Kari ja Terhi Väänänen vuonna 2013. Parilla on yksi lapsi, lisäksi Karilla on kolme lasta aiemmista liitoistaan. Kuva: Sanoma-arkisto/Antti Hämäläinen
Kari ja Terhi Väänänen vuonna 2013. Parilla on yksi lapsi, lisäksi Karilla on kolme lasta aiemmista liitoistaan. Kuva: Sanoma-arkisto/Antti Hämäläinen

Näyttelijä-ohjaaja Kari Väänäsen mukaan intohimon katoamiselle ei voi mitään. Mutta sen voi löytää uudelleen pitkässäkin parisuhteessa.

Näyttelijä-ohjaaja Kari Väänänen, Vesa-Matti Loiri ja ohjaaja Mika Kaurismäki puhuvat seuraavassa Loirinuotiolla-jaksossa intohimon katoamisesta pitkässä parisuhteessa. Kari kertoo, että hänen ja hänen nykyinen vaimonsa Terhi Väänäsen suhde on aina ollut hyvä, mutta siitä katosi intohimo jossain vaiheessa.

– Me ollaan vaimon kanssa oltu 13 vuotta yhdessä. Ja me ollaan oltu hiton onnellisia ja ollaan edelleen. Me viihdytään toistemme seurassa, me nautimme ja nauramme. Mutta se intohimo alkaa pikkuhiljaa kadota. Hormoniviehätys saattaa hävitä yhtäkkiä, eikä sille voi mitään, 61-vuotias Väänänen miettii jaksossa.

Hän kertoo kuitenkin, että pari löysi intohimon uudelleen. Eniten siihen vaikutti puhuminen. Väänänen myös vihjaa, että intohimon löytämiseen uudelleen auttoi se, kun he antoivat toisilleen mahdollisuuden syrjähyppyyn.

– Me puhuttiin paljon ja pitkään. Se tarvitsi pari manööveriäkin, ikään kuin sellaista hyppäyksen makuista.

– Ei mitään vapaata avioliittoa, mutta että jos intohimon hämärä kohde ilmestyy tuohon, niin onko mulla lupa vielä jotenkin kokea ihastumista ja jopa rakastumista. No rakastumisessa saattaa perhe hajota, mutta ihastumista ja tykö menemistä. Ja yhtäkkiä sen kautta me löydettiin intohimo uudestaan. Mutta ensin täytyy puhua, muuten ei tuu mitään!

Kari tunnetaan pitkästä urastaan niin näyttelijänä kuin ohjaajanakin. Hänen viimeisin menestyssarjansa oli Taivaan tulet. Kari oli sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja, mutta myös näytteli siinä.

Aikaisemmin Kari on on ollut naimisissa näyttelijä Susanna Roineen ja Sanna Fransmannin kanssa.

Loirinuotiolla Nelosella sunnuntaisin klo 20.00.

Lue myös:

Vesa-Matti Loiri ja Hannele Lauri salatusta rakkaussuhteestaan: ”Kunnioitimme aina toistemme liittoja”

Martti Suosalo ja Virpi Suutari: ”Vuosien myötä tulee armoa ja hellyyttä”

Mummomafia-naisten testatut elämänohjeet: Näin parisuhde kestää 40 vuotta

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla