On se vaan kuuma kinkku.

Totta kai. Naturalmente! Juuri näinhän sen piti mennä. Jos joku korkeampi käsi jossakin jotakin käsikirjoitusta kirjoittaa, niin eiköhän alusta asti ole ollut selvää, että Javier Bardem, 40, Espanjan lahja maailman naispuoliselle elokuvayleisölle, löytää rinnalleen maailman kauneimman näyttelijättären Penélope Cruzin, 35. Ja sitten nämä söpöläiset rakastavat toisiaan aikojen loppuun saakka ja täyttävät maan suklaasilmäisillä pikku-Javeilla ja pikku-Peneillä.

Tosin tähän tarinaan kuuluu pari mutkaa matkaan ja muutama vuosi, joiden aikana kumpikin häröili tahoillaan. Eikä jälkikasvusta ainakaan ihan vielä ole raportoitu.

Jo uransa alussa Espanjassa yhdessä näytelleet tähdet ovat tunteneet toisensa pian toistakymmentä vuotta. Kansainväliseen kuuluisuuteen he singahtivat 90-luvun alussa Bigas Lunan aistillisessa elokuvassa Kinkkua kinkkua, jossa vähän päälle parikymppinen Javier esitti härkätaistelijan urasta ja Penélopesta haaveilevaa ja munaskuitaan kourivaa panojätkää. Heidät nähtiin seuraavina vuosina yhdessä neljässä muussakin elokuvassa.

Javierin ja Penélopen lempi leimahti kuitenkin vasta aikuisiällä, kun he kaksi vuotta sitten filmasivat yhdessä Woody Allenin Vicky Christina Barcelonaa. Hollywoodin kuumimpiin näyttelijöihin kuuluva pari yritti salata suhteensa mahdollisimman pitkään, mutta tällä hetkellä koko elokuvamaailma kohisee espanjalais-tähtien romanssista.

Tuoreimpien huhujen mukaan Javier olisi taltutettu ja hän olisi – viimein – kosinut tyttöystäväänsä kollega Salma Hayekin häissä kauniista tunnelmasta liikuttuneena. Ajoituksesta ja suhteen laadusta pariskunnalla kun kuulemma on ollut jatkuvasti erimielisyyksiä. Penélopella on ollut kiire naimisiin, mutta Javier on jarrutellut. Se on hänelle tyypillistä: eihän mies ole koskaan hötkyillyt työasioissakaan, vaan tehnyt aina niin kuin on katsonut itselleen parhaaksi.

Namupala haluaa olla vakava

Javier-parka. Minkäs mies latinorakastajan ulkonäölleen mahtaa. Urheilijan kroppa, sopivasti rujo naama ja ruskeat raukeat silmät ovat paketti, josta moni voi vain haaveilla. Menneisyys rugby-pelaajana sekä hyvät geenit ovat taanneet näyttelijälle raamit, joiden varaan leffarooleja on ollut helppo rakentaa. Vinosta nenästään Javierin taas on kiittäminen tuntematonta vastaantulijaa baarissa. Monen mielestä se tuo muuten täydellisiin kasvoihin miehekästä karismaa ja rosoa.

Tähden omasta mielestä hänen ulkonäköönsä kiinnitetään tietenkin ihan liikaa huomiota. Tähti valittiin viime vuonna People-lehden maailman seksikkäimpien miesten listalle, mutta hän on tehnyt kaikkensa, jottei jämähtäisi seksisymboliksi. Javier on rakentanut uraansa vakavien roolien kautta ja ollut vaikka filmaamatta, jos kiinnostavia töitä ei ole ollut tarjolla. Tehtyään mielestään riittävästi testosteronia uhkuvan nuoren kollin rooleja elokuvissa – joiden nimet Kinkkua, kinkkua, Kultaiset munat ja Tissi ja kuu eivät jätä mitään epäselvää – Javier lopetti hommat kahdeksi vuodeksi ja jäi odottamaan oikeanlaista roolia. Javier on kertonut, että heroiinileffa Running Out Of Time (1994) avasi hänen silmänsä näkemään, mistä näyttelemisessä on kyse: se ei ole pelkkä ammatti vaan tapa ilmaista itseään. Tuon leffan jälkeen Javier oli entistä halutumpi ja hänet nähtiin entistä monipuolisimmissa rooleissa. Komistus on häikäissyt muun muassa kuubalaisena homorunoilijana, ruumiiseensa sidottuna neliraajahalvauspotilaana ja mielipuolisen tappajana.

