”Menin kansanedustajaksi palattuani eduskunnan saunaan. Siellä istui naisia yli puoluerajojen. Tätä työyhteisöä minulla on ollut ikävä”, Jutta Urpilainen sanoo. Kuvat: Veikko Kähkönen
”Menin kansanedustajaksi palattuani eduskunnan saunaan. Siellä istui naisia yli puoluerajojen. Tätä työyhteisöä minulla on ollut ikävä”, Jutta Urpilainen sanoo. Kuvat: Veikko Kähkönen

Kansanedustaja Jutta Urpilainen menetti toukokuussa lähes kaiken – puoluejohtajuuden, ministerinsalkun ja vallan, johon ehti kiintyä. Pettymystä seurasi kuitenkin valtava helpotus. – Miehenikin on nyt tyytyväinen, kun hänen ei tarvitse tulla pimeään kotiin.

Ensimmäisen kerran kolmeen vuoteen kukaan ei tiedä, missä Jutta Urpilainen, 38, kulkee. On kesäinen päivä, ja hän ajaa juuri ostamallaan pyörällä hierojalle. Viime hetkellä hän muuttaa reittiä tienristeyksessä. Sitten hän poikkeaa jäätelölle, hetken mielijohteesta. Pyörän selässä vapaus tuntuu konkreettiselta. Valtiovarainministerinä tällainen huikentelevaisuus olisi ollut mahdotonta. Vähintään kahdeksan ihmistä lähipiirissä tiesi koko ajan, missä ministeri liikkui.

Jutta Urpilainen on ollut yksitoista vuotta ammattipoliitikko, kuusi vuotta Sdp:n puheenjohtaja ja kolme vuotta valtiovarainministeri. Toukokuussa kaikki romahti, kun Jutta hävisi puheenjohtajakisan puoluekokouksessa Seinäjoella. Puoluejohtajuuden menetettyään hän päätti luopua myös ministerin salkustaan. Pettymys oli iso.

Juuri ennen kokousta Jutta oli vieraana Enbuske­ & Linnanahde Crew -talk show’ssa. Samaan­ aikaan siellä vieraili myös laulaja Suvi Teräsniska, joka antoi Jutalle uuden levynsä.

– Muutama päivä puheenjohtajakisan jälkeen siivoilin Helsingin-asunnossa ja kuuntelin kappaletta Täydellinen elämä. Se tuntui sopivan siihen hetkeen täydellisesti.

Kertosäkeessä Suvi laulaa, että Elämä on varjoa ja valoa / joskus se kyyneliin tiristää / Silloin kun itkun kaulukset / Kurkkua kiristää / Elämä on sekoitus onnea / Ja surullisia vaiheita /Meil on täydellinen elämä.

– Elämä on ollut valoa ja varjoja, molempia. Muistot ovat hyvät, vaikka tie on ollut aika pomppuisa varsinkin alussa. En ole katkera, Jutta sanoo.

Pettymyksen rinnalla kulkee helpotus.

– On aivan valtava taakka olla vastuussa kaikista ongelmista, joita Suomen tulevaisuuteen ja talouteen liittyy tällaisena aikana. Kun valta ja vastuu otettiin pois, tuntui, että harteilta lähti ainakin viisikymmentä kiloa.
Keventynyt olemus näkyi myös ulospäin.

– Eduskunnan vahtimestaripojatkin sanoivat, että ihana kun sä taas naurat. Silloin ajattelin, että okei, luopumiseen liittyy haikeutta, mutta sen minkä olen ammatillisesti hävinnyt, olen yksityishenkilönä voittanut.
Myös kotona ollaan tyytyväisiä. Ministerin­ jatkuva poissaolo ei ole varsinaisesti siunaus parisuhteelle.

– Tilannetta on helpottanut se, että kaikki uraani koskevat isot päätökset olemme tehneet mieheni kanssa yhdessä. Mutta olen minä potenut huonoa omaatuntoa, että olen ollut niin paljon menossa ja työ on hallinnut elämää.

Jutan aviopuoliso on ulkoministeriön henkilöstöhallinnossa työskentelevä diplomaatti Juha Mustonen. Pari on ollut­ yhdessä vuodesta 2000, ja naimisiin he menivät vuonna 2006.

– Luulen, että Juhakin on tyytyväinen, kun hänen ei enää tarvitse tulla töiden jälkeen yksin pimeään kotiin. Nyt voi olla­ niinkin, että minä olen siellä häntä odottamassa, Jutta naurahtaa.

Lapsi saa tulla

Jutta on puhunut avoimesti julkisuudessa siitä, että lapsen hankkiminen on lykkääntynyt puheenjohtajan työn vuoksi.

– Lapsihaave on edelleen olemassa, se ei ole mihinkään poistunut. Mutta elämä ja aika näyttää, toteutuuko haave, Jutta sanoo.

– Se riippuu tietysti myös siitä, mitä alan nyt tehdä. Onko se jotakin, mikä vie taas enemmän aikaa elämästä. Kaikki on avoinna.

Jutta ei pidä mahdottomana, että lähtisi tekemään aivan toisenlaista uraa politiikan­ ulkopuolella.

– Täytän tänä vuonna 39 vuotta. Olen ollut politiikassa 11 vuotta. Olen tien­risteyksessä, jossa on mahdollista peilata mennyttä ja miettiä, mitä todella haluan.­ En ole kyllästynyt politiikkaan, päinvastoin, olen edelleen sielultani maailmanparantaja ja haluan vaikuttaa.

Työtarjouksia on jo tullut muutamia yksityiseltä sektorilta ja järjestöistä. Niitä Jutta aikoo miettiä vakavis­saan.­

Jutan mukaan politiikka on ollut hänelle­ enemmän elämäntapa kuin työ.

– Politiikka on  kuitenkin vain yksi vaihe elämää. On hirveän vieras ajatus, että olisin tässä laitoksessa, eduskunnassa, koko loppuelämäni. En koskaan tullut tänne jäädäkseni.

Mahdollisesta eduskuntavaaliehdokkuudestaan hän aikoo ilmoittaa viimeistään joulun alla.

Ikuiset verkkosukat

Jutan ministerikausi oli vaikea, sillä niskaan romahtivat Euroopan talouskriisi ja hankala päätös Kreikan hätärahoituksesta. Se sai opposition ja kansan riemastumaan: Nehän syytävät meidän vero­rahamme Kreikkaan!

Henkinen paine oli kova. Se kulminoitui Euroopan talous- ja valtiovarain­ministereiden kokouksessa Brysselissä. Paikalla olleista 17 ministeristä vain kaksi oli naisia, Jutta heistä toinen.

– Pöydällä oli vakuuksien ratkaisumalli, joka oli Suomen kannalta huono. Kaikki miehet pöydän ympärillä loivat paineita, että Jutta, tämä ehdotus pitää hyväksyä, kaikki muutkin tekevät niin. Siinä oli aika nurkkaan ajettu fiilis. Jouduin sanomaan, että en voi hyväksyä mallia, se ei ole Suomen etujen mukaista. Ne äijät olivat ihan, että vitsi tuo nainen ei suostu sittenkään, Jutta muistelee.

Oli hätärahoituksesta mitä mieltä tahansa,­ viime vuosien aikana Juttaa ei ole säästelty kritiikiltä. Sdp:n puheenjohtajana hän oli ensimmäinen tehtävään valittu nainen, sen lisäksi nuori ja blondi. Eero Heinäluoman ja Paavo Lipposen saappaat olivat varsin suuret.

Puheenjohtajakauden suurin kohu syntyi Iltalehden uudenvuoden artikkelista, jossa kokematon puoluejohtaja pukeutui­ aniliininpunaiseen mekkoon ja mustiin verkkosukkahousuihin. Kuusi vuotta myöhemmin kuvat näyttävät varsin viattomilta. Jutta istuu niissä studion lattialla jalat sievästi rinnakkain, säädyllinen mekko ylettyy polviin. Silti kuvista syntyi hirveä haloo.

– Juttu myytiin minulle ajatuksella, että nuori puheenjohtaja lähtee viettämään kavereiden kanssa uuttavuotta, ja stailaus oli sitten sen mukainen. En voinut mitenkään käsittää etukäteen, millainen kohu siitä syntyisi. Muistan iltauutisten toimittajan, joka seisoi lehti kädessä eduskuntatalon edessä. Kohu sai aivan absurdit mittasuhteet.

