Kari Hotakainen, 58, paistaa makkaran sijaan tofua ja rakastaa italialaisia pukuja. – Juoruilenkin aina, kun löytyy pienikin mahdollisuus, kirjailija sanoo.

Mies ei siivoa oma-aloitteisesti.

Kukaan ei siivoa oma-aloitteisesti! Vaimon kanssa kummatkin olemme siivonneet siinä vaiheessa, kun on tullut olo, ettei tässä paskaläjässä kukaan voi asua, ja että lapset varmaan otetaan kohta huostaan. Eniten inhoan vuodevaatteiden tuuletusta. Mitä niissä oikein edes tuuletetaan? Sitten niitä roikotetaan likaisilla kaiteilla ja jätetään ulos räntään. Vihaan myös mattojen tamppaamista, ne ovat iljettävä keksintö.

Mies vain paranee vanhetessaan.

Väärin. Vaikka julkisuudessa painotetaan, että merkittävät miehet paranevat vanhetessaan ja naiset eivät. Itse olen parantunut joidenkin asioiden suhteuttamisessa, mutta toisaalta huudan kuin paviaani jollekin äärimmäisen pikkumaiselle asialle heti, kun silmä välttää. Lopulliseen seestymiseen en usko kenenkään kohdalla.

Mies ei kehtaa pyytää apua.

Todellakin kehtaa ja on syytäkin. Tosin tämän sanoo kädetön tumpelo. Uuteen älypuhelimeen oli joku unohtanut kaupassa ilmeisesti kytkeä älyn päälle, käsissäni siitä tuli älytön puhelin. Kesäasunnolla on isoja remontteja, joissa en osaa tehdä mitään. Pyydän apua myös omiin ajatuksiini ja testaan niitä muilla. Ei kannata luottaa, että ne olisivat aina ainutkertaisia ja helvetin persoonallisia. Omakohtainen ei tarkoita samaa kuin omaperäinen.

Mies ei puhu eikä pussaa.

Ihan klisee. Puhuu aivan helvetisti ja pussaakin riittävästi. Mies myös juoruaa, on turhamainen ja erittäin äänekäs. Juoruilen minäkin aina, kun löytyy pienikin mahdollisuus, ei ole mittaa eikä määrää sillä. Pälpättäminen ja turhamaisuus liitetään usein naiseen, vaikka ne ovat mitä lujimmin myös miehessä. Ilman miesten turhamaisuutta koko länsimainen autokauppa pysähtyisi.

Mies ajattelee alapäällään.

Jos joskus ajatteleekin, hyvä näin. Mutta en voi mitenkään allekirjoittaa, että näinhän se aina olisi. Jos kumpikin sukupuoli ajattelee alapäällään riittävän usein yhtä aikaa, ollaan paratiisissa.

Miehen mielestä naista saa aina odottaa.

Totta. Minullahan on vaimo ja kaksi tytärtä. Odottelen heitä aika paljon, mutta mielelläni! Olen joka paikassa liian aikaisin, sillä inhoan myöhästymistä. On ihan loogista, että naisilla kestää pidempään, heillähän on päässään muutakin kuin orastava pälvikalju. Minä vain käyn suihkussa, vaihdan paidan ja odotan jo pihalla kärsimättömänä. Siinä vaiheessa perheestä on vasta yksi käynyt suihkussa.

Jokainen mies tykkää makkarasta ja oluesta.

Ei todellakaan. Tänä vuonna olen syönyt kolme kertaa makkaraa, ilolla, en sitä väheksy. Mutta esimerkiksi gin tonic ja tofu ovat huomattavasti parempia asioita kuin makkara ja olut. Tofun valmistan niin, että viipaloin savuisaa versiota pannulle ja lisään paistamisen jälkeen kaksi ruokalusikallista soijakastiketta. Tästä saa hyvää pastakastiketta tai leivänpäällisiä! Vaimoni on silti parempi kokki kuin minä.

Armeija tekee pojista miehiä.

En osaa sanoa, kun en ole käynyt. Armeijassa varmasti unohtuu ryhmähengen nimissä oma ego, ihan hyvälläkin tavalla. Sairastin nuorena maitorupea, minkä takia korvantaukseni olivat koko ajan auki. Sain vapautuksen. Armeija ei halunnut joutua vastuuseen, että sen karheat vaatteet repisivät ihoni auki. Edelleenkin vaatteitteni pitää olla pehmeitä ja puuvillaisia.

Mies etsii äitinsä kaltaista naista.

Niin paljon kuin äitiäni rakastankin, en ole etsinyt hänen kaltaistaan naista. Olen tosin voinut saada sellaisen. Noin yleisesti en pidä tätä ajatusta mahdottomana. Äidissäni ja vaimossani on yhteistä se, että kummatkin ovat rauhallisia ja kiihkeitä. Molemmat asiat voivat asua samassa ihmisessä.

Mies ei kestä häviämistä.

Kirjailijan ammatissa ei ole selviä voittoja tai häviöitä, paitsi jos kaikki sanoisivat yhteen ääneen, että kirjani ovat perseestä. Vaikeaa häviäminen on, kestän sitä huonosti. Luulisi, että olisi jo tässä iässä mennyt kaaliin, että maailmassa on paljon ihmisiä, jotka ovat parempia jokaisessa asiassa, joita teen. Pystyn tämän tunnustamaan itselleni joskus kaksi minuuttia kerrallaan jylhän rehellisyyskohtauksen vallassa.

Vähän aikaa siten ajattelin, että polkaisen 70 kilometrin pyörälenkin. Lähdin heti tosi kovaa, mikä kostautui. Lenkki jäikin vain 50 kilometriin. Tulin kotiin nuutuneena ja kaipasin lohdutusta. Sitten huomasin, että minä urpo itse aiheutin paineen itselleni. Kukaan ei edes tiennyt, että olen pyöräilemässä.

Miehen on vaikea kestää, jos vaimolla on parempi palkka.

Ehdottomasti eri mieltä. Pitkässä avioliitossamme Tarja toi aluksi enemmän rahaa. Lähdin 1995 vakituisesta työstäni vapaaksi kirjailijaksi ja kysyin silloin, että käykö, homma ei ehkä heti alkuun vetele. Myöhemmin taas tuli aika, kun minä vastasin enemmän talousasioistamme. Kaikki kolikot ovat yhteisiä. Ei ole niin, että jos joku perheenjäsen haluaa uuden talvitakin, sitä täytyisi kysyä ensin Karilta.

Mies ei vaatteilla koreile.

Koreilee ja mielellään! Minäkin, vaikkei se missään näykään. Miesten turhamaisuus on usein äärimmäisen hienovaraisesti piiloteltua, he voivat nähdä paljonkin vaivaa vaikka sen eteen, että näyttävät juuri oikealla tavalla rönttäpelleiltä. Kannatan lämpimästi keikarointia, dandymäisyyttä ja turhamaisuutta. Siitä vain, pojat! Pidän itse italialaisista vaatteista. Puvut, paidat ja housut ovat leikattu niin, että ne istuvat hyvin.

Meistä kahdesta paremmin pukeutuu vaimo. Hän joutuu tai saa käydä työelämässä, kun itse työskentelen 10 neliön autotallissa. Periaatteessa en tarvitsisi vaatteita ollenkaan. Kun lähden työhuoneelta kaupungille, panen päälle seutuvaatteet – kutsun niitä seutuvaatteiksi – jotta uskallan näyttäytyä. Kotona pukeudun aina tyylittömästi ja mukavasti: verkkarit, t-paita ja sitten kirjoittamaan.

Mies toimii eikä turhia analysoi.

Valitettavasti näin on, etenkin kirjoittamisessa. Kirjoitan vaistonvaraisen kiihkeästi kohti jotakin ja palaan myöhemmin korjaamaan tekstiä. Voisi olla parempi analysoida enemmän. Mutta tiedä sitten, kumpi toimii: että analysoi puhki eikä saa mitään aikaiseksi, vai että analysoi hirveästi ja huomaa sitten, että tekeminen onkin ollut ihan paskaa.

Mies jää sängyn pohjalle voivot-telemaan jo 37 asteen kuumeessa.

Minä ainakin jään, en tiedä muista miehistä. Uhriudun heti, kun se on mahdollista, olen Länsi-Pakilan Marttyyrit ry:n puheenjohtaja. Kun miesflunssa iskee, kaadun sängynpohjalle voivottelemaan enkä pysty kahteen viikkoon tekemään mitään. Niiskutan kuuluvasti. Katson sata tuotantokautta jotain tv-sarjaa. Vaimo aina odottaakin, milloin Kari aloittaa syysflunssan, joka päättyy vappuna.

Miehen mielestä viihde-elektroniikkaan ei voi koskaan käyttää liikaa rahaa.

Täyttä tuubaa. Tiedän kyllä, että lajitoverini voivat käyttää viihde-elektroniikkaan kymmeniä tuhansia euroja. Minun laitteitteni katumyyntiarvo on ehkä 20 euroa. Käytän enemmän rahaa niihin äänitteisiin, mitä laitteista kuunnellaan. Meillä on telkkaria myöten kaikki vanhaa.

Mies ei pärjää sosiaalisissa tilanteissa yhtä hyvin kuin nainen.

Voi olla. Sosiaaliset tilanteet ovat minun kaltaiselleni tosi haastavia, kuin selviytymistä. Iskee luolamiehen pakokauhu, jos isossa seurueessa pitää kertoa itsestään ja tutustua tuntemattomiin.

Mies kertoo naiselle valkoisia valheita miellyttääkseen tätä.

Tarvitsemme kumpaakin, raakaa totuutta ja erittäin valkoisia valheita. En luota rehellisiin ihmisiin.

– Idiootit ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, sanoo Italiassa asuva Ella Kanninen.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuun alussa , että seksuaalista ahdistelua vastustava #metoo-kampanja sai Italiassa aikaan raivoisan vastareaktion (HS 1.1.). Artikkelin mukaan saapasmaassa ei ole tavatonta, että miehet kouraisevat tavatessa tuttavallisesti naispuolisia kavereitaan takapuolesta.

Italiassa viisitoista vuotta asunut juontaja Ella Kanninen, 43, ei tunnista nykyistä kotimaataan kuvauksesta.

"En näe tässä asiassa kulttuurieroja."

– Huono käytös, kuten toiseen ihmiseen käsiksi käyminen, on yhtä huonoa niin Italiassa kuin kaikkialla muuallakin. Seksuaalinen ahdistelu on vallankäyttöä ja kiusaamista, joka on kaikissa muodoissaan tuomittavaa. En näe tässä asiassa kulttuurieroja, Ella sanoo.

Italialainen kulttuuri on toki suomalaista kehollisempaa. Lämmin ilmasto mahdollistaa kevyen vaatetuksen, hyvältä näyttäminen ja pikku flirtti ovat tärkeää.

Ellasta ne eivät täytä ahdistelun määritelmää. 

– Ystäväpiirini Italiassa on laaja, tunnen naisia leipomotyöntekijöistä tv-toimittajiin. Olemme keskustelleet tästä aiheesta paljon. Yhdelläkään meistä ei ole miespuolisia tuttuja, jotka tervehtisivät käymällä luvatta kiinni. Se olisi yhtä tökeröä Italiassa kuin Suomessakin, Ella toteaa. 

– Poskisuudelmat sen sijaan kuuluvat asiaan niin miesten kuin naistenkin välillä. Samoin toisen ulkonäöstä heitetyt kohteliaisuudet tai viheltely kadulla, kun viehättävä nainen kulkee ohi. Ne ovat kuitenkin eri asioita kuin vallankäyttö ja törkeä ahdistelu, juontaja korostaa.

"Hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni."

Käsi polvella

Italiassa tv-alan töitä monta vuotta tehnyt Ella muistaa omalta uraltaan vain yhden arveluttavan tapahtuman.

– Kymmenisen vuotta sitten olin lounaalla miespuolisen tv-pomon kanssa. Lounaan lopuksi hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni. Tartuin siihen, siirsin sen hänen omalle polvelleen ja totesin, että minulla on poikaystävä. Asiaan ei palattu, eikä torjuminen vaikuttanut töihini millään lailla, Ella kertoo.

– Tämä olisi voinut sattua missä tahansa muuallakin. Idiootit, jotka eivät kunnioita toisten ihmisten koskemattomuutta tai reviiriä, ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, Ella toteaa.

"Aloimme ystäväni kanssa karjua niin, että heppu säikähti."

Reippaalla otteella

Lisäksi Ellalle on eri puolilla Eurooppaa metrossa ja busseissa sattunut tilanteita, joissa joku on hivuttautunut ruuhkan varjolla vaivihkaa selvästi liian lähelle aivan takapuolen taakse ”hinkuttamaan”.

– Paras suhtautumistapa on kääntyä ympäri, katsoa tyyppiä silmiin ja kysyä napakasti: Mitä luulet tekeväsi? Se yleensä auttaa, oltiinpa missä tahansa. Varpaille tallominen on myös hyvä keino, Ella nauraa.

– Joskus on käynyt niinkin, että kyseessä on todella ollut viaton kanssamatkustaja, joka pelästyy silminnähden reaktiotani. Silloin ei auta kuin pahoitella. 

Italiassa viettämiensä vuosien aikana Ella on huomannut, että tasa-arvo etenee koko ajan. Naisen asemasta ja esimerkiksi perheväkivallasta puhutaan paljon, samoin miesten ja naisten palkkaeroista.

– Suomea ja Pohjoismaita pidetään Italiassa tasa-arvon mallimaina, Ella Kanninen sanoo.

 

Putous-tähti Kiti Kokkonen ja 10 vuotta nuorempi sisko Pauliina Virta ovat kummakin bonusäitejä, eikä heillä kummallakaan ole biologisia lapsia. – Lapsettomuuden hyväksyminen on ollut pitkä prosessi, Kiti myöntää.

Se ei ollut mikään onnenpäivä. Kun näyttelijä Titta Jokinen otti hieman alle kymmenvuotiasta Kiti Kokkosta kädestä ja asetti tämän kämmenen vatsakummulleen kertoakseen, että Kitistä tulee isosisko, Kiti ryntäsi vessaan lukkojen taakse itkemään. Ainakin näin Kitille on kerrottu, totuutta hän ei itse tarkalleen muista.

Sen Kiti kuitenkin muistaa, että tieto pikkusiskon syntymästä tavoitti hänet tanhuharjoituksissa. Kiti lähti treeneistä hymyssä suin ja kirjoitti kotonaan päiväkirjaansa sanat: ”Olen saanut pikkusiskon.” Se jäi lopulta kirjan ainoaksi lauseeksi.

Nyt Kiti, 43, ja Pauliina Virta, 33, hassuttelevat ja repeilevät tuon tuosta kovaääniseen nauruun, Kiti vielä aavistuksen Pauliinaa kovempaan. Siskosten olemuksessa on jotain ihan samaa ja jotain täysin erilaista. Pauliina on hillitty, hallittu, pitkä blondi, Kiti puolestaan rönsyilevä, riehakas, 150-senttinen punapää.

”Minä olen meistä dramaattisempi, Pauliina aavistuksen totisempi.”

Myös naisten vierekkäiset työhuoneet Suomen Komediateatterin toimistolla kuvastavat sisarusten eroja. Taiteellisen johtajan Kitin työhuoneen matto on kulunut ja mytyssä, papereita lojuu ympäriinsä vinksin vonksin. Pahvikuva Titta-äidistä Tarja Halosena vahtii Kitin huonetta. Lipunmyynnistä vastaavan Pauliinan työhuoneessa taas jokainen tavara on aseteltu niin jämptisti paikalleen, että niiden välit voisi tarkistaa viivaimella.

– Minä olen meistä dramaattisempi, Pauliina aavistuksen totisempi. Pauliina rakastaa Excel-taulukoita, minä askartelua. Olemme aikaansaavia, mutta eri osa-alueilla: Pauliina tykkää urheilusta, minä virkkaan, Kiti kuvailee.

– Minä rentoudun liikkumalla, Kiti askartelemalla ja hoitamalla puutarhaa. Hänellä on jäätävän hyvät kädentaidot. En ymmärrä, miten hän jaksaa puuhata käsillään illasta toiseen, Pauliina jatkaa.

Nämä erot sisarusten välillä ovat kuitenkin vain ulkokuorta. Henkisesti he ovat samalla viivalla.

– Kiti on sielunsisareni. Hänelle voin puhua aina kaikesta, Pauliina kehaisee.

– Pauliinan kanssa voin olla täysin oma itseni. Hän on yksi harvoista, joille voin kertoa ihan rehellisesti, miltä minusta tuntuu, Kiti peesaa.

Viime aikoina Pauliina on sparrannut Kitiä myös Komediateatterin ulkopuolella, sillä Kiti on uusi Putous-näyttelijä. Pauliinalla on vahva luotto siihen, että Kiti tulee olemaan suorissa lähetyksissä tosi hyvä.

– Minun silmissäni Kiti oli luonnollinen valinta ohjelmaan. Ihailen hänen itseironiakykyään, siitä syntyy hauskin huumori.

Sama äiti, eri isät

Kitillä ja Pauliinalla on sama äiti mutta eri isät. He eivät kasvaneet lapsena samassa kodissa.

Kun Kiti oli 3,5-vuotias, äiti Titta ja leffaohjaaja-isä Ere Kokkonen erosivat. Kiti jäi asumaan isänsä kanssa. Silloin ratkaisua pidettiin erikoisena.

– Minusta tuntui tosi luonnolliselta, että jäin isälleni. Uskon, että asiat ovat menneet aikanaan ihan oikein, Kiti huomauttaa.

Pauliina syntyi Titalle ja muusikko Pauli Virralle, laulaja-näyttelijä Olavi Virran pojalle. Titta ja Pauli erosivat, kun Pauliina oli 3,5-vuotias, saman ikäinen kuin Kiti vanhempien erotessa. Pauliina jäi erossa asumaan äitinsä kanssa.

– En ole koskaan osannut tuntea kateutta siitä, että Pauliina on asunut äidin kanssa ja minä en. Meitä on aina kohdeltu samanarvoisesti. Äiti on ollut siinä jopa hysteerisen tarkka: kaupassa tavaroita tutkiessa hän selitti jo etukäteen, että tämän ostan sitten myös siskollesi, Kiti kertoo.

Lapsuudessaan Kiti muistaa hoivanneensa Pauliinaa ja vahtineensa tämän leikkejä Kaivopuiston rannassa. Yksi erityisen pelästyttävä muisto ahdistaa vieläkin. Pauliina oli vain muutaman kuukauden ikäinen, kun hän sai vahingossa jalalleen kiehuvaa vettä niin, että iho lähti.

– Se oli minulle hirveä tragedia. Hän joutui sen vuoksi sairaalaankin, Kiti kertoo.

– Hei, mä en muista, Pauliina kuittaa.

"Pauliina on luotettavampi kuin minä. Olen vähän liian lörppö, höpötän hänenkin kuulumisensa muille", Kiti myöntää.
"Pauliina on luotettavampi kuin minä. Olen vähän liian lörppö, höpötän hänenkin kuulumisensa muille", Kiti myöntää.

Rakkautta Kitin ja Pauliinan perheessä on aina osoitettu avoimesti pussailemalla, halailemalla ja kannustamalla. Toistensa isien kanssa he eivät juurikaan viettäneet aikaa, mutta äidin kanssa kolmistaan sitäkin enemmän.

– Kasvattajana äiti oli aika erikoinen ja spontaani. Saatoimme herätä keskellä yötä leipomaan kakun tai tekemään tonnikalapastaa. Ja jos ei aamulla jaksanut mennä kouluun, ei ollut aina ihan pakko, Kiti muistelee.

– Äidissä parasta on se, että hän ottaa kiinni, niin fyysisesti kuin henkisesti. Ja kun äiti alkaa heittää läppää, se on parasta ikinä. Meillä lähtee kikatus helposti laukalle: ensin sen aloittaa äiti, sitten Kiti, sitten minä alan nauraa heille, eikä siitä tule loppua, Pauliina virnistää.

Se, että suku on täynnä taiteilijoita, tuntuu Pauliinasta ihan normaalilta. Kitiä ihmisten kiinnostus perhettä kohtaan on sen sijaan välillä häirinnyt.

– Kiti on tarkempi yksityisestä tilastaan. Minusta taas tuntuu luonnolliselta, että äiti, isä ja koko suku ovat esillä, koska olen tottunut siihen pienestä pitäen. En koskaan mieti, katsooko joku meitä kadulla, Pauliina sanoo.

Etäisistä läheisiksi

Nuorempana Kiti ja Pauliina eivät olleet yhtä läheisiä kuin nykyään. Pauliina hurahti jo seitsemänvuotiaana täysillä hevosiin. Hänestä kasvoi kilpaesteratsastaja, joka kiersi kisoissa ympäri maailmaa.

– Olimme kyllä siskoksia, mutta emme sielunsiskoja. Yritin olla osa Pauliinan elämää, mutta ratsastuksen vuoksi hänellä oli omat menonsa ja kuvionsa. Toivoin, että olisit ollut avoimempi, sillä olisin halunnut kuulla sinusta enemmän ja päästä lähemmäs, Kiti sanoo Pauliinalle.

– Myös kymmenen vuoden ikäeromme varmaan vaikutti siihen, ettemme olleet kovin intensiivisesti tekemisissä. Elimme omaa elämäämme, emme yhteistä elämää. Kunnolla lähennyimme vasta aikuisina, Pauliina pohtii.

”Olin tietysti hirvittävän surullinen Kitin puolesta, kun Ere kuoli.”

Kun Pauliina lopetti 25-vuotiaana kilpaesteratsastuksen, siskosten välit alkoivat hiljalleen lämmetä. Erityisesti he tukeutuivat toisiinsa, kun molemmat menettivät isänsä. Ere menehtyi pitkän sairastelun päätteeksi vuonna 2008, Pauli vuonna 2011.

– Olin tietysti hirvittävän surullinen Kitin puolesta, kun Ere kuoli. Silloin tajusin, että ihan sama mitä hänelle sanon, en pysty täysin ymmärtämään, miltä hänestä tuntuu, Pauliina myöntää.

– Mutta ei toista voi myöskään vaatia ymmärtämään. Meillä oli omanlaiset isäsuhteemme ja omat tapamme surra, Kiti sanoo.

Syvempi yhteys siskosten välille kehittyikin Pauliinan isän menehtymisen jälkeen.

– Kun isämme kuolivat, välillemme syntyi sanaton ymmärrys. Tiedämme ihan tasan tarkkaan, miltä tilanteeseen liittyvät tunteet tuntuvat ilman, että sitä tarvitsee sanoittaa toiselle, Pauliina miettii.

– On lohdullista jakaa kokemus siitä, miltä lopullisuus tuntuu, Kiti sanoo.

Uusperheen ilot ja haasteet

Kaikista eniten Kitiä ja Pauliinaa on lähentänyt nykyinen elämäntilanne uusperheessä, sillä he ovat molemmat bonusäitejä. Kiti on ollut kumppaninsa, muusikko Olavi Tikan tyttären Sofian elämässä seitsemän vuotta. Pauliina puolestaan on seurustellut puolitoista vuotta 6- ja 8-vuotiaiden lasten isän kanssa, ja he asuvat yhdessä.

– Viime aikoina olemme puhuneet Kitin kanssa enemmän kuin koskaan. Hän on ollut tässä elämäntilanteessa minulle korvaamaton tuki. Jos ennen avauduin elämästäni 10 prosenttia, nyt puhun siitä Kitille 100-prosenttisesti, Pauliina iloitsee.

– Bonusäitiys on ihanaa, mutta ei helppoa. Onneksi minulla on ollut Kiti, joka on näyttänyt, millaista se on. Kitin antaman esimerkin vuoksi olen pystynyt olemaan suhteessani järkevä aikuinen.

Kiti suoristaa ryhtinsä ja köhäisee tyytyväisyyden merkiksi.

– Uskon, että Pauliina on nopeammin löytänyt paikkansa bonusäitinä, koska hän on osannut olla itsekkäämpi. Itse mielistelin sekä kumppaniani, lapsen äitiä että lasta, koska halusin, että minut hyväksytään. Pelkäsin konflikteja ja tunsin oloni ulkopuoliseksi, vaikka en sitä oikeastaan edes ollut.

"Aikuisuus ja samankaltaiset elämänkokemukset ovat tasoittaneet ikäeroamme", Kiti sanoo.
"Aikuisuus ja samankaltaiset elämänkokemukset ovat tasoittaneet ikäeroamme", Kiti sanoo.

Erityisesti Kiti kipuili pohtiessaan, voiko hän sanoa olevansa Sofian vanhempi. Kiti tunsi olevansa aina vähän sivussa: vaikka hän oli mukana neuvolatapaamisissa, terveydenhoitaja ei katsonut silmiin.

