Uusin sinkku Bonfire julkaistiin pari viikkoa sitten ja se on jo nyt Saksan Spotify-listalla kuudes. Kuva Satu Kemppainen
Uusin sinkku Bonfire julkaistiin pari viikkoa sitten ja se on jo nyt Saksan Spotify-listalla kuudes. Kuva Satu Kemppainen

Hymy herkässä ja jalat isoissa saappaissa. Yhden asian laulaja Alma on kaiken härdellin keskellä päättänyt – homma ei saa nousta hattuun.

”Mitä helvettiä, Alma?” tuli serkulta viesti Facebookissa.

Vuoden aikana Alma Miettinen, 20, on solminut kansainväliset levytyssopimukset kolmelle eri levy-yhtiölle, tehnyt kappaleita Amy Winehousen sanoittajan kanssa, ravannut Berliinissä 15 kertaa, ja julkaissut ensimmäisen sinkkunsa Karman, johon myös Elton John ihastui. Nyt Karma on jo myynyt kultaa Suomessa.

Kaikki tuntuu Almasta epätodelliselta, hyvältä unelta.

Vuosi sitten kesällä Alma teki biisileirillä hyvän kappaleen ja sai samalla viikolla kutsun Berliiniin. Kuukauden päästä siitä hän solmi kirjoitussopimuksen Saksan Sony ATV:n kanssa ja alkoi kirjoittaa kappaleita muiden artistien kanssa.

–Tästä lähti vyöryefekti, Alma sanoo.

–Tänä päivänä on vaikea olla hymyilemättä. On kyllä hyvä fiilis. Olen niin isoissa saappaissa.

Pissiksestä punkkariksi

Hohtava neonvihreä tukka ja ysärivaikutteinen tyyli jäävät mieleen. Alma tietää, mistä pitää ja miltä hän haluaa näyttää.

– Diggaan siitä, miltä näytän nyt ja olen sinut itseni kanssa.

Vielä koulussa oli toisin. Aiemmin Hymytyttö-patsaan saanut Alma oli vaihtanut uuteen kouluun, jossa hän ei enää kuulunutkaan joukkoon.

– Minua nimiteltiin vähän, mutta ennen kaikkea minut jätettiin syrjään. Se tuntui pahalta.

"Halusin hyväksyntää ja näyttää samalta kuin kaikki muut."

Ulkopuolisuuden tunne seurasi Almaa. Hän ei halunnut laulaa yhdessäkään koulun juhlassa, vaikka musiikin opettaja pyysi joka kerta. Hän lauloi vain kavereilleen.

– Pelkäsin kateutta ja kiusaamista. Lisäksi olen perinyt isältäni sellaisen perisuomalaisen asenteen, ettei sovi olla liikaa esillä.

Siksi oli helpompaa mennä massan mukana.

– Olin pissis, joka halusi hyväksyntää ja näyttää samalta kuin kaikki muut. Sen jälkeen olin wannabe-punkkari, joka halusi kadota mustiin huppareihin. Kapinoin, eikä mikään kiinnostanut.

Idols oli kova koulu

Päätös osallistua 17-vuotiaana Idolsiin syntyi karsintoja edeltävänä päivänä.

– Se oli aluksi yleinen läppä kaveripiirissä. Menin sinne vitsillä, mutta yhtäkkiä olinkin live-lähetyksissä.

Alma pelkäsi aluksi olevansa kauden pelle, jota kaikki pilkkaavat.

– En olisi tässä ilman Idolsia. Siellä oli pakko oppia olemaan lavalla ja kohdata omat pelkonsa.

Alma oli kisojen ennakkosuosikki ja vaikka hän tippui kisasta ennen semifinaaleja, ei hän lähtenyt sieltä tyhjin käsin. Putoamispäivänä kilpailun tuomari Sini Sabotage pyysi häntä taustalaulajakseen.

– Sain Sinin keikoilta itseluottamusta. Opin itsenäistymään ja tajusin, ettei elämä ole pelkkää hengailua.

Ratkaisevinta oli, kun Alma alkoi kirjoittaa omia kappaleitaan englanniksi.

– Kuulostaa kliseiseltä ja vähän ärsyttävältä, mutta oman jutun löytäminen on ainoa tapa parantaa itsetuntoa. Minulle oma juttu on musiikki. Pitää kokeilla ja yrittää uudestaan, jos epäonnistuu. Ei saa jäädä himaan istumaan paskojen asioiden kanssa.

"Olen sinut itseni kanssa ja minulla on tosi hyvä olla."

Ulkonäköpaineista Alma pääsi eroon oivaltamalla asian itse.

– Minusta pidetään, vaikka en ole perinteisen popparin näköinen. Olen sinut itseni kanssa ja minulla on tosi hyvä olla.

Joku sai maistaa karmaa

Biisien kirjoittaminen on Almalle kuin terapiaa. Lauluissaan hän käsittelee tunteita, joita ei muuten osaisi avata.

–Jos olen parisuhteessa, kirjoitan tunteistani kappaleita, jotka annan toiselle. Biiseissä on helppo avautua.

Suurin osa Alman kappaleista on tehty tietyille ihmisille. Karma on tarkoitettu tutulle, joka yritti lannistaa maailmalle lähtevää Almaa.

Aluksi pärjääminen pelottikin.

–Olen vasta 20-vuotias, ja maailma on iso. Nyt, kun ensimmäinen biisi on ulkona, tätä pelkoa ei enää ole, hän sanoo.

–Elän päivä kerrallaan. Yhtäkkiä saattaa tulla soitto, että nyt lähdetään Espanjaan kuvaamaan musiikkivideota ja sitten mennään.

Reissuun Alma ottaa kaksossiskonsa Annan, joka myös toimii hänen DJ:nään. Sisko on Almalle maailman tärkein ihminen.

–En usko, että mikään pystyisi rikkomaan välejämme. Pahatkin riidat sovimme aina päivän päätteeksi.

Niin kuin aina ennenkin

Alma on viihtynyt musiikkipiireissä siitä lähtien, kun hän Idolsin jälkeen kiersi Sinin kanssa.

Joistain artisteista Alma on nähnyt, kuinka menestys voi nousta hattuun.

– Olin tuntematon artistien kaveri. Muistan, kuinka hyvältä tuntui, kun joku iso stara tuli juttelemaan, Alma kertoo.

– On ollut tärkeää, että minut on otettu tosissaan. Silmiini katsottiin ja oltiin mukavia, vaikka en ollut vielä mitään.

Alma on nähnyt joistain artisteista, kuinka menestys voi nousta hattuun, ja haluaa välttää sen.

– Jos joku kaveri puhuu hattuun nousemisesta, katson häntä silmiin ja sanon, että hei, tässä juon bisseä kanssasi Kallion kuppilassa niin kuin aina ennenkin. En halua muuttaa tätä.

Kavereilleen Alma on sanonut, että jos julkisuus on muuttamassa häntä, siitä pitää sanoa suoraan, ilkeästikin.

– Ura alkaa olla siinä, jos kusi nousee hattuun. Ellet nyt ole joku Justin Bieber – sitten voi varmaan tehdä ihan mitä vain.

Aamu

Karma-tähti Alma Miettinen löysi kadotetun itsevarmuuden: ”Ei saa jäädä himaan paskojen asioiden kanssa”

En ole seurannut Suomen Idolsia, joten en ollut kuullut Almasta ennen Bonfire-biisiä. Mutta jösses mikä mimmi! Kun kuulin äänen radiossa ensimmäistä kertaa, luulin Beth Ditton laulavan. Onnea Almalle jatkoon ja maailmanvalloitukseen! Tuollaisia nuoria tämä maa tarvitsee. P.S. Aivan mahtava hiusten väri. :-D
Lue kommentti

Tunnesyöminen ja oman vartalon häpeily estivät radiotoimittaja Hanna Kinnusta olemasta se urheilullinen ja sisukas tyyppi, joka hän todellisuudessa on.

Kaksi vuotta sitten seisoin alasti peilin edessä ja mietin, kuka on vienyt minun kehoni. Raskausarvet ja kilot eivät olleet minun kroppaani, Radio Aallon Dynastiasta tuttu aamujuontaja Hanna Kinnunen muistelee.

Hanna oli juuri aloittanut kehosuhdekurssin, josta etsi apua tunnesyömiseen ja epämukavaan oloon. Kurssilla tehtiin harjoituksia, jotka opettivat kuuntelemaan kehon viestejä.

