Naiseksi kasvaminen on kova koulu. Vielä rankempaa on, kun sen työn tekee julkisuudessa juhlittuna playboy-misuna – jonka sisällä elää kapinallinen poikatyttö.
Artikkeli on ilmestynyt Me Naiset - lehdessä vuonna 1996.

Artikkeli on ilmestynyt Me Naiset - lehdessä vuonna 1996. (Linkki tiedostoon )

Aivan äskettäin Kata Kärkkäinen leikkautti hiuksensa lyhyiksi ja värjäytti ne vaaleiksi. Uusi androgyyninen, feminiinisen ja maskuliinisen sekoittava tyyli tuntuu hänestä kotoisalta. Ulkonäkö on nyt lähentynyt sitä, mitä sisältä löytyy. Vuosia Kata olikin kuin purkki, jossa on väärä etiketti. Kun kuori lupasi makeaa herkkua, löytyi sisältä tulisesti maustettua ruokaa. Eli hyvää ja mielenkiintoista, mutta aivan eri tavaraa kuin päälle näytti.

 

– Se konservatiivisen kotiäidin look kestikin riittävän kauan.

 

Kata sanoo, että osaa nykyään nauraa itselleen.

 

– En edes yritä olla sellainen hieno rotunainen. Jotkut osaavat olla koko ajan tyylikkäitä ja hillittyjä, vai voisitko kuvitella Helena Lindgreniä koheltamassa? No, minä en kuulu siihen joukkon. Mitä enemmän yritän, sitä rankemmin mokaan, vedän vaikka viinit päälleni tai sytytän jonkun takin palamaan tupakalla.

 

– Kerran kun olin hienossa seurueessa Losissa eräässä huippuravintolassa, tarjoilija tuli esittelemään jälkiruokia. Tuumin, että OK ja nappasin herkullisen näköisen leivoksen tarjottimelta. Seurue jäykistyi paikalleen, tarjoilija punastui ja sitten porukat alkoivat nauraa. Se tarjotin oli vain jälkiruokien esittelyä varten.

 

Sitten Kata muistelee vuosien takaista tempaustaan. Katan elämänkumppani Johnny Lee Michaels oli käynyt Pariisissa ja ihasteli sikäläisiä naisia: he kun ovat niin naisellisia kävelypukuineen ja pikku käsilaukkuineen. Niinpä Kata marssi melkein siltä istumalta kauppaan, osti kävelypuvun ja pikku käsilaukun. Arvatkaas vaan, toimiko se.

 

JÄTKÄ

 

Vuosia sitten Kata Kärkkäiselle kävi kuten tarun kuningas Midakselle. Mihin Midas ikinä koski, se muuttui heti kullaksi. Kulta oli toki koreaa, mutta kylmää ja elotonta, eikä se tuonut kuninkaalle onnea.

 

Kun 19-vuotias Kata Kärkkäinen huhmahti yhdessä yössä koko kansan tietoisuuteen playboy-tyttönä, muuttui ujo, omaa kroppaansa häpeilevä tyttö muiden silmissä seksin papittareksi. Mitä ikinä hän suustaan pulautti, se käännettiin ja väännettiin heti erotiikaksi. Vuosia karuselli pyöri hurjaa vauhtia, värikkäät kuvat vilisivät silmissä ja sisäinen ääni hukkui markkinahumuun. Kaiken keskellä tyttö ihmetteli yhtä asiaa:

 

– Enhän minä ole erityisen eroottinen ihminen. En ole koskaan ollut.

 

– Toki erotiikka on tärkeä osa elämää, mutta ei se ole koskaan ollut se kaikein tärkein. Oli hauskaa olla kaiken sen hälyn ja huomion keskipisteenä, mutta olihan se aika omituista, Kata muistelee.

 

Kun koko Suomi palvoi Kataa naisellisuuden huippuna, tämä piti itseään lähinnä jätkämäisenä.