Toinen kohu syntyi kuntavaalien tulos­illassa vuonna 2008, kun tuore puheenjohtaja­ toisti papukaijana jokaisen tv-kanavan haastattelussa ”Aivan aluksi haluaisin kiittää” -litaniaa. Jutan toivoma viesti, kiitos ehdokkaille ja taustatyöntekijöille, meni perille, mutta julkisuudessa sille irvailtiin pitkään.

– Kyllä kritiikki osui, mutta sitä on helpompi kestää, koska tähän työhön lähteminen on ollut oma valintani. Olennaista oli, etten jäänyt kritiikkiin kiinni. Eniten asia kosketti isovanhempiani. Välillä­ tuntui, että mummu itki olkapäätäni vasten, että mitä ne tyttö sinusta kirjoittavat.

Lohduttelemaan Jutta päätyi myös toukokuisen puheenjohtajavaalin jälkeen. Puheensa pidettyään hän meni hakemaan­ tavaroitaan hänelle varatusta huoneesta ja rauhoittumaan hetkeksi. Pian paikalle alkoi virrata ihmisiä itkien.

– Siellä minulla oli sitten vastaanotto. Lohdutin muita oman tappioni keskellä, Jutta hymähtää.

Neljästä sisaruksesta vanhimpana Jutta on tottunut olemaan myös lapsuudenperheessään olkapää ja vastuunkantaja. Mutta kuka lohduttaa Juttaa?

– Tärkein tukeni on Juha, hänen roolinsa on ollut merkittävä. Sitten ovat tietysti ystävät, sisarukset ja vanhemmat. Heidän kanssaan voi peilata asioita objektiivisesti.­

Päiväunia ministeriautossa

Politiikan raadollisuuteen Jutta tottui osin jo lapsuudessa. Isä Kari Urpilainen oli Sdp:n kansanedustaja kolmella vuosi­kymmenellä.

– Muistan, kuinka lapsena luin paikallislehteä, jossa isää arvosteltiin. Se tuntui lapsesta aika pahalta. Mutta rehellisesti sanottuna on aivan eri asia olla valtakunnanjulkisuudessa kuin paikallis- tai maakuntatasolla.

Entisen puheenjohtajan tuleva rooli puolueessa on vielä epäselvä.

– Se on asia, jota minun pitää miettiä. Kun on ollut joukkojen edessä monta vuotta ja sitten siirtyy takaisin riviin, totta kai sitä mietti, mikä se oma paikka on.

Poliitikko on aina kansan mielipiteen ja hetken armoilla. Se kirkastui Jutalle viime eduskuntavaalien tulosillassa Helsingin Musiikkitalossa. Suurten puolueiden puheenjohtajat olivat ryhmittyneet riviin suoraan televisiolähetykseen.

– Silloinen pääministeri Mari Kiviniemi seisoi vieressäni, kun tulokset tulivat ja keskusta koki rökäletappion. Pää­ministeriys lähti häneltä hetkessä. Muistan vain ajatelleeni, että kyllä valta on katoavaista. Siksi koko ministerinurani ajan minulla oli jalka henkisesti vähän ovenraossa.

Se oli vain väliaikaista. Valtaan on silti vaikea olla rakastumatta.

– Vallassa on paljon piirteitä, jotka viehättävät. Ministerinä pystyin vaikuttamaan asioihin ja mielipiteitäni kuunneltiin. Mielekkäintä oli, että olin tietoinen kaikesta. Sain myös työskennellä huippulahjakkaiden ihmisten kanssa.

Vaikka ministeriössä Juttaa ympäröi oma virkamiesten hovi, huipulla oli yksinäistä.­

– Voin delegoida työtehtäviä mutten koskaan vastuuta. Se synnyttää ympärille aina tietyn yksinäisyyden.

Yöuniaan Jutta ei silti ole koskaan menettänyt työn vuoksi.

– Minua on siunattu hyvillä unen­lahjoilla. Toki nukuin välillä hyvin vähän, mutta otin sen takaisin nukkumalla päiväunia ministerinauton takapenkillä tai lentokoneessa.

Tänä kesänä Jutta lomailee kunnolla ensimmäisen kerran kuuteen vuoteen. Aviomiehen kanssa on sovittuna vain yksi tavoite: aikatauluttomuus. Ministerivuosien 16-tuntiset työpäivät ovat jo lyhentyneet 10-tuntisiksi.

– Siinähän on kuusi tuntia enemmän aikaa vuorokaudessa tehdä asioita.
Jutta on ehtinyt taas keskittyä into­himoonsa kulttuuriin, käynyt teatterissa, nauttinut musiikista ja tavannut ystäviä.

–Minulla on nyt ihan mieletön sosiaalinen elämä. Olemme nähneet ystäviä melkein joka ilta, mihin ei koskaan ministeriaikana ollut mahdollisuutta.

– Olen myös kuunnellut paljon Haloo Helsingin biisiä, jossa sanotaan, että ”jos elämässä kaiken menettää, niin vapaus on ainoo, joka käteen jää”.  Se on ollut energiabiisini.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 27/2014.

Lue myös:

Jutta Urpilaisen voimabiisit

Radio Novan iltapäivää juontava Niina Backman edusti Radiogaalassa luottosuunnittelijansa Katri Niskasen kultaisessa mekossa. ”Alkuvuodesta lomailimme perheen kanssa Thaimaassa, nyt sitten painetaan töitä kesään asti.” Kuva: Jonna Öhrnberg
Radio Novan iltapäivää juontava Niina Backman edusti Radiogaalassa luottosuunnittelijansa Katri Niskasen kultaisessa mekossa. ”Alkuvuodesta lomailimme perheen kanssa Thaimaassa, nyt sitten painetaan töitä kesään asti.” Kuva: Jonna Öhrnberg

Juontaja Niina Backman tuli äidiksi 20-vuotiaana. Nyt hän haluaa tarjota lapsilleen parhaat mahdolliset lähtökohdat elämään.

Radio Novan juontajalle Niina Backmanille, 34, Radiogaala osui hyvin erityiselle päivälle. Hänen esikoistyttärensä Peppi nimittäin täytti samana päivänä 14 vuotta.

Backman on erityisen iloinen siitä, että on onnistunut opettamaan teini-ikäiselle tyttärelleen sen, että kun asiat tekee kunnolla, elämässä aukeaa enemmän mahdollisuuksia.

– Peppi on pärjännyt koulussa hyvin, mutta olen myös pitänyt hänelle aika tiukkaa kuria siinä asiassa. En itse ollut koskaan hyvä koulussa, ja haluan, että hänellä on mahdollisuus itse valita, meneekö esimerkiksi lukioon, Backman kertoi perjantaina Radiogaalan punaisella matolla.

Backman itse jätti aikanaan lukion kesken ja lähti maailmalle luomaan mallinuraa. Entä jos tytär haluaisikin jatkaa äitinsä jalanjäljissä?

– Tietysti tukisin häntä, mutta korostaisin kyllä, että on niitä muitakin vaihtoehtoja. Peppihän sen sitten päättää mitä tekee, mutta äitinä tehtäväni on valmistaa lapseni tekemään oikeita valintoja. Itse jouduin kulkemaan monta sivupolkua ennen kuin löysin sen oman polkuni. Haluan, että lapseni saavat ne mahdollisuudet, joita minulla ei ollut.

”Peppihän sen sitten päättää mitä tekee, mutta äitinä tehtäväni on valmistaa lapseni tekemään oikeita valintoja.”

Backman sai Pepin 20-vuotiaana silloisen puolisonsa Wallu Valpion kanssa.

– Olinko silloin valmis äidiksi? No en todellakaan ollut, vaikka varmasti itse niin ajattelin. Nyt olen sitten ollut äiti 14 vuoden ajan. Teini-ikäisen kanssa on hauskaa se, että hänen kanssaan pystyy jo oikeasti keskustelemaan asioista. Siinä saa itsekin ihan uusia näkökulmia asioihin.

Niina Backmanilla on lisäksi kaksi nuorempaa lasta nykyisestä avioliitostaan juontaja Lorenz Backmanin kanssa.

Laura Voutilainen asuu 42-vuotiaana ensimmäistä kertaa elämässään yksin. – Haluan edelleen rakastaa ja olla rakastettu, mutta en halua olla hätäinen kuten parikymppisenä.

Sekava uni on jäänyt pyörimään Laura Voutilaisen mieleen. Siinä hän oli palaamassa juhlista, mutta ei millään löytänyt uuteen kotiinsa Helsingissä. Kohta olisi jo pitänyt ehtiä laivallekin keikalle, mutta Laura vain harhaili pääsemättä kotiinsa.

– En ole näköjään vielä täysin juurtunut uuteen kotikaupunkiini, joulukuussa kirjansa siirtänyt laulaja aprikoi untaan.

42-vuotiaana Laura on ensimmäistä kertaa helsinkiläinen ja asuu ensimmäistä kertaa omassa yhden naisen kodissaan. Uuteen elämänvaiheeseen on tultu muutos kerrallaan. Niihin kuuluivat avioero 17 vuotta kestäneestä liitosta, aikuistuvien poikien muutto pesästä sekä luopuminen perheen kodista Heinolassa. Hulppean järvenrantatalon myyminen kesti kaksi vuotta, ja sen ajan Laura eli kuin välitilassa: uutta elämää ei voinut alkaa rakentaa ennen kuin vanhasta pääsisi irti.

Sitä muistellessaan Laura suoristaa niskansa, painaa leukansa alas ja levittää kätensä:

– Mutta nyt mennyt on kuollut ja kuopattu! hän jylisee ensin ja räjähtää sitten heleään nauruun.

– No mutta näinhän tilanne on, talon myynti oli yllättävän iso prosessi. Olin valmis lähtemään, mutta en halunnut päällekkäisiä vaiheita. Kapasiteettini ei olisi riittänyt siihen. Olen odottanut tätä hetkeä kauan: olen vapaa ja velaton ja voin vihdoin aloittaa puhtaalta pöydältä.

Laura kuvailee fiilistään uuden elämänvaiheen alussa kutkuttavaksi.

– Tämä on hirveän jännittävää. Olen uuden alussa, mutta mukanani ovat myös ne eletyn elämän kokemukset ja ymmärrys, mitä kaikkea voi käydä. Tunne on vähän kuin lähtisi benjihyppyyn! Laura vertaa.

Kokeiluelämää

Uusi koti Helsingissä on kävelymatkan päässä ydinkeskustasta, lähellä merenrantaa ja melkein näköyhteydessä satamaan, josta Lauran laivakeikat usein lähtevät. Entiselle maaseututalolliselle kerrostaloasuminen on ”käsittämättömän näppärää” ja palvelut ovat ”järkyttävän lähellä”. Kaikki on niin helposti saatavilla, ettei autoa tarvitse oikein mihinkään.

– Ja siinäpä se ensimmäinen kova homma onkin! Laura parahtaa.

– Yritän nyt opetella julkisten käyttämistä uudelleen, mutta se vaatii asennemuutosta. Minulle käy aina niin, että ratikka on juuri mennyt, kun vihdoin pääsen pysäkille. Silloin tekee mieli hypätä autoon, vaikka menisin ihan lähelle.

Lauran lapsuudenkodissa 1980-luvun Lahdessa ei ollut autoa. Kaikkialle kuljettiin bussilla tai polkupyörällä, myös soittotunneille sellokotelo selässä. Myöhemmin keikka-artistina Laura on ajanut paljon, vähintään 60 000 kilometriä vuodessa.

Nyt kaupungissa auto on jäänyt vähälle käytölle. Koska Lauran bändikin on helsinkiläinen, esiintymismatkat on kuljettu yhdessä keikkabussilla. Tällä hetkellä Laura pitää taukoa keikkailusta ja valmistautuu Mamma Mia! -musikaaliin, jota esitetään Helsingissä keskikesään.

– Autosta tuli aikoinaan turvapaikkani, vähän kuin toinen koti. Siellä on omia tarvikkeitani, vaatteita ja mielimusat. Tunnustelen nyt kaikessa rauhassa, miten kulkeminen käytännössä asettuu.

Laura on palkannut avukseen personal trainerin. ”Kuntotestissä pt:ni sanoi: Voit jo lopettaa, ei kukaan ikäisesi vedä tuollaisia määriä”, Laura paukuttelee kuvitteellisia henkseleitään. KUVA: Liisa Valonen
Laura on palkannut avukseen personal trainerin. ”Kuntotestissä pt:ni sanoi: Voit jo lopettaa, ei kukaan ikäisesi vedä tuollaisia määriä”, Laura paukuttelee kuvitteellisia henkseleitään. KUVA: Liisa Valonen

Samalla asenteella Laura on asettumassa koko uuteen elämänvaiheeseensa: kattellaan rauhassa. Uudet lempikahvilat, luontopolut ja hiihtoladut löytyvät kyllä ajallaan. Kotikin hakee vielä ilmettään.

