”Menin kansanedustajaksi palattuani eduskunnan saunaan. Siellä istui naisia yli puoluerajojen. Tätä työyhteisöä minulla on ollut ikävä”, Jutta Urpilainen sanoo. Kuvat: Veikko Kähkönen
”Menin kansanedustajaksi palattuani eduskunnan saunaan. Siellä istui naisia yli puoluerajojen. Tätä työyhteisöä minulla on ollut ikävä”, Jutta Urpilainen sanoo. Kuvat: Veikko Kähkönen

Kansanedustaja Jutta Urpilainen menetti toukokuussa lähes kaiken – puoluejohtajuuden, ministerinsalkun ja vallan, johon ehti kiintyä. Pettymystä seurasi kuitenkin valtava helpotus. – Miehenikin on nyt tyytyväinen, kun hänen ei tarvitse tulla pimeään kotiin.

Ensimmäisen kerran kolmeen vuoteen kukaan ei tiedä, missä Jutta Urpilainen, 38, kulkee. On kesäinen päivä, ja hän ajaa juuri ostamallaan pyörällä hierojalle. Viime hetkellä hän muuttaa reittiä tienristeyksessä. Sitten hän poikkeaa jäätelölle, hetken mielijohteesta. Pyörän selässä vapaus tuntuu konkreettiselta. Valtiovarainministerinä tällainen huikentelevaisuus olisi ollut mahdotonta. Vähintään kahdeksan ihmistä lähipiirissä tiesi koko ajan, missä ministeri liikkui.

Jutta Urpilainen on ollut yksitoista vuotta ammattipoliitikko, kuusi vuotta Sdp:n puheenjohtaja ja kolme vuotta valtiovarainministeri. Toukokuussa kaikki romahti, kun Jutta hävisi puheenjohtajakisan puoluekokouksessa Seinäjoella. Puoluejohtajuuden menetettyään hän päätti luopua myös ministerin salkustaan. Pettymys oli iso.

Juuri ennen kokousta Jutta oli vieraana Enbuske­ & Linnanahde Crew -talk show’ssa. Samaan­ aikaan siellä vieraili myös laulaja Suvi Teräsniska, joka antoi Jutalle uuden levynsä.

– Muutama päivä puheenjohtajakisan jälkeen siivoilin Helsingin-asunnossa ja kuuntelin kappaletta Täydellinen elämä. Se tuntui sopivan siihen hetkeen täydellisesti.

Kertosäkeessä Suvi laulaa, että Elämä on varjoa ja valoa / joskus se kyyneliin tiristää / Silloin kun itkun kaulukset / Kurkkua kiristää / Elämä on sekoitus onnea / Ja surullisia vaiheita /Meil on täydellinen elämä.

– Elämä on ollut valoa ja varjoja, molempia. Muistot ovat hyvät, vaikka tie on ollut aika pomppuisa varsinkin alussa. En ole katkera, Jutta sanoo.

Pettymyksen rinnalla kulkee helpotus.

– On aivan valtava taakka olla vastuussa kaikista ongelmista, joita Suomen tulevaisuuteen ja talouteen liittyy tällaisena aikana. Kun valta ja vastuu otettiin pois, tuntui, että harteilta lähti ainakin viisikymmentä kiloa.
Keventynyt olemus näkyi myös ulospäin.

– Eduskunnan vahtimestaripojatkin sanoivat, että ihana kun sä taas naurat. Silloin ajattelin, että okei, luopumiseen liittyy haikeutta, mutta sen minkä olen ammatillisesti hävinnyt, olen yksityishenkilönä voittanut.
Myös kotona ollaan tyytyväisiä. Ministerin­ jatkuva poissaolo ei ole varsinaisesti siunaus parisuhteelle.

– Tilannetta on helpottanut se, että kaikki uraani koskevat isot päätökset olemme tehneet mieheni kanssa yhdessä. Mutta olen minä potenut huonoa omaatuntoa, että olen ollut niin paljon menossa ja työ on hallinnut elämää.

Jutan aviopuoliso on ulkoministeriön henkilöstöhallinnossa työskentelevä diplomaatti Juha Mustonen. Pari on ollut­ yhdessä vuodesta 2000, ja naimisiin he menivät vuonna 2006.

– Luulen, että Juhakin on tyytyväinen, kun hänen ei enää tarvitse tulla töiden jälkeen yksin pimeään kotiin. Nyt voi olla­ niinkin, että minä olen siellä häntä odottamassa, Jutta naurahtaa.

Lapsi saa tulla

Jutta on puhunut avoimesti julkisuudessa siitä, että lapsen hankkiminen on lykkääntynyt puheenjohtajan työn vuoksi.

– Lapsihaave on edelleen olemassa, se ei ole mihinkään poistunut. Mutta elämä ja aika näyttää, toteutuuko haave, Jutta sanoo.

– Se riippuu tietysti myös siitä, mitä alan nyt tehdä. Onko se jotakin, mikä vie taas enemmän aikaa elämästä. Kaikki on avoinna.

Jutta ei pidä mahdottomana, että lähtisi tekemään aivan toisenlaista uraa politiikan­ ulkopuolella.

– Täytän tänä vuonna 39 vuotta. Olen ollut politiikassa 11 vuotta. Olen tien­risteyksessä, jossa on mahdollista peilata mennyttä ja miettiä, mitä todella haluan.­ En ole kyllästynyt politiikkaan, päinvastoin, olen edelleen sielultani maailmanparantaja ja haluan vaikuttaa.

Työtarjouksia on jo tullut muutamia yksityiseltä sektorilta ja järjestöistä. Niitä Jutta aikoo miettiä vakavis­saan.­

Jutan mukaan politiikka on ollut hänelle­ enemmän elämäntapa kuin työ.

– Politiikka on  kuitenkin vain yksi vaihe elämää. On hirveän vieras ajatus, että olisin tässä laitoksessa, eduskunnassa, koko loppuelämäni. En koskaan tullut tänne jäädäkseni.

Mahdollisesta eduskuntavaaliehdokkuudestaan hän aikoo ilmoittaa viimeistään joulun alla.

Ikuiset verkkosukat

Jutan ministerikausi oli vaikea, sillä niskaan romahtivat Euroopan talouskriisi ja hankala päätös Kreikan hätärahoituksesta. Se sai opposition ja kansan riemastumaan: Nehän syytävät meidän vero­rahamme Kreikkaan!

Henkinen paine oli kova. Se kulminoitui Euroopan talous- ja valtiovarain­ministereiden kokouksessa Brysselissä. Paikalla olleista 17 ministeristä vain kaksi oli naisia, Jutta heistä toinen.

– Pöydällä oli vakuuksien ratkaisumalli, joka oli Suomen kannalta huono. Kaikki miehet pöydän ympärillä loivat paineita, että Jutta, tämä ehdotus pitää hyväksyä, kaikki muutkin tekevät niin. Siinä oli aika nurkkaan ajettu fiilis. Jouduin sanomaan, että en voi hyväksyä mallia, se ei ole Suomen etujen mukaista. Ne äijät olivat ihan, että vitsi tuo nainen ei suostu sittenkään, Jutta muistelee.

Oli hätärahoituksesta mitä mieltä tahansa,­ viime vuosien aikana Juttaa ei ole säästelty kritiikiltä. Sdp:n puheenjohtajana hän oli ensimmäinen tehtävään valittu nainen, sen lisäksi nuori ja blondi. Eero Heinäluoman ja Paavo Lipposen saappaat olivat varsin suuret.

Puheenjohtajakauden suurin kohu syntyi Iltalehden uudenvuoden artikkelista, jossa kokematon puoluejohtaja pukeutui­ aniliininpunaiseen mekkoon ja mustiin verkkosukkahousuihin. Kuusi vuotta myöhemmin kuvat näyttävät varsin viattomilta. Jutta istuu niissä studion lattialla jalat sievästi rinnakkain, säädyllinen mekko ylettyy polviin. Silti kuvista syntyi hirveä haloo.

– Juttu myytiin minulle ajatuksella, että nuori puheenjohtaja lähtee viettämään kavereiden kanssa uuttavuotta, ja stailaus oli sitten sen mukainen. En voinut mitenkään käsittää etukäteen, millainen kohu siitä syntyisi. Muistan iltauutisten toimittajan, joka seisoi lehti kädessä eduskuntatalon edessä. Kohu sai aivan absurdit mittasuhteet.

Toinen kohu syntyi kuntavaalien tulos­illassa vuonna 2008, kun tuore puheenjohtaja­ toisti papukaijana jokaisen tv-kanavan haastattelussa ”Aivan aluksi haluaisin kiittää” -litaniaa. Jutan toivoma viesti, kiitos ehdokkaille ja taustatyöntekijöille, meni perille, mutta julkisuudessa sille irvailtiin pitkään.

– Kyllä kritiikki osui, mutta sitä on helpompi kestää, koska tähän työhön lähteminen on ollut oma valintani. Olennaista oli, etten jäänyt kritiikkiin kiinni. Eniten asia kosketti isovanhempiani. Välillä­ tuntui, että mummu itki olkapäätäni vasten, että mitä ne tyttö sinusta kirjoittavat.

Lohduttelemaan Jutta päätyi myös toukokuisen puheenjohtajavaalin jälkeen. Puheensa pidettyään hän meni hakemaan­ tavaroitaan hänelle varatusta huoneesta ja rauhoittumaan hetkeksi. Pian paikalle alkoi virrata ihmisiä itkien.

– Siellä minulla oli sitten vastaanotto. Lohdutin muita oman tappioni keskellä, Jutta hymähtää.

Neljästä sisaruksesta vanhimpana Jutta on tottunut olemaan myös lapsuudenperheessään olkapää ja vastuunkantaja. Mutta kuka lohduttaa Juttaa?

– Tärkein tukeni on Juha, hänen roolinsa on ollut merkittävä. Sitten ovat tietysti ystävät, sisarukset ja vanhemmat. Heidän kanssaan voi peilata asioita objektiivisesti.­

Päiväunia ministeriautossa

Politiikan raadollisuuteen Jutta tottui osin jo lapsuudessa. Isä Kari Urpilainen oli Sdp:n kansanedustaja kolmella vuosi­kymmenellä.

– Muistan, kuinka lapsena luin paikallislehteä, jossa isää arvosteltiin. Se tuntui lapsesta aika pahalta. Mutta rehellisesti sanottuna on aivan eri asia olla valtakunnanjulkisuudessa kuin paikallis- tai maakuntatasolla.

Entisen puheenjohtajan tuleva rooli puolueessa on vielä epäselvä.

– Se on asia, jota minun pitää miettiä. Kun on ollut joukkojen edessä monta vuotta ja sitten siirtyy takaisin riviin, totta kai sitä mietti, mikä se oma paikka on.

Poliitikko on aina kansan mielipiteen ja hetken armoilla. Se kirkastui Jutalle viime eduskuntavaalien tulosillassa Helsingin Musiikkitalossa. Suurten puolueiden puheenjohtajat olivat ryhmittyneet riviin suoraan televisiolähetykseen.

– Silloinen pääministeri Mari Kiviniemi seisoi vieressäni, kun tulokset tulivat ja keskusta koki rökäletappion. Pää­ministeriys lähti häneltä hetkessä. Muistan vain ajatelleeni, että kyllä valta on katoavaista. Siksi koko ministerinurani ajan minulla oli jalka henkisesti vähän ovenraossa.

Se oli vain väliaikaista. Valtaan on silti vaikea olla rakastumatta.

– Vallassa on paljon piirteitä, jotka viehättävät. Ministerinä pystyin vaikuttamaan asioihin ja mielipiteitäni kuunneltiin. Mielekkäintä oli, että olin tietoinen kaikesta. Sain myös työskennellä huippulahjakkaiden ihmisten kanssa.

