Kate Bush vuonna 1978. Kuva: MVPhotos
Kate Bush vuonna 1978. Kuva: MVPhotos

Kate on nimittäin jännittävä hahmo. Tässä faktat, joilla pääset ajankohtaiseen Kate-keskusteluun mukaan.

Tänään on Se Ilta, kun taiderockin kuningatar Kate Bush, 56, nousee konserttilavalle ensimmäistä kertaa 35 vuoteen. Pitkä aika, mutta Katen fanit ovat tottuneet odottelemaan. Kun tähti tämän vuoden maaliskuussa ilmoitti 22 konsertin sarjasta, liput myytiin loppuun minuuteissa.

Intiimissä, tarkoin valitussa Hammersmith Apollo -teatterissa järjestettävästä Before The Dawn -konserttisarjasta on povattu jotain maagista. Edellinen Kate Bushin kiertue nähtiin vuonna 1979. Silloin artisti vaihtoi illan aikana 17 kertaa vaatteita. Mitähän tänä iltana tapahtuu?

1) Ainakaan kosketusnäytöt eivät loista. Kate on pyytänyt, etteivät konsertteihin saapuvat käyttäisi puhelimiaan, tablettejaan tai kameroitaan, vaan keskittyisivät ainoastaan musiikkiin. Daily Mailin mukaan konserteissa nähdään runoutta, näytelmää, videoteoksia ja nukketaidetta.

2) Yleisö osaa todellakin laulaa hitit mukana. Jos vain liikutukseltaan pystyy. John Mendelssohn kirjoitti Kate Bush -faneista fiktiivisen Waiting For Kate Bush -kirjan, joka kuvastaa hyvin totuutta: Bushin innokkaimmat fanit odottavat vuosikymmeniä ja matkustavat valtamerten yli nähdäkseen hänet. New York Timesin haastattelema Kate Bush -fani tokaisi uivansa kanaalin yli nähdäkseen idolinsa.

Kate Bush vuonna 1979. Kun hän keväällä 2014 ilmoitti palaavansa keikkalavoille, kaikki keikat varattiin loppuun hetkessä. Kuva: MVPhotos

3) Lavalla nähdään salaperäinen, erikoinen, multilahjakas tyyppi. Joo joo! Kate Bush vetäytyi julkisuudesta 90-luvun alussa menetettyään aidsiin kuolleet ystävänsä, kitaristi Alan Myrphyn ja tanssija Gary Hurstin. Pian ystäviensä kuoleman jälkeen myös Bushin äiti Hannah kuoli syöpään. Bushilla kesti 12 vuotta, ennen kuin hän sai tehtyä vuonna 2005 ilmestyneen toiseksi viimeisimmän Aerial-albuminsa. Aerialin aikoihin tähdestä oli kuuleman mukaan tullut niin itsetietoinen, että häntä oli mahdotonta saada tekemään minkäänlaista promotyötä albuminsa menestyksen eteen – silti levy menestyi hienosti. Kate Bushia on pidetty erakkona, jolta ei ole helppo saada haastattelua.

4) Nähdäänkö artistivieraita? Kate Bushin musiikki on tehnyt vaikutuksen sen verran moneen, että ystäväpiiriin ja arvostuskerhoon kuuluu muusikoita Princestä Elton Johniin. Yksi mahdollinen vieraileva tähti voisi olla Pink Floyd -legenda Dave Gilmour, Katen "löytäjä" ja mentori, joka kuuli 13-vuotiaan Bushin esittävän omia kappaleitaan ja tajusi, että tässähän on nero. Bushin fanit uskoivat pitkään, että hänen romanttinen hittikappaleensa The Man With The Child In His Eyes kertoi juuri Gilmourista.

Sinead O'Connor on puolestaan kertonut Kate Bushin olevan historian ainoa henkilö, joka on antanut Peter Gabrielille pakit. Gabriel ja Bush ovat nykyään läheisiä ystäviä. Dueton paikka?

Kate Bush nähdään tänään ensimmäistä kertaa kymmeniin vuosiin lavalla Hammersmith Apollo -teatterissa Lontoossa. Yhteensä hän esiintyy 22 kertaa, viimeisen kerran keskiviikkona 1.10.

Kate Bushin albumit

1978 The Kick Inside. Sisältää hittibiisin Wuthering Heights.

1978 Lionheart

1980 Never for Ever. Ensimmäinen Kate Bushin levy, joka oli ykkösenä Brittien albumilistalla. Levyltä löytyy muun muassa Babooshka-kappale.

