Maria Baranova harjoituksissa, taustalla Kenneth Greve. Marian kuvat Panu Pälviä
Maria Baranova harjoituksissa, taustalla Kenneth Greve. Marian kuvat Panu Pälviä
Marian isä Alexander Baranova on tunnettu jalkapalloilija, joka valmentaa nuoria Kontussa sekä Spartakissa.
Marian isä Alexander Baranova on tunnettu jalkapalloilija, joka valmentaa nuoria Kontussa sekä Spartakissa.
Kenneth Greve. Kuva Heikki Tuuli/Kansallisooppera
Kenneth Greve. Kuva Heikki Tuuli/Kansallisooppera

Tähtitanssijaksi ei riitä, että tekee paljon piruetteja.

Oopperatalossa Kansallisbaletin harjoitussalissa ballerina Maria Baranovan, 21, attitude nousee niin korkealle, että tanssijan kärkitossut miltei hipaisevat korvaa. Fyysiset taidot maallikonkin on helppo tunnistaa, mutta elastisuus, ponnistusvoima tai tasapaino eivät ole kaikki, mitä baletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve, 45, tanssijoistaan hakee.

– Lahjakkuus tulee monenlaisessa paketissa. Teknisen osaamisen ja ilmaisutaidon lisäksi tanssijalla pitää olla myös henkistä voimaa. Maria on poikkeuksellisen päättäväinen ja omistautunut ballerina. Hänessä on erityistä draivia, Kenneth kuvailee.

Hän oli se, joka kutsui Marian Kansallisbaletin ensitanssijaksi, prima ballerinaksi, vain 19-vuotiaana.

– Että tanssija saa tuollaisen tilaisuuden tuossa iässä, ei ole ihan tavallista. Mutta eipä ole Mariakaan – hänessä ei ole mitään tavanomaista.

Johtaja on alusta alkaen uskonut ballerinaansa ja tämän potentiaaliin, ja omasta kokemuksesta tietää, että oikeanlaisella ohjauksella tehtävästä voi selvitä: Kenneth Greve itse oli vasta 19-vuotias tanssija, kun hänet nimitettiin synnyinmaassaan Tanskan Kuninkaallisen baletin ensitanssijaksi.

– Olen elänyt sen, mitä Maria kokee nyt ja mitä hänellä on edessään, Kenneth sanoo.

– Ensitanssijan pesti tuo mukanaan valtavan vastuun ja paineen. Niistä tanssija selviää vain sopivalla asenteella, kunnioituksella ja nöyryydellä, mutta häntä kuuluu myös tukea, kannustaa ja ymmärtää. Menestykseen vaikuttaa kaikki aina tanssijan perhettä ja elämäntilannetta myöten.

Nykyisessä työssään Kenneth Greve seisoo toinen jalka tanssijan ja toinen johtajan saappaissa.

– Työssäni auttaa, kun tiedän, mistä vinkkelistä tanssijat katsovat maailmaa. Mariassa näen poikkeuksellista lahjakkuutta sekä henkistä kanttia ja olen varma, että hänellä on edessään pitkä, loistava ura.

Maria Baranovan unelmapesti Kansallisbaletissa ehti kestää vain vuoden, kun hän tuupertui kulisseihin juuri ennen ensi-iltaa. Lue Marian henkilöhaastattelu Me Naisten numerosta 47/2013. Voit myös ostaa digilehden iPadillesi täältä.

Kenneth Greve

■ Tanssinut mm. New York City Balletissa, American Ballet Theatressa, Stuttgartin baletissa, Wienin valtionoopperan baletissa sekä Pariisin oopperan baletissa, jossa hän on saanut tähtitanssijan arvonimen.

■ Työskenteli Tanskan Kuninkaallisen baletin ensitanssija vuosina 1992-2008.

■ Kansallisoopperassa esitettävä Lumikuningatar on Greven oma koreografia. Maria Baranova tanssii siinä kahta roolia, Kerttuna sekä lumikuningattarena.