Lue sisarusten haastattelu vuodelta 2010
Kerttu (ylh.) ja Katri Niskanen olivat lapsena kuin paita ja peppu. ”Me ­oltiin aina ihan kiinni toisissamme", siskokset kertoivat Me Naisten haastattelussa vuonna 2010.
Kerttu (ylh.) ja Katri Niskanen olivat lapsena kuin paita ja peppu. ”Me ­oltiin aina ihan kiinni toisissamme", siskokset kertoivat Me Naisten haastattelussa vuonna 2010.

Katri Niskanen suunnittelee iltapukuja Linnaan, Kerttu Niskanen hiihtää olympiamitaleista. Sisarukset ovat kuin yö ja päivä, mutta silti heitä yhdistää ­halu menestyä. – Olemme itsenäisiä, mutta aina toistemme tukena.

Maajoukkuehiihtäjä Kerttu Niskanen luo isosiskoonsa, vaatesuunnittelija Katri Niskaseen nolostuneita katseita, kun tämä yrittää suostutella pikkusiskoaan tyynysotaan. Katrille heittäytyminen leikkiin tuntuu luontevalta, Kertulle ajatus on selvästi vieras.

Jos nyt oltaisiin hiihtoladulla, asetelma olisi toinen: Kerttu viilettäisi suksilla kaukana edellä ja Katri nyrpistelisi nenäänsä tämän paremmuudelle.

– Pienenä kisasimme aina, kumpi kerkiää pyörällä postilaatikolle, ja yleensä minä vanhempana voitin. Kun Kerttu sitten kerran meni suksilla ylämäessä ohi, tajusin homman olleen siinä. Nykyään hän hiihtää monta kierrosta sillä aikaa kun minä yhden, Katri naureskelee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kertun kilpailuhenkisyys on kehittynyt ammatiksi asti: hän voitti maaliskuussa hiihdon nuorten maailmanmestaruuden 10 kilometrin perinteisellä tyylillä ja aloitti juuri uuden kauden naisten maajoukkueessa Virpi Kuitusen tilalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Maailmanmestaruus oli mahtava juttu, ja nyt myös haave maajoukkueesta täyttyi. Se onkin paras mahdollinen ryhmä harjoittelulle. Tahti kovenee, mutta se on vain hyvä, Kerttu tunnelmoi.

Vaikka Kerttu pieksee Katrin hiihtämisessä, on isosiskollakin vahvuutensa. Vuosi takaperin Katri voitti vaatesuunnitteluun keskittyvän tosi-tv-kisan Muodin huipulle, minkä jälkeen hän on noussut yhdeksi Suomen suosituimmista nuorista muotisuunnittelijoista. Oman katri/n -mallistonsa ja putiikkinsa lisäksi hän vaatettaa julkkiksia, muun muassa Jenni Vartiaista ja Hanna Pakarista.

Katrin tuoreimmat työt saavat itsenäisyyspäivänä maanlaajuista huomiota, sillä hän on suunnitellut Linnan juhliin peräti kolme pukua. Ne ovat kaikki mustia: yksi on täyspaljettia, toinen pitsiä ja kolmas kahden eri kankaan tyylitelmä.

– Tuntuu mahtavalta tehdä pukuja Linnaan. On kunnia-asia, että kaikista vaihtoehdoista nämä naiset valitsivat juuri minut suunnittelijakseen, Katri kiittelee.

Katri oli pomo

Katri ja Kerttu syntyivät Oulussa ja viettivät varhaislapsuutensa pienessä kerrostaloasunnossa. Elinpiiri laajeni, kun ­perhe muutti omakotitaloon Vieremälle keskelle Pohjois-Savon peltoja. Siellä siskokset rakentelivat majoja lähimetsään ja hiihtivät parin kilometrin lenkin kouluun joka päivä. Vanhemmat olivat työläisiä ja äiti viipyi pitkään lasten kanssa kotona.

– Äiti kuskasi meitä harrastuksiin ja viihdytti kotona. Olen miettinyt, miten hieno juttu se olikaan. En usko, että voisin jäädä kotiin samalla tavoin. Ainakin nyt tuntuu, että minun pitää saada käyttää luovuuttani töissä, Katri pohtii.

Niskasilla riitti vauhtia, sillä Katrin ja Kertun lisäksi perheessä viuhui kaksi nuorempaa sisarusta. Iivo, 18, seuraa Kertun jalanjälkiä menestyvänä hiihtäjänä. 16-vuotias Iita aloitti juuri lukion.

Katrin ja Kertun pieni ikäero sai heidät tekemään kaiken yhdessä, he jopa pukeutuivat samanlaisiin vaatteisiin. Myös Iivo ja Iita olivat mukana leikeissä, mutta roolijako oli selkeä: Katri oli porukan pomo.

– Katri on aina ollut meille isosisko isolla i:llä. Leikki kuin leikki, Katri oli niiden järjestäjä, Kerttu kuvailee.

