Talent-tuomari Katja Ståhl on hyvä huolehtimaan muista. Rakkaudessa hän on ronkeli ja hullaantuu aina vääriin miehiin.

Kuva Jouni Harala

Koko kansa tuntee Katja Ståhlin, 42, Talent-ohjelman räväkkänä tuomarina. Mutta kykyjen arviointi kameran edessä on vain pieni vaikka näkyvin osa Katjan mediaosaamisesta. Lisäksi hän on päätoimittanut Suosikkia, tuottanut tv-ohjelmia ja kuulunut radiossa.

Leimallista tämän naisen tekemisessä on aina ollut toisista huolehtiminen. Onpa hän istunut millä pallilla tahansa, hän on aina ollut huolissaan muista. Katja on se, joka on huolehtinut, että artisti muistaa syödä ja saa vetää hermosauhut ennen lavalle kapuamista.

Joskus liiallisesta empatiantajusta voi olla myös haittaa. Sen Katja on saanut tuta rakkaussuhteissaan. Hän väittää rakastuvansa vain harvoin ja silloinkin usein joko väärään ihmiseen tai niin totaalisesti, että sydämen lisäksi myös nuppi menee sekaisin.

Katja seuraa innoissaan telkkarissa pyörivää Minttu Mustakallion tähdittämää Klikkaa mua -sarjaa, koska se liippaa niin läheltä hänen omaa elämäänsä ja on loistavasti kirjoitettu. Sarja kertoo yksinhuoltajaäidistä, joka etsii epätoivoisesti miestä netistä.

Katjalle sinkkuus ei kuitenkaan ole mikään juttu. Eniten miestä hän olisi viime aikoina tarvinnut kesämökillä. Paikka kaipaisi kunnostamista, ja se on vaikeaa, jos itsellä on ”kuusi peukaloa per käsi”.

– Enhän minä ole ollut vapaalla kaviolla kuin pari vuotta – ei se nyt ole hirveän pitkä aika. Sitä paitsi rakastuminen on semmoinen homma, etten tiedä, toivonko sitä itselleni enää. Se on niin kuluttavaa ja romuttavaa, siinä on niin piipussa ja sekaisin ja tulossa hulluksi vartin välein. Vähemmälläkin pärjää, Katja nauraa.

Eikä Katjaa sysähdyttävää miestä ihan joka päivä kävelekään vastaan.

– Olen niin ronkeli, ettei minulle kelpaa kuin sellainen, johon olen itse ihan hulluna, ja olen hulluna aina vääriin ihmisiin.


Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla