Ensi syksynä Anita Karttusen toinen poika, Kasper, aloittaa koulun. Se on varmasti tunteikas hetki ­äidille. "Aku haaveili jo kaksivuotiaana kouluun menosta. Kaikki ­hänen merkki­päivänsä tuovat yhä palan kurkkuun", Anita kertoo. Kuvat Milka Alanen
Ensi syksynä Anita Karttusen toinen poika, Kasper, aloittaa koulun. Se on varmasti tunteikas hetki ­äidille. "Aku haaveili jo kaksivuotiaana kouluun menosta. Kaikki ­hänen merkki­päivänsä tuovat yhä palan kurkkuun", Anita kertoo. Kuvat Milka Alanen
Kun Anitan poika kuoli, Anitan ja hänen isänsä  Reijo Oraksen elämään jäi alitajuinen pelko. Koskaan ei voi tietää, mikä tuo ikävän uudestaan pintaan.
Kun Anitan poika kuoli, Anitan ja hänen isänsä Reijo Oraksen elämään jäi alitajuinen pelko. Koskaan ei voi tietää, mikä tuo ikävän uudestaan pintaan.

Taidekauppias Reijo Oras ja tytär Anita Karttunen tietävät, ettei suru koskaan katoa. Anitan kaksivuotias Aku menehtyi päiväkodin pihalle, ja Reijon toinen lapsenlapsi Noora kuoli auto-onnettomuudessa. – Surun kanssa oppii elämään. Pitää nauttia hyvistä hetkistä silloin kun niitä on.

Kaapin päällä valokuvassa hymyilee pieni pellavapäinen poika. Vieressä pienemmissä kehyksissä kameraan katsoo kaunis nuori tyttö, jonka pitkiä hiuksia tuuli tuivertaa.

Valokuvien Aku ja hänen serkkutyttönsä Noora elävät nyt taidekauppias Reijo Oraksen, 67, ja hänen tyttärensä, Käpy ry:n puheenjohtajan Anita Karttusen, 44, muistoissa.

– Suru ei koskaan katoa, vaan se saa oman paikkansa. Surun kanssa löytää kummallisen suhteen ja sen kanssa oppii elämään, he sanovat.

Isä ja tytär tietävät tuon, sillä Anitan Aku-poika menehtyi päiväkodin pihalla kahdeksan vuotta sitten. Viime syksynä sukua kohtasi uusi suru, kun Reijon toinen lapsenlapsi, Noora, kuoli rajussa ­autokolarissa.

Reijo ja Anita kertaavat perheen tragediaa Anitan kauniissa kodissa Helsingin Kaartinkaupungissa. Reijo on piipahtamassa Suomessa toisesta kotipaikastaan Ranskan Nizzasta, jossa hän viettää paljon aikaa puolisonsa taiteilija Johanna Oraksen kanssa. Perheen mummu­puolen eli mupun töitä on Anitankin ­kodin seinillä.

Onnettomuus päiväkodissa

Akun valokuva on otettu päiväkodissa muutama viikko ennen onnettomuutta.

Parivuotias vesseli haaveili jo kouluunmenosta ja kulki kotona reppu selässä keikkuen. Ihan tavallisena huhtikuisena aamuna vuonna 2005 Aku halusi laittaa kravatin päiväkotiin, koska isällä ja Reijo-­papallakin oli aina töissä solmio. Kun äiti jatkoi omiin töihinsä, poika jäi leikkimään päiväkodin pihalle hiekkalaatikolle.

Iltapäivällä Anitan maailma romahti. Kesken työpäivän hän havahtui siihen, että aviomies Heikki seisoo hänen työpöytänsä vieressä ja käskee häntä ­ottamaan takin mukaansa. Anita ehtii ajatella, että koska nyt ei ole pariskunnan hääpäivä eikä kenenkään synttärit, uutisten täytyy olla huonoja. Kun pari kävelee ulos avokonttorista, Anita näkee jo kaukaa, että käytävällä odottavat siviiliasuiset ihmiset ovat poliiseja.

– Aku on kuollut, toinen poliiseista sanoi.

– Muistan ajatelleeni, että eihän päiväkodissa kuole lapsia. Että tämän täytyy olla väärinkäsitys, Anita kertoo.

