"Poden välillä syyllisyyttä siitä, miten paljon olen poissa perheeni luota. Meillä on omanlainen rytmimme: saatamme viettää viikonloppua tiistaina", Juha Tapio kertoo. Kuva Lauri Mannermaa.
"Poden välillä syyllisyyttä siitä, miten paljon olen poissa perheeni luota. Meillä on omanlainen rytmimme: saatamme viettää viikonloppua tiistaina", Juha Tapio kertoo. Kuva Lauri Mannermaa.

Laulaja, laulunkirjoittaja Juha Tapio jättää konserttilavat puoleksi vuodeksi, mutta varoo tällä kertaa jäämästä tyhjän päälle. –Vierastan menestyjien puhetta downshiftaamisesta. Sellaisen suosittelu on falskia.

Kun Juha Tapion, 40, reilun sadan konsertin keikkavuosi jouluna päättyy, edessä on puolen vuoden vapaa lavoilta. Seuraavan kerran mies nousee yleisön eteen vasta ensi vuoden kesällä.

Tulevalla tauollaan Juha kuitenkin varoo jäämästä tyhjän päälle. Kevään hän omistaa uusien laulujen kirjoittamiselle.

– Vierastan menestyjien muodikasta puhetta downshiftaamisesta ja siitä, kuinka kaikkien kuuluisi nyt heittäytyä hitauteen. Sellaisen suosittelu on falskia. Suurin osa kuulijoistani herää aamukahdeksaksi töihin viisi kertaa viikossa. Jos me kaikki keskittyisimme hiljentymiseen ja zeniläiseen elämään, täällä jäisivät hommat tekemättä.

Juha piti edellisen pitkän keikkataukonsa vuonna 2010. Silloin hän jätti lavat viideksi kuukaudeksi, kuvitteli ottavansa rennosti ja tekevänsä biisejä, jos siltä tuntuisi. Ei tuntunut.

– Ei tullut sellaista fiilistä. Sen sijaan tuli valtava ahdistus. Ensimmäiset kaksi kuukautta olivat todella tuskaisia. Sain fyysisiä oireita niin, että epäilin, oliko minulla kaikki kohdallaan. Tasaisuuteen oli hirveän vaikea laskeutua. Mietin jopa, muistetaanko minua enää.

Lue Juhan Matkalla minuksi -haastattelu uusimmasta Me Naisista!

Lue myös:

Juha Tapio ja Jukka Poika yhteishaastattelussa: "Mielikuvat toisistamme muuttuivat täysin"

Juha Tapio Vain elämää -ohjelmasta: ”Olisi mahtavaa olla taas mukana”

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!

 

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy.