Tiina Jylhällä ja Jenna-tyttärellä on tyystin erilainen maku. Jos he joskus erehtymään kysymään toisiltaan pukeutumisneuvoja, kumpikin osaa jo valita päälleen sen, mitä toinen vastustaa. "Silloin on todennäköisesti itse tyytyväisempi", Jenna sanoo. Kuvat: Karoliina Paatos
Tiina Jylhällä ja Jenna-tyttärellä on tyystin erilainen maku. Jos he joskus erehtymään kysymään toisiltaan pukeutumisneuvoja, kumpikin osaa jo valita päälleen sen, mitä toinen vastustaa. "Silloin on todennäköisesti itse tyytyväisempi", Jenna sanoo. Kuvat: Karoliina Paatos

Kauneusyrittäjä ja kehonrakentaja Tiina Jylhän Jenna-tytär on joogaava luonnonlapsi, joka ei voisi kuvitellakaan leikkelevänsä itseään. Jennan ollessa pieni äiti ja tytär viettivät liikkuvaista elämää.

Jylhän perheessä äiti ja tytär ovat kuin yö ja päivä. Kauneusyrittäjä Tiina Jylhä tunnetaan valtakunnan kohublondina, jonka silikonirinnat toivat julkisuuteen 1990-luvun alussa. Ohjaajaksi Tallinnassa opiskeleva Jenna-tytär on kuitenkin aina viihtynyt paremmin kameran takana kuin edessä, ja hän onkin tähän asti kartellut julkista huomiota.

Jennaa ei nähty aikoinaan edes Tiinan kauneusklinikan arjesta kertovassa tv-sarjassa, vaikka siinä olivat mukana Tiinan nykyisen puolison Tapani ”Tape” Valkosen tyttäret.

– Olemme äidin kanssa aika erilaisia, mikä näkyy ihan päällekin päin. En juurikaan meikkaa, ja Tintti jaksaa huomautella, että kampaisit edes tukkasi. Käytän luonnonkosmetiikkaa ja sekoittelen tököttejä, joita äiti kutsuu noitaliemiksi, Jenna kertoo.

Tiina puolestaan kehuu Jennalla olevan sellaisia ominaisuuksia, joita hänelle itselleen ei ole koskaan suotu.

– Jenna on älykäs ja päättäväinen, siinä suhteessa aivan erilainen kuin minä. Hänelle on annettu sellaista fiksuutta, mikä minulta on puuttunut, ja hän yrittääkin välillä takoa päähäni elämän realiteetteja.

Tiivis kaksikko

Erilaisuudestaan huolimatta Tiina ja Jenna ovat läheisiä. Heistä hitsautui tiivis parivaljakko sen jälkeen, kun he jäivät kaksin Tiinan erottua Jennan isästä. Jenna oli tuolloin vain noin vuoden vanha.

Sen jälkeen Tiina kulki kaikkialle Jenna mukanaan, eikä tytär ole ollut päivähoidossa kuin ihan satunnaisia, lyhyitä jaksoja. Tiina otti Jennan jo varhain mukaan myös kaikenlaiseen päätöksentekoon.

– Jonkun mielestä kasasin ehkä lapselle liikaa vastuuta, mutta minusta oli reilua tiedustella hänenkin mielipidettään, koska elimme yhdessä ja päätökseni vaikuttivat häneenkin.

– Luulin pienenä olevani perheemme pää, koska Tintti kysyi minulta neuvoa asiassa kuin asiassa, Jenna naurahtaa.

Tiina kysyy yhä tyttäreltään neuvoa kaikissa isoissa ratkaisuissa.

– Minua ehdittiin pyytää Viidakon tähtösiinkin mukaan kolme kertaa ennen kuin Jenna lupasi, että saan mennä. 

Äidin tissi-imperiumi

Äiti ja tytär suhtautuvat hyvin eri tavalla kauneusleikkauksiin. Tiina jopa haaveili Jennasta aikoinaan kirurgia, jotta saisi oman kauneuskirurgin. Jenna ei voisi kuvitellakaan leikkelevänsä itseään – ainakaan vielä.