Yhteinen suru

Iso piha. Liian vähän valvontaa. Varastoa vasten palasina nojaamaan jätetty puinen kiipeilyteline.

Kun Anita ja Heikki saapuivat päiväkodille, vastassa oli itkeviä ihmisiä. Akua eivät vanhemmat saaneet nähdä, sillä ­tämä oli jo viety pois. Poikaansa he pääsivät katsomaan vasta seuraavana aamuna ­oikeuslääketieteelliselle laitokselle.

– Olin loppuun asti varma, ettei Akun kuolema ole totta. Ajattelin, että kyllä Aku herää, kun menen hänen luokseen. Hänen näkemisensä oli varmasti pahin hetki, mutta siinä asia konkretisoitui. Muuten en olisi ikinä uskonut hänen kuolemaansa, Anita sanoo.

Ajatus palaamisesta tyhjään kotiin tuntui ylitsepääsemättömältä. Onneksi Anitalla oli läheisiä, jotka pääsivät nopeasti paikalle. Isä Reijo ajoi Koskelta Espooseen heti, kun omalta järkytykseltään kykeni rattiin, ja myös sisarukset kerääntyivät suremaan. Heikin teini-ikäisille lapsille edellisestä liitosta oli tärkeää kertoa mahdollisimman pian suru-uutinen rakkaan veljen menetyksestä, samoin muille kauempana asuville läheisille. 

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että en halua elää. Ajattelin vain, että en pystynyt pitämään lastani elossa. Kelasin kaikki vaihtoehdot, mitä olisin voinut tehdä toisin, jotta tätä ei olisi tapahtunut. Eikä itsensä syyllistäminen lopu koskaan, Anita sanoo ja kertoo Heikin tiukasti huolehtineen hänen jaksamisestaan alkuviikkoina.

– Joku oli aina lähelläni, Anita lisää.

Reijo muistaa, miten vaikea oli olla samaan aikaan sureva pappa ja toisaalta yrittää lievittää oman tyttären tuskaa.

– Isänä koin riittämättömyyden tunnetta: pitäisi pystyä lohduttamaan enemmän, mutta millä voimilla, kun on itsekin siinä kunnossa? Reijo kertoo.

Sukulaisista ja ystävistä oli paljon apua ihan käytännön asioissa. Sureva ei välttämättä kykene käymään edes ruokakaupassa. Lapsensa hautajaisia Anita ei olisi pystynyt ikinä yksin järjestämään.

Aku siunattiin papan pihalla samassa kappelissa, jossa vain vuosi aiemmin oli juhlittu Reijon ja Johannan kymmenenvuotishääpäivää. Johanna oli suunnitellut Akun hautakiven ja koristellut kappelin valkoisilla kalloilla. 

Kun perheen miehet kantoivat vaille metrin mittaista arkkua, Anita oli varma, että he kaatuvat murskaavan tehtävän alla.

Akun mukaan hautaan laitettiin pikkuisia autoja, nalleja ja uniriepu sekä enon teettämä, puusta veistetty moottoripyörä.

– Kaikkea, mitä pieni poika tarvitse, Reijo sanoo.

Hiljaisuuden vuosi

Anita ja Reijo tietävät nyt, että surussa on monia vaiheita ja miljoonia vivahteita.

Ensin tuli sokki ja menetyksen tunne. Sen jälkeen jäivät kaipaus ja ikävä.

Hiljaisessa kodissa ei kestänyt olla, sillä kaikki muistutti Akusta. Fyysinen rasitus, ulkoilu ja liikunta auttoivat hetken, ja Anita myös matkusteli paljon miehensä Heikin kanssa. 

– Aina oli kuitenkin kauheaa tulla tyhjään kotiin. Tuntui, että palasi ruutuun, jossa ei enää halunnut olla, Anita kertoo.

Pian Anita ja Heikki päättivätkin muuttaa Espoosta takaisin Helsingin keskustaan, missä olivat eläneet ennen Akun syntymää.

Kesän jälkeen Anita palasi töihinsä mainostoimistoon, paiski hommia, mutta romahti välillä kesken kaiken.

– Tein hirveästi töitä ja yritin täyttää elämääni sillä.

Ensimmäinen vuosi menetyksen jälkeen oli pahin. Jokainen juhla, kaikki merkkipäivät vietettiin pala kurkussa. Oli ensimmäinen joulu ilman ainokaista. Tuli syntymäpäivä, jolloin Aku ­olisi täyttänyt kolme. Vietettiin samanikäisen serkkutytön synttäreitä, eikä Anita voinut olla miettimättä, miltä oma lapsi näyttäisi vuoden vanhempana.

Anitaa lohdutti vanhojen valokuvien ja videoiden katselu. Hän päätti perehtyä aiheeseen perin pohjin ja selättää surun lukemalla kaiken mahdollisen lapsen kuolemaa käsittelevän kirjallisuuden.

Reijo puhuu koko suvun puolesta, kun hän sanoo, että on aika ennen ja jälkeen Akun kuoleman. Kukaan heistä ei ole ­entisensä ­menetyksen jälkeen.

– Olen ajatellut usein, että on se hienoa elää sellaisessa perheessä, jossa lapsen kuolema ei ole vieraillut.

Apua löytyy

Kuukausi tapaturman jälkeen Anita meni lapsensa menettäneiden vertaistukiyhdistyksen Käpy ry:n tapaamiseen.

– Ensimmäinen ajatus Akun kuoleman jälkeen oli, etten halua elää. Seuraava, että tulen hulluksi. Minun oli pakko löytää ihmisiä, jotka olivat kokeneet ­saman eivätkä olleet seonneet.

Anita ja hänen miehensä kävivät ­yhdistyksen tapaamisissa miltei vuoden ajan. Anita tunsi saaneensa vertaistuesta niin paljon, että halusi auttaa myös itse. Nyt hän on järjestön puheenjohtaja ja myös ohjaa lapsensa menettäneiden ryhmää.

– Vaikka sukulaiset ja ystävät olivat tukenani, jotkut asiat ovat niin rajuja, ettei niillä halua rasittaa lähimmäisiään. Niistä voi puhua vain toisten saman ­kokeneiden kanssa.

– Käpy-yhdistyksestä haetaan toivoa. Minäkin halusin kuulla, milloin suru loppuu, mutta ei suru ole sairaus, joka hoidetaan kuntoon. Halusin myös, että joku lupaisi minulle, ettei mitään samanlaista satu enää meidän perheellemme. Mutta eihän kukaan voi sellaista luvata.

Usein ihmiset – ihan hyvää tarkoit­taen – kysyvät, onko elämä palannut entiselleen. Heille Reijo ja Anita haluavat sanoa, ettei elämä ikinä tule samanlaiseksi kuin se oli ennen lapsen kuolemaa.

Mutta elämä jatkuu. Hitaasti ja vaivihkaa kuristava ote hellittää, ja silloin tällöin arjessa pilkahtaa valoa. Puolen vuoden jälkeen Anita nauroi ensimmäistä kertaa vapautuneesti ilman syyllisyyttä. Hän rohkaiseekin kaikkia surevia: iloa ei pidä säikähtää.

– Ei suru mene pois. Se ottaa varmasti omansa. Pitää nauttia hyvistä hetkistä silloin kun niitä on.

Toivoa toi myös uusi raskaus.

– Olin ajatellut, että rakastan Akua niin paljon, ettei rakkautta riitä muille. Mutta Heikki puhui minut ympäri hankkimaan toisen lapsen, ja se oli hyvin ­puhuttu, Anita kertoo.

Kasper on iloinen eskarilainen ja puhuu veljestään Akusta mutkattomaan tyyliin: "Se oli ennen mun isoveli, mutta nyt olen mennyt siitä ohi."

Anita myöntää, että toisen lapsen kanssa varoi välillä liikaakin. Yksi etappi saavutettiin, kun Kun Kasper ohitti Akun kuoliniän: 2 vuotta, 7 kuukautta ja 2 päivää. Siihen asti äiti oli laskenut päiviä.

Uusi suru

Viime syksynä, seitsemän vuotta Akun kuoleman jälkeen, sukua kohtasi uusi tragedia. Reijon ensimmäinen lapsen­lapsi, Akun ja Kasperin serkku, 20-vuotias Noora menehtyi autokolarissa.

