Katri Mannissen näyttämisen tarve on muuttunut haluksi tuntea, että on rakastettu.
Katri Mannissen näyttämisen tarve on muuttunut haluksi tuntea, että on rakastettu.

Näyttämisen tarve on leimannut niin kirjailijan työtä kuin ihmissuhteitakin. Kolmannen eronsa jälkeen hän löysi avun terapiasta.

Katri Manninen ,34, istuu rauhallisen ravintolan nurkkapöydässä ja huokaa ensi töikseen: miten onnellinen ihminen voikaan olla!

Ulkona paistaa helmikuun aurinko, joka saa kenet tahansa villiksi, mutta Katrin hyvälle ololle on muitakin syitä. Oikeastaan nykyinen hyvä olo kumpuaa entisestä pahasta olosta, jota Katri ryhtyi tosissaan työstämään viime kesänä.

Omasta mielestään hänen olisi pitänyt pysähtyä jo paljon aikaisemmin. Nuorempana hän oli kärsinyt masennuksesta ja ahmimishäiriöistä. Kolmisen vuotta sitten hän oli niin loppu, että pystyi vain nukkumaan ja itkemään.

– Ristiriitaista on, että olin juuri tehnyt elämäntaparemontin ja olin fyysisesti paremmassa kunnossa kuin koskaan. Mutta kahden aiemman avioliittoni kariutumisen käsittelyn olin jättänyt tekemättä.

Silti hän sekavassa mielentilassaan päätti lähteä Yhdysvaltoihin tapaamaan ystäviään ja tapasikin siellä miehen, jonka kanssa syntyi nopeasti suhde. Katri muutti miehen kotimaahan ja meni naimisiin voidakseen jäädä hänen luokseen.

– Nuo Amerikan-vuodet olivat elämäni rankimmat. En pystynyt kirjoittamaan, tappelimme koko ajan eikä mistään glamourista ollut tietoakaan.

Viime keväänä Katri palasi Suomeen ja erosi miehestään. Se oli Katrille kolmas eroon päättynyt avioliitto, jonka vuoksi hän esitti itselleen lopulta kysymyksen: mikä minussa on vialla?

Kipeitä muistoja

Vastausta hän lähti etsimään terapeutin tuella. Kolmen kuukauden intensiivisen lyhytterapiahoitojakson aikana vastauksia alkoi löytyä.

– Terapia auttoi näkemään aiemmat valintani uudessa valossa. Helpottavinta on ollut tajuta, etten ole hullu eikä sisälläni asu demoni. Silti syitä omiin epäonnistumisiinsa voi etsiä vain omasta itsestään.

Menneestä etsittiin kipeitä muistoja, jumiin jääneitä ja prosessoimattomia tapahtumia. Yksi niistä liittyi jo syntymähetkeen, toinen taas kouluaikaan, jolloin Katri oli ensin koulukiusattu, lopulta myös koulukiusaaja.

Kolmas muisto tulvahti mieleen äänenä, joka käskee: nyt reipastut, kyllä sä selviät.

– Terapia opetti näkemään, miten traumaattiset kokemukset yhä vaikuttivat käyttäytymiseeni. Aikuisenakin olen aina reagoinut asioihin riuhtomalla, paniikinomaisesti. Sellaisessa tilassa tekee helposti nopeita ja vääriä ratkaisuja.

Kiusatuksi joutuminen sai hänet jo lapsena lausumaan: kyllä minä vielä näytän teille kaikille. Näyttämisen halu on leimannut koko elämää. Raskainta on kuitenkin ollut pitää itsensä kasassa, olla se reipas ja sinnikäs selviytyjätyttö.

– En ole antanut itseni tuntea kipua. Ja jos ei tunne kipua, ei myöskään pelkää kipua.

Hämäsin itseäni

Katrin molemmat ensimmäiset parisuhteet kestivät kuusi vuotta. Seurustelusuhteissa hän on ollut yhtäjaksoisesti jo teinitytöstä lähtien.