– Minun olisi tekopyhää arvostella kauneusleikkauksia, koska äidin tissi-imperiumin ansiosta minullakin riitti leipää pöydässä kotona. Ei minulla mitään silikoni-Botox-unelmia ole, mutta koska olen perfektionisti, olen varautunut mieleni muuttumiseen, jos ulkonäköni rapistuu iän mukana.

– Joskus Tintti kysyy vitsillä, milloin minullekin laitetaan tissit, sillä minulla on meidän perheen  – äidin mies Tape mukaan lukien – pienimmät rinnat. Silloin minä saatan napata häntä leuan alta ja kysyä, kiristetäänkö vähän täältäkin. Se on meidän huumoriamme, Jenna sanoo.

Tiinakin paheksui nuorempana kauneusleikkauksia, mutta Jennan syntymä sai mielen muuttumaan.

– Minulla oli nuorena täydellisen kauniit rinnat, mutta sitten syntyi Jenna ja rinnat katosivat parempiin suihin, Tiina kertoo.

Viime vuosina Tiina on innostunut kehonrakennuksesta, mutta Jenna joogaa ja venyttelee. Kun Tiina syö yltiöterveellisesti ja laskee kaloreita, Jenna saattaa vetää kaksi perhepitsaa.

Erikoinen lapsuus

Tiinalla on ollut värikäs elämä. Milloin hän on ollut otsikoissa miessuhteidensa, milloin taloussotkujensa takia. Vuonna 2006 julkaistussa elämäkerrassaan Tiina kertoi muun muassa masennuksestaan ja paljasti olleensa koukussa amfetamiinia sisältäneisiin laihdutuspillereihin. Myös aviomiehiä Tiinalla on ollut useita, kuuluisin lienee liitto taidemaalari Juhani Palmun kanssa.

Jenna muistaa, miten Tiina aina rakastuessaan syösyi suin päin suhteeseen ja oli hulluna rakkaudesta.

– Lapsuuteni oli varmasti hyvin erilainen kuin monella muulla, mutta ei mitenkään huonolla tavalla. Traumoja ei ole jäänyt, Jenna sanoo.

Jennan lapsuudessa kaksikko eli liikkuvaista elämää ja kotiosoite vaihtui usein. Kun Jennalta varastettiin joitakin vuosia sitten laukku, hän meni poliisilaitokselle tekemään rikosilmoitusta. Koska Jennalla ei ollut henkkareita, poliisi alkoi luetella osoitteita, joissa Jenna oli ollut kirjoilla, testatakseen oliko hän todella se, kuka väitti olevansa. Jenna ei tunnistanut osoitteista puoliakaan.

– Vaikka ydinperhe-elämä lähiössä ei koskaan ollut minun ja Jennan juttu, en usko hänelle jääneen traumoja lapsuudestaan. Olen aina ollut huolehtivainen ja valmis tekemään lapseni puolesta mitä vain, Tiina sanoo.

– Meille koti on tarkoittanut turvapesää, jossa on rakkautta. Jennalle on tapahtunut paljon ja hän joutunut kypsymään varhain, mutta luulen, että juuri epätavallinen lapsuus on tehnyt hänestä avarakatseisen ja suvaitsevan. Jenna ei suhtaudu elämään tai ihmisiin mustavalkoisesti.

Ihmenainen

Jenna kuvailee äitiään välillä suorastaan ylihuolehtivaksi. Mutta osaa Jennakin huolehtia.

– Olen pienestä pitäen ajatellut olevani jonkin sortin Wonderwoman, joka järjestää kaiken ja huolehtii mammastakin.

Tiina avioitui nykyisen miehensä Tapen kanssa vuonna 2010. Kun pari aikoinaan alkoi seurustella, Jenna oli juuri muuttanut kotoa.

– Oli helpottavaa, että sain lykättyä äidin Tapen harteille. Minulla oli yksi huoli vähemmän.

Lue koko juttu Me Naisten numerosta 31–32/2014.

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti