Tiina Jylhällä ja Jenna-tyttärellä on tyystin erilainen maku. Jos he joskus erehtymään kysymään toisiltaan pukeutumisneuvoja, kumpikin osaa jo valita päälleen sen, mitä toinen vastustaa. "Silloin on todennäköisesti itse tyytyväisempi", Jenna sanoo. Kuvat: Karoliina Paatos
Tiina Jylhällä ja Jenna-tyttärellä on tyystin erilainen maku. Jos he joskus erehtymään kysymään toisiltaan pukeutumisneuvoja, kumpikin osaa jo valita päälleen sen, mitä toinen vastustaa. "Silloin on todennäköisesti itse tyytyväisempi", Jenna sanoo. Kuvat: Karoliina Paatos

Kauneusyrittäjä ja kehonrakentaja Tiina Jylhän Jenna-tytär on joogaava luonnonlapsi, joka ei voisi kuvitellakaan leikkelevänsä itseään. Jennan ollessa pieni äiti ja tytär viettivät liikkuvaista elämää.

Jylhän perheessä äiti ja tytär ovat kuin yö ja päivä. Kauneusyrittäjä Tiina Jylhä tunnetaan valtakunnan kohublondina, jonka silikonirinnat toivat julkisuuteen 1990-luvun alussa. Ohjaajaksi Tallinnassa opiskeleva Jenna-tytär on kuitenkin aina viihtynyt paremmin kameran takana kuin edessä, ja hän onkin tähän asti kartellut julkista huomiota.

Jennaa ei nähty aikoinaan edes Tiinan kauneusklinikan arjesta kertovassa tv-sarjassa, vaikka siinä olivat mukana Tiinan nykyisen puolison Tapani ”Tape” Valkosen tyttäret.

– Olemme äidin kanssa aika erilaisia, mikä näkyy ihan päällekin päin. En juurikaan meikkaa, ja Tintti jaksaa huomautella, että kampaisit edes tukkasi. Käytän luonnonkosmetiikkaa ja sekoittelen tököttejä, joita äiti kutsuu noitaliemiksi, Jenna kertoo.

Tiina puolestaan kehuu Jennalla olevan sellaisia ominaisuuksia, joita hänelle itselleen ei ole koskaan suotu.

– Jenna on älykäs ja päättäväinen, siinä suhteessa aivan erilainen kuin minä. Hänelle on annettu sellaista fiksuutta, mikä minulta on puuttunut, ja hän yrittääkin välillä takoa päähäni elämän realiteetteja.

Tiivis kaksikko

Erilaisuudestaan huolimatta Tiina ja Jenna ovat läheisiä. Heistä hitsautui tiivis parivaljakko sen jälkeen, kun he jäivät kaksin Tiinan erottua Jennan isästä. Jenna oli tuolloin vain noin vuoden vanha.

Sen jälkeen Tiina kulki kaikkialle Jenna mukanaan, eikä tytär ole ollut päivähoidossa kuin ihan satunnaisia, lyhyitä jaksoja. Tiina otti Jennan jo varhain mukaan myös kaikenlaiseen päätöksentekoon.

– Jonkun mielestä kasasin ehkä lapselle liikaa vastuuta, mutta minusta oli reilua tiedustella hänenkin mielipidettään, koska elimme yhdessä ja päätökseni vaikuttivat häneenkin.

– Luulin pienenä olevani perheemme pää, koska Tintti kysyi minulta neuvoa asiassa kuin asiassa, Jenna naurahtaa.

Tiina kysyy yhä tyttäreltään neuvoa kaikissa isoissa ratkaisuissa.

– Minua ehdittiin pyytää Viidakon tähtösiinkin mukaan kolme kertaa ennen kuin Jenna lupasi, että saan mennä. 

Äidin tissi-imperiumi

Äiti ja tytär suhtautuvat hyvin eri tavalla kauneusleikkauksiin. Tiina jopa haaveili Jennasta aikoinaan kirurgia, jotta saisi oman kauneuskirurgin. Jenna ei voisi kuvitellakaan leikkelevänsä itseään – ainakaan vielä.

– Minun olisi tekopyhää arvostella kauneusleikkauksia, koska äidin tissi-imperiumin ansiosta minullakin riitti leipää pöydässä kotona. Ei minulla mitään silikoni-Botox-unelmia ole, mutta koska olen perfektionisti, olen varautunut mieleni muuttumiseen, jos ulkonäköni rapistuu iän mukana.

