Venla Väkeväisen, Katariina Helaniemen ja Annaleena Kurosen tuore teos Kutsuvat sitä pöhinäksi (Otava) tarjoaa inspiraatiota kasvuyrittäjyyteen. Kuva: Renja Nurmi.
Venla Väkeväisen, Katariina Helaniemen ja Annaleena Kurosen tuore teos Kutsuvat sitä pöhinäksi (Otava) tarjoaa inspiraatiota kasvuyrittäjyyteen. Kuva: Renja Nurmi.

Startup-oppaan kirjoittanut ja pian Piilaakson suuntaava Katariina Helaniemi, 28, kertoo, mitä startupin perustamisesta haaveilevan kannattaa ainakin tehdä. 

Suomalaisessa startup-maailmassa pöhisee jälleen. Kasvuyritysten parissa työskentelevät parikymppiset Katariina Helaniemi, Annaleena Kuronen ja Venla Väkeväinen kirjoittivat juuri julkaistun Kutsuvat sitä pöhinäksi -kirjan (Otava), joka kertoo, miten startup-yritykset toimivat ja miksi niistä kohistaan. Kolmikko toivoo, että kirja hälventää myös sellaisten ihmisen ennakkoluulot, joille sanat startup, pöhinä ja Slush särähtävät ikävästi korvaan. 

– Kasvuyrityksiin tarvitaan erilaisia ihmisiä töihin. Tarvitaan nuoria, eläkeläisiä, käsityöläisiä, korkeakoulutettuja ja ammattikoululaisia, eli kaikenlaista väkeä, sillä teknologiat näyttävät siltä, miltä niiden rakentajatkin näyttävät, Katariina Helaniemi kertoo.

Kauppatieteiden maisteriksi Aalto-yliopistosta valmistunut Katariina Helaniemi on lähdössä tänä keväänä San Franciscoon työskentelemään vaikuttavuussijoittamisen pariin. 

– Se on etenkin Suomessa uusi kenttä, jotka tavoittelevat rahallisen tuoton lisäksi muutakin vaikutusta. Liiketoimintamalliin on sidottu se, että yrityksellä on yhteiskunnallinen, sosiaalinen tai ympäristöllinen vaikuttavuus, Katariina kertoo. 

Hän nostaa tällaisiksi esimerkeiksi nyhtökauran takana olevan Gold & Green Foods Oy:n ja The Ocean Cleanupin, jonka tavoite on puhdistaa meriä. Ilmastonmuutoksen torjuminen on lähellä myös Katariinan sydäntä.

– Kasvuritykset ovat mullistaneet tähän mennessä lähinnä viestintäkenttää. Seuraavaksi ruokailu, asuminen ja liikkuminen tulevat muuttumaan kasvuyritysten toiminnan kautta. Kaikissa näissä on potentiaalia muuttua parempaan suuntaan ympäristön ja yhteiskunnan kannalta. Esimerkiksi eläimiä tarvitsee kasvattaa syötäväksi vähemmän, koska lihankorviketta tehdää kasvipohjaisesti tai koodaamalla soluja. 

Ulkomailla teknologia-ala on edelleen miesvaltainen. 

– Piilaaksossa teknologia-alalla työskentelee jo toki supermahtavia naisia, mutta heitä tarvitaan lisää sekä yrittäjiksi että sijoittajiksi. Suomi on varmasti Piilaaksoon verrattuna huomattavasti tasa-arvoisempi paikka. Suomessa olen voinut luottaa siihen, että jos olen hoitanut hommani hyvin, olen päässyt eteenpäin, Katariina sanoo.

Katariina Helaniemi vinkkasi Me Naisille, mitä menestyvän startupin perustamisesta haaveilevan kannattaa ainakin tehdä:

1. Tutki ja kysy neuvoa

”Tutki, millaisia erilaisia yhteisöjä, verkostoja ja tapahtumia paikkakunnallasi on, ja mene mukaan etsimään samanhenkisiä ihmisiä. Inspiraatiota voi löytyä myös netistä: esimerkiksi kaikki Slushin lavapuheet löytyvät Youtubesta.”

2. Testaa ideasi

”Testaa rohkeasti, miltä ideasi kuulostaa vaikka kavereiden, lasten, puolison tai potentiaalisen asiakkaan mielestä. Siitä saat käsityksen, olisiko sille kysyntää. Tällä hetkellä yksi kuumimmista kasvualoista on foodtech eli uudenlaiset tavat ja teknologiat tuottaa ruokaa, esimerkiksi nyhtökaura tai ruuan kasvattaminen suoraan soluista. Muita kasvavia trendejä ovat ainakin tekoäly ja AR (augmented reality) eli lisätyn todellisuuden mahdollisuudet.”

3. Kontaktoi

”Kun sinulla on idea, mieti, kenen kanssa olisi hyödyllistä pallotella sitä. Ota rohkeasti yhteyttä uusiinkin ihmisiin. Suomessa on matalat hierarkiat, ja melkein keneltä vain voi kysyä apua. Kysy neuvoja myös ihmisiltä, jotka ovat perustaneet kasvuyrityksen. Näin voit välttyä heidän tekemiltään virheiltä.”

4. Sanoista tekoihin

”Tämä on kriittinen vaihe! Älä jää toimistoon miettimään, vaan toimi. Tärkeintä on aloittaa: tee ideasta vaikkapa kevyt prototyyppi ja testaa sen toimivuutta.”

5. Usko itseesi ja jaksa painaa

”Kasvuyrittäjyys on kestävyyslaji. Startupeissa tehdään usein jotain, mitä ei ole ennen tehty. Siksi aina tulee tehtyä virheitä. Muista myös pitää huolta itsestäsi. Tiedosta, että mikään ei tapahdu yhdessä yössä.” 

Muut kauhistelevat, mutta ambulanssissa työskentelevä Kiira ja kehitysvammaisten asumispalveluyksikön yöhoitaja Raisa tykkäävät eksoottisista työvuoroista.

Raisa, 56: ”Muutun yö yöltä hiljaisemmaksi”

”Olen tehnyt seitsemän vuotta pelkkää yövuoroa lähihoitajana kehitysvammaisten asumispalveluyksikössä. Tykkäsin yötöistä jo 80-luvulla; olen selvästi yöeläjä ja nukun parempaa unta päivällä kuin yöllä. Yötyö on sopinut minulle perheenkin takia paremmin kuin kaksivuorotyö – olen yksinhuoltaja, ja yötyöläisenä olen joka ilta kotona. Lisäksi seitsemän yön työputken jälkeen on kuusi vapaapäivää, joina voi tehdä lisäkeikkoja. Lähihoitajan palkka kun ei oikein elätä.

Työvuoroni alkaa klo 20–21 ja loppuu klo 7.15. Seitsemän yön putket ovat normaaleja, mutta tällä hetkellä minulla on menossa kolmentoista yön työputki, koska teen vapailla keikkaa. Ennen yöputken alkamista koetan valvoa neljään yöllä ja nukun sitten niin pitkään kunnes nukuttaa. Töistä tullessa olen muutaman tunnin hereillä, käyn nukkumaan ja laitan kellon soimaan viiden jälkeen iltapäivällä.

Tällä hetkellä on menossa kolmentoista yön työputki.

Kun nukun päivällä, huoneen ei tarvitse olla säkkipimeä. Mutta olen tullut riippuvaiseksi Youtubesta löytyvistä luonnonäänikohinoista ja -ropinoista. Laitan läppäristä niitä viereen soimaan hiljaa. Ne lyhentävät nukahtamisaikaa, eikä ympäristön häly häiritse. Olen kyllä aikanani herättänyt kauhua lasten luokkakavereissa, kun meillä on metelöity minun unieni aikana. Ne eivät ole mitkään nokoset, ne ovat minun uneni!

Tiedän, että jotkut koettavat pysyä viimeisen yövuoron jälkeen päivällä hereillä, jotta saisivat vuorokausirytmin vaihdettua. Näin vanhemmiten rytmi ei vain tahdo vaihtua, ja uni maistuu päivällä. Aamuihmistä minusta ei enää tule. Pitemmillä vapaillakin käyn nukkumaan pitkälti puolenyön jälkeen.

Jos päivällä ei saa kunnolla nukuttua, seuraava yö menee vielä hyvin. Väsymys tulee sitä seuraavana yönä. Onneksi minun työpaikkani on rauhaisa ja olen siellä ennen kaikkea yllättävien tilanteiden varalta. Joskus nukun kaksikymmentä minuuttia – se on parempi vaihtoehto kuin että katson kelloa minuutin välein.

Yötyö alkaa nostaa vanhemmiten verenpainetta, vaikka se sopisikin.