1982 The Dreaming. Ensimmäinen albumi, jonka Kate Bush tuotti itse.

1985 Hounds of Love. Kate Bushin kotistudiossa tekemä albumi, jolta löytyy suosittu Running Up That Hill (A Deal With God) -kappale.

1989 The Sensual World

1993 The Red Shoes. Yhteistyöalbumilla kuultiin muun muassa Eric Claptonia ja Princea.

2005 Aerial. Ylistetty albumi ilmestyi 12 vuotta edellisen jälkeen.

2011 50 Words for Snow. Kate Bushin tuorein albumi. Lue Me Naisten arvostelu täältä.

Rosa Meriläisellä on aina aikaa seksille ja itsetyydytykselle. Kuva: Milka Alanen

Kirjailija Rosa Meriläinen suhtautuu omaan seksuaalisuuteensa mutkattomasti. Hän masturboi päivittäin ja suosittelee sitä muillekin.

Seksistä puhuminen on ollut kirjailija Rosa Meriläiselle aina luonnollista. Nykyään hän pitää Lipstick Mafia -podcastia, jossa seksistä ja seksuaalisuudesta pyritään puhumaan avoimesti ja suoraan – Rosalle tyypilliseen tapaan.

– Olen kotona paljon alasti. Silloin näkee oman kehonsa monesta kulmasta ja oppii pitämään siitä, hän kertoo.

– Olen luonteeltani avoin ja puhelias ja olen pystynyt puhumaan suoraan seksistä miesten kanssa jo teininä. Ikääntyminen auttaa siinä, että toiveistaan osaa kertoa entistä paremmin.

”Olen seurustellut 17-vuotiaasta asti enkä osaa olla yksin. Minun on pakko saada koskettaa toista ihmistä.”

Rosa erosi juontaja Simo Frangénista alkuvuonna. Nyt hän on kihloissa toimittaja Tuomas Murajan kanssa. Koko aikuisikänsä aikana Rosa ei ole koskaan ollut sinkku.

– Olen seurustellut 17-vuotiaasta asti enkä osaa olla yksin. Minun on pakko saada koskettaa toista ihmistä ja nukkua toisen kanssa. Ajattelen, että onnellista parisuhdetta on vaikeaa ylläpitää ilman seksiä. Sille pitää löytyä aikaa.

”Jos minulla on kiire, mieluummin masturboin kuin meikkaan.”

Myös itsetyydytys on Rosa Meriläisen mukaan tärkeä osa seksuaalisuutta. Hän ottaa sille aikaa päivittäin.

– Ajattelen, että masturbointi on konkreettinen rakkauden teko itseä kohtaan. Jos minulla on kiire, mieluummin masturboin kuin meikkaan. Siitä tulee hyvä ja hehkuva olo, hän kuvailee.

Rosa kertoo tietoisesti treenaavansa lantionpohjan lihaksiaan.

– Treenaan vaginapainonnostoa ja nostan esimerkiksi ketsuppipulloa. Olen opiskellut asiaa netistä.

Treenien ansiosta Rosa on oppinut olemaan paremmin läsnä omassa kehossaan.

– Pystyn saamaan orgasmin ajatuksen voimalla sekunneissa. Olen saanut orgasmin myös suudellessa. Pystyn säätelemään sen kestoa ja pitkittämään sitä.

Lue koko Rosan haastattelu torstaina ilmestyvästä Me Naisten numerosta 43/17.

Manuelalla ja Tuurella on kummallakin lapsia edellisistä liitoistaan.

Muusikko Tuure Kilpeläinen, 47, ja taitelija Manuela Bosco, 35, seurustelevat, kertoo Voice.

– Ollaan yhdessä. Kyllä, Manuela kertoo Voicen mukaan.

Manuela erosi entisestä puolisostaan Kasmir Baltzarista kesäkuussa. Manuelalla ja Kasmirilla on kaksi yhteistä lasta Sahara-tytär ja Otava-poika. Sahara on syntynyt vuonna 2014 ja Otava vuonna 2016.

Myös Tuure on eronnut ja hänellä on ex-puolisonsa kanssa kaksi lasta.

Manuela ja Kasmir antoivat Me Naisille yhteishaastattelun keväällä 2016. Pääset lukemaan sen tämän linkin kautta.