Katri antoi kuitenkin tilaa nuoremmilleen. Kerttu muistaa yhä, kun he isosiskon kanssa saivat rullaluistimet.

– Katri pääsi niillä lujempaa, mutta minä halusin mennä edellä ja pistin huudoksi. Katri antoi kiltisti periksi ja luisteli siitä eteenpäin minun perässäni.

Katri olikin sisaruksista se huolehtivaisin. Hän auttoi erityisesti Iivon ja ­Iitan hoitamisessa, katsoi Kertunkin ­perään ja opetti sisaruksensa lukemaan. Iivoa hän opasti matematiikassa jo ­ennen kuin tämä meni kouluun.

– Sisarusten hoitaminen opetti vastuullisuutta. Olin muulle katraalle tuki ja esimerkki. Jouduin perustelemaan tekemisiäni enemmän kuin he, mutta he ovat ottaneet minusta mallia. Tunnen yhä, ­että heistä täytyy huolehtia, Katri miettii.

Hääpukuja verhoista

Vaikka Katri ja Kerttu puuhastelivat lapsuudessaan yhdessä, erilaiset kiinnostuksen kohteet puskivat pintaan. Katri piirsi, maalasi ja väkersi käsillään. Kun sisarukset leikkivät häitä, hän suunnitteli verhoista morsiamelle hääpuvun.

– Sain jo lapsena ommella ja toteuttaa visioitani. Ehkä siksi en ole koskaan ­pelännyt epäonnistumista, Katri arvelee.

Kerttu teki asioita Katrin perässä, mutta vahvimmin veri veti hiihtämään. Harrastus alkoi kolmevuotiaana, kun ­siskot menivät hiihtokouluun. Kuusivuotiaana Kerttu osallistui ensimmäisiin ­kilpailuihin. Katrikin tykkäsi lajista, mutta häntä ei kilpaileminen kiinnostanut.

– Kun aloin oikeasti menestyä hiihtokisoissa, motivaatio kasvoi entisestään. Tosin sain myös aikamoisia raivareita, jos sukset eivät luistaneet, Kerttu nauraa.

Murrosiässä sisarusten tiivis yhteispeli alkoi muuttua. He halusivat ottaa pesäeroa toisiinsa ja kiinnostus suuntautui yhä vahvemmin eri asioihin. Myös toisen tekemiset ärsyttivät.

– Silloin tuntui, ettei toinen enää ­tajunnut mistään mitään, Katri muistaa.
Kun yläaste loppui, Katri lähti kuvataidelukioon ja Kerttu urheilulukioon. Siskojen eroavaisuudet tulivat esiin yhä enemmän: Katri opiskeli taiteilijasielujen keskellä, Kerttu kävi läpi poikatyttövaihetta ja leikkasi hiuksensa lyhyiksi.

Kiivailija ja haaveilija

Teini-iässä alkanut erottautuminen on jatkunut tähän päivään, ja nykyään sisarten elämäntyylit poikkeavat selvästi toisistaan. Katri asuu Helsingin keskustassa ja on haastattelua edeltävänä iltana juhlinut julkkiskekkereillä. Kerttu puolestaan on tullut kotoaan Vuokatista, missä hän pakkasi Italian hiihtoleiriä varten.

Katrin arki kuluu pitkälti omassa ­putiikissa ja työpäivät voivat venyä pikku­tunneille. Kertun päiviä määrittää treenaus: yleensä hän hiihtää puolentoista tunnin lenkin kahdesti päivässä.

Katri kuvailee itseään tyyneksi haaveilijaksi, Kerttua taas tuliseksi ja räjähdysalttiiksi.

– Kerttu on periksi antamaton, ehdoton ja omapäinen. Jos hän nuorempana halusi jotain, hän sai sen raivolla, minä neuvottelemalla.

Kerttu ei ole helppo persoona, mutta se on juuri se juttu, mistä hänessä tykkään. En koskaan pysty täysin suuttumaan hänelle, Katri heltyy.

Kerttu myöntää olevansa kiivastuva luonne, mutta kuvailee itseään mieluummin ”halukkaaksi menestymään”. Siskoaan hän luonnehtii lempeäksi.

– Katri on sydämellinen, luotettava ja meistä se rauhallisempi. Tiedän, että voin aina kääntyä hänen puoleensa.

Tyyliasioissa Katri arvostaa glamouria ja meikattuja sumusilmiä, Kertulle riittävät urheiluvetimet ja sipaus ripsiväriä. Katri yrittää saada Kertun pukeutumaan välillä hienommin, mutta toisinaan muotiluomukset menevät Kertulta yli hilseen.

Viimeksi isosisko sai kyytiä puhki kuluneista urheilukengistään.

– Lenkkikamani kauhistuttavat Kerttua. Hän ­tivaa, milloin viimeksi olen ostanut ­urheiluvaatteita ja käy hankkimassa niitä minulle. Viimeksi taisin saada salitossut, Katri sanoo.

