– Omaan maailmaan katoaminen oli hyvä piirre niin kauan, kun en ollut äiti ja minun ei tarvinnut huolehtia kuin itsestäni. Nykyiseen elämäntilanteeseeni se ei sovi, Katri sanoo. Kuva: Liisa Valonen
– Omaan maailmaan katoaminen oli hyvä piirre niin kauan, kun en ollut äiti ja minun ei tarvinnut huolehtia kuin itsestäni. Nykyiseen elämäntilanteeseeni se ei sovi, Katri sanoo. Kuva: Liisa Valonen

Nyt tai ei koskaan -tv-sarjan käsikirjoittaja ja ohjaaja Katri Manninen ihmetteli vuosia, miksei suoriudu tavallisista arjen askareista, vaikka pystyy kirjoittamaan kirjan viikossa.

– ADHD-diagnoosin jälkeen tunsin helpotusta, mutta myös vihaa ja katkeruutta, Katri kertoo.

Kirjailija ja käsikirjoittaja Katri Manninen, 40, sai vähän yli vuosi sitten ADHD-diagnoosin.

Diagnoosi oli helpotus, mutta herätti myös muita tunteita.

– Helpotuksen jälkeen iskivät jäätävä katkeruus ja viha. Minulle oli vuosia sanottu, että mikset sä yritä. Että kaikki johtuu vain siitä, etten tsemppaa tarpeeksi. Ja olen ajatellut, että minun pitäisi olla niin kuin muut, hallita samalla tavalla elämää. Se on ollut ihan turhaa, Katri sanoo.

Nykyään Katri syö tarkkaavuushäiriöönsä kahta lääkettä, jotka saavat aivot toimimaan aktiivisemmin. Aamulääke vaikuttaa vartissa, päivälääke parantaa toimintakykyä 6–8 tunnin ajan.

Katri muistaa, miltä lääkkeen vaikutus ensimmäisellä kerralla tuntui.

– Katse kirkastui, näin maailman selvemmin. Huomasin, että pääni kääntyy nopeammin. Kuin olisin ajanut koko elämäni ilman ohjaustehostinta, ja nyt se meni ekaa kertaa päälle.

Äkkiväärä päätöksentekijä

Tarkkaavuushäiriö selitti monia asioita Katrin aikaisemmassa elämässä.

Vaikeudet olivat alkaneet jo lapsena koulussa.

– Koulussa olin joko tosi intensiivisesti läsnä, viittasin ja halusin tietää lisää, jolloin muut oppilaat kyllästyivät minuun. Tai sitten olin ihan tättädää omissa maailmoissani, Katri muistelee.

– En myöskään ole hyperaktiivinen, mikä on tytöille tyypillistä ja jää siksi usein diagnosoimatta, kertoo Katri, jota harmittaa nyt, että koulumenestys jäi omaa tasoa huonommaksi.

Impulsiivisuus sai hänet tekemään päätöksiä, joita olisi voinut harkita pidempään.

– Yksityiselämäni näyttäisi erilaiselta, jos olisin saanut lääkityksen aikaisemmin, hän kertoo.

– Olin äkkiväärä päätöksentekijä ja sitouduin asioihin, joihin en välttämättä pystynytkään. Nykyään en menisi niin nopeasti suhteeseen enkä lähtisi siitä.

Äiti hukassa

Äidiksi tulo sekoitti Katrin pakan lopullisesti.

– Äitiyden kannalta tarkkaavuushäiriö on tosi hankala, sillä minulle puuduttava rutiini on vaikeaa. Ennen lapsia tätä ongelmaa ei ollut, koska sain elää omassa rytmissäni.

Katrille lapsiperhearjen pyörittäminen on tuskaa. Rutiinit eivät pysy päässä, eikä hän muista, mitkä kolme asiaa on viimeksi hoitanut. Katrin on vaikea hahmottaa ajan kulumista sekä sitä, missä järjestyksessä kaikki kannattaa tehdä.

– Jokaisella meistä on toiminnan­ohjausjärjestelmänsä, eräänlainen sisäinen sihteeri, joka kertoo tämän ja myös muistuttaa tehtävistä. Minulla se ei toimi kuten keskivertoihmisellä. Kaikki siirtymät ovat vaikeita, Katri kertoo.

Miksi Katri perheineen muutti maalle? Miten ADHD vaikuttaa Katrin arkeen? Lue lisää Me Naisten numerosta 39/2015.

Katri Manninen

Kirjailija, käsikirjoittaja ja transformatiivinen valmentaja on syntynyt 9.1.1975 Mäntsälässä.

Kirjoittanut ja ohjannut parhaillaan televisiossa pyörivän Nyt tai ei koskaan -sarjan.

Asuu Mäntsälässä miehensä ja kahden poikansa kanssa.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.