Pelko paniikkihäiriökohtauksista pakotti Vintiöistä tutun näyttelijän Kari Hietalahden, 44, jättämään työt teatterissa.

Mun nimeni on Kari

”Olen monelle enemmän Hissu kuin Kari. Minua on hissuteltu jo lapsesta ja Vintiöistä lempinimi levisi koko kansan tietoisuuteen. Ymmärrän, että lempinimellä haetaan leppoisuutta, mutta työyhteyksissä olisin mieluiten Kari.

Muuten olen ylpeä Vintiöt-menneisyydestäni. Sarjan sketsit olivat yksinkertaisia mutta mieleenpainuvia.

Esiintyminen ja elokuvat kiinnostivat jo lapsena. Lauloin jopa kirkkokuorossa.

Omaa poikaani Sakkea kiinnostaa vain jalkapallo ja rumpujen soitto. Minulle nekin kyllä sopivat. Pelasin nuorena jääkiekkoa A-nuorten SM-tasolle asti, vaikka tajusin jo varhain, etten saisi siitä ammattia.”

Poliisin pojanpoika

”Äitini oli sairaanhoitaja ja isäni maanmittausteknikko, eikä perheessäni panostettu taiteisiin. Enemmän meillä taiteilivat isovanhemmat. Isän puolen ukki ja mummi olivat harrastajanäyttelijöitä ja innokkaita tanhuajia. Meininki oli rempseää, vaikka virka-aikaan ukki oli poliisi.

Minut saadessaan vanhemmat olivat nuoria, ja vietin paljon aikaa isovanhempieni hoivissa. Viihdyin mummolassa, vaikka kuri oli kova.

Olin 16, kun vanhemmat erosivat, ja jäin asumaan isäni luo. Aluksi meille tuli riitaa nuoren miehen ulkoiluista, mutta tilanne rauhoittui, kun isä löysi nykyisen tyttöystävän. Bileet olivat pystyssä aina, kun iskä oli naisissa.

Koulussa olin pitkään sellainen kasin oppilas, mutta teini-iässä numerot lähtivät laskuun. Sain vähintään yhdet ehdot joka vuosi. Jotenkin onnistuin keplottelemaan itseni ylioppilaaksi jopa B:n papereilla.”

Riittoisat 13 neliötä

”Opiskeluaika Tampereen yliopistossa oli monella tapaa merkittävä. Näyttelijäntyön koulutusohjelmaan pääsy osoitti, että olin tehnyt oikean ammatinvalinnan.

Myös minun ja vaimoni Minnan liitto sai sinä aikana vankan pohjan. Olimme tavanneet jo parikymppisinä Savonlinnassa, ja muutto 13 neliön opiskelijaboksiin oli iso muutos.

Valmistumiseni jälkeen pääsin töihin KOM-teatteriin ja muutimme Helsinkiin. Ehdin näytellä siellä yhdeksän vuotta ennen kuin takki tyhjeni. Sakke oli jo parivuotias, ja halusin viettää enemmän aikaa perheen kanssa. Myös tv ja elokuva houkuttivat

Vuoden verran meni lujaa, mutta sitten tv-työt loppuivat kuin seinään. Jouduin kirjautumaan työttömyyskortistoon.
Vaikka työmaata nyt riittää, tapahtuneesta jäi jatkuva pelko: koskaan ei tiedä, miten pitkään taidoilleni on kysyntää.”

Polttaripelkoa

”Joku on joskus ihmetellyt, miten olemme Minnan kanssa pysyneet näin pitkään yhdessä. Salaisuutemme on, että olemme molemmat maalta, yhtä maanläheisiä ja arkisia emmekä vahdi toistemme tekemisiä.

Naimisiin emme ole menneet enkä tiedä, menemmekö koskaan. Vintiöt-porukan kanssa järjestimme kavereille niin karmeita polttareita, etten uskaltanut edes ajatella avioitumista itse.

Toisaalta ei avovaimokaan ole suostunut. Kosin Minnaa joskus nuorempana, mutta hän sanoi ei. Sen jälkeen asia unohtui ja nyt on vain menty näin.”

Paniikkihäiriö rajoittaa

”Toivon voivani jatkaa sketsien kirjoittajana, mutta myös pitkän elokuvan kirjoittaminen kiinnostaa. Sen sijaan teatteriin en aio palata. Muistan edelleen, miltä tuntui saada paniikkihäiriökohtaus Savoyn lavalla.

Olin tekemässä viimeisiä näytöksiä KOMin riveissä, kun yhtäkkiä tunsin, etten saa henkeä. En tiennyt, mistä oli kyse ja olin varma, että olin sekoamassa tai kuolemassa. Sydän hakkasi ja tuntui, että pyörryn. Kyse oli paniikkihäiriöstä, joka on näyttelijöillä kuulemma yleisempää kuin luullaan.

Tuntui helpottavalta saada oireille nimi, mutta teatteripelkoa se ei ole poistanut.

Nyt olen oppinut tunnistamaan kohtauksen ja osaan jo jollain tavalla hallita sitä. Parasta terapiaa on silti paniikkihäiriöstä puhuminen. Minusta on hienoa, että moni muukin on puhunut taudistaan julkisesti.”

Kari-Jukka Hietalahti

- 44-vuotias näyttelijä ja käsikirjoittaja. Kotoisin Savonlinnasta, asuu puolisonsa Minna Härkösen, poikansa Saken, 11, ja koiransa Pancho Villan kanssa Helsingin Ullanlinnassa.

-  Valmistunut Tampereen yliopiston näyttelijäntyön koulutusohjelmasta 1989. Aloitti uransa KOM-teatterissa 1989–1998.

- Tuttu muun muassa tv-sarjoista Läpiveto, Pasila, Studio Impossible, Vuoroin vieraissa ja Vintiöt.