Katri Mannissen näyttämisen tarve on muuttunut haluksi tuntea, että on rakastettu.
Katri Mannissen näyttämisen tarve on muuttunut haluksi tuntea, että on rakastettu.

Näyttämisen tarve on leimannut niin kirjailijan työtä kuin ihmissuhteitakin. Kolmannen eronsa jälkeen hän löysi avun terapiasta.

Katri Manninen ,34, istuu rauhallisen ravintolan nurkkapöydässä ja huokaa ensi töikseen: miten onnellinen ihminen voikaan olla!

Ulkona paistaa helmikuun aurinko, joka saa kenet tahansa villiksi, mutta Katrin hyvälle ololle on muitakin syitä. Oikeastaan nykyinen hyvä olo kumpuaa entisestä pahasta olosta, jota Katri ryhtyi tosissaan työstämään viime kesänä.

Omasta mielestään hänen olisi pitänyt pysähtyä jo paljon aikaisemmin. Nuorempana hän oli kärsinyt masennuksesta ja ahmimishäiriöistä. Kolmisen vuotta sitten hän oli niin loppu, että pystyi vain nukkumaan ja itkemään.

– Ristiriitaista on, että olin juuri tehnyt elämäntaparemontin ja olin fyysisesti paremmassa kunnossa kuin koskaan. Mutta kahden aiemman avioliittoni kariutumisen käsittelyn olin jättänyt tekemättä.

Silti hän sekavassa mielentilassaan päätti lähteä Yhdysvaltoihin tapaamaan ystäviään ja tapasikin siellä miehen, jonka kanssa syntyi nopeasti suhde. Katri muutti miehen kotimaahan ja meni naimisiin voidakseen jäädä hänen luokseen.

– Nuo Amerikan-vuodet olivat elämäni rankimmat. En pystynyt kirjoittamaan, tappelimme koko ajan eikä mistään glamourista ollut tietoakaan.

Viime keväänä Katri palasi Suomeen ja erosi miehestään. Se oli Katrille kolmas eroon päättynyt avioliitto, jonka vuoksi hän esitti itselleen lopulta kysymyksen: mikä minussa on vialla?

Kipeitä muistoja

Vastausta hän lähti etsimään terapeutin tuella. Kolmen kuukauden intensiivisen lyhytterapiahoitojakson aikana vastauksia alkoi löytyä.

– Terapia auttoi näkemään aiemmat valintani uudessa valossa. Helpottavinta on ollut tajuta, etten ole hullu eikä sisälläni asu demoni. Silti syitä omiin epäonnistumisiinsa voi etsiä vain omasta itsestään.

Menneestä etsittiin kipeitä muistoja, jumiin jääneitä ja prosessoimattomia tapahtumia. Yksi niistä liittyi jo syntymähetkeen, toinen taas kouluaikaan, jolloin Katri oli ensin koulukiusattu, lopulta myös koulukiusaaja.

Kolmas muisto tulvahti mieleen äänenä, joka käskee: nyt reipastut, kyllä sä selviät.

– Terapia opetti näkemään, miten traumaattiset kokemukset yhä vaikuttivat käyttäytymiseeni. Aikuisenakin olen aina reagoinut asioihin riuhtomalla, paniikinomaisesti. Sellaisessa tilassa tekee helposti nopeita ja vääriä ratkaisuja.

Kiusatuksi joutuminen sai hänet jo lapsena lausumaan: kyllä minä vielä näytän teille kaikille. Näyttämisen halu on leimannut koko elämää. Raskainta on kuitenkin ollut pitää itsensä kasassa, olla se reipas ja sinnikäs selviytyjätyttö.

– En ole antanut itseni tuntea kipua. Ja jos ei tunne kipua, ei myöskään pelkää kipua.

Hämäsin itseäni

Katrin molemmat ensimmäiset parisuhteet kestivät kuusi vuotta. Seurustelusuhteissa hän on ollut yhtäjaksoisesti jo teinitytöstä lähtien.

– Vaikka kaikki mieheni ovat olleet hyvin erilaisia, suhteiden dynamiikka on ollut samanlainen. Käyttäydyin sen mukaan, miten oletin toisen haluavan minun käyttäytyvän. En ymmärtänyt, että ihmissuhteessa saa juuri sen verran kuin osaa vaatia.

Katri syöksyi suhteisiin miettimättä, mitä oikeasti halusi ja roikkui niissä sitkeästi, vaikkei voinutkaan hyvin. Miellyttämisen tarve sai sulkemaan silmät ja korvat omalta intuitiolta.

– Hämäsin itseäni, onhan minulla hyvä mielikuvitus. Uskoin omiin valheisiini, sillä omien mokiensa myöntäminen on vaikeaa.

Terapian myötä hän teki itselleen uuden kysymyksen: mitä minä oikeasti elämältäni haluan? Nyt näyttämisen tarve on muuttunut haluksi tuntea, että on rakastettu, haluttu ja turvassa. Tyytyväisyys, ilo ja onni kumpuavat yksinkertaisista perusasioista.

– Elämä on tässä, ei jossakin tuolla. Tajusin sen, kun lakkasin tuijottamasta omaa napaani.

Katri Manninen

- 9.1.1975 syntynyt taiteen maisteri.

- Kirjoittanut nuorisoromaaneja, terveisiin elämäntapoihin liittyvät Sinä onnistut -kirjat sekä elokuva- ja tv-käsikirjoituksia. Maaliskuussa alkaa hänen kirjoittamansa Krisse ja Eppu Salmisen show.

- Katri on Me Naisten ja WSOY:n  julkaiseman tuoreen LukuNaiset-kirjan Romansseja Roomassa kirjoittaja.

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Minka Kuustonen ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon dokumentilla.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.