 

VAIKEA NAISEUS

 

– En ole koskaan tuntenut itseäni naiselliseksi naiseksi. Totta puhuen kaikki naisten jutut ovat vieläkin täysin ufoja minulle. Olen ehkä näyttänyt naiselliselta, mutta alla on aina ollut täyspuuvillaiset tarjousmarketin alushousut.

 

– Voi olla, että 10 vuoden kuluttua nauran näitä sanoja, mutta nyt tunnen itseni paljon vankemmin naiseksi kuin koskaan ennen. Alan olla terveellä tavalla tyytyväinen itseeni. Ei niin, etteikö vielä joskus olisi heikkoja päiviä. Niitä jolloin haluaisi katkaista kropan kaulasta poikki ja vaihtaa. Mutta sitten on niitä hyviäkin. Naiseus ei ole mikään itsestäänselvä juttu kenellekään. Ei mikään sellainen, mihin kasvetaan pikkuhiljaa ja yhtenä aamuna herätessä huomataan, että kas, nyt olenkin muuttunut lapsesta naiseksi.

 

– Olen ikuinen baby face. Ehkä se on se syy, miksen tuntenut itseäni naiselliseksi. Faijakin sanoi, että naama on kuin taikinaa johon on nipistettu nenä. Lisääksi minulla on lyhyet taaperojalat, kun tosinaisella kuuluu ehdottomasti olla pitkät sääret, Kata sanoo.

 

ITSEKRITIIKKIÄ

 

Sitten oli kaikenlaista ristivetoa oman kropan kanssa, kuten kai kaikilla nuorilla. Kata sairasti anoreksiat ja bulimiat.

 

– En muuten koskaan itse pitänyt niistä Playboy-kuvista. Sitä on niin kriittinen omaa kroppaansa kohtaan. Sitä paitsi ne rekvisiitat olivat niin vieraat, ei yhtään minua itseäni.

 

– Katselin niitä kuvia pari vuotta sitten uudestaan. Osasin jo nauraa niille. Se tyttö niissä kuvissa on niin eksyksissä. Kaikkea muuta kuin itsevarma vamppi. Ja sitten ne pitsihörtselöt, huh!

 

Mitä se kaikki sitten oli? Nuoren tytön seikkailua, kapinaa, itsenäisyydenjulistus omille vanhemmille, halua shokeerata ja kieltämättä myös suurta kunnianhimoa.

 

– Sen ikäisenä halusin ennen kaikkea tulla rikkaaksi ja kuuluisaksi eli päästä Losiin ja tulla tähdeksi. En koskaan haaveillut mistään tavallisesta kuten kodista ja lapsista. Päinvastoin, kaikki tasapäinen oli painajaista. Niin se on kyllä vieläkin, Kata muistelee.

 

Playboytytön osa oli aluksi vain yksi rooli pitkässä rivissä. Kata oli ehtinyt olla monena, punkkarina, luokan pellenä, milloin minäkin. Joskus pää oli ajeltu puolikaljuksi, välillä oli peruukkeja ja hakaneuloja vaatteissa. Ei mitenkään tosimielellä, ihan vaan pinnallisesti huvin ja huomionherättämisen vuoksi. Nyt oli sitten rusetti kaulassa ja vähän pitsiä päällä.

 

BIMBON ROOLI

 

Playboyn kansikuvatyttö on yksi naiseuden ikoneista: kuva johon tiivistyy kokonainen maailmankäsitys. Ikkuna josta voit nähdä, millaisia rotunaiset ovat: uhkeita, uljaita, houkuttelevia. Mutta sehän on selvää, ettei kukaan odota playmaten ajattelevan.

 

– Jo nuorena rakastin bimbon roolia. Olin aika hyvä koulussa enkä koskaan pitänyt itseäni oikeasti tyhmänä. Playboy-jutun jälkeen huomasin, että ihmiset kuitenkin uskoivat niin.

 

Mikäs oli uskoessa, kun Kata teki kaiken sen, minkä pintajulkkis voi Suomessa tehdä: lauloi, näytteli elokuvassa ja juonsi.

 

– Olihan se mielenterveydelle hirveää, kun räpelsi koko ajan jotain, mitä ei osannut tai mistä ei pitänyt. Nyt ainakin tiedän, mitkä jutut eivät sovi minulle – olen kokeillut niitä kaikkia. Sitten kuitenkin pelkäsin, että jonain päivänä se kaikki loppuu. Ajattelin, että ainoa mitä minulla on, on ulkonäkö. Kaverit olivat opiskelleet ja heillä oli uransa. Minä elin julkisuudesta.

 

Kun elämä oli oikein sekaisin, alkoi Katakin uskoa olevansa bimbo.

 

– Olin täynnä itseinhoa, dokasin ja lihoin. Tunsin, että olin menossa alas viemäristä.

 

PAKO NAIMISIIN

 

Sitten Kata rakastui rajusti vanhaan bailauskaveriinsa Johnnyyn.

 

– Halusin paeta maailmaani ja ryntäsin suin päin avioliittoon. Olin kyllä totaalisen rakastunutkin.

 

Pian Kata ja Johnny saivat lapsen, Kasimirin. Katasta tuli emo.

 

– Se oli ihanaa aikaa. Olin tyytyväinen vähään enkä tarvinnut jatkuvasti toimintaa.

 

Raskaus ja lapsensaanti muuttivat Katan maailmaa.

 

– Oma ruumis ei ollut sen jälkeen enää maailman tärkein asia. Mitä vähemmän ajattelin ruokaa, sitä helpommin laihduin.

 

Pakkomielle ruokaan hävisi.

 

– Menin sitten siinäkin äärimmäisyyksiin. Ostelin kukkamekkoja, kudoin villapaitoja ja puuhastelin kotona. Johnny tuki siinä vahvasti.

 

Pirunsarvet pilkahtavat, kun Kata sanoo vinosti hymyillen.

 

– Ja sitten me rakensimme lämminhenkisen, countrytyylisen kodin.

 

– Kesti kauan, ennen kuin tajusin, ettei sekään ole minua. Olen kai jonkinlainen kameleontti. Surfailen tyylistä toiseen, sillä en ole vielä täysin löytänyt itseäni enkä varmaan koskaan löydäkään. Se ei ole edes päämääräni, sillä elämän pitää olla jatkuvaa kehitysprosessia.

 

KOHTALONA KAPINA

 

Katan kohdalla voi sanoa, ettei mikään ole mennyt hukkaan. Kohtalo soi paljon kokemusten materiaalia sille, jolle se antoi myös tarinankertomisen lahjan. Kun aika oli kypsä, löytyi se kauan kaivattu oma juttu: näytelmien kirjoittaminen.

 

Viime talvena Katan kirjoittama tv-sarja Samppanjaa ja vaahtokarkkia yllätti katsojat: se oli hauska, oivaltava ja eli nykyajassa. Se ei nössöillyt vaan imi mukaansa. Nyt siihen on tehty kahdeksan jaksoa lisää. Kaikki jotka ovat nähneet siitä väläyksiä, kehuvat että sarja menee alkuosia hurjemmaksi ja paremmaksi.

 

Kata on pitänyt kovaa työtahtia. Hän on tehnyt Samppanjan jatko-osien lisäksi kuunnelman, elokuvakäsikirjoituksen, tv-elokuvan ja kirjoittaa parhaillaan toista tv-sarjaa. Tähtilampun alla -sarjaa aletaan kuvata syksyllä.

 

– Siinä on humaanimpi maailma ja positiivisempia elämänarvoja kuin Samppanjassa. Toisaalta minulla on kai sarvet päässä tai likainen mielikuvitus, eli mustaa huumoria löytyy Tähtilampustakin. Aivan kilttiä siitä ei tule, Kata virnistää.

 

Miksi tulisikaan. Eräs astrologi tutki Katan tähtikartasta, että tässä elämässä hänen karmallinen tehtävänsä on kyseenalaistaa normeja, osoittaa vääryys ja siis kapinoida. Sehän loksautti paljon paikalleen. Tätähän se koko vajaan 30 vuoden historia

on ollut: yhtä kapinaa hakaneuloineen ja Playboy-rusetteineen.

 

– Kartan mukaan kapinaan kuuluu myös yhteiskunnallinen tehtävä. Politiikkaan en mene, se on varmaa. Toisaalta, mikä olisi parempaa kuin nostaa tärkeitä asioita esille draaman keinoin, Kata pohtii.

 

Kaiken uuden pyörityksen keskellä Kata sanoo olevansa vasta lähtökuopissa. Elämä etenee sykleissä ja juuri nyt jokin uusi, suuri muutos on alkanut. Kohta se tempaa kameleontin, kapinallisen, ikuisen etsijän mukaansa ja singauttaa kohti tuntematonta. Onneksi Kata osaa lentää. Tai ainakin Kasimir uskoo niin.

 

– Kasimir sanoi, että meidän perheessämme hän on Muumimamma, isä on Lampun henki ja minä olen Helinäkeiju, Kata sanoo.

 

Artikkeli on ilmestynyt Me Naiset - lehdessä vuonna 1996.

Suomalaiset julkimot muusikoista urheilijoihin ovat mukana jos jonkinmoisessa yritystoiminnassa. Ai missä muka? No ainakin näissä.

Maailman maineeseen noussut saunakokonaisuus

Näyttelijä Jasper Pääkkönen omistaa suositun Löyly-saunakompleksin yhdessä kansanedustaja Antero Vartian kanssa. Helsingin Hernesaaressa sijaitseva Löyly pitää sisällään kolme puulämmitteistä yleistä saunaa sekä ravintolan. Time-lehti listasi vastikään Löylyn yhdeksi maailman sadasta parhaasta nähtävyydestä tällä hetkellä.

Timen top 100 -listaukset ovat melkoinen käsite maailmanlaajuisesti, joten Löyly ja suomalainen saunakulttuuri saavat tätä kautta huomattavaa näkyvyyttä ympäri maailman, Pääkkönen kommentoi.

Perinteikäs hotelli

Pääkkönen ei ole ainoa matkailualalle lähtenyt julkkis. Kansainvälistä mallinuraa luonut Saimi Hoyer lähti silloisen aviomiehensä Thomas Hoyerin kanssa yrittäjäksi Punkaharjun Valtionhotelliin, nykyiseen Hotelli Punkaharjuun, alkuvuodesta 2016. Hän kertoi tuolloin Me Naisille aikovansa osallistua aktiivisesti hotellin toimintaan.

– Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin. Keittiöhommiin en kykene. Sienet ja marjat voin kyllä kerätä.

”Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin.”

Hoyerit hakivat tammikuussa eroa, mutta jatkavat siitä huolimatta hotelliyrityksen pyörittämistä yhdessä.

Kulttuurilla höystetty kartano

Myös Aikakoneesta tuttu Sani eli Saija Aartela häärää matkailun parissa. Pitkäaikainen haave majatalon pitämisestä muuttui todeksi, kun hän lähti viime vuoden lopulla luotsaamaan Nakkilassa sijaitsevaa Villilän kartanoa. Sanin myötä paikka sai nimekseen Villilän Kartano ja Kulttuurikeskus, ja sen varalle on suuria suunnitelmia.

– Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille. Myös teatteriesityksien pitäminen kiinnostaa, Sani kertoi Me Naisille helmikuussa.

”Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille.”

Lisää voimavaroja verkon välityksellä

Muillakin laulajilla tuntuu riittävän villejä visioita. Lauri Tähkä perusti kolme vuotta sitten Mielen Melodiat -yrityksen yhdessä fysioterapeutti Mari Ravattisen kanssa. Mielen Melodiat tarjoaa hyvinvointiin liittyviä verkkovalmennuksia sekä yksityishenkilöille että työyhteisöille. Ravattinen on kertonut Parempi bisnes -verkkomediassa, että yhteistyö sai alkunsa, kun Tähkä oli asiakkaana hänen liikuntakeskuksessaan. Valmennusmateriaalina on myös Tähkän itsensä lukemia äänitteitä.

Liikuntapäiväkoti luomuruualla

Jääkiekkoilijana uransa tehnyt Jere Karalahti ja tämän fitnessmallina tutuksi tullut Nanna-puoliso lähtivät alkuvuodesta mukaan yksityisen Aito-päiväkodin perustamiseen. Liikunnalla on olennainen rooli myös Aito-päiväkodissa. Tämän lisäksi päiväkoti panostaa ravintoon: oma kokki valmistaa ruuat luomutuottajien ja yhteistyökumppaneiden raaka-aineista, ja tarjolla on kokkikouluja.

Karalahdet lähtivät päiväkodin taustavaikuttajiksi, koska kokivat sen arvot omikseen. Se tuntui sopivalta paikalta pariskunnan 2-vuotiaalle Jax-pojallekin.

”Mietin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa.”

– Kun tulin vajaa kaksi vuotta sitten äidiksi, aloin kiinnittää enemmän huomiota kavereiden kertomuksiin päiväkotien ruuasta. Mietin jo tuolloin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa, laittaisin Jaxin sinne, Nanna kertoi Me Naisille alkuvuodesta.

Talojen piirtelyä

Kun televisiossa viime vuonna pyöri Laurin talot -sarja, nousi Lauri Ylösen innostus arkkitehtuuriin koko kansan tietoisuuteen. Ylösen perustama Alvardag-suunnittelu- ja kiinteistökehitysfirma vastasi ohjelmassa nähtyjen talojen toteuttamisesta. The Rasmus -yhtyeen laulajana maailman maineeseen noussut Ylönen avasi tv-sarjan tiedotteessa aluevaltauksensa taustoja:

– Talojen piirtely on ollut mulle harrastus ja tapa rentoutua musahommien lomassa. Mun kiinnostus arkkitehtuuriin heräsi varsinaisesti 2003, kun rakennutin ensimmäisen oman taloni Helsinkiin.

Koska Ylösellä ei ole arkkitehdin koulutusta hän on saanut osakseen myös kritiikkiä.

– Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni. Olen yrityksen luova johtaja, mutta meillä on paljon eri alojen osaamista. -- Minä ainoastaan johdan tätä laivaa enkä ole tituleerannut itseäni arkkitehdiksi kertaakaan, Ylönen kuvaili rooliaan Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni.”

Kansainvälinen kosmetiikkasarja

Entinen malli ja viime vuosina pääasiassa tv:stä tuttu Anne Kukkohovi perusti kosmetiikkayritys Supermoodin vuonna 2013.

– Minulta puuttui se oikea ura. Tein monia asioita ja energiani hajosi. Tv-tuotannot ovat väliaikaisia, halusin jotain pysyvämpää, kauneudesta ja hyvinvoinnista kiinnostunut Kukkohovi on kertonut Iltalehdelle.

Luonnonkosmetiikkaan keskittyvä Supermood teki jo pari vuotta sitten suomalaisen ihonhoidon historiaa, kun Space NK -ketju otti Kukkohovin tuotteet myyntiin. Nyt meneillään on Amerikan valloitus. Viime vuonna eronnut Kukkohovi pyörittää yritystä edelleen ex-miehensä Joni Kukkohovin kanssa.

”Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa.”

– Lähdemme kesällä kolmestaan messuille Las Vegasiin tapaamaan asiakkaita ja agentteja. Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa, Anne sanoi toukokuussa viitaten Joniin ja heidän yhteiseen poikaansa Miskaan.

