Tuore valtiovarainministeri Jutta Urpilainen lataa akkuja zumbaamalla, ottamalla tirsat ja soittamalla pianoa.

Jutta Urpilainen, 35, on valtiovarainministerinä niin tuore, että kalenterikin on vielä siirtämättä vanhasta puhelimesta uuteen. Siksi hän suunnistaa vielä tapaamisesta toiseen avustajien antamien lappusten avulla.

Euroopan talouskriisin takia Jutta joutui aloittamaan uudessa tehtävässään ilman minkäänlaista pehmeää laskua.

– Juhannuksena ehdin vähän ottaa aurinkoakin, mutta muuten lähtö on kieltämättä ollut lentävä. Ministeriössä on moni tullut sanomaan, että en aloita helpossa tilanteessa. Opiskeltavaa on riittänyt, Jutta myöntää.

Työvaatimusten entisestään kasvaessa Jutta on erityisen onnellinen hyvistä unenlahjoistaan.

– Kun väsymys käy ylivoimaiseksi, pystyn ottamaan nokkaunet vaikka virka-auton takapenkillä.

 

Jutta Urpilaisen hyvän olon eväät:

 

Sisarukset

"Minulla on yksi veli ja kaksi siskoa. He ovat tietysti tunteneet minut koko elämänsä ja he hyväksyvät minut juuri sellaisena kuin olen. Se on tuntunut erityisen hyvältä juuri tänä keväänä. Sisaruus on minulle tärkeä voimavara.

Olen perheen esikoinen, ja nuorin siskoistani on minua viisitoista vuotta nuorempi. Kun hän syntyi, hoidin häntä kuin omaa lastani ja kuljetin mukanani.

Minulla on jo pitkään ollut haave omasta perheestä, mutta elämä on tuonut eteeni niin merkittäviä työtehtäviä, ettei lapsille ole ollut vielä sijaa. Toive perheestä kuitenkin elää edelleen. Aika näyttää, toteutuuko se."

Piano

"Ei mene päivääkään, ettenkö kuuntelisi musiikkia. Heti kun tulen kotiin, laitan stereot päälle.

Pianoa olen soittanut pikkutytöstä lähtien, rumpuja aloin soittaa vähän myöhemmin.

Murrosiässä sanoin äidilleni, että kiroilen pianon kautta. Kun oikein jurppi, valitsin oikein haastavan kappaleen. Aikani hakattuani pianoa olo aina helpottui.

Minusta piti tulla muusikko. Minulla oli jo opiskelupaikka Helsingin konservatoriossa, mutta en lopulta heittäytynytkään muusikon uralle, vaan lähdin opiskelemaan opettajaksi. Elettiin lamavuosia ja Kokkolassa oli paljon työttömiä. Ajattelin, että opettajille varmasti löytyy aina töitä."

Ystävät

"Kaverit ovat minulle tukipilareita. On aina jotenkin puhdistavaa nähdä heitä ja puhua jostain ihan muusta kuin politiikasta: ihmissuhteista, elämästä, arjesta. Osa ystävistäni ei seuraa lainkaan politiikkaa. On terveellistä, että lähellä on sellaisiakin ihmisiä, jotka katsovat maailmaa ihan eri näkökulmasta."

Zumba

"Jos nykyään olen vihainen, kiskon lenkkivaatteet päälle. Kun minusta tuli kansanedustaja, päätin, että pidän urheiluharrastuksestani kiinni, vaikka se olisikin haastavaa.

Käyn kerran viikossa bodypumpissa sekä zumbassa. Zumba on aivan ihanaa! Kokkolassa käyn ihan julkisella jumppasalilla, mutta Helsingissä osallistun eduskunnan jumppiin."

Sunnuntai

"Muista pyhittää lepopäivä on yksi tärkeimmistä neuvoista, mitä tässä työssä täytyy muistaa. Tarvitsen yhden päivän viikossa hiljentymiseen ja rauhoittumiseen."

Jutta Pauliina Urpilainen

  • Syntyi 4.8.1975 Lapualla.
  • Valtiovarainministeri ja SDP:n puheenjohtaja.
  • Kodit Kokkolassa ja Helsingissä.
  • Koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri ja luokanopettaja.
  • Naimisissa. Puoliso Juha Mustonen työskentelee ulkoministeriössä.
  • Harrastaa musiikkia, ruuanlaittoa, liikuntaa ja lukemista.