– Unelmani olisi, että vanhana laittaisin kaikki roolihahmoni samaan huoneeseen ja huomaisin, ettei heillä ole mitään sanottavaa toisilleen, koska heillä ei ole mitään yhteistä. Urani alussa kaikessa oli kyse ulkonäöstä, mikä on minusta väärin. Nuorena saat tehdä itsesi näköisiä rooleja – pidät siitä tai et. Kyse on pelkästä fysiikasta. Mutta ihmiset vanhenevat ja lihovat, ja sitten homma loppuu, Javier on sanonut haastattelussa.

Leffaklaanin perillinen

Ja kyllähän Javier tietää mistä puhuu. Javierin isoisä ja äiti Pilar Bardem ovat kotimaassaan tunnettuja näyttelijöitä, eno ohjaa ja myös sisarukset pyörivät alalla. Las Palmasissa Kanarian saarilla syntynyt ja Madridissa kasvanut taiteilijasuvun vesa näki jo pienenä näyttelijän ammatin hyvät ja huonot puolet. Muun muassa televisiosarjoissa ja Pedro Almodóvarin elokuvissa esiintynyttä Pilar-äitiä toisinaan ylistettiin, ja seuraavana hetkenä hän joutui elättämään perheensä siivoojan töillä. Yksinhuoltajaksi Pilar oli jäänyt kuopus Javierin ollessa kolmivuotias, kun hän erosi lastensa väkivaltaisesta isästä. 1970-luvun katolisessa Espanjassa avioero oli ennen kuulumatonta, mutta Pilar ei ole muutenkaan mikään tavallinen rouva. Paitsi näyttelijäntöistään hänet tunnetaan äänekkäistä mielipiteistään. Pilar on taistellut niin naisten oikeuksien, näyttelijöiden työolosuhteiden kuin vapaamielisemmän katolisen kirkon puolesta. Äiti Pilar onkin Javierin elämässä tärkeä hahmo ja esikuva, jota kenen tahansa naisen on vaikea ylittää.

Bardemeiden suvussa näyttelijän työ taitaa olla kohtalo, jota on vaikea kiertää. Ennen alalle päätymistään Javier suunnitteli ihan toisenlaisia uria. Hän pelasi rugbya Espanjan maajoukkueessa ja opiskeli kuvataiteita Madridin kuuluisimmassa taidekoulussa haaveenaan maalarin ammatti, muttei lopulta kokenut olevansa riittävän lahjakas uudeksi Picassoksi. Elokuviin Javierin houkutteli Bigas Luna, jonka surrealistinen, aistillinen ja humoristinen tyyli kolahti nuoreen mieheen.

– Perheeni takia tiesin, että tämä voi olla koko elämän kestävä ammatti, jos onnistuu ensin ansaitsemaan alan arvostuksen. Mutta itsetunnon on oltava vahva eikä muiden mielipiteiden pidä antaa vaikuttaa.

– Parasta työssäni on, että siinä saa luvan mennä toisten ihmisen nahkoihin, katsella maailmaa vieraan silmin. Roolien läpi oppii myös ymmärtämään itseään.

Sydän aina Espanjassa

Espanjassa Javier on supertähti, ja maailman näyttelijöiden ykköskaartiin hänet on voinut laskea jo vuosia. Rakkautta koleran aikaan -ohjaaja Mike Newell on kehunut Javieria yhdeksi parhaista näyttelijöistä, joiden kanssa hän on työskennellyt. Hän on verrannut suklaasilmän heittäytymiskykyä Al Pacinoon taituruuteen.

– Javier on niin sulautunut roolihahmoonsa, että jos unohdan huutaa poikki, ennen kuin hän poistuu kuvauspaikalta, hän kävelee ulos ja jatkaa toista elämäänsä roolihahmona.

Newell on paljastanut, että Javier on itsekriittinen ja inhoaa itsensä katselemista valkokankaalta. Erityisen herkkä hän on murtuneen nenänsä suhteen.

Javier itsekin kertoo suhtautuvansa työhönsä vakavasti. Hän uskoo käyvänsä loputtomine kysymyksineen ohjaajien hermoille. Huipputähti on myös kertonut, ettei työ ole koskaan käynyt häneltä leikiten, sillä toisin kuin ehkä uskoisi, hän on pohjimmiltaan ujo ihminen.

– Mutta mitä tahansa sitten olenkin, niin laiska en ole, Javier sanoo.

Se on helppo uskoa. Äidinkielenään espanjaa puhuva tähti on nähnyt paljon vaivaa pärjätäkseen englannilla, jota suuret Hollywood-roolit vaativat. Edelleenkin englanniksi näytteleminen vaatii häneltä enemmän vaivaa kuin kotikielellä työskentely. Englannin kielessä Javier tosin sai 13 vuoden ajan intensiiviopetusta, sillä hän seurusteli kieltenopettaja-kääntäjä Christina Palesin kanssa. Pari erosi, ennen kuin Javier alkoi tapailla Penélopea.

Javier on ollut tiukka yksityiselämänsä suhteen, mutta selvää on, että komistuksella on riittänyt vientiä naismaailmassa. Image-lehden haastattelussa viime vuonna hän myönsi nuorena olleensa kuin Kinkkua kinkkua -leffassa esittämänsä panomies Ramon: jakaneensa kinkkua. Javierin nimi yhdistettiin Meri sisälläni -elokuvan vastanäyttelijättäreen Belen Ruedaan, mutta pari ei koskaan myöntänyt romanssia. Ennen kuin romanssi Penélopen kanssa roihahti, Javier kuherteli rantakuvissa itseään 12 vuotta nuoremman tv-tähtösen Veronica Belinchonin kanssa.

Mutta mikä saa tähden pysymään Espanjassa, kun rapakon takana riittäisi rooleja niin paljon kuin jaksaa paiskia?

Javier on sanonut olevansa liian vanha ja laiska vaihtamaan maisemaa pysyvästi. Atlantin takana asuminen antaa myös sopivaa etäisyyttä Hollywoodin säpinöihin, eikä joka roolia tule ahneuksissaan otettua vastaan.

– Tykkään pitää breikkiä isojen töiden välillä ja valmistautua huolella seuraavaan rooliin. Jotkut näyttelijät tekevät töitä ansaitakseen paljon, mutta raha ei ole koskaan ollut minulle tärkeintä. En tarvitse monia autoja tai taloja.

Eikä tähden arki Los Angelesissa olisikaan helppoa: Javier ei nimittäin osaa ajaa autoa.

– Vihaan ja pelkään autoja. Tunnen autossa istuessani samaa pelkoa kuin monet lentokoneessa, Javier on paljastanut.
Amerikkalaisen ja espanjalaisen elokuvan isoimpana erona Javier pitää suhtautumista väkivaltaan ja seksiin.

– Espanjassa emme pelkää seksiä elokuvissa. Perseen näyttäminen ei ole ongelma, mutta väkivalta on. Tuskinpa olet nähnyt monta espanjalaista räiskintäelokuvaa, sillä pelkäämme aseita. Tunteita sen sijaan rakastamme.

Muutoin Amerikassa ja Espanjassa työskentely ei hänestä ole kovinkaan erilaista: näyttelijän työ ja siihen liittyvä pelko ja epävarmuus ovat samanlaisia kaikkialla.

