"Joulua vietän puolisoni ja kolmen kissani kanssa kotona Suomessa. Helmikuussa lähden kirjoituslomalle ulkomaille", Katja Kettu suunnitteli vierellään työparinsa, toimittaja Maria Seppälä. Naiset julkaisevat keväällä kirjan suomensukuisista fintiaaneista. Kuva: Jonna Öhrnberg
"Joulua vietän puolisoni ja kolmen kissani kanssa kotona Suomessa. Helmikuussa lähden kirjoituslomalle ulkomaille", Katja Kettu suunnitteli vierellään työparinsa, toimittaja Maria Seppälä. Naiset julkaisevat keväällä kirjan suomensukuisista fintiaaneista. Kuva: Jonna Öhrnberg

Katja Ketun kirjaprojekti vei hänet tutustumaan intiaanien ja suomalaisten siirtolaisten jälkeläisiin. – Meillä kaikilla on Pohjois-Amerikassa suomalaissyntyisiä esivanhempia, hän kertoo.

Kirjailija Katja Kettu työstää parhaillaan Fintiaanien mailla -nimistä kirjaa toimittaja Maria Seppälän ja valokuvaaja Meeri Koutaniemen kanssa. Matkallaan intiaanireservaateissa Michiganissa ja Minnesotassa kolmikko kävi tapaamassa intiaaneja ja törmäsi fintiaani-käsitteeseen.

– Intiaanien ja suomalaisten siirtolaisten välille on aikanaan syntynyt niin paljon liittoja, että heidän jälkeläisistään alettiin käyttää fintiaani-termiä. Kyseessä on lähes viiden miljoonan ihmisen joukko, Katja kertoi WSOY:n kevään ja kesän 2016 uutuuskirjojen julkistustilaisuudessa.

Intiaaneja ja suomalaisia siirtolaisia yhdistivät metsästys, luonnosta eläminen ja kansantarut, kuten myös samanlainen mielenmaisema. Aiheesta ei ole olemassa paljoakaan kirjallisuutta. 

– Olen lapsesta saakka ollut kiinnostunut alkuperäiskansoista, varsinkin intiaaneista. Kävin lukiossakin intiaaneista kertovan kurssin. Haluan tietää, millaista on ollut elää alkuperäiskansana, kun omalle maalle vyöryy miljoonia ihmisiä, ja millaisia harhakuvitelmia meillä saattaa olla heistä. Meillä kaikilla on Pohjois-Amerikassa suomalaissyntyisiä esivanhempia. Sieltä löytyy edelleen sukunimiä kuten Salmenperä, Kotiranta, Jaakola, Vainio ja Saunapelto.

Joulukattaus heinäkuussa

Katja, Maria ja Meeri viettivät kaksi kesää reservaateissa tutustuakseen oikeasti paikallisiin ihmisiin. He asuivat heidän kotonaan ja mökeillään ja kuulivat koskettavia tarinoita. Michiganissa he eksyivät Little Finland -nimiseen paikkaan, jossa oli meneillään suomalaiset kesätanhut. 

– Meidät otettiin todella lämpimästi vastaan ja meille haluttiin tarjota suomalaisia ruokia. Ainoat ruuat, joita he osasivat tehdä, olivat jouluruokia. Siellä oli sitten heinäkuussa joulupöytä koreana kinkkuineen ja rosolleineen. Ja olivat ne kansantanssitkin aika erikoisia ja jännittäviä, Katja muisteli.

Kolmikko pääsi myös vierailemaan Native America -nimisessä Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoja käsittelevässä tv-ohjelmassa. Kaikki paikalliset olivat äärimmäisen kiinnostuneita suomalaisuudesta.

– Intiaanivähemmistöt ovat kärsineet siitä, että heillä ei ole ollut oikeutta puhua omaa kieltään. Se on vaikuttanut heidän itsetuntoonsa. Alemmuuden tunteesta on syntynyt vihaa, josta taas on seurannut syrjäytymistä, työttömyyttä ja rikollisuutta. 

Naisen mieleen jäi myös kohtaaminen yhdeksänkymppisen kaivosmies-Ettun kanssa, joka halusi elvyttää suomen kieltään.

– Olimme jutelleet kolmisen tuntia ja huomasin, etten tajua sanaakaan. He olivat tavallaan kehittäneet oman fintiaani-kielen. Vaihdoimme nopeasti englantiin, Katja nauroi.

Tunnesyöminen ja oman vartalon häpeily estivät radiotoimittaja Hanna Kinnusta olemasta se urheilullinen ja sisukas tyyppi, joka hän todellisuudessa on.