– Akun onnettomuuden jälkeen ajattelin vuosia, että se oli siinä, enempää ei voi meille sattua. Kun toinen puhelinsoitto tuli viime lokakuussa yöllä, se oli karmaisevaa. Silloin mentiin yli sieto- ja kestokyvyn rajan. Rakkaus ja suru ovat tunteiden ääripäitä, ja usein molemmista ajattelee, että enempää ei voi enää ­rakastaa tai enempää ei voi enää ihminen surra. Mutta kyllä voi, Reijo sanoo.

Lähihoitajaksi opiskellut ja lasten kanssa loistavasti toimeen tullut Noora oli kuin luotu tulevaan ammattiinsa. Vaikka hän tiesi, että työ olisi raskasta, hän piti sitä tärkeänä.

Kun viesti neljän nuoren ajaman auton ja rekan yhteentörmäyksestä Forssan ja Salon välillä saavutti perheen ja sukulaiset, elämä pysähtyi toistamiseen.

– Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan sellaista. Kun isoisä lapioi umpeen 20-vuotiaan nuoren naisen hautaa, lapiolliset ovat raskaita, Reijo kertoo.

Nooran kuolema on vielä tuore asia, ja se on repinyt auki edelliset haavat.

– Valheellisesti sanotaan, että kriisit vahvistavat ihmistä. Ei se niin mene. Kun on rikki ja romu, mitä tahansa voi nousta pintaan, Anita sanoo.

Toisen lapsenlapsen menetys on koskenut koko sukuun, mutta erityisesti se on Nooran vanhempien lisäksi vaikuttanut isoisä Reijoon. Tytär Anita on isästään koko ajan huolissaan. Vaikka Reijo pystyy käsittelemään suruaan puhumalla, hän reagoi siihen myös fyysisesti sydämellään.

– Elämään jää pysyvä varjo. Ilakointiin ja riehakkuuteen ei meinaa päästä ­mukaan. On kuin sisäinen jumi, alitajuinen ikävä. Toivon, että se menee ohi, sillä minulla on täällä vielä neljä lastenlasta, joille en haluaisi olla surun murtama pappa.

Onneksi Reijolla on oma perheensä ja yhteinen työ vaimon kanssa taiteen ­parissa. Ensi kesänä heidän tyttärensä Olivia pääsee ripille, ja juhlia suunnitellaan jo. Elämässä on myös iloa.

Reijo ja Anita tietävät, että arkirutiinit ovat parasta selviytymistä. Surulle on myös annettava se aika, minkä se ottaa.

– Pitää pakottaa itsensä töihin. Muuten kaivautuu niin syvälle suruun, ettei pääse pois. Pakko ajatella, että tästä mennään yli, ja hetken kuluttua pystyy muistamaan kaikkia niitä hienoja asioita, joissa saimme lasten kanssa olla ­mukana, Reijo sanoo.

Sellaisia hetkiä on lukemattomia: Aku ajelemassa papan kanssa ­pakettiautolla ympäri taidegallerian pihaa. Ja Noora ja Olivia poseeraamassa ­Nizzassa kuin mannekiinit konsanaan.

– Joinakin päivinä pystyn kulkemaan rantabulevardia eikä tunnu missään. Toisena iltana katson tähtitaivaalle ja ajattelen, että siellä jossain on kaksi lastenlasta, Reijo kertoo.

Tärkeintä on muistaa.

– Se lämmittää tosi paljon, että kuollutta lasta eivät unohda muutkaan. On tärkeää kuulla, että muistetaan ja että on mielessä. Perheen jatkuva tuki ja läheisyys kantavat, isä ja tytär sanovat.

KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry on vertaistukiyhdistys, joka on tarkoitettu kaikille lapsensa menettäneille. Auttava puhelin 045 325 9595, www.kapy.fi

Näyttelijä Samuli Vauramo tekee uraa Los Angelesissa, kaupungissa, jossa kilpailu rooleista on huippukovaa. Sopeutumisessa on auttanut puoliso Brittnie. – Brittnien asenne on riisunut laput silmiltäni.

Askeettisessa aamupalassa tiivistyy koko Samuli Vauramon, 36, elämäntilanne. Näyttelijä napsii vuoroin kuivattuja kotimaisia luomumustikoita, vuoroin amerikkalaista kuivalihaa, beef jerkyä suoraan pussista. Mustikat ovat Samulin synnyinmaasta, liha nykyisestä asuinmaasta. Molemmat rasvattomia ja täynnä energiaa, uudelleensuljettavissa pakkauksissaan aina valmiina lähtöön eri puolille maailmaa.

Samuli asuu muoti- ja designalalla työskentelevän kihlattunsa Brittnie Jonesin kanssa Los Angelesissa, mutta työt palauttavat miehen säännöllisesti Suomeen.

– Olo on yhtä kotoisa haistan sitten pakkasen tai aavikkotuulen. Menen sinne, missä työt ovat, mutta koti on siellä, missä läheiseni asuvat. Olen niin tottunut kulkemiseen, että yhteen paikkaan asettuminen tuntuisi vieraalta.

Samuli on jo sinut Los Angelesin kanssa, vaikka kotiutuminen sinne ei sujunut kivuitta. Kaupunki on upea, mutta siellä voi myös tuntea olonsa todella yksinäiseksi.

– Los Angeles ottaa nopeasti luulot pois.

Siksi moni siellä onneaan kokeillut palaa kotiin tai jatkaa muualle. Väkeä on paljon, ruuhkat tarkoittavat päivittäistä kaaosta, metropolin melu on taukoamaton ja eläminen maksaa. Kaupunki on niin laaja, että sitä on melkein mahdoton hahmottaa.

– Minulla kesti pitkään löytää kulmat, joilla viihdyn. Välillä asuin alueilla, joilla ei voinut kulkea iltaisin. Kodittomuus ja rikollisuus ovat jatkuvasti näkyvillä.

Samulikin on joutunut tekemisiin poliisin kanssa. Hänet on pysäytetty kadulla, koska yksinään kävelemistä pidettiin epäilyttävänä: kuka hullu kävelisi mihinkään ilman että olisi pahat mielessä. Pari kertaa Samuli on joutunut poliisihelikopterin valokeilaan.

– Sikäläinen reagoisi juoksemalla pois. Minä jähmetyin aloilleni ja vilkutin varovasti ylöspäin.

Samuli Vauramo ja Brittnie Jones menivät viime keväänä kihloihin. He aikovat pitää häät molempien kotimaissa.
Samuli Vauramo ja Brittnie Jones menivät viime keväänä kihloihin. He aikovat pitää häät molempien kotimaissa.

Alussa Losiin tutustumisessa auttoi näyttelijäkaveri Peter Franzén, joka teki tuolloin uraa Yhdysvalloissa. Peter löi Samulin syliin tiiliskiven paksuisen Thomas Guide -karttakirjan, rengasti tussilla sen sivuille kätevimmät kauppa-alueet, tärkeimmät koekuvausosoitteet sekä punaisella värillä turvattomimmat alueet, joita oli syytä välttää.

– Olen kiitollinen, ettei siihen aikaan käytetty gps:iä vaan jouduin suunnistamaan kartan kanssa ja opettelemaan katujen nimet, Samuli sanoo.

– Kaupungin mittasuhteet valkenivat vasta arjessa. Kun joku Venice Beachilla ehdotti siirtymistä jatkoille Hollywoodiin, kaikki olivat että jees, lähdetään. Matka on sama kuin lähtisi Lahdesta jatkoille Stadiin.

Nyt Samuli osaa jo auttaa uusia tulijoita. Useimmat hän vie lempipaikalleen Griffith Parkin rinteeseen.

”Asumme paikassa, josta voi iltaisin katsella auringonlaskua kaupungin yli.”

– Kun pääsee ylös katutasolta, Losin voi nähdä kokonaisuutena. Minua näkymä auttoi hahmottamaan Losin paremmin. Joskus olen kiivennyt kukkuloille vain nähdäkseni tornitalon, jossa Brittnie oli töissä, Samuli kertoo.

– Asumme nytkin paikassa, josta voi iltaisin katsella auringonlaskua kaupungin yli. Se on lähes meditatiivinen hetki.

Katse pois itsestä

Samuli matkusti ensi kerran töiden perässä Yhdysvaltoihin vuonna 2007. Agentti oli varoittanut, että uran rakentamisesta tulisi pitkä juoksu, kuin täysimittainen maraton. Nyt 11 vuotta myöhemmin alun hiertymät ovat helpottaneet ja juoksu sujuu jo letkeämmin. Samuli on saavuttanut hyviä väliaikoja, mutta maaliin eli suureen läpimurtoon on vielä matkaa.

– Olen kasvanut pitkän tähtäimen tyypiksi ja mukautunut siihen kaaokseen, etten koskaan tiedä, mistä tai milloin seuraava työ tulee. Jos ailahtelua ei kestä, tämä olisi hurja tapa elää. Tulee huippuja ja tulee pohjia, mutta kumpaankaan ei saa kiinnittyä.

”Minulle on tehnyt hyvää olla suhteessa ihmisen kanssa, joka katsoo elokuvateollisuutta huvittuneena.”

Siinä onnistuakseen Samuli on omaksunut erilaisia näkökulmia ammattiinsa. Yhden niistä hän oppi Brittnieltä.

– Minulle on tehnyt hyvää olla suhteessa ihmisen kanssa, joka katsoo elokuvateollisuutta huvittuneena ja toteaa, että no, onhan tuokin duuni. Brittnien asenne on karistanut minusta totisuutta ja riisunut laput silmiltäni. Se on tämän parisuhteen antia, Samuli kuvailee.

– Työni on yhä tärkeää, mutta niin on kaupassa käyntikin ja se, että pyykit on pesty.

Toinen oivallus on ollut kääntää näkökulma pois itsestä. Sen Samuli on tehnyt konkreettisesti. Hän ei ole katsonut omia töitään enää vuosiin, ei sen jälkeen, kun tarttui opettajansa Judith Westonin heittämään sivulauseeseen vuonna 2008. Samuli suoritti silloin elokuvanäyttelemisen jatko-opintojaan Yhdysvalloissa. Kurssikaveri halusi tehdä erään harjoituksen uudestaan, koska omasta mielestään näytteli sen huonosti. Muista se oli mahtava.

– Opettaja heitti, että olisi mielenkiintoista nähdä, miten käy näyttelijälle, joka ei katsoisi valmiita töitään vaan keskittyisi olemaan läsnä tehdessään. Välttyisikö silloin tutulta ansalta: toistamasta jotain aiempaa onnistumista vain, koska se toimi silloin?

Tuohon aikaan Samuli oli juuri kuvannut Uutishuonetta ja nähnyt siitä neljä jaksoa.

– Mietin, että mitäpä, jos en katsokaan enempää.

Linja on pitänyt siitä lähtien.

– Pystyn keskittymään tarinan kertomiseen sen sijaan, että kelailisin omaa suoritustani. En mieti, olenko minä hyvä, vaan miten tarinasta tehdään hyvä, hän sanoo.

– Aika on nyt muutenkin sellainen, että näemme koko ajan kuvaa itsestämme. Minua ei kiinnosta olla objektina tai ihailtavana tai tuijotella omaa naamaani. Positiivinen sisäänpäin kääntyminen on avannut luovan työn tekemistäni.

Sitä paitsi Samulin työtapa on energiatehokas. Kun kohtaus on näytelty, elokuvan teossa seuraa liuta vaiheita, joihin näyttelijä itse ei voi vaikuttaa. Miksi murehtia niistä?

– En ole leikkauspöydällä valitsemassa, mikä otto valitaan. Miksi siis käyttäisin energiaani harmitteluun, että jaa, valitsivat sitten tuon. En jätä elokuviani katsomatta, koska pidän itseäni loistavana, vaan koska en voi vaikuttaa lopputulokseen enää sen jälkeen, kun kohtaukset on näytelty. Se on jonkun muun käsissä.

Siksi Samuli ei siis ole nähnyt miljoonayleisön tavoittanutta uutta Tuntematonta sotilasta, ei tuoretta ensi-iltaelokuvaansa Kääntöpiste eikä kohtauksiaan George Clooneyn kanssa The Americanissa.

– Alkuun piti tietysti voittaa uteliaisuus, mutta tämä on toiminut minulle. Nykyään kiehtovinta on, millaisen vaikutuksen leffa on tehnyt yleisöönsä.

Feikkaa kunnes breikkaat

Samuli on syntynyt Vantaalla, Brittnie taas on kotoisin Ventura Countystä, Losin läheltä. Molemmat ovat matkustelleet paljon ja nähneet, miten eri tavoin maailmassa eletään.

– Kokemus selittää sen, ettei yhteisessä arjessamme ole tullut kulttuurisokkeja tai -törmäyksiä. Ennemminkin tuntuu rikkaudelta löytää toisen kautta uusi ikkuna hänen kulttuuriinsa.

”Brittnie on saanut minut enemmän liikkeelle.”

Huomattavin ero näkyy sosiaalisuudessa ja verkostoitumisessa, joita Samuli on saanut opetella myös työssä pärjätäkseen.

– Brittnie on saanut minut enemmän liikkeelle. Small talk, huolettomuus ja jatkuva hymy eivät tule minulta yhtä luontevasti, mutta olen kehittynyt siinä. Teatterikoulussa ei tosiaankaan opetettu minglaamaan, mutta ymmärrän, että sekin on nyt osa ammattiani, Samuli miettii.

– Tosin yhä monesti käy niin, että kun minä jo haluaisin lähteä kotiin, Brittnie huomauttaa, etten ole vielä kätellyt viittäkään ihmistä.

Suomalaisen totisuuden tilalle Samulin on pitänyt omaksua amerikkalaisten kepeää positiivisuutta.

– Meillä ajatellaan, että näytöt puhuvat. Jenkeillä taas on sanonta: Fake it till you make it. Olemalla hauska ja persoonallinen voit jäädä paremmin mieleen, vaikka olisit vasta aloittelija, Samuli muotoilee.

– Kun alkuaikoina tutustuin päättävässä asemassa olevaan ihmiseen, menin helposti kipsiin, kun mietin, miten tässä nyt pitää olla ja mitä merkittävää osaisin sanoa. Brittnien avulla olen oppinut siitä eroon.

Sitten on toinenkin sanonta, jonka Samuli mieluusti istuttaisi suomalaisten ajatteluun. Rising tide lifts all boats – nousuvesi kohottaa kaikkia veneitä. Hän itse auttaa muita tulokkaita ja aloittelijoita aina kun pystyy.

– En ole siinä asemassa, että voisin avata ovia, mutta voin yhyttää ihmisiä ja neuvoa käytännön asioissa. Losin suomalaiset verkostoituvat jo enemmän, mutta olemme jäljessä vaikkapa muista Pohjoismaista. Meillä on yhä voimissaan ajattelu, että jokainen hoitaa oman torppansa.

Samuli vainuaa, että suomalaisuudesta ollaan maailmalla kiinnostuneita, mutta koomikko Ismo Leikolan kaltaisia läpimurtoja tarvittaisiin enemmän. Kollegat Peter Franzén ja Jasper Pääkkönen ovat siinä hilkulla: Viikingit-sarjan menestys poikii merkittävää näkyvyyttä. Samuli uppoutuu Suomi-puheeseen sellaisella energialla, joka maabrändityöryhmien kannattaisi valjastaa käyttöönsä.

– Eihän me osata hyödyntää vahvuuksiamme täysillä. Kuuraiset talvimaisemat, neljä vuodenaikaa tai liikenteen sujuminen pyryssäkin ovat meille itsestäänselvyyksiä, mutta ihme vaikkapa Kaliforniasta tulevalle, Samuli miettii.

– Brittnie kuvaili maagiseksi hetkeä, kun makasi mökillämme rantakalliolla meren liplatellessa vieressä. Itse reagoin, että no tossahan sitä kalliota riittää. Rehellisellä tavalla ylpeä suomalainen on harvinainen suomalainen.

Kun suurkaupungin häly ahdistaa, Samuli kiipeää Griffith Parkiin. ”Kalifornian luonto on mieletön. Saman päivän aikana voi lasketella ja vaeltaa aavikolla.”
Kun suurkaupungin häly ahdistaa, Samuli kiipeää Griffith Parkiin. ”Kalifornian luonto on mieletön. Saman päivän aikana voi lasketella ja vaeltaa aavikolla.”

