Laulaja Kaija Koo, 51, arvostaa huumorintajuisia ystäviä, jotka kertovat hänelle mieluummin roisin totuuden kuin valkoisen valheen. – Ystävät ovat kuin peilejä, jotka tuovat minusta esiin eri puolia.

"Olen aina viihtynyt sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat verbaalisesti lahjakkaita ja joilla on hyvä huumorintaju. Parhaat ystäväni ovat sellaisia, vaikka heillä ei muuta yhteistä olisikaan. En ole ikinä halunnut pyöriä vain taiteilijapiireissä vaan arvostan sitä, että minulla on kavereita insinööristä sairaanhoitajaan. Ystävät ovat kuin peilejä, jotka tuovat minusta esiin eri puolia.

Kun ajan kotiin Tuusulanväylää ja ohitan Korso–Sipoo-liittymän, minun tekee usein mieli soittaa lapsuudenystävälleni Tiina Snellmanille. Olen tuntenut hänet vuodesta 1973, jolloin meistä tuli luokkakavereita Helsingin Pihlajamäen oppikoulussa. Tiina on luotettavimpia läheisiäni. Peruspilari, joka huolehtii muista ja pitää jalat maan pinnalla.

Aina emme ole olleet näin läheisiä. 1990-luvulla hujahti monta vuotta niin, että elimme aivan eri maailmoissa. Kun soittelimme, Tiina halusi puhua enimmäkseen perheestään. Minä taas tahdoin jakaa myös työjuttuja. En varmasti ollut hurjimman nosteen aikaan mikään kivoin ihminen.

Julkisuus muuttaa kenen­ tahansa persoonaa ja teki minustakin sietämättömän ystävän, vaikkei Tiina sitä koskaan ääneen sanonutkaan.
Vuosien kuluessa olen ymmärtänyt todellisten ystävien arvon ja uskaltanut jättää turhat tuttavuudet kyydistä. Kriisitilanteet ovat hyviä mittareita ystävyydelle. Kun isäni kuoli vuonna 1986, Tiina tuli vielä samana iltana tueksi luokseni.

Konstailematon suoruus on ehkä parasta,­ mitä ystävien välillä voi olla.

Kun viisitoista vuotta sitten tapasin Ruuskasen Jarin Rusutjärven hevostallilla, tiesin heti, että meidät on tehty samasta­ puusta. Jari on älykkäin ja herkin mies, jonka tunnen. Hänellä on sarkastinen huumorintaju ja kyky tehdä viiltäviä analyysejä, jotka saavat nauramaan. Jari ei häpeile turhaan. Kerran hän osti minulle­ vaa’ an ja muistutti, että puntari kertoo totuuden.

Soittelemme lähes päivittäin ja kerromme toisillemme kaiken ihmissuhdekiemuroista raha-asioihin. On siinä Jarin miehellä varmasti kestämistä. Huvittavaa on, että joskus minua ja Jaria on luultu pariksi, kun olemme halailleet­ yöelämässä. Toivon, että ainutlaatuinen ystävyytemme jatkuu. Olen sanonut Jarille, että hänen velvollisuutensa on käydä katsomassa minua vanhainkodissa sitten, kun olen vanha mummo.

”Kaija uskaltaa erottua massasta ja irrotella”

Jari Ruuskanen, 38, yrittäjä

"Olen 13 vuoden ystävyytemme aikana jo tottunut siihen, että Kaijan kanssa voi tapahtua­ mitä tahansa. Vuonna 2003 hän sai minun takiani kahden vuoden porttikiellon helsinkiläis­ravintola Manalaan. Olimme viettämässä porukalla iltaa, kun eräs Kaijan kavereista alkoi kettuilla minulle. Kaija suuttui miehelle niin, että viskaisi tuopillisen kaljaa hänen päälleen. Sitten tulivatkin jo portsarit, jotka heittivät meidät ulos. Kaija ei ollut kohtauksesta moksiskaan. Hänen mielestään ystäviä pitää aina puolustaa.

Kun tapasimme, en osannut ajatella Kaijaa julkisuuden henkilönä, vaikka toki tunsin hänen biisinsä. Minulle Kaija on vain hyvä tyyppi, jolla on rempseä asenne ja mahtava huumorintaju.

Ystävyytemme perustuu helppouteen. Soittelemme lähes päivittäin, mutta kumpikaan ei loukkaannu, jos aikataulu venyy tai treffit peruuntuvat. Aina kun mahdollista, tapaamme ravintolassa, sillä arvostamme molemmat hyvää ruokaa ja viiniä. Minä tosin olen ikuisella laihdutuskuurilla, josta Kaija jaksaa aina kiusata.

On meillä tietysti ollut välillä riitojakin, sillä kuohahdamme helposti. Silloin on yleensä pari päivää hiljaiseloa, kunnes jompikumpi antaa periksi ja soittaa perään. Rasittavin­ Kaija on silloin, kun hän jää jumiin johonkin omaan ongelmaansa ja jankuttaa siitä kerta toisensa jälkeen. Silloin sanon yleensä suoraan, että koita nyt jo päästä tuon yli.

En tajua, miten Kaija jaksaa julkisuutta. Hänen ympärillään on koko ajan liuta ihmisiä, jotka haluavat hänestä palasen. Joskus olen Kaijan pelastanutkin tukalasta tilanteesta,­ kun iholle on pyrkinyt turhan innokas ihailija.

Minun työni on aivan erilaista. Teen tuottajan hommia perheemme omistamassa keramiikkayrityksessä ja vietän lähes kaiken muun ajan tallilla. Jos Kaijan suurin intohimo on musiikki, minulle sitä ovat lapsesta saakka olleet hevoset. Kilpailen ja myös valmennan muita ratsastajia. Kaija ei ole ratsastanut moneen vuoteen, mutta käy usein tallilla.

Jos olisin naimisissa oleva heteromies, ystävyyssuhde Kaijan kanssa olisi varmasti paljon mutkikkaampaa. Kyllä mieheni Juhakin välillä kuittailee tiiviistä yhteydenpidostamme, mutta ei hän ole oikeasti­ mustasukkainen Kaijasta.

Parasta miehen ja naisen välisessä ystävyydessä on suoruus. Miehet voivat olla keskenään kuinka hyviä kavereita tahansa, mutta he eivät pysty koskaan juttelemaan avoimesti ihmissuhteista. Kaijan kanssa sellaista aihetta ei olekaan, josta en voisi puhua. Meillä molemmilla on ollut elämässä tiukkoja paikkoja, jolloin olemme soittaneet toisillemme itku kurkussa. Useimmiten onneksi nauramme.

Kaijassa hienointa on räiskyvyys. Hän on luonnonlapsi, joka uskaltaa viisikymppisenäkin erottua massasta ja irrotella. Kaija ei ole tavan ämmä, joka murehtisi mitä muut hänestä ajattelevat.

Muistan, kun olin Kaijan kanssa kerran Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla bileissä. Käväisin vessassa ja kun palasin, näin Kaijan retkottamassa Baden-Baden-tuolilla estottomasti pitkin pituuttaan. Hän oli kuin joku kuningatar, jonka ympärillä alkuasukkaat tanssivat. Näky oli niin huvittava, että se jaksaa naurattaa minua vieläkin.

”Samanlaiset elämänkokemukset yhdistävät meitä”

Tiina Snellman, 52, sovittelunohjaaja

"Olen tuntenut Kaijan vuodesta 1973, kun aloitimme oppikoulussa samalla luokalla. Meistä tuli heti parhaat ystävät. Istuimme takapulpetissa ja puhua pälpätimme niin, että saimme huomautuksia tämän tästä. Kaija joutui useammin silmätikuksi, sillä hänessä oli boheemia taiteilijasielua, mikä ärsytti joitakin opettajia.

Kaijalle musiikki oli jo nuorena elämän tärkein asia. Kuvaavaa on, ettei hän suostunut lähtemään mihinkään­ ilman Landola-kitaraa, mutta koiransa hän kyllä unohti kerran koululle.

Ensimmäisen bändinsä, nimeltään Nakusika, Kaija perusti jo viisitoistavuotiaana. Minäkin olin jonkin aikaa mukana kosketinsoittajana. Aika pian huomasin, ettei minulla ollut samanlaista lahjakkuutta musiikkiin kuin Kaijalla.

Vapaa-aikana aiheutimme harmaita hiuksia vanhemmillemme. Kuusitoistavuotiaina lähdimme kuukauden kielikurssille Englannin Brightoniin, jossa asuimme hauskassa muusikkoperheessä. Opimme kieltäkin sen verran, että osasimme lausua pubissa taikasanat ”dry martini with lemon”. Kaija myös esiintyi siellä ja sai brittiyleisön hurmioon Hectorin Lumi teki enkelin eteiseen -biisillä.

Kaija on aina ollut kova koheltamaan. Kun Kaija suoritti kevytmoottoripyöräkorttia, hän onnistui eksyttämään ajo-opettajansa ajaessaan yksisuuntaista katua väärään suuntaan. Joskus uskaltauduin kyytiinkin. Kerran meidän piti pysähtyä tien syrjään huonon näkyvyyden takia. Se ei johtunut sumusta vaan silmälaseista, jotka Kaija oli unohtanut kotiin.

Vaikka Kaija meni naimisiin ja tuli myös äidiksi ennen minua, hän satsasi uraansa täysillä. Kun minä vietin 1990-luvun lamavuodet kotona­ kahden lapsen kanssa, Kaija paiski keikkoja. Muistan, että olen muutamankin kerran kuorinut kotona perunoita, kun radiossa on soinut Kuka keksi rakkauden.

En minä ole silti ollut koskaan Kaijalle kateellinen. Kilpailu musiikkibisneksessä­ on kovaa, ja julkisuuteen kuuluu aina tietty itsekkyys,­ joka jää helposti päälle. Uskon, että Kaija on onnistunut pitämään jalat maassa hurtin huumorin ja rehellisyyden ansiosta. Hänellä on kyky nauraa itselleen, mutta myös kuunnella muita.

Meillä voi mennä välillä viikkoja niin, ettemme ehdi nähdä. Silti juttu jatkuu aina siitä, mihin on viimeksi jääty. Kun Kaija tulee meille, käymme läpi omat ja lasten asiat. Samanlaiset elämänkokemukset yhdistävät. Olemme molemmat­ kokeneet avioeron, yksin­huol­tajuuden­ ja monta muutakin mutkaa, joiden jälkeen on pitänyt nostaa pää pystyyn ja jatkaa elämää.

Olemme Kaijan kanssa joskus eri mieltä asioista ja osaamme inttää. Silti meillä ei ole ollut ikinä mykkäkoulua tai suuria riitoja.

Tiedän, että Kaija rakastaa työtään, mutta joskus pelkään, että hän uupuu. Ei kukaan jaksa, ellei välillä pääse istumaan laiturille ja huljuttelemaan varpaita vedessä."

Katso video:

Lisääntyvätkö halut iän myötä, Kaija Koo?

Jenna Rantonen on ollut työttömänä vuodesta 2014 asti. Hänen mielestään aktiivimalli on loukkaus työttömiä kohtaan. ”Teen kaikkeni työllistyäkseni. Siitä huolimatta paskaa tulee niskaan.”

Jos joku asia on puhuttanut suomalaisia vuonna 2018 niin työttömyysturvan aktiivimalli – eikä se ole mikään ihme.

Aktiivimalli vaikuttaa valtavan monen suomalaisen elämään. Suomessa oli huhtikuussa noin 233 000 työtöntä. Huhtikuussa hieman alle puolet heistä menetti työttömyystukiaan 4,65 prosenttia, koska ei pystynyt täyttämään tammi–maaliskuussa aktiivimallin ehtoja.

Aktiivimallia on kritisoitu monin sanoin. Sitä on kutsuttu esimerkiksi rankaisukeinoksi, joka ei aidosti auta ketään työllistymään.

Samoin mallista ajattelee myös 22-vuotias Jenna Rantonen. Lahtelainen Jenna on yksi niistä, joiden työttömyystukea aktiivimalli on rokottanut, vaikka hän hakee aktiivisesti töitä.

– Olen tehnyt ja teen kaikkeni työllistyäkseni. Siitä huolimatta paskaa tulee niskaan, koska en onnistunut täyttämään aktiivimallin ehtoja. En usko, että malli auttaa ketään työllistymään. Minulle se ei ole ainakaan niin tehnyt, Jenna kertoo.

Satojen työhakemusten vuodet

Jenna valmistui vuonna 2014 lähihoitajaksi. Lonkkien virheasennon takia hän kärsii kovista kivuista selässä ja alaraajoissa. Kipujen takia fyysinen hoitotyö ei kuitenkaan onnistu.