Vaikka ministeriössä Juttaa ympäröi oma virkamiesten hovi, huipulla oli yksinäistä.­

– Voin delegoida työtehtäviä mutten koskaan vastuuta. Se synnyttää ympärille aina tietyn yksinäisyyden.

Yöuniaan Jutta ei silti ole koskaan menettänyt työn vuoksi.

– Minua on siunattu hyvillä unen­lahjoilla. Toki nukuin välillä hyvin vähän, mutta otin sen takaisin nukkumalla päiväunia ministerinauton takapenkillä tai lentokoneessa.

Tänä kesänä Jutta lomailee kunnolla ensimmäisen kerran kuuteen vuoteen. Aviomiehen kanssa on sovittuna vain yksi tavoite: aikatauluttomuus. Ministerivuosien 16-tuntiset työpäivät ovat jo lyhentyneet 10-tuntisiksi.

– Siinähän on kuusi tuntia enemmän aikaa vuorokaudessa tehdä asioita.
Jutta on ehtinyt taas keskittyä into­himoonsa kulttuuriin, käynyt teatterissa, nauttinut musiikista ja tavannut ystäviä.

–Minulla on nyt ihan mieletön sosiaalinen elämä. Olemme nähneet ystäviä melkein joka ilta, mihin ei koskaan ministeriaikana ollut mahdollisuutta.

– Olen myös kuunnellut paljon Haloo Helsingin biisiä, jossa sanotaan, että ”jos elämässä kaiken menettää, niin vapaus on ainoo, joka käteen jää”.  Se on ollut energiabiisini.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 27/2014.

Lue myös:

Jutta Urpilaisen voimabiisit

Vappu Pimiä muistelee menneitä Instagramissaan. 

Juontaja Vappu Pimiä, 40, julkaisi Instagram-tilillään valokuvan itsestään yli 20 vuoden takaa. Kuvassa juuri 18 vuotta täyttänyt Vappu hymyilee juomalasi kädessään.

– Sanotaan, et nainen on kauneimmillaan 17-vuotiaana.. No, en ehkä ihan allekirjoittais, mut ai niin, tossa mä olinkin just täyttänyt 18, Vappu kirjoittaa kuvan alla.

Kuvatekstin perusteella kuva on otettu 18 vuotta täyttäneen Vapun syntymäpäiväjuhlilla.

Kuvan kommenteissa monet kehuvat Vappua viehättäväksi. Joidenkin mielestä toukokuussa 40 vuotta täyttänyt Vappu näyttää nykyisin nuoremmalta kuin kuvassa. Kommenteissa nuorta Vappua verrataan esimerkiksi Marilyn Monroeen ja Armi Kuuselaan.

Suomalaiset julkimot muusikoista urheilijoihin ovat mukana jos jonkinmoisessa yritystoiminnassa. Ai missä muka? No ainakin näissä.

Maailman maineeseen noussut saunakokonaisuus

Näyttelijä Jasper Pääkkönen omistaa suositun Löyly-saunakompleksin yhdessä kansanedustaja Antero Vartian kanssa. Helsingin Hernesaaressa sijaitseva Löyly pitää sisällään kolme puulämmitteistä yleistä saunaa sekä ravintolan. Time-lehti listasi vastikään Löylyn yhdeksi maailman sadasta parhaasta nähtävyydestä tällä hetkellä.

Timen top 100 -listaukset ovat melkoinen käsite maailmanlaajuisesti, joten Löyly ja suomalainen saunakulttuuri saavat tätä kautta huomattavaa näkyvyyttä ympäri maailman, Pääkkönen kommentoi.

Perinteikäs hotelli

Pääkkönen ei ole ainoa matkailualalle lähtenyt julkkis. Kansainvälistä mallinuraa luonut Saimi Hoyer lähti silloisen aviomiehensä Thomas Hoyerin kanssa yrittäjäksi Punkaharjun Valtionhotelliin, nykyiseen Hotelli Punkaharjuun, alkuvuodesta 2016. Hän kertoi tuolloin Me Naisille aikovansa osallistua aktiivisesti hotellin toimintaan.

– Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin. Keittiöhommiin en kykene. Sienet ja marjat voin kyllä kerätä.

”Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin.”

Hoyerit hakivat tammikuussa eroa, mutta jatkavat siitä huolimatta hotelliyrityksen pyörittämistä yhdessä.

Kulttuurilla höystetty kartano

Myös Aikakoneesta tuttu Sani eli Saija Aartela häärää matkailun parissa. Pitkäaikainen haave majatalon pitämisestä muuttui todeksi, kun hän lähti viime vuoden lopulla luotsaamaan Nakkilassa sijaitsevaa Villilän kartanoa. Sanin myötä paikka sai nimekseen Villilän Kartano ja Kulttuurikeskus, ja sen varalle on suuria suunnitelmia.

– Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille. Myös teatteriesityksien pitäminen kiinnostaa, Sani kertoi Me Naisille helmikuussa.

”Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille.”

Lisää voimavaroja verkon välityksellä

Muillakin laulajilla tuntuu riittävän villejä visioita. Lauri Tähkä perusti kolme vuotta sitten Mielen Melodiat -yrityksen yhdessä fysioterapeutti Mari Ravattisen kanssa. Mielen Melodiat tarjoaa hyvinvointiin liittyviä verkkovalmennuksia sekä yksityishenkilöille että työyhteisöille. Ravattinen on kertonut Parempi bisnes -verkkomediassa, että yhteistyö sai alkunsa, kun Tähkä oli asiakkaana hänen liikuntakeskuksessaan. Valmennusmateriaalina on myös Tähkän itsensä lukemia äänitteitä.

Liikuntapäiväkoti luomuruualla

Jääkiekkoilijana uransa tehnyt Jere Karalahti ja tämän fitnessmallina tutuksi tullut Nanna-puoliso lähtivät alkuvuodesta mukaan yksityisen Aito-päiväkodin perustamiseen. Liikunnalla on olennainen rooli myös Aito-päiväkodissa. Tämän lisäksi päiväkoti panostaa ravintoon: oma kokki valmistaa ruuat luomutuottajien ja yhteistyökumppaneiden raaka-aineista, ja tarjolla on kokkikouluja.

Karalahdet lähtivät päiväkodin taustavaikuttajiksi, koska kokivat sen arvot omikseen. Se tuntui sopivalta paikalta pariskunnan 2-vuotiaalle Jax-pojallekin.

”Mietin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa.”

– Kun tulin vajaa kaksi vuotta sitten äidiksi, aloin kiinnittää enemmän huomiota kavereiden kertomuksiin päiväkotien ruuasta. Mietin jo tuolloin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa, laittaisin Jaxin sinne, Nanna kertoi Me Naisille alkuvuodesta.

Talojen piirtelyä

Kun televisiossa viime vuonna pyöri Laurin talot -sarja, nousi Lauri Ylösen innostus arkkitehtuuriin koko kansan tietoisuuteen. Ylösen perustama Alvardag-suunnittelu- ja kiinteistökehitysfirma vastasi ohjelmassa nähtyjen talojen toteuttamisesta. The Rasmus -yhtyeen laulajana maailman maineeseen noussut Ylönen avasi tv-sarjan tiedotteessa aluevaltauksensa taustoja:

– Talojen piirtely on ollut mulle harrastus ja tapa rentoutua musahommien lomassa. Mun kiinnostus arkkitehtuuriin heräsi varsinaisesti 2003, kun rakennutin ensimmäisen oman taloni Helsinkiin.

Koska Ylösellä ei ole arkkitehdin koulutusta hän on saanut osakseen myös kritiikkiä.

– Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni. Olen yrityksen luova johtaja, mutta meillä on paljon eri alojen osaamista. -- Minä ainoastaan johdan tätä laivaa enkä ole tituleerannut itseäni arkkitehdiksi kertaakaan, Ylönen kuvaili rooliaan Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni.”

