Käsikirjoittaja ja kirjailija Katri Mannisen tarkkaavuushäiriöön löytyi diagnoosin jälkeen toimiva lääkitys. Millaiselta tarkkaavuushäiriöisen arki oli vaikuttanut ennen lääkitystä? Entä sen jälkeen? Katso video!

Käsikirjoittaja ja kirjailija Katri Manninen, 40, sai vähän yli vuosi sitten ADHD-diagnoosin, mikä oli helpotus. Sitä ennen hän oli vuosia ihmetellyt, miksei selviä tavallisista askareista, vaikka toisaalta pystyy tarvittaessa kirjoittamaan kirjan viikossa.

Ongelmat olivat kärjistyneet äidiksi tulon myötä.

– Puuduttava rutiini on minulle vaikeaa. Ennen lapsia tätä ongelmaa ei ollut, koska sain elää omassa maailmassani, Katri kertoo.

Katri syö tällä hetkellä tarkkaavuushäiriöönsä kahta lääkettä, joita ilman hänen arkensa olisi kaaosta.

– Kuin olisi ajanut koko elämänsä ilman ohjaustehostinta, ja nyt se menisi ekaa kertaa päälle, Katri kuvailee Me Naisten numerossa 39/2015 lääkityksen aloittamista.  

Katrilla ja häntä hoitavalla lääkärillä oli yksinkertainen keino selvittää toimiiko lääke Katrilla:

– Minun piti tehdä joku minulle aiemmin vaikea asia ennen ja jälkeen lääkkeen nauttimisen. Se oli tavallisen arkipäivän suunnittelu etukäteen päässäni. Aiemmin palikat eivät pysyneet millään päässäni, vaan katosivat sumuun. Lääkkeen ottamisen jälkeen ne tulivat paikoilleen tsäk, tsäk, tsäk, Katri kuvailee videolla.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.