– Vaikka kaikki mieheni ovat olleet hyvin erilaisia, suhteiden dynamiikka on ollut samanlainen. Käyttäydyin sen mukaan, miten oletin toisen haluavan minun käyttäytyvän. En ymmärtänyt, että ihmissuhteessa saa juuri sen verran kuin osaa vaatia.

Katri syöksyi suhteisiin miettimättä, mitä oikeasti halusi ja roikkui niissä sitkeästi, vaikkei voinutkaan hyvin. Miellyttämisen tarve sai sulkemaan silmät ja korvat omalta intuitiolta.

– Hämäsin itseäni, onhan minulla hyvä mielikuvitus. Uskoin omiin valheisiini, sillä omien mokiensa myöntäminen on vaikeaa.

Terapian myötä hän teki itselleen uuden kysymyksen: mitä minä oikeasti elämältäni haluan? Nyt näyttämisen tarve on muuttunut haluksi tuntea, että on rakastettu, haluttu ja turvassa. Tyytyväisyys, ilo ja onni kumpuavat yksinkertaisista perusasioista.

– Elämä on tässä, ei jossakin tuolla. Tajusin sen, kun lakkasin tuijottamasta omaa napaani.

Katri Manninen

- 9.1.1975 syntynyt taiteen maisteri.

- Kirjoittanut nuorisoromaaneja, terveisiin elämäntapoihin liittyvät Sinä onnistut -kirjat sekä elokuva- ja tv-käsikirjoituksia. Maaliskuussa alkaa hänen kirjoittamansa Krisse ja Eppu Salmisen show.

- Katri on Me Naisten ja WSOY:n  julkaiseman tuoreen LukuNaiset-kirjan Romansseja Roomassa kirjoittaja.

Laulaja Tomi Metsäketo kertoo tuoreessa Facebook-päivityksessään olleensa vauhtisokea ja stressaantunut.

Laulaja Tomi Metsäketo on suljettu pois huomenna televisiossa nähtävästä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksestä. 

– Tämän hetkisillä tiedoilla päädyimme ohjelman tuotantorauhan takaamiseksi ratkaisuun, että Tomi Metsäketo ei jatka Tähdet, tähdet -ohjelmassa, sisältöjohtaja Marko Karvo toteaa MTV:n tiedotteessa.

Seiska uutisoi torstaina, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä. 

Metsäketo kommentoi väitteitä Facebook-sivullaan. Laulaja kertoi, että hänestä kirjoitetaan ikävään sävyyn naisten Facebook-ryhmässä ja että ryhmää sekä siihen kuuluvia kirjoittajia vastaan on tehty rikosilmoituksia. Samalla hän myös pyysi anteeksi.

Myöhemmässä päivityksessään Metsäketo toivoi malttia somekeskusteluun ja jatkoi pahoittelua.

”Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa.”

”Pyydän samalla anteeksi kaikilta niiltä, joita olen omalla ajattelemattomalla käytökselläni joskus loukannut. Se ei ole ollut tarkoitukseni,” hän kirjoitti.

Stressiä, vauhtisokeutta ja juhlimista

Tieto Metsäkedon poisjäämisestä Tähdet, tähdet -ohjelmasta tuli tänään lauantaina. MTV:n sisältöjohtaja Karvon mukaan ohjelmassa jatkaa yhdeksän artistia. 

Tomi Metsäketo kommentoi poisjääntiään Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Pitkässä kirjoituksessaan hän kertoo viime vuosien työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä. 

Hän kuvailee olleensa vuosia poikamies ja hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla”.

”Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon.”

”Olen ollut öykkärimäinen”

Ei ole julkisesti tiedossa, millaisista teoista Metsäkedon väitetyssä epäasiallisessa käytöksessä tarkalleen ottaen on kyse. 

”Olen käyttäytynyt elämässäni typerästi ja ollut monille ihmisille öykkärimäinen. En lähde näitä tosiasioita kiistämään,” Metsäketo itse kuvailee tapahtunutta Facebookissa.

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!