Kuu taivaalta

Kaliforniassa Samulia pitelee paitsi parisuhde myös aurinko, monipuolinen luonto, rento ilmapiiri, loputon tekemisen tarjonta sekä ne tuhannet roolit, joita näyttelijöille on tarjolla vuosittain. Saman unelman perässä ovat tulleet muutkin, ja kilpailu töistä on hurjaa. Yhteen rooliin voi pyrkiä yhtä monta hakijaa kuin koko Suomessa on näyttelijöitä.

Silloin kun Samuli ei näyttele, hänen työtään on hakea töitä. Ennen juostiin koekuvauksissa, nykyään kuvataan itse näytevideo, ladataan se nettiin ja lähetetään roolittajalle. Tämän alkuvuoden aikana Samuli on tehnyt 4–5 self tapea, hurjimpana vuotena yli 30.

– Niistä yksi rooli toteutui.

Samulin vahvuuksia ovat kielitaito, pohjoisen pojan olemus sekä fyysisyys: Vauramo pyrkii tekemään kaikki stunttinsa itse. Lukioiässä sixpack hiveli itsetuntoa, nykyään kova kunto on valttia työtilanteissa.

” Jos lannistuisin ohimenneistä töistä, olisin väärällä alalla.”

– Pysymällä fitissä varmistan toimintakykyni. Se, että voin tehdä kaiken itse, tekee tarinasta todellisemman. Iän mukana palautuminen tosin kestää pidempään.

Samuli ei ajattele ohimenneitä rooleja hylkäämisinä. Koekuvaukset ovat yksi työvaihe, homma siinä missä saadut roolitkin.

– Ei se ole sen kummempaa. Jos lannistuisin ohimenneistä töistä, olisin väärällä alalla. Saatan tehdä koenauhan rooliin, johon tiedän olevani väärä tyyppi, mutta video menee roolittajalle, joka voi keksiä minut toiseen produktioon.

Silloin Samulia kirpaisi, kun hän oli sadoista hakijoista valikoitunut kahden kärkeen, mutta olikin rahoittajan mielestä liian tuntematon nimi.

– Silloin olin valmis pakkaamaan kamani ja lopettamaan. Los Angeles tuntui yksinäiseltä paikalta. Ajattelin, ettei näin voi elää.

Neljä päivää myöhemmin Samuli oli jo matkalla Itävaltaan kuvaamaan roolia, josta hänet oli juuri tyrmätty. Joskus käännökset ovat arvaamattomia.

Oikeasti Samuli joutuu puntaroimaan paluuta Suomeen sitten, kun perheen perustaminen tulee ajankohtaiseksi. Suomalainen päivähoito, koulutus ja terveydenhuolto pesevät mennen tullen kalifornialaisen keskivertopäiväkodin, jonka ikkunoissa on kalterit ja lapset leikkivät verkkoaidatulla asvalttikentällä.

– Eri asiat painavat eri elämäntilanteissa. Amerikassa on vapaus tavoitella kuuta taivaalta. Aina jostakusta voi tulla vaikkapa miljardööri. Suomessa taas on vapaus olla pelkäämättä, että vastoinkäymisissä menettäisi kaiken. Meillä on turvaverkko, amerikkalaisilla rajattomat unelmat.

Samuli Vauramo

  • Näyttelijä syntyi Vantaalla 22.10.1981. Asuu Los Angelesissa muoti- ja design­alalla toimivan kihlattunsa Brittnie Jonesin kanssa.
  • Pääosa Simo Halisen ohjaamassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa Kääntöpiste, ensi-ilta 2.3.
  • Oli vuonna 2009 yksi Shooting Stars -näyttelijöistä.
  • Leffaura alkoi Tyttö sinä olet tähti -filmistä 2005.

Näissä tyypeissä on rutosti asennetta ja voimaa. Kuka heistä muistuttaa eniten sinua?

Tämä testi on julkaistu Me Naisissa ensimmäisen kerran 2.12.2017. Suuren suosionsa vuoksi julkaisemme sen uudelleen Minna Canthin päivän kunniaksi.