Koomikko-näyttelijä Amy Schumerin kirja on henkilökohtainen, hauska ja rehellinen. Kuva: Shutterstock.
Koomikko-näyttelijä Amy Schumerin kirja on henkilökohtainen, hauska ja rehellinen. Kuva: Shutterstock.

Eikö duuni maistu? Mokasitko raskaasti? Huolia rakkaudessa tai välit kireinä vanhempien kanssa? Amy Schumer neuvoo, mitä tehdä.

Koomikko-näyttelijä Amy Schumer julkaisi elokuussa kirjan The Girl With a Lower Back Tattoo (Tyttö jolla on tatuointi alaselässä). Tolkuttoman hauskassa mutta rehellisessä kirjassa Amy kertoo auliisti pahimmista mokistaan ja seksielämästään, mutta myös isänsä alkoholismista ja väkivaltaisesta ex-poikaystävästään.

Nämä 10 asiaa voi kirjasta ottaa opiksi.

1. Tee itsestäsi pilaa!

Kun Amy nousi kuuluisuuteen, hän alkoi saada peräänsä paparazzeja. Yksi ensimmäisistä kuvista oli napattu Amysta suppailemassa – eikä se ollut imarteleva. ”En edes tunnistanut itseäni. Ajattelin vain, että cool, Alfred Hitchcock elää yhä ja tykkää näemmä vesiurheilusta!” Amy muistelee. Hän latasi kuvan saman tien Instagram-tililleen – niin kuin aina, kun näkee itsestään huonon kuvan. Hän tekee itsestään armotta pilaa myös stand up -keikoillaan ja tv-sarjassaan Inside Amy Schumer.

2. ...mutta älä pidä itseäsi vitsinä

Vitsailusta huolimatta hän muistuttaa, että tuntee itsensä kauniiksi, vahvaksi ja seksikkääksi naiseksi. Kun Hollywoodin mahdottomien ulkonäköodotusten edessä tekee mieli heittää pyyhe kehään, hän muistuttaa itseään: ”Kukaan muu ei määrittele minua, vain minä. En ole se, jonka kanssa makaan, en ole yhtä kuin painoni, en ole äitini. Olen minä.”

 

My book cover 👻preorder info here http://bit.ly/1YeIvZh #girlwiththelowerbacktattoo

Kuva, jonka @amyschumer julkaisi

Amy Schumerin kirja nousi Yhdysvalloissa heti bestseller-listoille.

3. Kokeile deittisovellusta – mutta ole rehellinen

Oltuaan sinkkuna kolme vuotta Amy päätti kokeilla ystävän suosittelemaa ”luoville ihmisille suunnattua” deittisovellusta. Hän latasi itsestään kuvan ilman meikkiä lenkillä, jossa hän irvistelee kuin kuolemaisillaan (”Olin lenkillä, joten minä olin kuolemaisillani!”) sekä kuvan Tyttökultien Sophie-mummosta. Ding! 40 minuutin päästä häneen otti yhteyttä Ben Hanisch, chicagolainen huonekalusuunnittelija ja puuseppä. Kun pari tapasi ensimmäisen kerran, Amy oli tulossa akupunktiosta tukka öljyisenä ja kasvot punaisina. Siitä huolimatta – tai sen takia – pariskunta on seurustellut vuoden päivät.

 

Jerks at Versailles

Kuva, jonka @amyschumer julkaisi

”Mäntit Pariisissa.” Amy ja Ben vierailivat Ranskassa syyskuussa.

4. Paskaduunissakin oppii jotain

Kun Amy oli nuori, hänen perheensä oli varakas, sillä vanhempien huonekalubisnes oli tuottoisa. ”Kun muut lapset leikkivät marsuillaan, me leikimme illalliseksi tulevilla hummereilla”, hän kauhistelee. Sitten perhe menetti kaiken. Amy teki nuorena kymmeniä eri töitä: baareissa, kampaamossa, talomaalarina, joogaopettajana ("korvasin kekseliäillä kannustushuudoilla puuttuvan koulutukseni") ja polkupyörätaksina (”pakotin asiakkaat ylämäessä ulos kyydistä työntämään”).

”Vaikka joissakin duuneissa tuntui, ettei minulla ollut ihmisarvoa, nautin siitä, että tein jotain hyödyllistä ja ansaitsin oman rahani. Paskoilta pomoilta taas opin, miten välttää itse olemasta sellainen.”

 

I never could have predicted this but I am headlining Madison Square Garden tonight #tbt

Kuva, jonka @amyschumer julkaisi

Amy huomasi jo nuorena nauttivansa eniten muiden naurattamisesta.

