanoin vaimolleni, että älä häiritse minua nyt vähään aikaan. Minulla ei ollut mitään suunnitelmaa tai pienintäkään ajatusta siitä, mitä tekisin. Kukaan ei ollut minua hämmästyneempi, kun sitten kirjani Kotona maailmankaikkeudessa voitti Tieto-Finlandian ja siitä tuli myyntihitti, jota saa edelleen, 13 vuotta julkaisun jälkeen, kaupoista.

Ja sitten päätit tehdä lisää kirjoja, kuten Kaiken käsikirjan (2013), josta tuli ilmestymisvuotenaan joululahjahitti?

Ei minun ollut tarkoitus jatkaa kirjoittamista, mutta siitä tuli paljon kehuja ja ihmiset Siwan kassajonossa pyysivät, etten lopettaisi, vaan kirjoittaisin lisää. Minut vähän niin kuin painostettiin kirjoittamaan oletettuun parempaan minääni vedoten. Oikeasti uskon vilpittömästi, että tästä maailmasta ei saada parempaa kuin sillä, että me ihmiset tiedämme enemmän siitä, miten maailma toimii. Täältä löytyy kaikenlaisia hörhöjä ja hassuja ideologioita. Jos luotamme niihin, siinä käy huonosti.

Haluat siis sivistää?

Naiivisti ilmaistuna kyllä. Se on yksi tapa tehdä parempaa maailmaa. Kerron ja huvitan ja valistan. Houkuttelen tietämään enemmän. Ei kukaan viitsi pakolla hankkia tietoa. Kun ihmiset sanovat, että osaan sen hauskassa muodossa esittää, ehkä se on sitten velvollisuuteni. Ehkä olen niin hyödyllisempi kuin tutkijana.

Kenestä tulee seuraava Esko Valtaoja?

Kyllähän niitä on. Suomesta löytyy nuoria tähtitieteilijöitä, jotka ovat selvästi minua parempia. Eivät ehkä kokeneempia, mutta terävämpiä, pätevämpiä ja parempia tekemään tutkimusta. Mutta julkisuus ei ole siitä kiinni. Pitäisi olla valmis esiintymään, kirjoittamaan ja selittämään ihmisille asioita. Se on myös kiinni siitä, jaksaako normaalin työpäivän jälkeen vielä käydä vaikka puhumassa koulussa, osallistua Nenäpäivään tai kirjoittaa kirjoja. Se on kombinaatio, joka ei ole niin yleinen tieteilijöille.

Ihmiset ovat yleensä järkevämpiä kuin minä, eivätkä ryhdy kahteen kokopäivätyöhön. Useat tutkijat ovat sellaisia, että he eivät kaipaa julkisuutta. Jos he kaipaisivat, valitsisivat he toisen uran. Tämänkin ajan, jonka käytän julkisuudessa, olisin voinut tehdä tutkimusta.

Onko julkisuus ikinä ahdistanut?

Enemmänkin olen ollut kiitollinen ja hämmästynyt suosiosta, kiitoksista, sähköposteista ja selkääntaputuksista. Mutta kyllä se jollain tavalla ahdistaa, koska olen äärimmäisen ujo. Sellainen, joka purskahti itkuun, kun piti koulussa pitää luokan edessä esitelmä kesälomasta.

Lue myös:

Tällaisena et näe Esko Valtaojaa hetkeen – Rakel Liekki ajeli suorassa lähetyksessä

Esko Valtaoja harkitsee luopuvansa kuuluisasta parrastaan – tässä syy!

Radiopersoona Kimmo Vehviläinen poseerasi Instagram-kuvassaan ilman vihkisormusta jo huhtikussa. Nyt hän on vahvistanut, että avioliitto Johannan kanssa on päättynyt eroon. 

Kimmo Vehviläisen avioliitto vaimonsa Johanna Vehviläisen kanssa on päättynyt eroon. Pari oli yhdessä 10 vuotta. Naimisiin he menivät vuonna 2016. Jo ennen naimisiinmenoa pari erosi kahdesti. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Seiska

Kimmo vahvistaa Me Naisille tiedon pitävän paikkansa. 

– Kyllä tieto erosta pitää paikkansa. Olen jo sanonut kaiken sanottavan, minulla ei ole enempää tästä aiheesta, Kimmo kommentoi Me Naisille. 