Sielun ja ruumiin ravintoa

Parhaillaan Vain elämää -ohjelmassa nähtävä iskelmätähti Anne Mattila harrastaa intohimoisesti maalaamista. Hän ehti haaveilla kuusi vuotta paikasta, jossa esitellä öljyvärimaalauksiaan, kunnes avasi oman taidekahvilansa kotipaikkakunnallaan Karviassa vuonna 2014.

Mattila kertoo käsintehtyjä herkkuja ja taide-elämyksiä tarjoavasta yrityksestään myös Vain elämää -päivänään.

– Soitin äidilleni -- tästä tulee pikkujuttu vaan, pannulla keität sitä kahvia. Ensimmäisenä kesänä ihmiset löysivät sinne, ja äiti hiki hatussa keitti kahvia sillä pannulla. Muistaakseni siellä kävi muutama tuhat asiakasta ekana vuonna. Siellä kävi viime vuonna 33 000. Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut, hän kertaa ohjelmassa.

”Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut.”

Mattilan lisäksi nyrkkeilijä Eva Wahlström on hurahtanut maalaamiseen. Lapsuuden harrastuksensa uudelleen löytänyt Wahlström kertoo Helsingin Uutisten jutussa, että taiteen tekeminen on hänelle vastapainoa urheilulle, joka on ”niin saakelin kovaa, kylmää ja vaativaa”.

Viime keväänä taiteen kandidaatiksi valmistunut Wahlström myy teoksensa. Ensimmäisen näyttely Sielunpintoja on parhaillaan käynnissä Galleria Loopissa, Helsingissä.

Marco Bjurströmillä puolestaan on lusikkansa sopassa ruumiin ravinnon puolella. Hän on osakkaana veljensä Janekin ja tämän vaimon Laura Apukan Pompier-ravintoloissa. Bjurström kertoi kesällä Me Naisille roolinsa ravintoloissa olevan varsin pieni.

– Käyn ravintolassa lähinnä syömässä. Olen toki osakkaana ja suunnittelen uutta, mutta minun mielipiteilläni ei ole siellä hirveästi merkitystä.

”Käyn ravintolassa lähinnä syömässä.”

Treeniä sotureille

Toisenlaista kunnonkohotusta tarjoaa Elastinen. Räppäri on ollut mukana tuomassa Training For Warriors (TFW) -treenimetodia Suomeen. Ensimmäinen periaatetta noudattava kuntosali Suomessa avattiin 2014 ja nykyisin saleja on kaikkiaan kymmenen. Kotimaan TFW-treeneissä viljellään Elastisen samannimisestä hitistä lainattua “hallussa!”-tsemppihuutoa. Elastinen on osakkaana ja hallituksen puheenjohtajana kolme kuntosalia kattavassa TFW Helsingissä.

Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg
Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg

Youtube-tähti ja laulaja Tuure Boelius muutti 16-vuotiaana kotoa ja on jo pitkään elättänyt itse itsensä. Tanssii tähtien kanssa -treenejä vaikeuttavat ADHD ja balettimaneerit.

Tubettaja ja laulaja Tuure Boelius, 17, on Suomen Tanssii tähtien kanssa -historian nuorin kisaaja. Tuuren CV ei silti välttämättä ole juurikaan lyhyempi kuin kanssakilpailijoilla. 

Tuure keräsi YouTubessa suuren seuraajakunnan nopeasti alettuaan julkaista videoita vuonna 2015. Laulajanuran hän aloitti vuosi sitten kappaleella Eikö sua hävetä. Sitäkin isompi hitti tuli jääkiekon MM-kisojen alla julkaistusta Lätkäjätkä-Villestä, jonka lyriikoissa jääkiekkoilijapoika pussaa toista poikaa. 

Tuure Boelius, mistä saat kaiken energiasi?