5. Tee töitä haaveesi eteen

Amy nautti jo nuorena muiden naurattamisesta. Keksittyään ensimmäiset vitsinsä hän päätti kokeilla stand upia – ja oli saman tien koukussa. Vaati kuitenkin 12 vuotta ja satoja keikkoja stand up -klubeilla, ennen kuin hän alkoi saada huomiota. Nyt hän sanoo nauttivansa häpeilemättä asemastaan maailmankuuluna koomikkona – sekä sen tuomasta varallisuudesta. Omissa rahoissa ei ole mitään häpeämistä, vaikka ne olisikin ansainnut ”kertomalla kikkelivitsejä pimeillä klubeilla”.

”On okei jättää nainen ilman orgasmia vain, jos hän saa krampin tai tulee kesken kaiken nälkäiseksi.”

6. Mies, pidä huoli, että nainenkin saa

”Vaikka vitsieni perusteella kuulostaa siltä, että vaginani olisi kuin Macy's-tavaratalon pyöröovet joulun alla, on minulla ollut vain yksi yhden yön suhde,” Amy kertoo. Hänestä seksi on useimmiten parasta tutun miehen kanssa tai parisuhteessa. Näin hän neuvoo miehiä vällyjen välissä: ”On okei jättää nainen ilman orgasmia vain, jos nainen sanoo, että hänellä on kiire. Tai jos harrastatte seksiä julkisessa paikassa – mutta hoitele nainen myöhemmin. Tai jos pelkäätte, että lapset tai vanhemmat yllättävät teidät – mutta hoitele nainen myöhemmin. Tai jos nainen saa krampin tai tulee kesken kaiken nälkäiseksi.”

7. Seksuaalisesta hyväksikäytöstä pitää puhua

”Haaveilin aina neitsyyteni menettämisestä, kuten muut tytöt häistään: olisin ystävien ja perheen ympäröimänä, papiston läsänollessa”, Amy vitsailee.

Hänen ensimmäinen kertansa oli kuitenkin karu: poikaystävä raiskasi hänet. Amy kehottaa vanhempia puhumaan lapsilleen siitä, mikä on seksuaalista hyväksikäyttöä tai raiskaus. ”Kerron omasta 'ekasta kerrastani', koska en halua, että se tapahtuu sinun tyttärellesi tai siskollesi.”

”Kun rakastat miestä, joka satuttaa sinua, olet ihan erityisessä helvetissä.”

8. Parisuhdeväkivallasta pitää puhua

Amy jakaa myös toisen synkän kokemuksen nuoruudestaan: pitkän seurustelusuhteen väkivaltaisen poikaystävän kanssa. Hän tietää, ettei hänen nimensä tule ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan hyväksikäytetystä naisesta. Juuri siksi hän haluaa puhua kokemastaan. ”Kun rakastat miestä, joka satuttaa sinua, olet ihan erityisessä helvetissä. Moni nainen on kuitenkin kokenut sen. Minä löysin ulospääsyn, enkä palaa sellaiseen enää koskaan. Sinäkin löydät.”

9. Tee välit selviksi vanhempiesi kanssa

”Minulla on ollut virtsatietulehduksia, jotka ovat kestäneet pidempään kuin vanhempieni avioliitot.” Amyn lapsuutta varjostivat vanhempien vaihtuvat ihmissuhteet ja isän alkoholismi. Aikuisena Amy ymmärsi myös, kuinka itsekeskeinen ja manipuloiva hänen äitinsä oli ollut ja puhui tämän kanssa ensimmäistä kertaa asiat selviksi. Äiti ja tytär ovat nykyisin kohteliaan etäisissä väleissä, mutta ainakin Amy on saanut puhuttua suunsa puhtaaksi.

Amy hankki tatuointinsa ”liian nuorena ja liian lyhyen harkinnan jälkeen”.

10. Tuliko mokattua? Sitä sattuu!

Kirjan nimi ei ole vain vitsi, sillä Amylla todella on alaselässään tribaalitatuointi, jonka hän otti aivan liian nuorena, aivan liian lyhyen harkinnan jälkeen. ”Kaikki jotka näkevät tatuointini, tietävät, että olen roskaväkeä. Jokainen mies, jonka edessä otan paidan pois, tietää että olen roskaväkeä ja että teen surkeita, surkeita valintoja. Mutta lupaan sydämeni pohjasta, etten välitä! Kannan ylpeänä virheitäni kuin kunniamerkkejä.”

+ 1. Kokeile pastizzaa!

Unohda cronutsit ja sushiburritot, Amyn kehittelemä pastizza on kätevä myöhäisillan snack. Näin se valmistuu:

1. Tilaa kotiinkuljetuksena pastaa sekä pizzaa.

2. Samm... nukahda hetkeksi sohvalle ja herää, kun tilaus on ovella.

3. Kauho pasta pizzan päälle – voilà, pastizza!

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...