– Toin vanhasta kodista vain muutamia tärkeimpiä tavaroita: tauluja, keittiötarvikkeita ja ulkomailta ostetun maton. Nyt minua vetävät puoleensa turkoosi, valkoinen ja meren sävyt sekä pehmeät sohvat. Aiemmin olin hankinnoissani äkkipikainen, nykyään yritän kestää paremmin kodin keskeneräisyyttä, Laura kuvailee.

– Ajattelen myös, että tämä on vasta kokeiluluontoista alkua. En ole varma siitäkään, millaiseen asumismuotoon tai mille alueelle haluan jäädä. Aiemmin hain rauhaa ja vastapainoa työlle arjesta: hiljaisesta hirsitalosta järven rannalla, kukkapenkin kitkemisestä tai lumen luomisesta. Nyt niiden tilalle on opeteltava muuta.

Ikävä iskee joka iässä

Heinolan-kotia tyhjentäessään Laura teki henkistä ja fyysistä luopumistyötä. Nostalgisissa hetkissä perheen kesken koetut tilanteet nousivat mieleen välähdyksinä: juuri tässä huoneessa askarreltiin tai täällä istuttiin porukalla iltaisin. Lasten aikuistuminen ja omilleen lähtö tulivat konkreettisesti todeksi tyhjässä talossa.

Sitten oli se fyysinen raivauspuoli, ullakon ja varastojen tyhjentäminen uusien asukkaiden tieltä.

– En ollut pitänyt itseäni hamstraajana, mutta kun menin ullakollemme, ihmettelin, onko tämä kaikki todella meidän. On sairasta, miten paljon ihminen voi kerätä tavaraa! Laura puhisee.

– Miksi kukaan tarvitsee niin monta patjaa, peittoa tai mattoa? Tai varastoi rinkkoja, joita ei koskaan käytä?

Kahdeksan jätesäkillistä kenkiä oli jäänyt odottamaan, milloin Laura toteuttaisi ideansa kenkänäyttelystä. Nyt ne ja röykkiö esiintymisasuja jatkoivat matkaansa kirppareille, Artistiasuun vuokrattaviksi, tarjolle teatteriin ja hyväntekeväisyyteen.

– 25 vuotta kestäneen uran aikana vaatetta on kertynyt, vaikka paljon olin jo raakannut poiskin. Kun nyt laitan uutta kotiani, yritän pitää mielessä, etteivät neliöt ole tavaran keräämistä varten.

”Pyrin häiriköimään poikieni elämää ihan koko ajan.”

Lauran pojat asuvat Lahdessa, Leevi on 21-vuotias ja Veeti täyttää pian 17. Yhteyttä pidetään päivittäin.

– Totta kai ikävä iskee minkä ikäiseen lapseen tahansa, mutta muuttoni ei ole aiheuttanut mitään paniikkia. Pyrin häiriköimään poikieni elämää ihan koko ajan, Laura naurahtaa.

– Välimatka on tehnyt yhdessä­olosta intensiivisempää. Nuorimman kanssa teemme nyt enemmän asioita yhdessä kuin asuessamme saman katon alla. Hän on liikkuvaisessa iässä, ja pääsemme helposti käymään toistemme luona.

Ei tullut yksinäistä sutta

Laura sanoo päätyneensä Helsinkiin, koska ei ollut aiemmin kokenut asumista siellä.

– Tällä hetkellä useimmat työjutut ja ystävät sijoittuvat Helsinkiin.

Laura on myös yhdistetty helsinkiläismieheen, mutta ihmissuhdettaan hän ei halua enää tuoda julkisuuteen, vaikka aiemmin teki niin. Entisen elämän esittely ei kuitenkaan tunnu hänestä virheeltä.

”Haluan rakastaa ja olla rakastettu, mutta minulla ei ole kiirettä enkä halua olla hätäinen kuten parikymppisenä.”

– Minä olen muuttunut, ja ajat ovat muuttuneet. Haluan nyt pitää sen osan elämästä itselläni. Jaksan paremmin, kun en ole kaikilta osin ihmisten oma.

Se on kuitenkin ennallaan, että Laura on edelleen perhekeskeinen ihminen, jolle rakkaus on tärkeä osa elämää.

– Minusta ei ole tullut yksinäistä sutta, enkä näe itseäni yksineläjänä lopun elämääni. Haluan rakastaa ja olla rakastettu, mutta minulla ei ole kiirettä enkä halua olla hätäinen kuten parikymppisenä.

