Tässä kuvassa Kalle Palanderia hymyilyttää, mutta ei hymyilyttänyt silloin, kun hän sai tietää tulevansa isäksi 22-vuotiaana. Kuva: Jonna Öhrnberg
Tässä kuvassa Kalle Palanderia hymyilyttää, mutta ei hymyilyttänyt silloin, kun hän sai tietää tulevansa isäksi 22-vuotiaana. Kuva: Jonna Öhrnberg

Kalle Palander oli 22-vuotias, kun sai tietää, että hänestä tulee isä. Hän halusi kuitenkin tyttären norjalaisen äidin kanssa salata asian vuosiksi.

Entinen alppihiihtäjä Kalle Palander, 39, muistelee Kalle – Suoraa puhetta -uutuuskirjassaan hetkeä, jolloin sai tietää, että hänestä tulee isä. Hän oli tuolloin 22-vuotias. Lapsi sai alkunsa, kun Kalle lähti kilpailun jälkeen juhlimaan Norjassa.

Vienti oli aika hulvatonta, sillä minut oli tunnistettu alppikaupungissa maailmanmestariksi. Löysin itseni aamuyön tunteina opiskelijakämpästä nuoren norjalaisneidon vierestä, Kalle kertoo Timo Kangasluoman kirjoittamassa kirjassa.

Muutama kuukausi reissun jälkeen Kalle sai Elvi-äidiltään puhelun. Se sai Kallen pois tolaltaan.

Äiti soitti ja kertoi, että Norjasta oli tullut kirje joltain tytöltä. Kirjeessä tyttö kertoi, että hän oli raskaana. Voi vittu, miten sydän alkoi lyödä. Ei saatana. Puin asiaa Samin kanssa (Uotila, joka on Kallen entinen harjoittelu- ja kilpailukaveri), koska kirjeeseen oli vastattava pian.

”Asia oli pakko hyväksyä.”

Kalle saikin kirjoitettua lastentarhanopettajaksi opiskelevalle naiselle Samin avustuksella, sillä tämä osasi norjaa. Kallelle selvisi pian, että nainen ei ottanut yhteyttä rahan takia, vaan halusi kertoa, että haluaa pitää lapsen.

Voi helvetti. Minustako isä? Asia oli pakko hyväksyä. Saatana, kun manasin usean päivän ajan omaa tyhmyyttäni, Kalle kuvailee kirjassa sen aikaisia tunteitaan.

”Jos tämä asia tulisi Suomessa median tietoon, siitä kärsisivät sekä tyttöystäväni että vanhempani.”

Lapsesta tiesi vain Kallen läheiset

Siitä Kalle oli tyytyväinen, että nainen ei halunnut, että asia tulisi julkisuuteen.

 Olin asiasta täysin samaa mieltä. Jos tämä asia tulisi Suomessa median tietoon, siitä kärsisivät sekä tyttöystäväni että vanhempani. Asia oli minulle vaikea ilman ei-toivottua julkisuuttakin. Asian käsittely julkisuudessa olisi vienyt minunkin elämäni kaaokseen.

Kun Mathilde-nimen saanut tyttö syntyi vuonna 1999, Kalle kävi tapaamassa tätä Norjassa. Tyttö kävi myös äitinsä kanssa Kallen luona Torniossa. Kallen mukaan lapsesta tiesi kuitenkin pitkään vain pieni piiri.

Mutta vuonna 2004 eräs itävaltalainen lehti oli lopulta saanut asiasta vihiä. Silloin Kallen valmentajaisä taivutteli Kallen, että tämä kertoisi itse asiasta. He päättivätkin, että Kalle kertoo tyttärestään Kitsbühelin maailman cup -kilpailun jälkeisessä tiedotustilaisuudessa.

Kun tiedotustilaisuudessa tuli vuoroni, latasin heti uutiseni. Kerroin, että huhut ovat totta. Minulla on terve tytär ja rakastan häntä. En voi olla koko ajan mukana hänen elämässään, mutta olemme tavanneet useita kertoja. Kaikki on kunnossa. Se meni paremmin kuin hyvin, koska sain kerralla sanottua saman asian kaikille medioille, niin kansainvälisille kuin kotimaisillekin.

Vuonna 2012 Kalle kertoi Ilta-Sanomille, että on koko ajan tietoinen Norjassa asuvan Mathilde-tyttärensä elämästä, vaikka he ovatkin harvakseltaan yhteydessä.

Mathilden lisäksi Kallella on nykyään vaimonsa Riina-Maija Palanderin kanssa vuonna 2007 syntynyt tytär Oda Sofia ja vuonna 2012 syntyneet kaksoset Romeo ja Mona-Lisa. Heidän perheeseensä kuuluu lisäksi 15-vuotias Pyry-poika Riina-Maijan edellisestä suhteesta.

Riina-Maija Palander pitää Me Naisten sivuilla Sattuu ja tapahtuu -blogiaan. Seuraa blogia täältä.

Kalle – Suoraa puhetta (Docendo) ilmestyi 21.9.2016.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...