Kaisa Mäkäräinen. Kuva: Jouni Harala
Kaisa Mäkäräinen. Kuva: Jouni Harala

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen reissaa maailmalla 200 päivää vuodessa, mutta onneksi kihlattu kiertää paljon mukana. – Välillä meinaa unohtua, että olemme myös pariskunta, Kaisa tunnustaa.

 

Parhaillaan Suomen menestynein ampumahiihtäjä, viimevuotinen maailmanmestari ja vuoden urheilija Kaisa Mäkäräinen on ansaitulla lomallaan. Neljän lomaviikkonsa aikana Kaisa ei ole pyssyynsä koskenut eikä osumia miettinyt.

– Minulla vuosi vaihtuu keväällä. Silloin ajatukset siirretään päättyneestä kaudesta uuteen.

Lomaviikoista ensimmäinen kuluu kasaantuneissa sit ku -töissä ja vastaillen sähköposteihin, jotka Kaisa on kuluneella treeni- ja kisakaudella kuitannut sanoilla "hoidan keväällä". Keskittyessään kilpailuihin hän hyvällä omallatunnolla luistaa kaikesta muusta ja pyrkii karsimaan arkivelvoitteet minimiin.

Aiemmilla lomillaan Kaisa on usein pyrähtänyt kaupunkilomalle Eurooppaan, mutta tällä kertaa hän on pysytellyt kotikulmilla.

Ulkomailla leireillä ja kilpailuissa vierähtää nykyään yli 200 päivää vuodessa. Niiden jälkeen kelpaa hyvin köllötellä kotona.

– Keväällä parasta on parvekekukkien hommaaminen. Odotan ensimmäisiä kesäkukkien mainoslehtisiä kuin kuuta nousevaa. On ihanaa päästä valikoimaan, mitä tällä kertaa laittaisin multiin.

Kanaemo kaipaa läheisyyttä

Kaisan ja hänen kihlattunsa Jarkko Siltakorven koti on Joensuussa, rivitalokaksiossa, jonka Kaisa väittää välillä muistuttavan enemmän urheilutarvikevarastoa kuin koti-idylliä.

– Joskus haaveilen lisätilasta ja elättelemme toiveita taloprojektista, mutta vielä ei ole sen aika. Nyt kun kilpaura on kovimmillaan, on hyvä pitää kodinhoidolliset velvollisuudet mahdollisimman vähissä. Mitä vähemmän tarvitsee ajatella huushollaamista, sen parempi.

Systeemi sopii molemmille, sillä myös Jarkko kisailee harrastusmielessä, treenaa maratonia ja kulkee kilpamatkoilla suksihuoltajan roolissa. Useimmin Jarkko voitelee Kanadan maajoukkueen suksia, ja Kaisan menopelejä vain satunnaisesti.

Urheilun ansiosta pari tapasikin, ja nyt yhdessä on oltu viisi ja puoli vuotta.

– Kai minä olen kumppanina itsekäs ja itsekeskeinen yksilöurheilija, Kaisa naljailee.

– Mutta tottahan se on, että arkemme määräytyy minun urheilu-urani mukaan. Sellainen vaatii toiselta mielettömästi ymmärrystä ja sopeutumista.

Kaisa sanoo parin kasvaneen ja tottuneen jatkuvaan yhdessäoloon.

– Usein kuulee, että puolison olisi hyvä työskennellä kokonaan toisella alalla. Minun kohdallani se ei toimisi. Minusta ei olisi etäsuhteeseen, päinvastoin. Kaipaan läheisyyttä ja päänsilittelyä. Haastavissa tilanteissa Jarkon läsnäolo on valtava tuki ja voimavara.

Sen Kaisa myöntää, että kilpamatkoilla työroolit puskevat vahvasti päälle ja kun ajatukset ovat tiukasti hiihdossa, siviiliminät tuppaavat jäämään varjoon.

– Välillä meinaa unohtua, että olemme myös pariskunta eikä niin, että sä olet suksihuoltaja ja mä olen hiihtäjä. Urheilijana olen itsekriittinen ja ankara ja vaadin muiltakin paljon. Jos työssä jokin mättää, ärähdän helposti ja olen itselleni vihainen. Silloin tekee hyvää muistaa, että Jarkko tykkää minusta yhtä paljon ja edelleen, vaikka kisat olisivat menneet heikommin.

Vastapainoksi Kaisasta löytyy annos kanaemoa, joka hyysää ja huolehtii, että puolisolla on avaimet mukana, auto lukossa ja laskut maksettu.

– Välillä tulee kommenttia, että lopeta jo äiskä. Mies kuulemma osaa itse pitää huolen asioistaan, Kaisa naurahtaa.

Apocalyptica-yhtyeen Eicca Toppinen ja vaimo Kirsi Ylijoki viihtyvät hyvin yhdessä. Toisaalta myös itsenäinen aika tekee kummallekin hyvää.