Kansainvälinen kosmetiikkasarja

Entinen malli ja viime vuosina pääasiassa tv:stä tuttu Anne Kukkohovi perusti kosmetiikkayritys Supermoodin vuonna 2013.

– Minulta puuttui se oikea ura. Tein monia asioita ja energiani hajosi. Tv-tuotannot ovat väliaikaisia, halusin jotain pysyvämpää, kauneudesta ja hyvinvoinnista kiinnostunut Kukkohovi on kertonut Iltalehdelle.

Luonnonkosmetiikkaan keskittyvä Supermood teki jo pari vuotta sitten suomalaisen ihonhoidon historiaa, kun Space NK -ketju otti Kukkohovin tuotteet myyntiin. Nyt meneillään on Amerikan valloitus. Viime vuonna eronnut Kukkohovi pyörittää yritystä edelleen ex-miehensä Joni Kukkohovin kanssa.

”Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa.”

– Lähdemme kesällä kolmestaan messuille Las Vegasiin tapaamaan asiakkaita ja agentteja. Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa, Anne sanoi toukokuussa viitaten Joniin ja heidän yhteiseen poikaansa Miskaan.

Sielun ja ruumiin ravintoa

Parhaillaan Vain elämää -ohjelmassa nähtävä iskelmätähti Anne Mattila harrastaa intohimoisesti maalaamista. Hän ehti haaveilla kuusi vuotta paikasta, jossa esitellä öljyvärimaalauksiaan, kunnes avasi oman taidekahvilansa kotipaikkakunnallaan Karviassa vuonna 2014.

Mattila kertoo käsintehtyjä herkkuja ja taide-elämyksiä tarjoavasta yrityksestään myös Vain elämää -päivänään.

– Soitin äidilleni -- tästä tulee pikkujuttu vaan, pannulla keität sitä kahvia. Ensimmäisenä kesänä ihmiset löysivät sinne, ja äiti hiki hatussa keitti kahvia sillä pannulla. Muistaakseni siellä kävi muutama tuhat asiakasta ekana vuonna. Siellä kävi viime vuonna 33 000. Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut, hän kertaa ohjelmassa.

”Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut.”

Mattilan lisäksi nyrkkeilijä Eva Wahlström on hurahtanut maalaamiseen. Lapsuuden harrastuksensa uudelleen löytänyt Wahlström kertoo Helsingin Uutisten jutussa, että taiteen tekeminen on hänelle vastapainoa urheilulle, joka on ”niin saakelin kovaa, kylmää ja vaativaa”.

Viime keväänä taiteen kandidaatiksi valmistunut Wahlström myy teoksensa. Ensimmäisen näyttely Sielunpintoja on parhaillaan käynnissä Galleria Loopissa, Helsingissä.

Marco Bjurströmillä puolestaan on lusikkansa sopassa ruumiin ravinnon puolella. Hän on osakkaana veljensä Janekin ja tämän vaimon Laura Apukan Pompier-ravintoloissa. Bjurström kertoi kesällä Me Naisille roolinsa ravintoloissa olevan varsin pieni.

– Käyn ravintolassa lähinnä syömässä. Olen toki osakkaana ja suunnittelen uutta, mutta minun mielipiteilläni ei ole siellä hirveästi merkitystä.

”Käyn ravintolassa lähinnä syömässä.”

Treeniä sotureille

Toisenlaista kunnonkohotusta tarjoaa Elastinen. Räppäri on ollut mukana tuomassa Training For Warriors (TFW) -treenimetodia Suomeen. Ensimmäinen periaatetta noudattava kuntosali Suomessa avattiin 2014 ja nykyisin saleja on kaikkiaan kymmenen. Kotimaan TFW-treeneissä viljellään Elastisen samannimisestä hitistä lainattua “hallussa!”-tsemppihuutoa. Elastinen on osakkaana ja hallituksen puheenjohtajana kolme kuntosalia kattavassa TFW Helsingissä.