Kaksi vuotta sitten seisoin alasti peilin edessä ja mietin, kuka on vienyt minun kehoni. Raskausarvet ja kilot eivät olleet minun kroppaani, Radio Aallon Dynastiasta tuttu aamujuontaja Hanna Kinnunen muistelee.

Hanna oli juuri aloittanut kehosuhdekurssin, josta etsi apua tunnesyömiseen ja epämukavaan oloon. Kurssilla tehtiin harjoituksia, jotka opettivat kuuntelemaan kehon viestejä.

– Huomasin, etten pystynyt seisomaan peilin edessä minuuttia kauempaa. Tein harjoituksen vielä muutaman kerran, ja pystyin viimein hengittämään. Sitten aloin kiittää vatsaani ja rintojani, jotka ovat jaksaneet kantaa ja imettää kaksi lasta. Aloin keskittyä myönteisiin tunteisiin ja löytää viimein iloisen itseni.

Liian iso liikkumaan?

Hanna on aina ollut liikunnallinen. Hän aloitti tanssin kolmevuotiaana ja jatkoi kilpatanssia 14-vuotiaaksi SM-tasolle asti. Sitten nivelsiteet katkesivat ja tanssi jäi harrastukseksi. Pitkästä liikuntataustastaan huolimatta Hanna ei ole koskaan pitänyt itseään urheilullisena.

– Laihdutin ensimmäisen kerran 11-vuotiaana. Koulussa jotkut kiusasivat pyöreydestä. Ajattelin, että hoidan asian ja lenkkeilin salaa koko kesän. Laihdutus loppui, kun äitini havahtui muutokseen kesän lopussa. Olin hetken aikaa aivan liian taitava salaamaan ensin surun kiusatuksi tulemisesta ja sen jälkeen laihduttamiseni, Hanna kertoo.

Teini-iässä tanssivalmentaja haastoi Hannan kanssaan painonpudotuskisaan.

Toisen kerran Hanna kohtasi paineita laihduttaa, kun teini-iässä tanssivalmentaja haastoi hänet kanssaan painonpudotuskisaan.

– Hänen mukaansa parin kilon pudotus olisi auttanut lajissa pärjäämisessä. Tanssissa kilpailu oli kovaa, ja tunsin tanssijoita, joilla oli anoreksia tai bulimia. Lajista puuttui lapsen näkökulmasta tervettä suhtautumista urheiluun. En ryhtynyt laihdutuskisaan.

Tanssi pysyi säännöllisenä osana Hannan elämää aina kolmekymppiseksi asti. Hän tanssi kuubalaista salsaa, streetiä ja discoa ja myös opetti tanssimista.

– Rakastan tanssia ja olen ollut lahjakas oppimaan koreografioita. Silti mielessäni on kytenyt ajatus siitä, että en voi harrastaa lajia, jos olen tietyn kokoinen.

Suklaasieposta salikissaksi

Ruuhkavuosien myötä tanssiharrastus jäi lähes kokonaan, ja Hannan urheilut koostuivat satunnaisista kuntosalipyrähdyksistä.

– Vuosina 2006–2009 näyttelin Salatut Elämät -sarjassa ja olin reilusti ylipainoinen. Taustalla oli vaikea ero, jota hoidin tunnesyömällä. Myös raskauteni vaikuttivat suhteeseeni liikuntaan ja ruokaan, Hanna pohtii.

– Ensimmäinen lapseni syntyi vuonna 2010. Synnytys oli raju ja päättyi sektioon. Kun pääsin kotiin, kävelin 3,5 tuntia päivässä, koska halusin palavasti olla hyvinvoiva tuore äiti.

Vuonna 2012 syntyi toinen lapsi, ja jälleen Hanna hoiti väsymystä tunnesyömällä. Vasta muutaman vuoden kuluttua kehosuhdekurssille lähdettyään hän oivalsi, millaista liikuntaa ja ruokaa hänen vartalonsa kaipaa.

– Olin ollut monta vuotta surullinen, en oma iloinen itseni. Tajusin, että liikunnan tärkein tehtävä on tuottaa hyvää oloa ja energiaa ja ettei minun tarvitse mennä suklaakaapille, jos on paha tai väsynyt olo.

”Haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni.”

Tänä syksynä Hanna on treenannut salilla personal trainer Mikko Silvennoisen ohjauksessa. Liikuntarutiinin löytymiseen vaikutti se, että Hannan kilpirauhasesta löydettiin loppukesästä kasvain.

– Se oli hyvänlaatuinen, mutta se säikäytti, ja koin tarvetta laittaa asiat uuteen tärkeysjärjestykseen. Olen 37-vuotias ja jemmannut paljon suklaata ja karkkia itseeni. Nyt on aika pitää itsestä huolta, Hanna sanoo.

