Venla Väkeväisen, Katariina Helaniemen ja Annaleena Kurosen tuore teos Kutsuvat sitä pöhinäksi (Otava) tarjoaa inspiraatiota kasvuyrittäjyyteen. Kuva: Renja Nurmi.
Venla Väkeväisen, Katariina Helaniemen ja Annaleena Kurosen tuore teos Kutsuvat sitä pöhinäksi (Otava) tarjoaa inspiraatiota kasvuyrittäjyyteen. Kuva: Renja Nurmi.

Startup-oppaan kirjoittanut ja pian Piilaakson suuntaava Katariina Helaniemi, 28, kertoo, mitä startupin perustamisesta haaveilevan kannattaa ainakin tehdä. 

Suomalaisessa startup-maailmassa pöhisee jälleen. Kasvuyritysten parissa työskentelevät parikymppiset Katariina Helaniemi, Annaleena Kuronen ja Venla Väkeväinen kirjoittivat juuri julkaistun Kutsuvat sitä pöhinäksi -kirjan (Otava), joka kertoo, miten startup-yritykset toimivat ja miksi niistä kohistaan. Kolmikko toivoo, että kirja hälventää myös sellaisten ihmisen ennakkoluulot, joille sanat startup, pöhinä ja Slush särähtävät ikävästi korvaan. 

– Kasvuyrityksiin tarvitaan erilaisia ihmisiä töihin. Tarvitaan nuoria, eläkeläisiä, käsityöläisiä, korkeakoulutettuja ja ammattikoululaisia, eli kaikenlaista väkeä, sillä teknologiat näyttävät siltä, miltä niiden rakentajatkin näyttävät, Katariina Helaniemi kertoo.

Kauppatieteiden maisteriksi Aalto-yliopistosta valmistunut Katariina Helaniemi on lähdössä tänä keväänä San Franciscoon työskentelemään vaikuttavuussijoittamisen pariin. 

– Se on etenkin Suomessa uusi kenttä, jotka tavoittelevat rahallisen tuoton lisäksi muutakin vaikutusta. Liiketoimintamalliin on sidottu se, että yrityksellä on yhteiskunnallinen, sosiaalinen tai ympäristöllinen vaikuttavuus, Katariina kertoo. 

Hän nostaa tällaisiksi esimerkeiksi nyhtökauran takana olevan Gold & Green Foods Oy:n ja The Ocean Cleanupin, jonka tavoite on puhdistaa meriä. Ilmastonmuutoksen torjuminen on lähellä myös Katariinan sydäntä.

– Kasvuritykset ovat mullistaneet tähän mennessä lähinnä viestintäkenttää. Seuraavaksi ruokailu, asuminen ja liikkuminen tulevat muuttumaan kasvuyritysten toiminnan kautta. Kaikissa näissä on potentiaalia muuttua parempaan suuntaan ympäristön ja yhteiskunnan kannalta. Esimerkiksi eläimiä tarvitsee kasvattaa syötäväksi vähemmän, koska lihankorviketta tehdää kasvipohjaisesti tai koodaamalla soluja. 

Ulkomailla teknologia-ala on edelleen miesvaltainen. 

– Piilaaksossa teknologia-alalla työskentelee jo toki supermahtavia naisia, mutta heitä tarvitaan lisää sekä yrittäjiksi että sijoittajiksi. Suomi on varmasti Piilaaksoon verrattuna huomattavasti tasa-arvoisempi paikka. Suomessa olen voinut luottaa siihen, että jos olen hoitanut hommani hyvin, olen päässyt eteenpäin, Katariina sanoo.

Katariina Helaniemi vinkkasi Me Naisille, mitä menestyvän startupin perustamisesta haaveilevan kannattaa ainakin tehdä:

1. Tutki ja kysy neuvoa

”Tutki, millaisia erilaisia yhteisöjä, verkostoja ja tapahtumia paikkakunnallasi on, ja mene mukaan etsimään samanhenkisiä ihmisiä. Inspiraatiota voi löytyä myös netistä: esimerkiksi kaikki Slushin lavapuheet löytyvät Youtubesta.”