– Joskus Tintti kysyy vitsillä, milloin minullekin laitetaan tissit, sillä minulla on meidän perheen  – äidin mies Tape mukaan lukien – pienimmät rinnat. Silloin minä saatan napata häntä leuan alta ja kysyä, kiristetäänkö vähän täältäkin. Se on meidän huumoriamme, Jenna sanoo.

Tiinakin paheksui nuorempana kauneusleikkauksia, mutta Jennan syntymä sai mielen muuttumaan.

– Minulla oli nuorena täydellisen kauniit rinnat, mutta sitten syntyi Jenna ja rinnat katosivat parempiin suihin, Tiina kertoo.

Viime vuosina Tiina on innostunut kehonrakennuksesta, mutta Jenna joogaa ja venyttelee. Kun Tiina syö yltiöterveellisesti ja laskee kaloreita, Jenna saattaa vetää kaksi perhepitsaa.

Erikoinen lapsuus

Tiinalla on ollut värikäs elämä. Milloin hän on ollut otsikoissa miessuhteidensa, milloin taloussotkujensa takia. Vuonna 2006 julkaistussa elämäkerrassaan Tiina kertoi muun muassa masennuksestaan ja paljasti olleensa koukussa amfetamiinia sisältäneisiin laihdutuspillereihin. Myös aviomiehiä Tiinalla on ollut useita, kuuluisin lienee liitto taidemaalari Juhani Palmun kanssa.

Jenna muistaa, miten Tiina aina rakastuessaan syösyi suin päin suhteeseen ja oli hulluna rakkaudesta.

– Lapsuuteni oli varmasti hyvin erilainen kuin monella muulla, mutta ei mitenkään huonolla tavalla. Traumoja ei ole jäänyt, Jenna sanoo.

Jennan lapsuudessa kaksikko eli liikkuvaista elämää ja kotiosoite vaihtui usein. Kun Jennalta varastettiin joitakin vuosia sitten laukku, hän meni poliisilaitokselle tekemään rikosilmoitusta. Koska Jennalla ei ollut henkkareita, poliisi alkoi luetella osoitteita, joissa Jenna oli ollut kirjoilla, testatakseen oliko hän todella se, kuka väitti olevansa. Jenna ei tunnistanut osoitteista puoliakaan.

– Vaikka ydinperhe-elämä lähiössä ei koskaan ollut minun ja Jennan juttu, en usko hänelle jääneen traumoja lapsuudestaan. Olen aina ollut huolehtivainen ja valmis tekemään lapseni puolesta mitä vain, Tiina sanoo.

– Meille koti on tarkoittanut turvapesää, jossa on rakkautta. Jennalle on tapahtunut paljon ja hän joutunut kypsymään varhain, mutta luulen, että juuri epätavallinen lapsuus on tehnyt hänestä avarakatseisen ja suvaitsevan. Jenna ei suhtaudu elämään tai ihmisiin mustavalkoisesti.

Ihmenainen

Jenna kuvailee äitiään välillä suorastaan ylihuolehtivaksi. Mutta osaa Jennakin huolehtia.

– Olen pienestä pitäen ajatellut olevani jonkin sortin Wonderwoman, joka järjestää kaiken ja huolehtii mammastakin.

Tiina avioitui nykyisen miehensä Tapen kanssa vuonna 2010. Kun pari aikoinaan alkoi seurustella, Jenna oli juuri muuttanut kotoa.

– Oli helpottavaa, että sain lykättyä äidin Tapen harteille. Minulla oli yksi huoli vähemmän.

Lue koko juttu Me Naisten numerosta 31–32/2014.

Hius- ja meikkitaiteilija Antonio Flores palasi juuri asuntovaunulomalta. Kuva: Jonna Öhrnberg
Hius- ja meikkitaiteilija Antonio Flores palasi juuri asuntovaunulomalta. Kuva: Jonna Öhrnberg

Hius- ja meikkitaiteilija Antonio Floresilla on tapana tehdä ”määmatka” työputken päätteeksi.

– Matkustaminen on vastaus vapauden kaipuuseeni. Saatan tehdä 3-4 viikkoa putkeen töitä ja sitten lähteä. Teen matkoja säännöllisesti yksin, kertoo hius- ja meikkitaiteilija Antonio Flores.