– Jotkut sanovat, että on luksusta maksaa pt:stä, mutta ei se ole. Tarvitsin jonkun, joka ymmärtää jahkailujani ja ruuhkavuosiani. Mikon laatima treeniohjelma ja ruokavalio tuntuvat luonnollisilta.

Hannalle tärkeintä treenaamisessa eivät ole pudotetut kilot. Siksi hän ei ole asettanut itselleen painotavoitteita. Tärkeintä on tehdä liikunnasta pysyvä elämäntapa.

Nykyään Hanna ei mieti, tarvitsisiko olla tietyn muotoinen voidakseen urheilla. Hän käy tanssimassa streetiä aina kun ehtii.

– Suhtaudun peilikuvaani rehellisesti, se on tällä hetkellä sellainen kuin on. Uskon ennen kaikkea hyvinvoivaan kehoon ja haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni. Nyt ajattelen, etteivät kilot määrittele kuntoani.

Hanna Kinnunen

Oulusta kotoisin oleva 37-vuotias Radio Aallon Dynastia-ohjelman aamujuontaja asuu Klaukkalassa miehensä ja 5- ja 7-vuotiaiden lastensa kanssa.

Työskennellyt näyttelijänä esimerkiksi Salatut Elämät -sarjassa ja Levottomat 3 -elokuvassa sekä toimittajana Yleisradiossa.

Kirjoittanut kehopositiivisuuteen kannustavan kirjan Valtavan ihana yhdessä Aino-Kuutamo Uusitorpan kanssa.

29-vuotiaan Alina Tomnikovin näyttelijänura on nyt hurjassa nosteessa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
29-vuotiaan Alina Tomnikovin näyttelijänura on nyt hurjassa nosteessa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Näyttelijä Alina Tomnikovia kutsuttiin jo lapsena Suomen Juulia Roopertiksi. Ujo lapsi rakasti esiintymistä kotona isänsä vhs-kameralle.

”Milloin nää sinne Puttoukseen?” sukulaiset Oulussa ovat kyselleet näyttelijä Alina Tomnikovilta, 29, jo pitkään. Nyt se vihdoin tapahtuu, ja Alina on pestistä tohkeissaan itsekin.

– Olen katsellut Putousta sen alkukausista lähtien, ensin ihan muina faneina, sitten näyttelijän vinkkelistä. Olen ihastellut, miten monipuolisesti näyttelijät saavat siinä revitellä. Tunnen, että nyt oli minulle oikea aika lähteä mukaan.

Katso videolta, millainen kujeilija Alina oli jo lapsena! Videopotpuri on kooste Alinan Dimka-isän kuvaamista vhs-nauhoista.


Alina tuntuu rytinällä lyöneen läpi urallaan parin viime vuoden aikana. On tv-sarjoja Syke, Pää edellä, Downshiftaajat ja Donna sekä elokuvia Rendel, Tuntematon sotilas, pari Rölliä sekä pian ensi-iltansa saava Veljeni vartija.  Niiden lisäksi Alina on näytellyt muun muassa Ryhmäteatterissa sekä Kansallisteatterissa.

– Olen saanut tehdä draamaa, sketsiviihdettä ja kaikenlaista. Putous-komedia on yksi asia lisää taiteilijuuteni sisällä.

Sukulaistäti kutsui Alinaa Suomen Juulia Roopertiksi jo silloin, kun tyttö oli polvenkorkuinen.

– Lapsena haaveilin, että minusta kasvaisi Pretty Womanin ihana kiharatukka tai Fifth Elementin Leeloo, jota Milla Jovovich näytteli. Nykyään mieluusti näyttelisin sellaisia rooleja, mutta enää en haluaisi olla he, Alina nauraa.

Muiden mokailu puhdistaa

Alina kiittelee Putous-porukan keskinäistä yhteishenkeä. Sen kokeneet tekijät rauhoittelevat ensikertalaisia ja muistuttavat nauttimaan kaiken tohinan keskellä.

– Pirullista onkin, että paineet tulevat itseltäni. Tiedostan hyvin ohjelman suosion, Alina sanoo.

Alinaa viehättää, että suosikkiohjelma on koko perheen viihdettä.

– Se yhdistää ikään katsomatta, hän miettii.

– Ja onhan siinä sekin, että katsomalla sekoiluamme ja mokailuamme ihmiset voivat kotisohvillaan puhdistua omista nolouksista. Siinä kunkin häpeät himmenevät, kun seuraa muiden painavan menemään ilman mitään häpyä.

Putous MTV3 pe 20.1. alkaen.