2. Testaa ideasi

”Testaa rohkeasti, miltä ideasi kuulostaa vaikka kavereiden, lasten, puolison tai potentiaalisen asiakkaan mielestä. Siitä saat käsityksen, olisiko sille kysyntää. Tällä hetkellä yksi kuumimmista kasvualoista on foodtech eli uudenlaiset tavat ja teknologiat tuottaa ruokaa, esimerkiksi nyhtökaura tai ruuan kasvattaminen suoraan soluista. Muita kasvavia trendejä ovat ainakin tekoäly ja AR (augmented reality) eli lisätyn todellisuuden mahdollisuudet.”

3. Kontaktoi

”Kun sinulla on idea, mieti, kenen kanssa olisi hyödyllistä pallotella sitä. Ota rohkeasti yhteyttä uusiinkin ihmisiin. Suomessa on matalat hierarkiat, ja melkein keneltä vain voi kysyä apua. Kysy neuvoja myös ihmisiltä, jotka ovat perustaneet kasvuyrityksen. Näin voit välttyä heidän tekemiltään virheiltä.”

4. Sanoista tekoihin

”Tämä on kriittinen vaihe! Älä jää toimistoon miettimään, vaan toimi. Tärkeintä on aloittaa: tee ideasta vaikkapa kevyt prototyyppi ja testaa sen toimivuutta.”

5. Usko itseesi ja jaksa painaa

”Kasvuyrittäjyys on kestävyyslaji. Startupeissa tehdään usein jotain, mitä ei ole ennen tehty. Siksi aina tulee tehtyä virheitä. Muista myös pitää huolta itsestäsi. Tiedosta, että mikään ei tapahdu yhdessä yössä.” 

Kiira Korven taitoluistelu-uraan mahtui useita romahduksia, jotka olivat raskaita niin henkisesti kuin fyysisestikin. – Pahimpina hetkinä tuntui siltä, että huippu-urheilu teki minut hulluksi, hän kertoo elämäkerrassaan.

Syksyllä 2015 Kiira Korpi puhkesi itkuun kertoessaan, että hänen kilpauransa taitoluistelijana on ohi. Motivaatiota jatkaa ei enää ollut.

– Nämä ovat ilon kyyneleitä, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Takana oli kuitenkin vuosikausia raskaita vaiheita ja synkkä romahdus vuonna 2015. Kiira kertoo avoimesti uransa vaikeimmista hetkistä syyskuussa ilmestyvässä elämäkerrassaan Kiira – ehjäksi särkynyt (Otava).

Lopettamista edelsivät penkin alle menneet Shanghain MM-kisat, joita Kiira kuvailee kirjassa katastrofiksi. Sen jälkeen hänen olonsa oli kuin loppuun puristetulla pesusienellä. Hän huomasi uupumisensa ja pahoinvointinsa vasta jälkikäteen.

”Shanghain epäonnistuminen sinkosi minut kuukausia kestäneeseen pyörteeseen, jossa jouduin sukeltamaan syvälle minuuteeni. MM-katastrofia seuranneet kuukaudet olivat aikaa, jolloin koin kuolevani ja toisaalta herääväni henkiin. Kyse ei ollut ainoastaan siitä, jatkanko uraani vai en”, Kiira kertoo Jere Nurmisen kirjoittamassa kirjassa.

”Jouduin sukeltamaan syvälle minuuteeni.”

Jo ennen Shanghaita Kiira oli ollut romahtamispisteessä, mikä näkyi muun muassa niin, että hän purskahteli usein itkuun ilman mitään syytä. Taustalla oli raskaaksi muuttunut valmennussuhde ja useita loukkaantumisia, pahimpana akillesjännevamma, jonka kanssa Kiira kamppaili peräti pari vuotta.