Penélopen viemää

Mutta takaisin Javierin ja Penélopen rakkauselämään, jossa tunteet ja kipinät aika ajoin singahtelevat. Vaikka pari on parhaansa mukaan pitänyt matalaa profiilia, yhtä sun toista tiedonmurua on julkisuuteen vuotanut. Vaikka suhdetta on kestänyt vain kaksi vuotta, pariskunnan on jo kerran uumoiltu eronneenkin – niin verisesti Penélope oli suuttunut siipalleen yhteisten suunnitelmien tärvelemisestä. Pari oli sopinut viettävänsä Vicky Christina Barcelonan kuvausten jälkeen yhteisen sapattivuoden, jotta he olisivat voineet keskittyä toisiinsa ja suhteeseensa. Yhteisen irtioton ja laatuajan takia Penélope oli kieltäytynyt monesta hyvästä elokuvasta, mutta loppujen lopuksi Javier ei osannut sanoa ei houkuttelevalle työtarjoukselle. Penélopen kanssa biitsillä makoilun sijaan mies karkasi kuvauksiin, ja vuoden lopussa hänet nähdään valkokankaalla ihailemansa Alejandro Gonzalez Inarritún Biutiful-elokuvassa.

Selvää myös on, että Penélopen biologinen kello tikittää kovaa. Penélopen veljen mukaan espanjalaistähtönen ihailee suuresti Angelina Jolieta ja hän haluaisi pian tehdä angelinat eli adoptoida lapsen Intiasta. Javier ei ole lainkaan yhtä valmis asettumaan aloilleen kuin suur-perheestä haaveileva tyttöystävänsä.

Viimeisten huhujen mukaan Penélope olisi keväällä esittänyt Javierille uhkavaatimuksen: joko kosit pian tai tämä tyttö lähtee! Tilanteesta hämmentyneen Javierin kerrotaan kääntyneen äiti-Pilarin puoleen neuvojen toivossa. Ja kun äiti on kehottanut pitämään kiinni lahjakkaasta tyttöystävästä, Javier on polvistunut ja esittänyt tuon Penélopen kauan kaipaamaan kysymyksen.

Jos näin on, häitä saatetaan tanssia vielä tänä vuonna. Se saisi Madridin ja Hollywoodin sekaisin: ovathan Javi ja Penélope niin toisensa ansainneet!

Näistä muistat hänet:
Kinkkua, kinkkua (1992)
Before Night Falls (2000)
Lihan värinä (1997)
Meri sisälläni (2004)
Rakkautta koleran aikaan (2007)
Menetetty maa (2007)
Vicky Cristina Barcelona (2008)

Before Night Falls

Javier Ángel Encinas Bardem
Syntynyt
: 1.3.1969 Las Palmasissa Kanarialla.
Äiti: Näyttelijä Pilar Bardem.
Sisarukset: Vanhemmat sisarukset Carlos ja Monica ovat myös alalla.
Horoskooppi: Kalat.
Pituus: 183 senttiä.
Puoliso: Seurustelee näyttelijä Penélope Cruzin kanssa.
Saavutukset: Ensimmäinen espanjalainen Oscar-ehdokas elokuvasta Before Night Falls (2001). Ensimmäinen Oscarilla palkittu espanjalainen saadessaan parhaan miessivuosan palkinnon roolistaan Coenin veljesten Menetetyssä maassa (2008). Tappajan hahmolle ropisi muitakin palkintoja, muun muassa Golden Globe ja BAFTA. Javier on uransa aikana palkittu useasti Goyalla, joka on Espanjan arvostetuin elokuva-alan tunnustus.

Tuoreimmat käänteet

Javier ja Penélope menivät naimisiin heinäkuussa 2010.

Pariskunnan esikoinen syntyy ensi vuonna.

Javierin ja Julia Robertsin tähdittämä Eat Pray Love saa ensi-iltansa 8.10.2010.

Javier on vahvoilla uusissa Oscar-veikkauksissa elokuvasta Biutiful, joka tulee Suomeen tammikuussa.

Tätä et tiennyt Javierista

1. Javierin äiti Pilar Bardem on tunnettu espanjalaisen näyttelijätär ja esiintynyt muun muassa Almodóvarin elokuvassa Lihan värinä yhdessä poikansa nykyisen heilan Penélope Cruzin kanssa.

2. Javier omistaa Madridissa ravintolat Bardemcilla ja Corazon Loco, joita pyörittää hänen siskonsa Monica.

3. Javierilla ja Penelopella on molemmilla Monica-niminen sisko.

4. Javier on sanonut, ettei hän usko Jeesukseen, vaan Al Pacinoon.

5. Kulkee joskus valeasussa tarkkaillakseen ihmisiä roolejaan varten.

6. Javier ei käytä alkoholia mutta on ketjupolttaja.

Kasmir on aiemminkin kertonut kokemastaan epävarmuudesta. Kuva: Heli Blåfield
Kasmir on aiemminkin kertonut kokemastaan epävarmuudesta. Kuva: Heli Blåfield

Laulaja Kasmir kertoo jumaloivansa avopuolisoaan, mutta tunteneensa pariskunnan ikäeron takia riittämättömyyttä.

Vain elämää -ohjelmassa keskustellaan tällä viikolla seksin merkityksestä parisuhteessa. 

Kasmir-nimellä esiintyvä laulaja Thomas Kirjonen, 33, avaa rohkeasti omaa tilannettaan:

– Omassa elämässäni parisuhteessa jossain kohtaa mun halut saattavat olla ihan olemattomat. Siinä ei ole mitään sellaista, että rakkaus olisi kuollut, mutta kyllähän seksi on kumminkin tosi tärkeä osa parisuhdetta. 

Mira Luoti, jonka päivää tällä viikolla vietetään, on Kasmirin kanssa samoilla linjoilla seksin tärkeydestä. 

– Kun lapset tulee, niin joutuu rakentamaan sen ihan uudelleen. Siitä täytyy pitää huolta, hän lisää.

”Olin tosi epävarma meidän parisuhteen alussa.”

Ikäero ja epävarmuus

Kasmir kertoo jaksossa myös tunteneensa parisuhteen aluksi epävarmuutta omasta riittävyydestään. 

– Jumaloin mun avopuolisoa, hän on kaikin tavoin kaunis ihminen. Mutta se ikäero siinä, olin tosi epävarma meidän parisuhteen alussa. 

Kasmir on Iltalehden mukaan seurustellut pari vuotta nyt 21-vuotiaan Julian kanssa. Kasmir harmittelee olleensa välillä ”tosi perseestä”, koska epävarmuus nostaa usein ihmisen ikävimmät piirteet esiin.

Kasmir on aiemminkin puhunut avoimesti epävarmuuden ja riittämättömyyden tunteista. Me Naisten haastattelussa hän kertoi hiljattain kuittailusta, jota sai kavereiltaan kaljuunnuttuaan nuorena.

– Vaikka ihmiset eivät tarkoittaisi pahaa, herkkään paikkaan osuvat sanat satuttavat. Pilkka myrkytti mieltäni ja aiheutti ujoutta ja epävarmuutta. Itsetuntooni jäi syvä särö.

Tiina Arlin sai laittomat potkut, haastoi työnantajansa oikeuteen, voitti käräjät ja ajautui pitkäaikaistyöttömyyteen. – Miksi minulta vietiin kaikki, vaikka tein työni hyvin? hän kysyy nyt.

Tässä päivässä ei ole mitään juhlimisen arvoista.

Ajatus risteilee Tiina Arlinin, 53, päässä, kun hän hörppii keittiönpöydän ääressä kahvia kotonaan 15. toukokuuta Vantaan Myyrmäessä.