– Katrilla on yleensä kauniit korkkarit, minulla hyvät lenkkarit, Kerttu tiivistää.

Päänvaivaa aiheuttaa myös yhteisen lounaspaikan löytäminen.

– Kerttu on ihan äijä. Hän haluaa ­syödä kunnon ruokaa eikä mitään ­piperryksiä. Minä taas tahdon nautiskella ja olen valmis maksamaan siitä ­vähän enemmän, Katri kuvailee.

Suorapuheinen perhe

Mutta on Katrissa ja Kertussa paljon yhteistäkin. He tietävät, ettei mikään tule ilmaiseksi ja tekevät paljon töitä päästäkseen tavoitteisiinsa.

– Meitä yhdistää kunnianhimo ja ­halu menestyä: tahdomme molemmat saavuttaa paljon. Vaikka olemme erilaisia, olemme kuitenkin lopulta samanlaisia, Kerttu miettii.

Siskot ovat tehneet töitä omapäisyytensä kanssa. Aikuisiällä he ovat oppineet huomioimaan toisensa paremmin.

– Haluamme molemmat päättää ja ­olla johtajia. Kompromisseissa on ollut opettelemista, Katri myöntää.

Niskasilla on opittu suoran puheen kulttuuriin. Kiireessä Katri voi lyödä Kertulle luurin korvaan, koska tietää, ettei tämä loukkaannu. Kerttu taas saattaa huomauttaa Katrille, että tämä voisi mennä useammin lenkille. Suorasukaisuus on heistä kuitenkin hyvä juttu.

– On ihanaa, että on joku, jolle uskaltaa sanoa asiat suoraan. Nykyään osaamme myös lukea toisiamme ja aistia, ­milloin kannattaa pitää suu kiinni.

Siskokset seuraavat ylpeinä toistensa menestystä. Kun Katri kilpaili Muodin huipulle -ohjelmassa, Kerttu katsoi joka jakson. Katri seuraa Kertun hiihtoa ­netistä ja televisiosta ja jännittää haastatteluja, joissa pikkusisko puhuu tutun savon sijaan kirjakieltä.

– Kilpailemme ennen kaikkea itsemme kanssa ja olemme välillä aika armottomia. Kun kysyn Kertulta, miten kisoissa meni, hän voi vastata ’ihan huonosti, voitin’. Olen itse samanlainen, Katri sanoo.

Nykyään sisarukset ehtivät tavata harvoin. He asuvat eri kaupungeissa, ja Kerttu matkustaa paljon ulkomailla. Yhteyttä pidetään puhelimitse ja omien asioiden lisäksi jaetaan perheen kuulumiset.

– Vaikka perheemme on hajallaan ympäri Suomea, tuntuu kuin olisimme yhdessä. Elämme niin vahvasti mukana toistemme tunnelmissa, Katri iloitsee.

Puheluissaan Katri ja Kerttu juttelevat mieluiten arkisista asioista kuten ruuanlaitosta ja hyvistä resepteistä. Juuri sitä he toisiltaan kaipaavatkin.

– Vaikka olemme itsenäisiä, voimme aina kääntyä toistemme puoleen. Olemme tukena toisillemme ja tiedämme, ettemme ole koskaan yksin.

Juttu on julkaistu Me Naiset -lehdessä vuonna 2010.

Lue myös:

Muotisuunnittelija Katri Niskanen sisarustensa olympiamitaleista: "Minulla ei ole sanoja"

Linkki päivitetty juttuun 19.2. klo 16.09, sen jälkeen kun Kerttu Nisknane voitti Sotshin olympialaisissa hopeaa ja Iivo Niskanen kultaa.

Katri Niskanen

■ 10.5.1986 syntynyt vaatesuunnittelija. Kolme  nuorempaa sisarusta, Kerttu, ­Iivo ja Iita.

■ Voitti 2009 Suomen ensimmäisen Muodin huipulle -ohjelman.

■ Myy katri/n -mallistoaan oman liikkeensä lisäksi Stockmannilla. ”Teen vaatteita oikeille naisille. Olen onnellinen, että he ovat löytäneet ne.”

Kerttu Niskanen

■ 13.6.1988 syntynyt hiihtäjä.

■ Voitti 2010 alle 23-vuotiaiden hiihdon maailmanmestaruuden 10 km ­perinteisellä tyylillä.

■ Kuuluu hiihdon A-maajoukkueeseen.

■ Voitti Sotshin olympialaisissa 15.2.2014 hopeaa naisten 4x5 kilometrin viestissä Aino-Kaisa Saarisen, Anne Kyllösen ja Krista Lähteenmäen kanssa.

■ Hiihtää Sotshissa naisten parisprintin Aino-Kaisa Saarisen kanssa 19.2.2014.

Sotshiin liittyvät asiat päivitetty juttuun 19.2.2014

Sisältö jatkuu mainoksen alla