Tuore valtiovarainministeri Jutta Urpilainen lataa akkuja zumbaamalla, ottamalla tirsat ja soittamalla pianoa.

Jutta Urpilainen, 35, on valtiovarainministerinä niin tuore, että kalenterikin on vielä siirtämättä vanhasta puhelimesta uuteen. Siksi hän suunnistaa vielä tapaamisesta toiseen avustajien antamien lappusten avulla.

Euroopan talouskriisin takia Jutta joutui aloittamaan uudessa tehtävässään ilman minkäänlaista pehmeää laskua.

– Juhannuksena ehdin vähän ottaa aurinkoakin, mutta muuten lähtö on kieltämättä ollut lentävä. Ministeriössä on moni tullut sanomaan, että en aloita helpossa tilanteessa. Opiskeltavaa on riittänyt, Jutta myöntää.

Työvaatimusten entisestään kasvaessa Jutta on erityisen onnellinen hyvistä unenlahjoistaan.

– Kun väsymys käy ylivoimaiseksi, pystyn ottamaan nokkaunet vaikka virka-auton takapenkillä.

 

Jutta Urpilaisen hyvän olon eväät:

 

Sisarukset

"Minulla on yksi veli ja kaksi siskoa. He ovat tietysti tunteneet minut koko elämänsä ja he hyväksyvät minut juuri sellaisena kuin olen. Se on tuntunut erityisen hyvältä juuri tänä keväänä. Sisaruus on minulle tärkeä voimavara.

Olen perheen esikoinen, ja nuorin siskoistani on minua viisitoista vuotta nuorempi. Kun hän syntyi, hoidin häntä kuin omaa lastani ja kuljetin mukanani.

Minulla on jo pitkään ollut haave omasta perheestä, mutta elämä on tuonut eteeni niin merkittäviä työtehtäviä, ettei lapsille ole ollut vielä sijaa. Toive perheestä kuitenkin elää edelleen. Aika näyttää, toteutuuko se."

Piano

"Ei mene päivääkään, ettenkö kuuntelisi musiikkia. Heti kun tulen kotiin, laitan stereot päälle.

Pianoa olen soittanut pikkutytöstä lähtien, rumpuja aloin soittaa vähän myöhemmin.

Murrosiässä sanoin äidilleni, että kiroilen pianon kautta. Kun oikein jurppi, valitsin oikein haastavan kappaleen. Aikani hakattuani pianoa olo aina helpottui.

Minusta piti tulla muusikko. Minulla oli jo opiskelupaikka Helsingin konservatoriossa, mutta en lopulta heittäytynytkään muusikon uralle, vaan lähdin opiskelemaan opettajaksi. Elettiin lamavuosia ja Kokkolassa oli paljon työttömiä. Ajattelin, että opettajille varmasti löytyy aina töitä."

Ystävät

"Kaverit ovat minulle tukipilareita. On aina jotenkin puhdistavaa nähdä heitä ja puhua jostain ihan muusta kuin politiikasta: ihmissuhteista, elämästä, arjesta. Osa ystävistäni ei seuraa lainkaan politiikkaa. On terveellistä, että lähellä on sellaisiakin ihmisiä, jotka katsovat maailmaa ihan eri näkökulmasta."

Zumba

"Jos nykyään olen vihainen, kiskon lenkkivaatteet päälle. Kun minusta tuli kansanedustaja, päätin, että pidän urheiluharrastuksestani kiinni, vaikka se olisikin haastavaa.

Käyn kerran viikossa bodypumpissa sekä zumbassa. Zumba on aivan ihanaa! Kokkolassa käyn ihan julkisella jumppasalilla, mutta Helsingissä osallistun eduskunnan jumppiin."

Sunnuntai

"Muista pyhittää lepopäivä on yksi tärkeimmistä neuvoista, mitä tässä työssä täytyy muistaa. Tarvitsen yhden päivän viikossa hiljentymiseen ja rauhoittumiseen."

Jutta Pauliina Urpilainen

  • Syntyi 4.8.1975 Lapualla.
  • Valtiovarainministeri ja SDP:n puheenjohtaja.
  • Kodit Kokkolassa ja Helsingissä.
  • Koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri ja luokanopettaja.
  • Naimisissa. Puoliso Juha Mustonen työskentelee ulkoministeriössä.
  • Harrastaa musiikkia, ruuanlaittoa, liikuntaa ja lukemista.

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

avot on vaikeet iahan kamlan v...

Marja Hintikka palaa äitiyslomalta tähtiohjelmaan: ”Olen nukkunut viiden vuoden aikana vain parikymmentä kokonaista yötä”

TTK kirjoitti: Ihmeellistä valittamista. Eiköhän ole itse lapsienhankinnastaan päättänyt, vai vahinkojako ovat olleet. Jos näin, niin kannattaa varata aika valistukseen. Tuo on niin totta tekee itsestään martyyrin aina sama laulu mie mie ja mie ..väsyä valittaa silti tunkee joka ohjelman TTK..ssakin varmaan kertoo univajeestaan:)?Mein mummo lähti evakkoon paukkupakkaseen karjavaunussa kolmen allle kolmevuotiaan kanssa nuorin 2.kk ikinä en kuullut hänen valittavan tai vaikertavan asiasta...
Lue kommentti
maiju

Marja Hintikka palaa äitiyslomalta tähtiohjelmaan: ”Olen nukkunut viiden vuoden aikana vain parikymmentä kokonaista yötä”

Olen samaa mieltä. Ihme ruikutusta. Ei ole pakko lapsia tehdä. Hänellä ne ovat vielä ihan terveitä lapsia. Olis kiitollinen. Luuleeko olevansa ensimmäinen äiti maailmassa. Minulla 4 lasta, kaksi heistä siaraita. Silti ei tarvinnut ruikuttaa. Eikö se mies tee mitään? Siittääkö se vaan?
Lue kommentti
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.