Seiskalle Kimmo paljasti, että pariskunta oli eronnut jo kevättalvella.

– Nyt alkukesän aikana asioita laitetaan käytäntöön, Kimmo kertoi Seiskalle. 

Kimmo oli yksi suosikeista tuoreessa Selviytyjät Suomi -julkkisversioissa. Kimmo pääsi kilpailussa finaaliin. Kun Selviytyjissä kilpailijat saivat kirjeet kotoa, Kimmo ei pystynyt tunteidensa vallassa lukemaan rakkaudentäyteistä kirjettä Johannalta.

Kimmo kertoi Seiskalle kokeneensa itsensä yksinäiseksi Selviytyjien kuvauksissa. Hän kävi kuvausten aikana puhumassa pahasta olostaan psykologi Laura Stenroosin kanssa. 

Johanna-vaimon Selviytyjät-ohjelman kuvauksiin lähetetystä kirjeestä välittyi rakkaus ja ikävä aviomiestään kohtaan.

Päivitetty 10:39 Oikea naimisiinmenoaika 

Maarit Feldt-Ranta on sairastanut mahasyövän kahteen otteeseen. Nuorempana hyvin kilpailuhenkinen nainen liikkuu nyt ennen kaikkea pysyäkseen terveenä.

Joka aamu kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta, 50, astuu vaa’alle. Sitten hän katsoo alastonta peilikuvaansa ja toteaa itselleen: Olenpa aika simpsakka viisikymppinen!

– Tykkään itsestäni ja olen onnellinen ihan siitä, että olen kasassa, mahasyövän kaksi kertaa sairastanut Maarit sanoo.

Oman painon tarkkailu ei ole ulkonäkökeskeisyyttä. Painon heittely on yksi ensimmäisistä oireista, jos syöpä olisi uusinut taas. Siksi se on Maaritille välttämättömyys.

– Se on ihan hyvä rutiini eikä ahdista, koska tunnen oloni kotoisaksi kropassani. Voin oikein hyvin, Maarit sanoo.

Maarit painaa 30 kiloa vähemmän kuin ennen sairastumistaan. Painon putoamiseen vaikuttivat vaikeat syöpähoidot ja se, että ensimmäisessä leikkauksessa ruoansulatuskanavasta otettiin osa pois. Maarit pystyi syömään aluksi vain lusikallisia soppaa.

Toipumista nopeutti Maaritin hyvä peruskunto. Lääkäri totesi, että jos kävelet sairaalan käytäviä, pääset vielä nopeammin kotiin.

– Ja minähän kävelin. Kun pääsin kotiin, laahustin ulkona potkukelkan kanssa, jotta pääsin liikkeelle. Siitä se lähti.

Viime kesänä Maarit juoksi Jukolan viestissä reilun kymmenen kilometrin matkan.

– Se meni melko helposti. Se kertoo siitä, että minulla on edelleen hyvä kunto, vaikka sisuskaluja on lähtenyt.

”Minun on liikutettava kehoani väkisin, jotta se pysyy kunnossa tässä iässä.”

Maarit on ollut aina hyvin liikunnallinen. Nuorempana hän oli hyvin kilpailuhenkinen ja harrasti tosissaan muun muassa uintia ja myöhemmin käsipalloa.

Nykyään Maarit vannoo arkiliikunnan nimeen: hän polkee kaupunkifillarilla kokouksesta toiseen tai jää kaksi pysäkkiä liian aikaisin pois bussista, koska joukkueurheilu tai jumppatunnit ovat nykytilanteessa mahdottomia.

Myös syy liikkua on muuttunut. Jos ennen liikkeeseen ajoi voitontahto, nykyään Maarit liikkuu, jotta pysyisi terveenä.

– Minulla ei ole mitään suurta liikunnanhimoa, vaan olen rationaalinen ja ymmärrän, että minun on pakko liikkua. Istuminen tutkitusti tappaa, ja minun on liikutettava kehoani väkisin, jotta se pysyy kunnossa tässä iässä.

Maaritilta on syöpähoitojen yhteydessä poistettu kokonaan vatsalaukku. Miten se on vaikuttanut syömiseen? Entä mitkä ovat Maaritin Top 3 -liikuntalajia? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 21/18. Digilehden voit lukea täältä.