Muusikko Eicca Toppinen suuntaa ensi viikolla yhtyeensä Apocalyptican kanssa Amerikan-kiertueelle. Yli 20 vuotta keikoilla kiertänyt Eicca on tottunut olemaan tien päällä. Nykyisellä, vuoden kestäneellä kiertueella keikkoja on ollut 130 eri puolilla maailmaa.

– Kyllä ikä välillä alkaa tuntua. Kiertueella jaksan painaa, mutta kotona palautuminen kestää pitempään. Juuri tulin Venäjältä, ja palautumiseen meni neljä viikkoa.

Eicca on ollut vaimonsa, näyttelijä Kirsi Ylijoen kanssa yhdessä 21 vuotta. Eican kiertue-elämä on ollut aina parin arkea.

– On toista aina ollut kauhea ikävä. Olemme ja viihdymme tosi paljon yhdessä. Vapaallakin lähdemme mielellämme ulos juuri yhdessä. Meillä on niin vahva symbioosi, joten on ihan hyvä, että meillä on myös nämä itsenäiset ajat. Homma on toiminut hyvin ja toimii edelleen.

”On toista aina ollut kauhea ikävä.”

Parilla on 16- ja 19-vuotiaat pojat. Joitakin vuosia sitten kiertue-elämä oli haastavampaa.

– Kun pojat olivat pienempiä, piti tehdä töitä, että sain oman paikkani takaisin. Pienille kuukausi on elämän pituinen aika.

– Tunnen yhä palatessani olevani vähän velvollinen korvaamaan menetettyä aikaa. Jos jet lag on tulossa, pusken vastaan. Kun tulen himaan, en oleta, että minua kohdellaan mitenkään eri lailla. Päinvastoin. Kun tulen kotiin, yritän olla häiritsemättä heidän arkeaan. Alan tehdä ruokaa ja kuskata lapsia ihan normaalisti.

Laatuaikaa kotona

Muusikko on pitänyt myös reissuvapaan vuoden. Sen aikana hän huomasi, että viihtyy hyvin kotona.

– Ei minulle tullut silloin oloa, että on pakko päästä kiertämään. Onneksi Kirsikään ei sanonut, että lähde siitä jo hemmettiin.

Eicalla on läheiset välit poikiensa kanssa.

– En ajattele niinkään, että miten usein näemme, vaan sitä, miten ja millä tasolla kohtaamme, Eicca kertoi tiistaina Red Carpet -elokuvafestivaalin tiedotustilaisuudessa. Apocalyptica yksi elo-syyskuun vaihteessa Hyvinkäällä pidettävän tapahtuman esiintyjistä.

Tuomas Enbusken naisystävä Sarian Antila kehuu rakastaan Instagramissa.

Toimittaja Tuomas Enbusken, 40, naisystävä Sarian Antila kertoo julkisella Instagram-tilillään, mihin ihastui Tuomaksessa. Sarian on julkaissut kuvan viikko sitten ja kertoo kuvatekstissä myös, miten parin suhde sai alkunsa. Tuomas on kertonut aikaisemmin tv:ssä, että pari on seurustellut vuoden. 

”Maailman ihanin ja ihmeellisin friikki.”

– Vuosi sitten tapasin Tavastialla tyypin, joka hilautui koko ajan viereen ja kertoi rakastavansa Itä-Pasilaa ja monia muita asioita, joita minäkin. Tyypistä paljastui maailman ihanin ja ihmeellisin friikki, joka saa mut nauramaan pelkällä olemassaolollaan ja jonka kanssa kaikki on mahdollista. Onnea elämäsi parhaasta vuodesta @tuomasenbuske, Sarian on kirjoittanut. Häshtageiksi hän on lisännyt #loveu #anniversary #stockholmsyndrome.

Sarian on työskennellyt muun muassa Autismisäätiön tiedottajana. Twitterissä hän esittelee itsensä termeillä egoisti, marttyyri ja Itä-Pasilan Äiti Amma. Tuomas ja Sarian ovat molemmat mukana uudessa poliittisessa liikkeessa Liike Nyt. Heidän lisäkseen liikkeessä ovat mukana kansanedustaja ja yrittäjä Hjallis Harkimo, viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner, yrittäjä Alex Nieminen, väitöskirjatutkija Karoliina Kähönen ja kasvuyritystapahtuma Slushin perustajiin lukeutuva Helene Auramo.

Tuomaksella on kaksi lasta suhteestaan Hannah Norrenan kanssa.

 

@sall1a pääsi myös fanikuvaan Uniikin kanssa. #keppuligaala

Henkilön TuomasEnbuske (@tuomasenbuske) jakama julkaisu

Myös Tuomas on julkaissut Instagram-tilillään useita yhteiskuvia Sarianin kanssa. Tämä kuva on julkaistu tämän viikon maanantaina.