– Huomasin, etten pystynyt seisomaan peilin edessä minuuttia kauempaa. Tein harjoituksen vielä muutaman kerran, ja pystyin viimein hengittämään. Sitten aloin kiittää vatsaani ja rintojani, jotka ovat jaksaneet kantaa ja imettää kaksi lasta. Aloin keskittyä myönteisiin tunteisiin ja löytää viimein iloisen itseni.

Liian iso liikkumaan?

Hanna on aina ollut liikunnallinen. Hän aloitti tanssin kolmevuotiaana ja jatkoi kilpatanssia 14-vuotiaaksi SM-tasolle asti. Sitten nivelsiteet katkesivat ja tanssi jäi harrastukseksi. Pitkästä liikuntataustastaan huolimatta Hanna ei ole koskaan pitänyt itseään urheilullisena.

– Laihdutin ensimmäisen kerran 11-vuotiaana. Koulussa jotkut kiusasivat pyöreydestä. Ajattelin, että hoidan asian ja lenkkeilin salaa koko kesän. Laihdutus loppui, kun äitini havahtui muutokseen kesän lopussa. Olin hetken aikaa aivan liian taitava salaamaan ensin surun kiusatuksi tulemisesta ja sen jälkeen laihduttamiseni, Hanna kertoo.

Teini-iässä tanssivalmentaja haastoi Hannan kanssaan painonpudotuskisaan.

Toisen kerran Hanna kohtasi paineita laihduttaa, kun teini-iässä tanssivalmentaja haastoi hänet kanssaan painonpudotuskisaan.

– Hänen mukaansa parin kilon pudotus olisi auttanut lajissa pärjäämisessä. Tanssissa kilpailu oli kovaa, ja tunsin tanssijoita, joilla oli anoreksia tai bulimia. Lajista puuttui lapsen näkökulmasta tervettä suhtautumista urheiluun. En ryhtynyt laihdutuskisaan.

Tanssi pysyi säännöllisenä osana Hannan elämää aina kolmekymppiseksi asti. Hän tanssi kuubalaista salsaa, streetiä ja discoa ja myös opetti tanssimista.

– Rakastan tanssia ja olen ollut lahjakas oppimaan koreografioita. Silti mielessäni on kytenyt ajatus siitä, että en voi harrastaa lajia, jos olen tietyn kokoinen.

Suklaasieposta salikissaksi

Ruuhkavuosien myötä tanssiharrastus jäi lähes kokonaan, ja Hannan urheilut koostuivat satunnaisista kuntosalipyrähdyksistä.

– Vuosina 2006–2009 näyttelin Salatut Elämät -sarjassa ja olin reilusti ylipainoinen. Taustalla oli vaikea ero, jota hoidin tunnesyömällä. Myös raskauteni vaikuttivat suhteeseeni liikuntaan ja ruokaan, Hanna pohtii.

– Ensimmäinen lapseni syntyi vuonna 2010. Synnytys oli raju ja päättyi sektioon. Kun pääsin kotiin, kävelin 3,5 tuntia päivässä, koska halusin palavasti olla hyvinvoiva tuore äiti.

Vuonna 2012 syntyi toinen lapsi, ja jälleen Hanna hoiti väsymystä tunnesyömällä. Vasta muutaman vuoden kuluttua kehosuhdekurssille lähdettyään hän oivalsi, millaista liikuntaa ja ruokaa hänen vartalonsa kaipaa.

– Olin ollut monta vuotta surullinen, en oma iloinen itseni. Tajusin, että liikunnan tärkein tehtävä on tuottaa hyvää oloa ja energiaa ja ettei minun tarvitse mennä suklaakaapille, jos on paha tai väsynyt olo.

”Haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni.”

Tänä syksynä Hanna on treenannut salilla personal trainer Mikko Silvennoisen ohjauksessa. Liikuntarutiinin löytymiseen vaikutti se, että Hannan kilpirauhasesta löydettiin loppukesästä kasvain.

– Se oli hyvänlaatuinen, mutta se säikäytti, ja koin tarvetta laittaa asiat uuteen tärkeysjärjestykseen. Olen 37-vuotias ja jemmannut paljon suklaata ja karkkia itseeni. Nyt on aika pitää itsestä huolta, Hanna sanoo.

– Jotkut sanovat, että on luksusta maksaa pt:stä, mutta ei se ole. Tarvitsin jonkun, joka ymmärtää jahkailujani ja ruuhkavuosiani. Mikon laatima treeniohjelma ja ruokavalio tuntuvat luonnollisilta.