– Olen tilanteessa, jossa en tarvitse sairauslomaa, mutta en voi tehdä koulutustani vastaavaa työtä terveyteni takia, Jenna kertoo.

Valmistumisensa jälkeen Jenna on tehnyt pari lyhyttä pätkää oman alansa töitä. Sen lisäksi hän on osallistunut työkokeiluihin ja opiskellut hammashoitajaksi puoli vuotta. Suurimmaksi osaksi Jenna on viimeiset neljä vuotta ollut työttömänä. Oman arvionsa mukaan hän on vuosien aikana lähettänyt satoja työhakemuksia.

”Ajatus opiskelusta antaa vähän valoa muuten toivottomalta tuntuvaan tilanteeseen.”

Tälläkin hetkellä Jenna etsii työpaikkoja viikoittain. Sopivia paikko ei kuitenkaan ole juuri tarjolla.

– Selkäni rajoittaa työnhakua. Voin tehdä vain toimistotöitä. Mutta moniin paikkoihin vaaditaan korkeakoulutus, jota minulla ei ole. Toki voisin laittaa hakemuksia sellaisiinkin paikkoihin, mutta en rehellisesti sanottuna tiedä, ketä se hyödyttäisi.

Heikko työllisyystilanne on saanut Jennan miettimään uutta urasuuntaa. Syksyllä hän tähtää haastatteluihin, jotta pääsisi opiskelemaan terveydenhuollon sihteeriksi.

– Toivottavasti se lykästää. Ajatus opiskelusta antaa vähän valoa muuten toivottomalta tuntuvaan tilanteeseen.

Arjen avaaja

Aktiivimallia on kritisoitu myös siitä, ettei se tunnu ymmärtävän työttömän arjesta tai työnhaun realiteeteista juuri mitään. Myös Jenna yhtyy kritiikkiin.

– Työttömän elämää ohjaa päätökset, jotka on tehnyt ihmiset, jotka eivät ymmärrä, millaista on olla työtön. Se tuntuu epäoikeudenmukaiselta.

Millaista työttömän arki ja työnhaku oikeasti on? Pyysimme Jennaa kirjoittamaan elämästään kolmen viikon ajan päiväkirjaa:

VIIKKO 1

Maanantai

Aamuni ovat melkein aina samanlaisia. Herään kahdeksan maissa, luen puhelimesta uutiset ja lähden koirani kanssa lenkille. Baron on minulle tärkeä kaveri, joka auttaa pitämään päivärytmini tasaisena.

Aamutoimien jälkeen tsekkaan työvoimatoimiston verkkosivut. Käyn läpi ja hyväksyn oman suunnitelmani, jonka päivitin työkkärin työntekijän kanssa viime viikolla puhelimitse.

Sen jälkeen teen kotitöitä. Illalla lähden ystävän kanssa Mäkkäriin. Se on harvinaista herkkua.

Tiistai

Juon päiväkahvit ulkona ja samalla tsekkaan työkkärin tarjonnan. Mitään minulle sopivaa ei löydy. Tuttuun tapaan tilanne turhauttaa. Haluaisin niin kovasti töihin.

Työttömyys vaikuttaa mielialaani todella paljon. Se stressaa, ahdistaa ja tulee uniin. Ahdistuneena ruokakaan ei maistu.

Välillä mietin, yritänkö tarpeeksi, kun en joka hetki ole etsimässä uutta työtä ja fiksaamassa ansioluetteloa. Voisinko tehdä vielä enemmän? Kaikista eniten synkkyyteen vetää se, kun ehtii jo innostua työpaikasta ja odottaa haastattelukutsua, mutta sitten sähköpostiin tuleekin viesti, jossa lukee ”valitettavasti sinua ei valittu tällä kertaa.”

”Yritän ajatella, että tilanteeni on kuitenkin loppupeleissä ihan hyvä.”

Arjen tärkein kaveri.
Arjen tärkein kaveri.

Kun huolet painavat, on pakko ottaa aikalisä omiin ajatuksiin. Yritän ajatella, että tilanteeni on kuitenkin loppupeleissä ihan hyvä. Asun avopuolisoni kanssa ja minulla on perhe, joka tukee. Vaikka terveyteni ei ole ihan paras, huonomminkin voisi mennä.

Loppupäivän yritän rentoutua. Katselen sarjoja ja luen lempiblogejani.

Keskiviikko

Herään tavallista aiemmin. Selkäni on päättänyt pitää vapaapäivän, ja säryt tekevät liikkumisesta vaikeaa. Aamutoimien jälkeen lähden koiran kanssa ulos. Loppupäivän kuuntelen selän vointia. Päivä kuluu hitaasti, ihan kuin koomassa.

Luen eräästä blogista kokemuksia työttömyydestä, yrittäjyydestä ja osa-aikatyöstä. Se herättää minussa surua. Miksi työttömän elämä ja toimeentulo on tehty niin vaikeaksi? Mitä pitää tehdä, jos työtä ei saa, vaikka kuinka yrittää? Miksi aktiivimalli rankaisee minua, vaikka yritän kaikkeni?

Torstai

Lähden kaupungille ja käyn ostoksilla. Tiukan budjetin kanssa ostan vain sen, mitä tarvitsen. Alennukset syynään tarkkaan. Alkuillasta käyn apteekissa. Astmalääkkeisiin kuluu 34 euroa. En ole vielä saanut lääkettä varten lääkäriltä Kelaan lausuntoa, joten joudun maksamaan täyden hinnan. Se on kova lasku, mutta lääkkeet on pakko ostaa. Ei niistä voi tinkiä.

Perjantai

Mietin puoleenpäivään asti, lähdenkö läheisen kotieläinpihan avajaisiin. Päätän lähteä. On päästävä ulos kotoa.

Joskus päiviin on vaikea keksiä tekemistä. Epäilen, että arkeni vaikuttaa muiden silmään tylsältä. Itse yritän välttää ajattelemasta niin. Kyllä jokaiseen päivään jotain keksii.

”Epäilen, että arkeni vaikuttaa muiden silmään tylsältä. Itse yritän välttää ajattelemasta niin.”

Yhteiskunnan työttömille tarjoama toiminta ei tunnu minulle omalta. En käy työttömien ryhmissä, koska en näe, että ne auttaisivat minua mihinkään suuntaan. Niissä ei käy edes käy omanikäistäni porukkaa, joiden kanssa voisi jutella. Ne tuntuvat vain ylimääräiseltä kuluerältä, koska bussimatkat maksavat niin paljon.

Lauantai & sunnuntai

Viikonloppuaamuisin menemme yhdessä avopuolisoni kanssa lenkittämään koiraa. Se on mukavaa. Joskus saattaa mennä useita päiviä ilman, että juttelen kenenkään muun kuin avopuolisoni kanssa. Minulla on rakkaita ystäviä, mutta suuren osan ajastani olen omissa oloissani. Työttömänä elämä on usein yksinäistä.

Joskus minua hävettää kertoa muille, että olen työtön. Huomaan myös tuntevani kateutta muita samanikäisiä kohtaan, koska heillä on töitä tai he opiskelevat. En tunne juurikaan itseni ikäisiä työttömiä. Vertaistukea on vaikea saada.

Lauantaina menemme avopuolisoni äidille syömään ja illalla lenkille. Pelaamme erän sulkapalloa. Sunnuntaina herään huonosti nukutun yön jälkeen siihen, että selkä kiukuttelee. Aamulla avopuoliso saa lenkittää koiran yksin. Koko päivä tuntuu löysältä.

”Työttömänä elämä on usein yksinäistä.”

Viikon yhteenveto: ”Tällä viikolla oli paljon puuhaa! Yhteinen kaupunkireissu äidin kanssa ja kotieläinpihan avajaiset jäivät mieleen.”

VIIKKO 2

Maanantai

Pidän siivouspäivän. Saan touhuun kulumaan useamman tunnin. Sen jälkeen otan rennosti ja odotan, että avopuolisoni pääsee töistä, jotta pääsemme kauppaan.

Olemme sopineet, että puolisoni hoitaa kauppalaskut, koska minulla ei yksinkertaisesti ole siihen rahaa. Minun rahani ovat jatkuvasti tiukassa. Mihinkään ylimääräiseen ei ole varaa. Lopetin kuntosalilla käymisenkin, koska se maksoi niin paljon. Onneksi on koira, jonka kanssa voin lenkkeillä.

”Harmittaa, että toinen joutuu elättämään minut.”

Puolisoni on keskituloinen. Hänen tulojensa takia en saa Kelan työttömyyskorvauksen lisäksi asumistukea tai toimeentulotukea. Kuukaudessa saan siis 494 euroa. Siitä lähtee vielä 20 prosenttia veroa.

Minua harmittaa, etten voi auttaa rahallisesti avopuolisoani tai olla itsenäinen. Minua harmittaa, että toinen joutuu hoitamaan melkein kaikki laskut ja elättämään minut. Se on nöyryyttävääkin.

Kannan oman korteni yhteiseen kekoon tekemällä kotityöt. Se on vähintä, mitä voin tehdä.

Tiistai & keskiviikko

Lähdemme tiistaiaamuna siskoni kanssa äidille kylään. Vierailulla menee pitkälle iltapäivään ilman, että ajankulua edes huomaa.

Keskiviikkona käyn verkossa läpi avoimia työpaikkoja ja tarkistan CV:n, jotta se on ajan tasalla. Tarkistan myös työvoimatoimiston lähettämät työtarjoukset. Mitään ei ole taaskaan saatavilla.

Torstai & perjantai

Päivärytmini rikkoo ainoastaan lääkärin soitto. Saan B-lausunnon, jotta saan astmalääkkeet jatkossa halvemmalla. Olo on helpottunut.

Äidiltäni leikattiin torstaina lisäkilpirauhanen. Hän pääsee kotiin perjantaina. Menen hänen seurakseen yöksi.

”Kyllä elämästä pitää välillä nauttiakin.”

Ylppäreihin lähdössä!
Ylppäreihin lähdössä!

Matkalla sairaalaan ostan torilta pari rasiaa kotimaisia mansikoita piristykseksi. Ne ovat kalliita, mutta sen arvoisia. Kyllä elämästä pitää välillä nauttiakin.

Lauantai & sunnuntai

Vierailen sukulaisen ylioppilasjuhlissa. Laitan päälleni saman mekon, joka itselläni oli päällä pari vuotta sitten omissa juhlissani. Olisipa varaa uuteen, mutta ei vain ole. Kummoista lahjaakaan en voi antaa.

Päivä kuluu nopeasti juhliessa iltaan asti. Sunnuntaina käymme kaupassa ja avopuolisoni tekee ruokaa. Päivä on ihanan leppoisa.

Viikon yhteenveto: ”Siskoni ja minun yhteinen vierailu äidin luona oli viikon kohokohta. B-lausunto sai hieman huokaisemaan helpotuksesta. Myös ylioppilasjuhlat olivat mahtavat.”

VIIKKO 3

Maanantai

Tälle päivälle ei ole akuutteja kotitöitä. Tsekkaan jo aamulla avoimet työpaikat. Masentaa, kun taaskaan ei löydy mitään sopivaa.

Odotan jo kuumeisesti lääkäriaikaa, joka on varattu kesäkuun lopulle. Toivottavasti silloin saan tietää selän kunnosta enemmän. Toivon, että se auttaisi tilannettani.

Lounaalla teen pikapyttipannua ja katson Muumeja. Ne piristävät aina, kun elämä potkii.

Tiistai

Masentaa. Mietin liikaa raha-asioita, töitä ja koulua. Minusta ei juuri nyt tunnu olevan yhtään mihinkään. Vietän koko päivän tekemättä mitään.

Keskiviikko

Hoidan heti aamusta koiran ihottumat. Sen jälkeen mietin, jaksanko lähteä mihinkään. Rahaa ei ole. Ehkä voisin lähteä ulos valokuvaamaan? Päätän tehdä niin.

”Tuntuu siltä, että elämä romahtaa, kaikki ahdistaa ja vituttaa.”

Koko viikko on taas yksi niistä, jolloin mikään ei onnistu. Tuntuu siltä, että elämä romahtaa, kaikki ahdistaa ja vituttaa. Onneksi minulla on avopuolisoni. Hän tukee vaikeassa paikassa.

Torstai & perjantai

Olo on ankea. Olen tsekannut pitkin viikkoa avoimia työpaikkoja. Mitään sellaisia, mitä voisin hakea, ei ole tullut vastaan. Joko puuttuu koulutus tai työ ei vain sovellu selälleni. 

Valokuvauspäivän satoa.
Valokuvauspäivän satoa.

Lauantai & sunnuntai

Lauantaina käymme kansainvälisillä suurmarkkinoilla. En osta mitään. Rahat ovat lopussa ja voin hakea vasta seuraavalla viikolla työttömyyskorvausta.

”Työ on arvokasta muutenkin kuin vain rahan takia. Enpähän ole koko ajan kotona.”

Onneksi ensi viikolla on luvassa uudenlaista tekemistä. Menen alkuviikosta vapaaehtoisena hoitamaan maahanmuuttajaperheiden lapsia, kun heidän äitinsä opettelevat suomea.

Vaikka työstä ei saa rahaa, se piristää. Harmi kyllä vapaaehtoistyö ei kerrytä minulle aktiivisuutta. Se ei siis suoraan nosta toimeentuloani. Mutta kyllä työ on arvokasta muutenkin kuin vain rahan takia. Enpähän ole koko ajan kotona.

Viikon yhteenveto: ”Viikko oli masentava ja lannistava. Itkun kanssa se kuitenkin meni ohi. Tällaisia viikkoja mahtuu elämään aina välillä.”

Entinen pitkäaikaistyötön, nyk...

Millaista työttömän arki oikeasti on? Pitkäaikaistyötön Jenna, 22, piti päiväkirjaa kolme viikkoa

Toivon tosissaan että jokainen ketä siellä huutelee että aktiivisuutta ja "kyllä tekevälle aina töitä löytyy" tämän tyyppisiä juttuja, joutuvat oikeasti joskus kokemaan työttömyyden ja sen jatkuvan pettymyksen mikä työn hakemiseen liittyy..voisi olla sen jälkeen eri ääni kellossa..KUKAAN kuka ei ole henkilökohtaisesti joutunut pitkäaikaistyöttömyyttä kokemaan, ei sitä ymmärrä.
Lue kommentti
Raakel ja Nicke yhteiskuvassa vuonna 2013. Kuva: Sanoma-arkisto
Raakel ja Nicke yhteiskuvassa vuonna 2013. Kuva: Sanoma-arkisto

90-luvun alusta saakka tunteneella pariskunnalla on viisi yhteistä lasta.

Raakel ja Nicke Lignell juhlivat tänään 23. hääpäiväänsä. Päivän kunniaksi Raakel julkaisi Instagram-tilillään ihastuttavan hääkuvan pariskunnasta 23 vuoden takaa.

– 23 vuotta sitten sanoimme TAHDON. Tahdon myös tänään. Kiitos Nicke, Raakel kirjoittaa kuvan alla.

 

A post shared by Raakel Lignell (@raxlig) on

Yli 20 vuotta sitten otetussa mustavalkoisessa hääkuvassa Raakel ja Nicke poseeraavat melko vakavina. Raakelilla oli hääpäivänään yllään pitkä huntu ja olkapäät paljastava hääpuku.

Ihan niin kuin ennenkin

Raakel ja Nicke tapasivat ensimmäisen kerran 90-luvun alussa. Nyt heillä on viisi lasta: Greta, Edith, Poujou, Joel ja Eliel.

Pariskunnan yhteisiin vuosiin on mahtunut paljon. Hieman yli kymmenen vuotta sitten nokkakolarissa rattijuoppo törmäsi Nicken autoon. Ensiavussa todettiin, että hän oli saanut törmäyksessä kallonmurtuman ja aivoverenvuodon. Nicke on kertonut avoimesti, että kolari muutti hänen suhtautumistaan elämään. 

– Kun palasin töihin, pelkäsin aluksi mokaavani. Entä jos pää ei pelaa? Ei auttanut muu kuin ottaa armeliaampi asenne itseä kohtaan. Eihän mokaaminen niin vaarallista ole. Opin myös ymmärtämään nyt-hetken tärkeyden. Huomisesta emme tiedä mitään.

Nicke paljasti vuonna 2013 kaksikon pitkän suhteen salaisuudeksi sen, että he tuntevat toisensa niin hyvin.

– Tunnemme toisemme hyvin ja tulemme hemmetin hyvin juttuun, olemme olleet yhdessä niin pitkään. Raksun kanssa me tykkäämme toisistamme aika tavalla, ihan niin kuin ennenkin.