– Vaikka olen nuori, tiedostan, että elämme täällä vain kerran. Kai energia tulee siitä, että teen vain sellaisia asioita, joista oikeasti tykkään. Siivoamisesta en kyllä tykkää yhtään, mutta Youtubesta, musiikista ja TTK:sta nautin. 

Siivoaminen Tuuren on silti hoidettava itse, sillä hän muutti jo 16-vuotiaana lapsuudenkodistaan Porista Helsinkiin.

– Koen, että olen kasvanut sen myötä aika paljon. Jos en pese pyykkiä tai tee ruokaa, ei äiti ole sitä tekemässä. Yksin asuminen on tuntunut helpolta, mutta välillä tulee kotiin aika iso ikävä.

”Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa.”

Tuure kertoo tapaavansa perhettään vähintään kahden viikon välein, mutta ehtivänsä hyvin harvoin itse Poriin.

– Välillä ikävöin vanhaa elämääni Porissa, mutta pystyn ehdottomasti paremmin toteuttamaan itseäni pääkaupunkiseudulla.

Pitkä tanssitausta

Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tanssii tähtien kanssa -kisassa Tuurelle voisi povata jopa ennakkosuosikin asemaa. Nuori tubettaja on tottunut ja rohkea esiintyjä, ja lisäksi hänellä on takana kahdeksan vuotta aktiivista tanssiharjoittelua.

Tuure kuitenkin epäilee, että jazztanssi- ja balettitaustasta on hyödyn lisäksi myös paljon haittaa. Balettimaneerien riisumisen lisäksi keskittyminen tuottaa hänelle vaikeuksia tansseja treenatessa.

– Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa tietyissä tilanteissa. Jos joku asia tuntuu vaikealta, voi alkaa turhauttaa, hän sanoo.

Itsevarma vuoden homo

Moni muistaa Tuuren kohusta, joka syntyi, kun hänet valittiin Vuoden homoksi helmikuussa 2017. Tunnustus oli seurausta edellisenä vuonna julkaistusta Youtube-videosta, jolla Tuure kertoi homoudestaan. 

Tuolloin 16-vuotiaan Tuuren valinta Vuoden homoksi sai tuntemattomat ihmiset tekemään hänestä lastensuojeluilmoituksia ja perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkaisen ottamaan yhteyttä lapsiasiavaltuutettuun. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kommentoi asiaa Facebookissa kirjoittamalla, että lapsilla on täysi oikeus ilmaista itseään, ja heitä tulee siihen kannustaa.

”Olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä.”

Tuuren itsevarmuutta tapaus ei nujertanut, päin vastoin. Irtoaisiko YouTube-tähdeltä itsetuntovinkki meille vähemmän rohkeille?

– Usko itseesi ja luota siihen, mitä teet. Aika klisee, mutta ainakin omalla kohdalla se on toiminut, hän kannustaa. 

– Jokainen löytää kokeilemalla ja tekemällä ne asiat, jotka tuntuvat omalta. 

Toinen välivuosi

Laulajan- ja tubettajanuran lähdettyä hyvin käyntiin Tuure ei ole aloittanut toisen asteen koulutusta. Nyt menossa on toinen välivuosi peruskoulun jälkeen. 

– Siitä olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä. Tällä hetkellä tuntuu tosi vieraalta, että lähtisin opiskelemaan mitään, tai varsinkaan mitään sellaista, mitä en jo tee, Tuure sanoo. 

Ilman koulutustakin hän on elättänyt itse itsensä jo pidemmän aikaa. Hiljattain hän kertoi Helsingin Sanomille tienaavansa pian enemmän kuin toimitusjohtajaisänsä.

– Saan isältä aika paljon apua ja tukea raha-asioihin. Mietimme yhdessä, minkä verran laitetaan säästöön.

Tuure säästää omaan asuntoon. 

– Se ei ole tämän vuoden juttu, ehkä ensi vuoden, hän sanoo toiveikkaana. 

Tanssii tähtien kanssa sunnuntaisin MTV:llä klo 19.30.