Hannalle tärkeintä treenaamisessa eivät ole pudotetut kilot. Siksi hän ei ole asettanut itselleen painotavoitteita. Tärkeintä on tehdä liikunnasta pysyvä elämäntapa.

Nykyään Hanna ei mieti, tarvitsisiko olla tietyn muotoinen voidakseen urheilla. Hän käy tanssimassa streetiä aina kun ehtii.

– Suhtaudun peilikuvaani rehellisesti, se on tällä hetkellä sellainen kuin on. Uskon ennen kaikkea hyvinvoivaan kehoon ja haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni. Nyt ajattelen, etteivät kilot määrittele kuntoani.

Hanna Kinnunen

Oulusta kotoisin oleva 37-vuotias Radio Aallon Dynastia-ohjelman aamujuontaja asuu Klaukkalassa miehensä ja 5- ja 7-vuotiaiden lastensa kanssa.

Työskennellyt näyttelijänä esimerkiksi Salatut Elämät -sarjassa ja Levottomat 3 -elokuvassa sekä toimittajana Yleisradiossa.

Kirjoittanut kehopositiivisuuteen kannustavan kirjan Valtavan ihana yhdessä Aino-Kuutamo Uusitorpan kanssa.

29-vuotiaan Alina Tomnikovin näyttelijänura on nyt hurjassa nosteessa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
29-vuotiaan Alina Tomnikovin näyttelijänura on nyt hurjassa nosteessa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Näyttelijä Alina Tomnikovia kutsuttiin jo lapsena Suomen Juulia Roopertiksi. Ujo lapsi rakasti esiintymistä kotona isänsä vhs-kameralle.

”Milloin nää sinne Puttoukseen?” sukulaiset Oulussa ovat kyselleet näyttelijä Alina Tomnikovilta, 29, jo pitkään. Nyt se vihdoin tapahtuu, ja Alina on pestistä tohkeissaan itsekin.

– Olen katsellut Putousta sen alkukausista lähtien, ensin ihan muina faneina, sitten näyttelijän vinkkelistä. Olen ihastellut, miten monipuolisesti näyttelijät saavat siinä revitellä. Tunnen, että nyt oli minulle oikea aika lähteä mukaan.

Katso videolta, millainen kujeilija Alina oli jo lapsena! Videopotpuri on kooste Alinan Dimka-isän kuvaamista vhs-nauhoista.


Alina tuntuu rytinällä lyöneen läpi urallaan parin viime vuoden aikana. On tv-sarjoja Syke, Pää edellä, Downshiftaajat ja Donna sekä elokuvia Rendel, Tuntematon sotilas, pari Rölliä sekä pian ensi-iltansa saava Veljeni vartija.  Niiden lisäksi Alina on näytellyt muun muassa Ryhmäteatterissa sekä Kansallisteatterissa.

– Olen saanut tehdä draamaa, sketsiviihdettä ja kaikenlaista. Putous-komedia on yksi asia lisää taiteilijuuteni sisällä.

Sukulaistäti kutsui Alinaa Suomen Juulia Roopertiksi jo silloin, kun tyttö oli polvenkorkuinen.

– Lapsena haaveilin, että minusta kasvaisi Pretty Womanin ihana kiharatukka tai Fifth Elementin Leeloo, jota Milla Jovovich näytteli. Nykyään mieluusti näyttelisin sellaisia rooleja, mutta enää en haluaisi olla he, Alina nauraa.

Muiden mokailu puhdistaa

Alina kiittelee Putous-porukan keskinäistä yhteishenkeä. Sen kokeneet tekijät rauhoittelevat ensikertalaisia ja muistuttavat nauttimaan kaiken tohinan keskellä.

– Pirullista onkin, että paineet tulevat itseltäni. Tiedostan hyvin ohjelman suosion, Alina sanoo.

Alinaa viehättää, että suosikkiohjelma on koko perheen viihdettä.

– Se yhdistää ikään katsomatta, hän miettii.

– Ja onhan siinä sekin, että katsomalla sekoiluamme ja mokailuamme ihmiset voivat kotisohvillaan puhdistua omista nolouksista. Siinä kunkin häpeät himmenevät, kun seuraa muiden painavan menemään ilman mitään häpyä.

Putous MTV3 pe 20.1. alkaen.