Kate Bush vuonna 1978. Kuva: MVPhotos
Kate Bush vuonna 1978. Kuva: MVPhotos

Kate on nimittäin jännittävä hahmo. Tässä faktat, joilla pääset ajankohtaiseen Kate-keskusteluun mukaan.

Tänään on Se Ilta, kun taiderockin kuningatar Kate Bush, 56, nousee konserttilavalle ensimmäistä kertaa 35 vuoteen. Pitkä aika, mutta Katen fanit ovat tottuneet odottelemaan. Kun tähti tämän vuoden maaliskuussa ilmoitti 22 konsertin sarjasta, liput myytiin loppuun minuuteissa.

Intiimissä, tarkoin valitussa Hammersmith Apollo -teatterissa järjestettävästä Before The Dawn -konserttisarjasta on povattu jotain maagista. Edellinen Kate Bushin kiertue nähtiin vuonna 1979. Silloin artisti vaihtoi illan aikana 17 kertaa vaatteita. Mitähän tänä iltana tapahtuu?

1) Ainakaan kosketusnäytöt eivät loista. Kate on pyytänyt, etteivät konsertteihin saapuvat käyttäisi puhelimiaan, tablettejaan tai kameroitaan, vaan keskittyisivät ainoastaan musiikkiin. Daily Mailin mukaan konserteissa nähdään runoutta, näytelmää, videoteoksia ja nukketaidetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2) Yleisö osaa todellakin laulaa hitit mukana. Jos vain liikutukseltaan pystyy. John Mendelssohn kirjoitti Kate Bush -faneista fiktiivisen Waiting For Kate Bush -kirjan, joka kuvastaa hyvin totuutta: Bushin innokkaimmat fanit odottavat vuosikymmeniä ja matkustavat valtamerten yli nähdäkseen hänet. New York Timesin haastattelema Kate Bush -fani tokaisi uivansa kanaalin yli nähdäkseen idolinsa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kate Bush vuonna 1979. Kun hän keväällä 2014 ilmoitti palaavansa keikkalavoille, kaikki keikat varattiin loppuun hetkessä. Kuva: MVPhotos

3) Lavalla nähdään salaperäinen, erikoinen, multilahjakas tyyppi. Joo joo! Kate Bush vetäytyi julkisuudesta 90-luvun alussa menetettyään aidsiin kuolleet ystävänsä, kitaristi Alan Myrphyn ja tanssija Gary Hurstin. Pian ystäviensä kuoleman jälkeen myös Bushin äiti Hannah kuoli syöpään. Bushilla kesti 12 vuotta, ennen kuin hän sai tehtyä vuonna 2005 ilmestyneen toiseksi viimeisimmän Aerial-albuminsa. Aerialin aikoihin tähdestä oli kuuleman mukaan tullut niin itsetietoinen, että häntä oli mahdotonta saada tekemään minkäänlaista promotyötä albuminsa menestyksen eteen – silti levy menestyi hienosti. Kate Bushia on pidetty erakkona, jolta ei ole helppo saada haastattelua.

4) Nähdäänkö artistivieraita? Kate Bushin musiikki on tehnyt vaikutuksen sen verran moneen, että ystäväpiiriin ja arvostuskerhoon kuuluu muusikoita Princestä Elton Johniin. Yksi mahdollinen vieraileva tähti voisi olla Pink Floyd -legenda Dave Gilmour, Katen "löytäjä" ja mentori, joka kuuli 13-vuotiaan Bushin esittävän omia kappaleitaan ja tajusi, että tässähän on nero. Bushin fanit uskoivat pitkään, että hänen romanttinen hittikappaleensa The Man With The Child In His Eyes kertoi juuri Gilmourista.

Sinead O'Connor on puolestaan kertonut Kate Bushin olevan historian ainoa henkilö, joka on antanut Peter Gabrielille pakit. Gabriel ja Bush ovat nykyään läheisiä ystäviä. Dueton paikka?

Kate Bush nähdään tänään ensimmäistä kertaa kymmeniin vuosiin lavalla Hammersmith Apollo -teatterissa Lontoossa. Yhteensä hän esiintyy 22 kertaa, viimeisen kerran keskiviikkona 1.10.

Kate Bushin albumit

1978 The Kick Inside. Sisältää hittibiisin Wuthering Heights.

1978 Lionheart

1980 Never for Ever. Ensimmäinen Kate Bushin levy, joka oli ykkösenä Brittien albumilistalla. Levyltä löytyy muun muassa Babooshka-kappale.

1982 The Dreaming. Ensimmäinen albumi, jonka Kate Bush tuotti itse.

1985 Hounds of Love. Kate Bushin kotistudiossa tekemä albumi, jolta löytyy suosittu Running Up That Hill (A Deal With God) -kappale.

1989 The Sensual World

1993 The Red Shoes. Yhteistyöalbumilla kuultiin muun muassa Eric Claptonia ja Princea.

2005 Aerial. Ylistetty albumi ilmestyi 12 vuotta edellisen jälkeen.

2011 50 Words for Snow. Kate Bushin tuorein albumi. Lue Me Naisten arvostelu täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla