Tiina Jylhällä ja Jenna-tyttärellä on tyystin erilainen maku. Jos he joskus erehtymään kysymään toisiltaan pukeutumisneuvoja, kumpikin osaa jo valita päälleen sen, mitä toinen vastustaa. "Silloin on todennäköisesti itse tyytyväisempi", Jenna sanoo. Kuvat: Karoliina Paatos
Tiina Jylhällä ja Jenna-tyttärellä on tyystin erilainen maku. Jos he joskus erehtymään kysymään toisiltaan pukeutumisneuvoja, kumpikin osaa jo valita päälleen sen, mitä toinen vastustaa. "Silloin on todennäköisesti itse tyytyväisempi", Jenna sanoo. Kuvat: Karoliina Paatos

Kauneusyrittäjä ja kehonrakentaja Tiina Jylhän Jenna-tytär on joogaava luonnonlapsi, joka ei voisi kuvitellakaan leikkelevänsä itseään. Jennan ollessa pieni äiti ja tytär viettivät liikkuvaista elämää.

Jylhän perheessä äiti ja tytär ovat kuin yö ja päivä. Kauneusyrittäjä Tiina Jylhä tunnetaan valtakunnan kohublondina, jonka silikonirinnat toivat julkisuuteen 1990-luvun alussa. Ohjaajaksi Tallinnassa opiskeleva Jenna-tytär on kuitenkin aina viihtynyt paremmin kameran takana kuin edessä, ja hän onkin tähän asti kartellut julkista huomiota.

Jennaa ei nähty aikoinaan edes Tiinan kauneusklinikan arjesta kertovassa tv-sarjassa, vaikka siinä olivat mukana Tiinan nykyisen puolison Tapani ”Tape” Valkosen tyttäret.

– Olemme äidin kanssa aika erilaisia, mikä näkyy ihan päällekin päin. En juurikaan meikkaa, ja Tintti jaksaa huomautella, että kampaisit edes tukkasi. Käytän luonnonkosmetiikkaa ja sekoittelen tököttejä, joita äiti kutsuu noitaliemiksi, Jenna kertoo.

Tiina puolestaan kehuu Jennalla olevan sellaisia ominaisuuksia, joita hänelle itselleen ei ole koskaan suotu.

– Jenna on älykäs ja päättäväinen, siinä suhteessa aivan erilainen kuin minä. Hänelle on annettu sellaista fiksuutta, mikä minulta on puuttunut, ja hän yrittääkin välillä takoa päähäni elämän realiteetteja.

Tiivis kaksikko

Erilaisuudestaan huolimatta Tiina ja Jenna ovat läheisiä. Heistä hitsautui tiivis parivaljakko sen jälkeen, kun he jäivät kaksin Tiinan erottua Jennan isästä. Jenna oli tuolloin vain noin vuoden vanha.

Sen jälkeen Tiina kulki kaikkialle Jenna mukanaan, eikä tytär ole ollut päivähoidossa kuin ihan satunnaisia, lyhyitä jaksoja. Tiina otti Jennan jo varhain mukaan myös kaikenlaiseen päätöksentekoon.

– Jonkun mielestä kasasin ehkä lapselle liikaa vastuuta, mutta minusta oli reilua tiedustella hänenkin mielipidettään, koska elimme yhdessä ja päätökseni vaikuttivat häneenkin.

– Luulin pienenä olevani perheemme pää, koska Tintti kysyi minulta neuvoa asiassa kuin asiassa, Jenna naurahtaa.

Tiina kysyy yhä tyttäreltään neuvoa kaikissa isoissa ratkaisuissa.

– Minua ehdittiin pyytää Viidakon tähtösiinkin mukaan kolme kertaa ennen kuin Jenna lupasi, että saan mennä. 

Äidin tissi-imperiumi

Äiti ja tytär suhtautuvat hyvin eri tavalla kauneusleikkauksiin. Tiina jopa haaveili Jennasta aikoinaan kirurgia, jotta saisi oman kauneuskirurgin. Jenna ei voisi kuvitellakaan leikkelevänsä itseään – ainakaan vielä.

– Minun olisi tekopyhää arvostella kauneusleikkauksia, koska äidin tissi-imperiumin ansiosta minullakin riitti leipää pöydässä kotona. Ei minulla mitään silikoni-Botox-unelmia ole, mutta koska olen perfektionisti, olen varautunut mieleni muuttumiseen, jos ulkonäköni rapistuu iän mukana.

– Joskus Tintti kysyy vitsillä, milloin minullekin laitetaan tissit, sillä minulla on meidän perheen  – äidin mies Tape mukaan lukien – pienimmät rinnat. Silloin minä saatan napata häntä leuan alta ja kysyä, kiristetäänkö vähän täältäkin. Se on meidän huumoriamme, Jenna sanoo.

Tiinakin paheksui nuorempana kauneusleikkauksia, mutta Jennan syntymä sai mielen muuttumaan.

– Minulla oli nuorena täydellisen kauniit rinnat, mutta sitten syntyi Jenna ja rinnat katosivat parempiin suihin, Tiina kertoo.

Viime vuosina Tiina on innostunut kehonrakennuksesta, mutta Jenna joogaa ja venyttelee. Kun Tiina syö yltiöterveellisesti ja laskee kaloreita, Jenna saattaa vetää kaksi perhepitsaa.

Erikoinen lapsuus

Tiinalla on ollut värikäs elämä. Milloin hän on ollut otsikoissa miessuhteidensa, milloin taloussotkujensa takia. Vuonna 2006 julkaistussa elämäkerrassaan Tiina kertoi muun muassa masennuksestaan ja paljasti olleensa koukussa amfetamiinia sisältäneisiin laihdutuspillereihin. Myös aviomiehiä Tiinalla on ollut useita, kuuluisin lienee liitto taidemaalari Juhani Palmun kanssa.

Jenna muistaa, miten Tiina aina rakastuessaan syösyi suin päin suhteeseen ja oli hulluna rakkaudesta.

– Lapsuuteni oli varmasti hyvin erilainen kuin monella muulla, mutta ei mitenkään huonolla tavalla. Traumoja ei ole jäänyt, Jenna sanoo.

Jennan lapsuudessa kaksikko eli liikkuvaista elämää ja kotiosoite vaihtui usein. Kun Jennalta varastettiin joitakin vuosia sitten laukku, hän meni poliisilaitokselle tekemään rikosilmoitusta. Koska Jennalla ei ollut henkkareita, poliisi alkoi luetella osoitteita, joissa Jenna oli ollut kirjoilla, testatakseen oliko hän todella se, kuka väitti olevansa. Jenna ei tunnistanut osoitteista puoliakaan.

– Vaikka ydinperhe-elämä lähiössä ei koskaan ollut minun ja Jennan juttu, en usko hänelle jääneen traumoja lapsuudestaan. Olen aina ollut huolehtivainen ja valmis tekemään lapseni puolesta mitä vain, Tiina sanoo.

– Meille koti on tarkoittanut turvapesää, jossa on rakkautta. Jennalle on tapahtunut paljon ja hän joutunut kypsymään varhain, mutta luulen, että juuri epätavallinen lapsuus on tehnyt hänestä avarakatseisen ja suvaitsevan. Jenna ei suhtaudu elämään tai ihmisiin mustavalkoisesti.

Ihmenainen

Jenna kuvailee äitiään välillä suorastaan ylihuolehtivaksi. Mutta osaa Jennakin huolehtia.

– Olen pienestä pitäen ajatellut olevani jonkin sortin Wonderwoman, joka järjestää kaiken ja huolehtii mammastakin.

Tiina avioitui nykyisen miehensä Tapen kanssa vuonna 2010. Kun pari aikoinaan alkoi seurustella, Jenna oli juuri muuttanut kotoa.

– Oli helpottavaa, että sain lykättyä äidin Tapen harteille. Minulla oli yksi huoli vähemmän.

Lue koko juttu Me Naisten numerosta 31–32/2014.

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Malla Malmivaara ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä. Krista voitti parhaan naispääosan Jussin.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.