– Vaikeinta uusperheydessä on ollut tuntea itsensä tasavertaiseksi vanhempana. Aikanaan mietin, pitäisikö minun kokonaan lakata yrittämästä olla vanhempi ja vetäytyä taka-alalle, Kiti sanoo.

– Minäkin huomasin heti suhteeni alussa, että minulla oli kaksi vaihtoehtoa: olla joko isän tyttöystävä ja lasten kaveri tai sitten kunnolla vanhempi. Päätin, että haluan rakastaa lapsia täysillä. En olisi osannut olla vähempää, Pauliina kuvailee.

Kiti näyttää työhuoneensa seinällä roikkuvaa Sofian tekemää piirustusta. Siinä on meri, vihreä lisko ja teksti: ”Mä oon valmis rakastamaan sua.” Sitä katsellessa Kitin silmäkulma kostuu ja Pauliinakin herkistyy.

– Minulle isoin työ on ollut ymmärtää se, että vaikkeivät lapset ole biologisia, he ovat silti minun lapsiani. Rakastan heitä tosi paljon, Pauliina sanoo.

Lapsettomuus kirpaisi

Kiti olisi halunnut omia biologisia lapsia, mutta ei ole niitä koskaan saanut. Enää se ei ole mahdollistakaan, sillä hiljattain häneltä poistettiin kohtu terveydellisten syiden vuoksi.

– Nyt mahdollisuus biologisiin lapsiin on lopullisesti ohi. Se asia minun on pitänyt sisimmässäni työstää. Lapsettomuuden hyväksyminen on ollut pitkä prosessi, Kiti myöntää.

Erityisesti lapsettomuus kirpaisi Kitin edellisessä parisuhteessa, sillä kummatkin olisivat halunneet yhteisen lapsen.

”Nyt mahdollisuus biologisiin lapsiin on lopullisesti ohi.” 

– Se oli tosi kova paikka. Mutta jos ihan rehellinen olen, en lopulta ole varma, onko minulla koskaan ollut kunnolla vauvakuumetta. Olenkin asian kanssa nykyään sinut. Ja onhan minulla lapsi, Sofia, hän on rikkaus, Kiti kiittelee.

– Aika näyttää, miten minun kohdallani käy. Mutta onneksi minullakin on ihan mielettömät bonuslapset, Pauliina sanoo.

Jos Kitin ja Pauliinan suhde lapsuudessa olikin äidillinen, tätä nykyä tilit ovat tasan. Tai no, edelleen Kitiä kyllä vaivaa jatkuvasti pieni huoli Pauliinasta. Eihän siskolle vain satu mitään pahaa?

– Aikuisuus ja samankaltaiset elämänkokemukset ovat tasoittaneet ikäeroamme. Oikeastaan vasta viime aikoina olen alkanut hyväksyä, että Pauliina on aikuinen ihminen, joka pärjää kyllä, Kiti sanoo.

Ja vaikka sisarukset ovat biologisesti puolikkaita, sillä ei ole heille merkitystä.

– Emme ajattele olevamme puolikkaita siskoksia. Tilanne on vähän sama kuin bonusäitiydessä: kun sisko tai lapset ovat siinä, he ovat siinä sataprosenttisesti. Henkisellä tasolla olemme yhtä.

Kiti Kokkonen

Syntyi 4.10.1974 Helsingissä. Asuu Espoossa avopuolisonsa, muusikko Olavi Tikan kanssa.

Äiti näyttelijä Titta Jokinen ja isä Uuno Turhapuro -elokuvien ohjaaja Ere Kokkonen.

Suomen Komediateatterin taiteellinen johtaja. Näytellyt mm. revyissä sekä Onneli ja Anneli -elokuvissa.

Uusi Putous-näyttelijä. Ohjelma alkaa MTV3:lla 20.1.

Pauliina Virta

Syntyi 23.10.1984 Helsingissä. Asuu Espoossa avopuolisonsa kanssa.

Äiti Titta Jokinen ja isä muusikko Pauli Virta, isoisä laulaja Olavi Virta.

Entinen kilpaesteratsastaja, työskentelee Suomen Komediateatterin lipunmyyntivastaavana ja ääninäyttelijänä.