Hankalimpia ovat asiat, joita on pakko hoitaa päiväsaikaan. Voin esimerkiksi vääntäytyä iltapäivällä koululle keskustelemaan lapsen kouluasioista, mutta on eri asia, mitä muistan keskustelusta jälkeenpäin. Tietysti yötyö hankaloittaa ystävyyssuhteita ja alkaa vanhemmiten nostaa verenpainetta, vaikka se tuntuisikin itselle sopivan. En ole ollut sairauslomalla vuosikausiin, mutta on minullakin verenpaine koholla. 

Me yötyöläiset elämme itse asiassa hyvin säännöllistä elämää, rytmi on vain erilainen kuin muilla. Nyt ollaan valtakunnallisesti siirtymässä kolmivuorotyöhön, ja pelkän yövuoron teko ei tulevaisuudessa enää onnistu. Se on monen yötyöläisen mielestä huono juttu: on pakko olla raskaampaa, että aamu- ja yövuorot ovat sikin sokin. Aamuvuorot ovat minulle kauhistus, ja minun on silti pakko tehdä jatkossakin lisätöitä, koska tulot romahtavat muuten.

Nyt, kun teen kolmentoista yön putkea, fysiikka kestää kyllä, mutta pää alkaa hiukan levitä. Huomaan, että muutun yö yöltä hiljaisemmaksi. En pahantuulisemmaksi, mutta erakommaksi. Onneksi työvuoron aikana on leppoisuutta – ja onneksi on some! Se pelastaa, siellä on unettomia ja meitä yökköjä.”

Kiira, 30: ”Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät”

”Olen ollut kahdeksan vuotta töissä ambulanssissa. Meillä on 12 ja 24 tunnin työvuoroja. Kuulun siihen porukkaan, jotka tykkäävät 24 tunnin vuoroista – toiset saavat niistä rytmihäiriöitä tai huonoa oloa, ja haluavat tehdä vain 12 tuntia. Minulle työaika ei ole toistaiseksi tuottanut ongelmia, mutta voihan tilanne vanhemmiten muuttua. Harvemmin näistä vuoroista jäädään eläkkeelle. Minusta päivätyö maanantaista perjantaihin tuntuu raskaammalta. Näillä erikoisemmilla työvuoroilla on helppo hoitaa asioita arkivapailla, ja kaupassa ja kuntosalilla on hyvin tilaa.

Pitkä työvuoro alkaa aamukahdeksalta ja loppuu seuraavana aamuna kahdeksalta. Edellisenä päivänä koetan ottaa rennosti ja nukkua hyvät yöunet varastoon. Jotkut nukkuvat työvuoroa edeltävän yön huonosti, mutta minä saan yleensä hyvin unta.

Pahinta on, jos ehtii nukkua illalla tai yöllä tunnin.

Työtehtäviä on eniten illalla ja yöllä, joten päivän aikana voi ottaa asemalla päivälevot. Illalla tai yölläkin voi ehtiessään nukkua, mutta pahinta on, jos nukahtaa tunniksi ja joutuu sitten heräämään töihin. Silloin herää syvästä unesta ja joutuu hetken miettimään, missä mennään. Yöllä väsymys painaa eniten silloin, kun on hiljaista ja ehtii juoda kahvia asemalla. Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät. Aika menee nopeasti, kun on paljon tehtäviä.

Jos koko 24 tunnin vuoron joutuu valvomaan, olo on turvonnut ja höntti. Seuraavana päivänä tekee mieli syödä kaikkea mahdollista eivätkä voimat riitä urheiluun. Pitkän vuoron jälkeen onkin vähintään kaksi vapaapäivää, ensin nukkumispäivä ja sitten vapaa. Minä nukun maksimissaan neljään asti iltapäivällä ja koetan pysyä ylhäällä ainakin iltakahdeksaan. Muuten valvon seuraavankin yön.”
 


 

Tilaajille
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen

Mitä tapahtuu, kun lappilainen menee naimisiin suomenruotsalaisen kanssa? Ainakin siitä syntyy hyvää komediaa, Niklas ja Karoliina Lindgren todistavat.

Jos ihmisellä on ollut noin onnellinen lapsuus, hän ei voi olla kovin viisas tai empaattinen. Näin Karoliina Lindgren kuvitteli, kun tapasi tulevan miehensä Niklaksen.

– Ajattelin, ettei Niklas ymmärrä elämästä tarpeeksi, koska hän ei ole kohdannut...