Me Naiset
|
Tiina Aisla
Annika Saarikon viime vuosi on ollut täynnä iloa ja surua. Viime syksynä keuhkoveritulppaan sairastunut kansanedustaja meni naimisiin alkuvuodesta ja odottaa nyt esikoistaan. Kuva: Karoliina Paatos
Annika Saarikon viime vuosi on ollut täynnä iloa ja surua. Viime syksynä keuhkoveritulppaan sairastunut kansanedustaja meni naimisiin alkuvuodesta ja odottaa nyt esikoistaan. Kuva: Karoliina Paatos

Keskustan kansanedustaja Annika Saarikko, 30, on ehtinyt vuodessa kokea yhden ihmiselämän verran: sairastunut vakavasti, mennyt naimisiin, tullut raskaaksi ja valittu kolmannen kerran puolueensa varapuheenjohtajaksi.

Viime syksynä kansanedustaja Annika Saarikko, 30, huomasi olevansa uupuneempi kuin koskaan. Portaiden nouseminen tuntui raskaalta ja olo oli voimaton. Kun puhuminenkin alkoi hengästyttää, alkoivat hälytyskellot soida päässä. Jotain oli vialla.

Elokuussa Annika sai kuulla sairastavansa molemminpuolista keuhkoveritulppaa. Vain kuukautta aiemmin puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä oli saanut saman diagnoosin.

– Mietin, miten oli mahdollista, että viisikymppinen mies ja kolmikymppinen nainen samasta puoluejohdosta saavat saman diagnoosin kuukauden välein. Ajattelin, että tätä ei usko kukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suurimpana tukena sairaudessa oli Annikan aviomies, sosiaali- ja terveysministeriön virkamies Erkki Papunen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Loppusyksystä 2011 tavanneen parin tarina eteni vauhdilla.

–Erkin tavattuani minulla alkoi olla kiire kokouksista kotiin, Annika naurahtaa.

Naimisiin he menivät helmikuun alussa, juuri ennen kuin Annika oli saanut lääkäreiltä terveen paperit. Sitten puolueen puheenjohtaja sairastui uudelleen.

– Samalla viikolla, kun minut todettiin terveeksi, Juha sairastui uudelleen. Huomasin myös olevani raskaana ja häihini oli vain viikko. Silloin mietin, että nyt elämässä tapahtuu jo liikaakin, Annika hymähtää.

Pariskunnan esikoinen syntyy syksyllä. Annika aikoo jäädä äitiyslomalle ainakin ensimmäisiksi kuukausiksi.

– Suhtaudun lapsen tuloon nöyrin mielin. Lähipiiriin on syntynyt niin paljon vauvoja, että olen nähnyt, kuinka erilaisia lapset voivat olla. Elämässäni äitiys on tärkeintä. Onneksi kannustavat esimerkit rohkaisevat uskomaan, että hyvän tukiverkoston avulla työ ja äitiys ovat yhdistettävissä, Annika sanoo.

Ensi vuoden alussa Annikan on tarkoitus palata takaisin eduskuntatyöhön ennen maaliskuun vaalitaukoa.

– Olen ollut pitkään sosiaali- ja terveyspoliitikassa mukana. Nyt haluaisin mukaan esimerkiksi talous- tai ulkopolitiikkaan, sanoo eduskuntavaaleissa ehdolla oleva Annika.

Lue tuoreimmasta Me Naisista 29/2014 lisää Annikan huikeasta vuodesta – sairastumisesta, rakkaudesta ja menestyksestä.

Lue myös: Demarimies ja kepulainen vaimo? Kansanedustaja Annika Saarikko kertoo, miten punamultaparisuhde toimii


 

Sisältö jatkuu mainoksen alla