Esko Valtaoja on äärettömän älykäs mutta myös symppis. Ehkä hänestä on tullut siksi niin suosittu? Kuva: Ari Suomalainen
Esko Valtaoja on äärettömän älykäs mutta myös symppis. Ehkä hänestä on tullut siksi niin suosittu? Kuva: Ari Suomalainen

Tähtitieteilijä Esko Valtaoja purskahti itkuun, kun hänen piti lapsena esiintyä luokan edessä. Miten Eskosta sitten tuli julkkis?

Suomen tunnetuin tiedemies, avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja, 63, luopui viime perjantaina Ylen Nenäpäivän show’n suorassa tunnusmerkistään, miltei 50 vuotta kasvattamasta parrastaan. Nyt Esko saa ehkä kävellä rauhassa kaupungilla. Tätä ennen tiedejulkkis nimittäin saatettiin pysäyttää vaikka Siwan kassalla.

Miten sinusta tuli julkkis?

Ihan vahingossa! Kaikki elämässäni on tapahtunut hajamielisyyden puuskassa. En muista, että olisin koskaan päättänyt, että rupean kirjoittamana kirjaa. Huomasin, että olin pyytänyt apurahaa siihen, se oli käytetty ja kirjakin piti saada aikaiseksi, jotta apurahaa ei pitäisi maksaa takasin. Raskaasti huokaisten istuin läppärin äärelle ja sanoin vaimolleni, että älä häiritse minua nyt vähään aikaan. Minulla ei ollut mitään suunnitelmaa tai pienintäkään ajatusta siitä, mitä tekisin. Kukaan ei ollut minua hämmästyneempi, kun sitten kirjani Kotona maailmankaikkeudessa voitti Tieto-Finlandian ja siitä tuli myyntihitti, jota saa edelleen, 13 vuotta julkaisun jälkeen, kaupoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja sitten päätit tehdä lisää kirjoja, kuten Kaiken käsikirjan (2013), josta tuli ilmestymisvuotenaan joululahjahitti?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei minun ollut tarkoitus jatkaa kirjoittamista, mutta siitä tuli paljon kehuja ja ihmiset Siwan kassajonossa pyysivät, etten lopettaisi, vaan kirjoittaisin lisää. Minut vähän niin kuin painostettiin kirjoittamaan oletettuun parempaan minääni vedoten. Oikeasti uskon vilpittömästi, että tästä maailmasta ei saada parempaa kuin sillä, että me ihmiset tiedämme enemmän siitä, miten maailma toimii. Täältä löytyy kaikenlaisia hörhöjä ja hassuja ideologioita. Jos luotamme niihin, siinä käy huonosti.

Haluat siis sivistää?

Naiivisti ilmaistuna kyllä. Se on yksi tapa tehdä parempaa maailmaa. Kerron ja huvitan ja valistan. Houkuttelen tietämään enemmän. Ei kukaan viitsi pakolla hankkia tietoa. Kun ihmiset sanovat, että osaan sen hauskassa muodossa esittää, ehkä se on sitten velvollisuuteni. Ehkä olen niin hyödyllisempi kuin tutkijana.

Kenestä tulee seuraava Esko Valtaoja?

Kyllähän niitä on. Suomesta löytyy nuoria tähtitieteilijöitä, jotka ovat selvästi minua parempia. Eivät ehkä kokeneempia, mutta terävämpiä, pätevämpiä ja parempia tekemään tutkimusta. Mutta julkisuus ei ole siitä kiinni. Pitäisi olla valmis esiintymään, kirjoittamaan ja selittämään ihmisille asioita. Se on myös kiinni siitä, jaksaako normaalin työpäivän jälkeen vielä käydä vaikka puhumassa koulussa, osallistua Nenäpäivään tai kirjoittaa kirjoja. Se on kombinaatio, joka ei ole niin yleinen tieteilijöille.

Ihmiset ovat yleensä järkevämpiä kuin minä, eivätkä ryhdy kahteen kokopäivätyöhön. Useat tutkijat ovat sellaisia, että he eivät kaipaa julkisuutta. Jos he kaipaisivat, valitsisivat he toisen uran. Tämänkin ajan, jonka käytän julkisuudessa, olisin voinut tehdä tutkimusta.

Onko julkisuus ikinä ahdistanut?

Enemmänkin olen ollut kiitollinen ja hämmästynyt suosiosta, kiitoksista, sähköposteista ja selkääntaputuksista. Mutta kyllä se jollain tavalla ahdistaa, koska olen äärimmäisen ujo. Sellainen, joka purskahti itkuun, kun piti koulussa pitää luokan edessä esitelmä kesälomasta.

Lue myös:

Tällaisena et näe Esko Valtaojaa hetkeen – Rakel Liekki ajeli suorassa lähetyksessä

Esko Valtaoja harkitsee luopuvansa kuuluisasta parrastaan – tässä syy!

Sisältö jatkuu mainoksen alla