Vaikka ulkona sää on juhlittavan upea eikä kiire paina, Tiinan mieli on apea. Hänen ajatuksensa ovat siinä, mitä tapahtui päivälleen neljä vuotta sitten.

15. toukokuuta 2014 Tiina istui Helsingin käräjäoikeuden istuntosalissa työsuhderiidan takia. Vastassaan hänellä oli entinen työnantajansa Suomen valtio, eduskunnan kanslia.

Vuonna 2012 Tiina oli saanut potkut esimiehensä, kansanedustaja Reijo Hongiston avustajan paikalta vain kaksi päivää ennen kuin hänen määräaikainen työsuhteensa olisi päättynyt. Määräaikaista työsuhdetta ei voi purkaa laillisesti ilman erittäin painavaa syytä.

– Lopputili tuli aivan puskista, niin yllättäen kuin vain mahdollista. En ollut saanut mitään varoituksia, Tiina kertoo.

Alun perin Tiinan työsuhteen piti kestää Hongiston kauden loppuun saakka. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan pyynnöstä Tiinalle kirjoitettiin lyhyempi sopimus. Suullisesti ja kirjallisesti Tiina ja hänen esimiehensä kuitenkin sopivat, että Tiinan pesti kestää vaalikauden loppuun saakka.

Tiina otti yhteyttä liittoonsa heti, kun sai tietää, ettei työsuhdetta jatketa. Liiton avustuksella hän yritti neuvotella asiasta työnantajansa kanssa. Keskustelut eivät johtaneet mihinkään. Tiina haastoi työnantajansa oikeuteen.

”Ainoa rehellinen syy potkuille oli se, että minulla oli suhde pomoni kanssa.”

– Siitä alkoi täysi helvetti. Esimieheni alkoi mustamaalata mainettani, Tiina kertoo.

Oikeudenkäyntiä Tiina joutui odottamana melkein kaksi vuotta. Kun istuntopäivä vihdoin koitti, Tiinan entinen esimies väitti todistajana monia asioita.

Hän väitti, että Tiina olisi jättänyt tulematta töihin, koska oli ollut edellisenä iltana juopottelemassa. Esimies väitti, ettei Tiina osannut kirjoittaa ja että hän kieltäytyi työtehtävästä. Vain vähän aikaa sitten Tiinan ja Hongiston välit olivat Tiinan mukaan olleet aivan toiset.

– Kaikki syytteet tulivat puun takaa eivätkä pitäneet paikkaansa. Ainoa rehellinen syy potkuille oli se, että minulla oli suhde pomoni kanssa. Hän on perheellinen mies ja halusi minusta eroon, kun hänen omatuntonsa alkoi kolkuttaa, Tiina kertoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Tiina irtisanottiin vuonna 2012. Kuva otettu joulukuussa 2011. Kuva: Tiinan kotialbumi
Tiina irtisanottiin vuonna 2012. Kuva otettu joulukuussa 2011. Kuva: Tiinan kotialbumi

Oikeus tuli, terveys meni

Elokuussa 2014 myös Helsingin käräjäoikeus asettui Tiinan puolelle. Hän voitti käräjät.

Käräjäoikeuden mukaan Tiinan irtisanomiselleen tai ylipäätään vaalikautta lyhyemmälle määräaikaiselle työsuhteelle ei löytynyt laillista perustetta. Työnantaja ei pystynyt todistamaan yhtäkään irtisanomisen syyksi esitettyä väitettä todeksi. Erityisen loukkaavana oikeus piti sitä, että Tiina irtisanottiin vain kaksi päivää ennen määräaikaisen työsuhteen päättymistä.

Myös Tiinan ja Hongiston suhdetta puitiin istuntosalissa. Reijo Hongisto on kiistänyt jyrkästi suhteensa Tiinaan. Käräjäoikeuden papereissa kuitenkin lukee, että tutkintamateriaalien perusteella ”heidän välillään on ollut läheisempi suhde kuin pelkkä työtoveruus. Kuinka pitkälle suhde on edennyt jää arvoitukseksi, eikä sillä ole tämän jutun ratkaisun kannalta merkitystä.”

Samoissa papereissa lukee, ettei henkilökohtaisen suhteen viileneminen ole peruste työsuhteen päättymiselle.

”Olin työtön, masentunut ja aivan loppu.”

Voiton jälkeen Tiinan tunteet risteilivät. Toisaalta hän tunsi iloa siitä, että oikeus tapahtui.

– Koskaan aiemmin avustaja ei ole vienyt työsuhderiitaa käräjille, minä löysin siihen ensimmäisenä rohkeuden. Lähdin käräjille siksi, että halusin avustajille paremmat oikeudet. En ollut ainoa, jolle kirjoitettiin suotta vaalikautta lyhempi sopimus, Tiina kertoo.

– Olin tyytyväinen, että tulevaisuudessa avustajilla olisi ennakkotapaukseni jälkeen parempi irtisanomissuoja. Muut avustajat eivät voi saada samanlaisia mielivaltaisia potkuja.

Samaan aikaan Tiina kuitenkin ajatteli, että hänen elämänsä oli aivan pilalla.

– Olin työtön, masentunut ja väsynyt. Myös ihmissuhteeni pomoni kanssa oli tietenkin ohi. Mietin, mitä ihmettä seuraavaksi tapahtuu.

Pakko pysyä kasassa

Heti irtisanomisensa jälkeen vuonna 2012 Tiina alkoi hakea uutta työtä. Aiemmin parhaimmillaan kahta työtä tehnyt nainen ei voinut kuvitellakaan jäävänsä lepäämään laakereillaan. Samaan aikaan tapaus nousi isosti uutisotsikoihin.

– Lähetin työhakemuksia, lähetin ja lähetin, Tiina kertoo.

Tiina haki toimistotöitä, joista hänellä on vuosien kokemus. Potkujensa jälkeen hän on päässyt yhteen haastatteluun.

– Karsiuduin heti kättelyssä. Yksi syy ikäni lisäksi on varmaankin se, että moni työnantaja googlaa hakijat. Minun kohdallani Googlessa törmää usein ex-pomoni esittämiin perättömiin väitteisiin.

”Ajattelin, että on pysyttävä hengissä siksi, että oikeus tapahtuu.”

Vaikka Tiina yritti pysyä sinnikkäänä, oikeudenkäynti ajoi hänet loppuun. Yöt menivät valvoessa ja päivät kuluivat miettien, mitä seuraavaksi tapahtuu.

– Minulla oli usein huono ja ahdistunut olo. Sain paniikkikohtauksia. Mutta halusin saada oikeudenkäynnin hoidettua. Ajattelin, että on pysyttävä reippaana ja hengissä siksi, että oikeus tapahtuu.

Kun oikeus lopulta tapahtui, Tiinan vointi romahti.

– Kun kaikki oli ohi, minusta tuntui siltä, kuin ilmapallosta olisi vedetty ilmat ulos. Kaikki oli mennyt, ja iski masennus.

Käteen pelkkää tyhjää

Tällä hetkellä Tiina on määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä masennuksen takia. Hän on aiemmin päässyt käymään terapiassa, mutta hoitojakso jäi liian lyhyeksi.

– Terapiassa minusta alkoi pikkuhiljaa tuntua, että pääsen eteenpäin. Kun hoito loppui kesken, olin taas tyhjän päällä. Minulla on edelleen paljon unihäiriöitä. Ne vievät voimat. Heräilen jatkuvasti ja valvon miettien.

”Tein sen virheen, että lähdin suhteeseen varatun miehen kanssa. Siitä olen saanut kärsiä nahoissani.”

Työsuhderiidan voittamisen jälkeen Tiinalle määrättiin korvaukseksi yhdeksän kuukauden palkat, irtisanomisajan palkka ja lomakorvaus irtisanomisajalta. Kuukausipalkka Tiinalla oli 2315 euroa. Suomen valtio määrättiin maksamaan myös oikeudenkäyntikulut, mutta ne menivät suoraan liittoon.

Könttäsummana yhdeksän kuukauden palkka voi kuulostaa suurelta, mutta todellisuus on toinen.

– Koska korvaukset maksettiin palkkoina, niistä maksettiin ansiotuloverot. Työttömyysvakuutusrahasto otti korvauksesta noin puolet, ja työttömyyskassa peri summasta takaisin maksettuja työttömyyspäivärahoja. Kun siihen päälle laskee sen, etten työllisty, voisi sanoa, etten voittanut rahallisesti mitään, Tiina kertoo.

Tiinan entinen esimies on yhä töissä kansanedustajana. Se tuntuu Tiinasta epäreilulta.

– Miksi minulta vietiin kaikki, vaikka tein työni hyvin? Samaan aikaan minulle laittomat potkut antanut ihminen istuu eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa.

Iso virhe, jonka Tiina menneisyydessään näkee, on se, että hänen välinsä Hongistoon muuttuivat niin läheisiksi. 

– Minulla olisi pitänyt hälytyskellot soida sen suhteen, mutta en osannut kuunnella järjen ääntä. Luotin sinisilmäisenä väärään ihmiseen. Siitä virheestä olen saanut kärsiä nahoissani moninkertaisesti.

Lopussa on vain toivo

Mitä jos?

Ajatus nousee satunnaisesti Tiinan mieleen. Millaista elämää hän eläisi nyt, jos olisi päättänyt, ettei haastakaan työnantajaansa oikeuteen?

– Minun on vaikeaa päästä elämässä eteenpäin. Edelleen monesti alkaa itkettää, kun vain mietin koko tilannettani. Olen lapseton tahattomasti, mutta aina olen miettinyt, että työ ja ura voisivat olla lapsiani. Minulla on sellainen olo, ettei minulla ole mitään, kun ei ole perhettä tai työtä.

Omasta voinnista huolimatta Tiina on silti varma, että kävisi läpi saman uudestaan.

– Se, että rikotaan lakia, on valtavassa ristiriidassa oikeudentajuni kanssa. En olisi voinut päästää työnantajaani kuin koiraa veräjästä. Irtisanominen oli niin törkeä.

”Edelleen toivon, että saan kunnon sellaiseksi, että pääsen tekemään jotain hyödyllistä.”

Ja kyllä Tiinan elämästä hyvääkin löytyy. On iäkkäät vanhemmat, jotka tarvitsevat apua ja jaksavat tukea. On Vantaan lähimetsät, joihin sukeltaessa ja linnunlaulua kuunnellessa tuntuu hetken ajan siltä, että kaikki on hyvin. Lisäksi aina on pientä toivoa.

– Edelleen toivon, että vielä joskus saan vointini sellaiseksi, että pääsen tekemään jotain hyödyllistä. Haluaisin päästä vielä joskus töihin.

Mieluiten Tiina haluaisi kansanedustajaksi. Eduskunnassa hän haluaisi päästä vaikuttamaan esimerkiksi työttömien tilanteeseen kokemusasiantuntijana. Hallituksen työttömiin kohdistuva politiikka ja erityisesti aktiivimalli saavat Tiinan tulistumaan.

Nykyisille päättäjille hänellä on tiukkoja terveisiä:

– Terveisiä sieltä, minne aurinko ei paista, koska sieltä tämä politiikka on. Miksi ihmeessä leikataan heiltä, joilla ei ole yhtään mitään? Miksi heitä kyykytetään, joilta on jo viety kaikki? Se on niin kohtuutonta, epäinhimillistä ja epäoikeudenmukaista kuin vain voi olla.

Juttua muokattu 20.5. klo 23.39: korjattu kirjoitusvirheitä. Juttua muokattu 21.5. klo 9.21: Tarkennettu  Tiina Arlinin työsuhteen solmimista, suhdetta Hongistoon ja työhistoriaa.