Laihduttaminen kostautui

Kiira kertoo kirjassa, että taipumus suorittamiseen johti myös rankkaan laihduttamiseen, jonka Kiira aloitti keväällä 2007. Lihomisen pelossa hän söi jatkuvasti liian vähän, mutta ajatteli sen kuuluvan huippu-urheilijan terveelliseen elämään. Elimistö meni säästöliekille, ja Kiira alkoi kärsiä vatsavaivoista sekä palautumisongelmista. 

Nyt hän ajattelee, että laihduttaminen oli harjoittelun kannalta kohtalokasta, koska se romahdutti ponnistusvoiman.

”Surullisinta oli se, että testitulokset eivät enää koskaan palautuneet täysin samalle tasolle kuin esimerkiksi Torinossa 2006. Maksoin laihduttamisesta kovan hinnan”, Kiira toteaa.

”Maksoin laihduttamisesta kovan hinnan.”

Kiira arvelee kirjassa, että on lopettamispäätöksensä jälkeen muuttunut koko ajan myötätuntoisemmaksi itseään ja muita kohtaan.

”Voi olla, että nykyisellä elämänkokemuksellani en kokisi kilpailemista niin ahdistavaksi, mutta pahimpina hetkinä tuntui siltä, että huippu-urheilu teki minut hulluksi. Olen kuitenkin sitä mieltä, että ei huippu-urheilu itsessään ole synkkää, vaan synkkyys oli pääni sisällä.”

Tänä syksynä Kiira aloitti psykologian opinnot The New School -yliopistossa New Yorkissa. Sitä ennen Kiira asui miesystävänsä Arthur Borgesin kanssa Milanossa. Pari meni naimisiin tänä keväänä, ja Kiirasta tuli Kiira Korpi-Borges.

Kiira ja Arthur avioituivat Italiassa Como-järvellä.

– New Yorkissa on koko ajan tekemistä ja siellä tulee olo, että voi saavuttaa mitä vain. Välillä vain istun puiston penkillä ja seuraan haltioituneena ihmisiä. Välillä on kiva päästä poiskin siitä hektisyydestä, Kiira kertoi Yhdysvaltoihin asettumisestaan joulukuussa 2016.

Uransa lopettamisen jälkeen Kiira on tehnyt myös taitoluistelunäytöksiä sekä ollut Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomarina. Häntä on kuultu Ylellä urheilun asiantuntijana ja nähty TV5:n talviolympialaislähetyksissä.

Mika ja Marketa Häkkinen pääsivät nauttimaan syntymäpäiväjuhlista ison vierasjoukon kanssa. Kuva: Sakari Majantie
Mika ja Marketa Häkkinen pääsivät nauttimaan syntymäpäiväjuhlista ison vierasjoukon kanssa. Kuva: Sakari Majantie

Mika Häkkisen syntymäpäivillä esiintyivät muun muassa Virve Rosti, Samuli Edelmann ja Danny.

Kaksinkertainen F1-maailmanmestari Mika Häkkinen juhli 50-vuotissyntymäpäiviä eilen Ravintola Sipulissa.

Hyväntuulinen sankari saapui paikalle vaimonsa Marketa Häkkisen, 40,  kanssa. Pariskunta vaihtoi punaisella matolla nopean suukon ja ihastuneita katseista.

Illan ohjelma ja vieraat olivat Mikalle yllätys.

– Näistä juhlista kuulin, mutta en osannut arvatakaan missä, milloin ja keitä henkilöitä tänne tulee, Häkkinen ehti kommentoida ottaessa vastaan kutsuvieraita.

Noin satapäisessä vierasjoukossa oli lukuisia Mikan ystäviä ja myös tuttuja kasvoja. Muun muassa ex-kiekkoilija Esa Tikkanen, ex-rallikuski Marcus Grönholm, Vanessa Kurri sekä Hanna-Maria Seppälä ja Anssi Hintsa saapuivat juhlimaan yhtä Suomen tunnetuinta urheilijaa.

Illan esityksistä vastasivat Samuli Edelmann, Virve Rosti ja Danny sekä Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen.

Mika Häkkisen oikea syntymäpäivä on 28. syyskuuta.