Ecuadorista kotoisin oleva Antonio palasi juuri asuntovaunulomalta Euroopasta. Hän ajoi yksin asuntoautolla Saksan läpi Sveitsiin ja Ranskaan.

– Yksin matkustaminen tuolla tavalla on ihanaa. Kukaan ei häiritse ja saan nauttia täydellisestä vapaudesta. Nukuin, kun nukutti. Tein ruokaa, jonka katoin usein ulos pienelle pöydälle.

Sveitsin ja Ranskan rajalla mies koki jännittäviä hetkiä.

– Parkkeerasin ilta-aikaan johonkin Ranskan vuoriston lähelle. Nukahdin, mutta yöllä heräsi ja kuuntelin pimeydessä eläinten ääniä. Silloin vähän pelotti.

Aamulla paikan valinta ei enää kaduttanut.

– Joka puolella oli vihreää – ja lehmiä! Keitin kananmunia ja kahvit, kun lehmät tuijottivat minua.

Antonion puolisoa, kansanedustaja Pekka Haavistoa, siipan määmatkat eivät haittaa.

– Pekka on itsekin paljon reissussa. Tällä hetkellä hän tekee uudelleen kirjaa interrailista 40 vuoden tauon jälkeen ja on matkustellut ympäri Eurooppaa junalla.

– Nautimme molemmat matkustelusta ja maailman tarkkailusta, yhdessä ja yksin, Antonio kertoi eilen Make Up Storen Keskuskadun liikkeen muotinäytöksessä.

Marjaana Lehtisen parisuhde on kestänyt 12 vuotta. – Ei nainen ole mikään miehen patja, vaan myös naisen nautinto on tärkeää.

Entinen Miss Plus Size Marjaana Lehtinen, 35, julkaisi elokuussa Varpu Tavin kanssa kirjoittamansa kirjan Minä – plus size, jossa hän puhuu myös seksin tärkeydestä parisuhteessaan.

– Koen itseni naisen nautinnon puolesta puhujaksi. Jokainen meistä päättää omasta kehosta, enkä voi sanoa kenellekään, että tee makuuhuoneessa niin tai näin. Voin vain puhua omasta kokemuksesta.

Marjaanan oma parisuhde on kestänyt 12 vuotta. Hän oli saman painoinen kuin nyt, kun hän kohtasi miehensä Tomin. Lasten myötä paino kuitenkin nousi kolmessa vuodessa viisikymmentä kiloa. Lopulta hän painoi 169 kiloa.

– Ensimmäinen lapsi ei nukkunut ensimmäiseen puoleen vuoteen, ja hain lohtua herkuista.

Reilu kolme vuotta sitten hän aloitti elämäntapamuutoksen, jonka aikana hän pudotti painoa 80 kiloa.

Marianne kiittelee miestään siitä, että tämä on aina nähnyt kilojen taakse.

– Mieheni kirjoitti tekstin kirjaani, jossa hän kertoo, että on aina nähnyt vain hymyni. Itkeä pillitin, kun luin sitä.

Marjaana painottaa, että parisuhde on kahden kauppa myös makuuhuoneessa.

”Vinkkaankin aina miehelleni, että sun paikkaas on kyselty. Hän yleensä toteaa vain, että ei tuossa ulkona mitään jonoa näy.”

– Jos oikeasti, siis oikeasti on päänsärky ja olet kipeä, ei kenenkään kannata lähteä harrastamaan seksiä. Mutta jos kumppanin kanssa lähtee muuten lakanoita heiluttelemaan, niin yleensä sen jälkeen on hymy korvissa molemmilla.

Se, että joskus seksiä voi harrastaa myös puolison mieliksi, on Mariannen mielestä ymmärretty väärin.

– Tärkeä on, että myös nainen saa sessiosta silti yhtä paljon. Ei meillä mies ole mikään macho, joka sanoo, että nainen nyt makuuhuoneeseen. Ei nainen ole mikään miehen patja, vaan myös naisen nautinto on tärkeää.

Marjaana sanoo, että heille parisuhteessa tärkeitä yhteen sitovia asioita ovat myös luottamus ja hyvä huumori.

– Minulle on julkisuuden myötä tullut paljon kaikenlaisia kyselyitä miehiltä. Vinkkaankin aina miehelleni, että sun paikkaas on kyselty. Hän yleensä toteaa vain, että ei tuossa ulkona mitään jonoa näy, Marjaana totesi Specsaversin hyväntekeväisyysillassa Radisson Blu Plaza Hotellissa.