Silloin Laura ajatteli, että elämä olisi valmis paketti, kun siihen kuuluivat mies, perhe ja talo. Hän hyppäsi oman perheen perustamiseen suoraan lapsuudenkodistaan.

– Nyt tilanne on toinen: minulla ei ole pakkoa ja painetta mihinkään, ei parisuhteen etappeja, jotka pitäisi saavuttaa. Sen sijaan tärkein sääntö parisuhteen ja yhteisen tilan rakentamiseen on se, että sen rinnalla olevan kanssa on hyvä olla, Laura sanoo.

Suuremmat suunnitelmat tuntuisivat Laurasta kahlehtivilta.

– Tarkkailen ja haen vielä itseänikin tässä uudessa tilanteessa. Haluan antaa sille rauhan.

Hätätila päättyy

Rauhoittuminen toistuu Lauran puheissa päällimmäisenä teemana kaikilla elämänalueilla. Mutta se ei tarkoita hyytymistä tai toimettomuutta – pikemminkin paineettomuutta ja paniikittomuutta. Talouden kuntoon saaminen on ollut siinä isossa osassa. Vielä vuosi sitten Lauran varallisuus oli kiinni Heinolan-talossa ja firmalla oli tiukkaa. Laura tarttui jokaiseen keikkamahdollisuuteen samalla kun opetteli ottamaan vastuun yrityksen pyörittämisestä.

– Minulla oli freelancerin hätä päällä koko ajan, eikä hädässä aina tee hyviä ratkaisuja. Sinkoilin pistokeikoille pitkien matkojen päähän, vaikka tahdissa ei ollut mitään järkeä. Tein paljon, jotta perhe pysyi leivässä. Alitajunnassani oli koko ajan pelko perheen pärjäämisestä, Laura kertoo tiukoista ajoistaan.

Hätätila näkyi välillä psykosomaattisina oireina. Tavallisissa työtilanteissa Laura saattoi alkaa voida fyysisesti pahoin.

Mutta sitten kohdalle osuivat Vain elämää -ohjelma, jättihitti Miks ei sekä kiinnitys Mamma Mia!:n päärooliin.

”Olen pitkään haaveillut tällaisesta elämäntilanteesta.”

– Olen pitkään haaveillut tällaisesta elämäntilanteesta. Voin jaksottaa työni, pitää välissä taukoja ja suunnitella rauhassa. Haja-ammunta on vaihtunut elämän rytmittämiseen. Kun minun ei tarvitse vetää itseäni koko ajan tappiin, siitä on seurannut hyvän kierre, Laura sanoo.

– Menestys kohottaa myös itseluottamusta. Tunnen, että minulla on vielä annettavaa.

Juuri nyt Laura on keikkatauolla ja kerää voimiaan Mamma Mia!:n intensiiviseen harjoitus- ja esityskauteen. Kun musikaali toukokuussa alkaa, esitystahti on 6–8 show’ta viikossa. Keskikesällä tehdään taas keikkoja, syksyllä lähdetään konserttikiertueelle ja julkaistaan seuraava levy. Siltä ilmestyi juuri uusi sinkku,  Laura hoitaa.

Laura on musikaalihaasteesta innoissaan.

– Kärkirooli näin isossa tuotannossa on kunnia-asia. Innostun aina, jos minun täytyy opetella uusi taito tai minulta vaaditaan paljon, Laura sanoo.

– Seuraavat viikot keskityn pysymään kunnossa ja vaalin jaksamistani. Terveys on koko ajan mielessä.

Vielä ennen ensi-iltaa Lauraa käy Lontoossa katsomassa musikaalin brittiversion. Hän kuvailee tulevia viikkoja laskeutumiseksi rooliinsa.

– Totta kai oli tuuletuksen paikka, kun pääroolini varmistui. Ajattelin kuitenkin juhlia vasta myöhemmin. Katsotaan nyt ensin, millainen suorituksestani tulee.

  • Laulaja syntyi 17.5.1975 Jyväskylässä.
  • Asuu Helsingissä ensimmäistä kertaa omillaan. Kaksi aikuista lasta.
  • Mamma Mia! -musikaalin päärooli, ensi-ilta 4.5.
  • Uusin sinkku, Laura hoitaa, ilmestyi 16.2. Sen teksti on Saara Törmän käsialaa.