Minttu Murphy-Kaulanen kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan, ettei Rianna-tyttären neuvolakäynti sujunut toivotusti.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan siitä, miten suuri huoli voi lapsesta olla. Minttu huolestui, kun kävi tällä viikolla neuvolassa hänen ja tv:stä tutun kauppias Sampo Kaulasen, 38, Rianna-tyttären kanssa.

– Mun 4-vuotiaalla kuului sydämestä sivuääni. Ilmeisesti tavanomaista leikki-ikäisillä, mutta tutkia täytyy. Se mahan pohjasta kouriva tunne joka kerta, kun ajattelen asiaa saa mut voimaan fyysisesti niin pahoin. Tiedän järjellä, että olisi meillä kaiketi muitakin oireita, jos vakavasta sydänoireesta olisi kyse, mutta ei se minun tunnetta paranna,  Minttu kirjoittaa blogissaan.

”Rakastan lapsiani enemmän kuin elämää.”

Minttu kertoo kirjoituksessaan pohtineensa myös rokotuksia. Lisäksi hän miettii, että huoli lapsista helpottaa tuskin koskaan. Mintulla on kolme tytärtä ja yksi bonuslapsi, joka on Sampon edellisestä avioliitosta.

– Mä rakastan lapsiani enemmän kuin elämää. On kyse flunssaisesta 12-vuotiaasta tai vauvarokon kourissa olevasta pienestä tai 17-vuotiaasta, jolta poistetaan nielurisat, tämä mun huoli ja tunne lapsista on yhtälainen. 

Kokemusta kahdesta keskenmenosta

Tänä syksynä Minttu ja Sampo kertoivat Me Naisten haastattelussa, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut itsestäänselvää. Ennen yhteisen Rianna-tyttären syntymää Minttu koki kaksi keskenmenoa. Molemmat olivat niin sanottuja tuulimunaraskauksia.

”Pohdin, haluanko tätä todella.”

– Pettymys ja suru oli suuri. Erityisesti siksi, että tiesin Sampon toivovan lasta kiihkeästi. Halusin suoda sen hänelle. Aloin väkisinkin miettiä, olenko jo liian vanha koko touhuun. Pohdin, haluanko tätä todella, Minttu kertoi haastattelussa tänä syksynä.

 

Raskaus oli yllätys lapsettomuudesta kärsineille Satu Taiveaholle ja Antti Kaikkoselle.

Suvanto ry:n toiminnanjohtaja Satu Taiveaho, 41, kertoo Ilta-Sanomissa, että tuli syksyllä yllättäen raskaaksi. Satu oli ihmetellyt erikoisia oireitaan ja mietti ensin, ovatko vaihdevuodet alkamassa. Raskaus oli yllätys, sillä Satu ja hänen kansanedustajapuolisonsa Antti Kaikkonen, 43, ovat kärsineet lapsettomuudesta vuosia. Syksyllä raskaus päättyi kuitenkin keskenmenoon jo aikaisessa vaiheessa. 

”Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia.”

– Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia. Ja totta kai myös surullinen. Olen kuitenkin yrittänyt kääntää asian mielessäni iloiseksi ja ajatellut, että olen ainakin kerran elämässäni ollut vähän aikaa raskaana, Satu kertoo IS:ssa.

Satu ja Antti ovat puhuneet lapsettomuudesta avoimesti julkisuudessa ja kertoneet, ettei hedelmöityshoidoistakaan ole ollut apua. Syytä lapsettomuuteen ei ole löytynyt. Myös adoptioprosessi kariutui aivan viime metreillä syksyllä 2011 Antin vaalirahakohun takia.

”Ehkä on pientä toiveekkuuttakin.”

– Meidän kohdalla asia (keskenmeno) ei varmasti ollut kauhean iso suru sen takia, että emme ole osanneet tai edes uskaltaneet ajatella asiaa. Sen jälkeen asia on kuitenkin pyörähdellyt mielessä. Ehkä on pientä toiveekkuuttakin, Satu kertoo IS:ssa.

Tällä hetkellä Satu ja Antti ovat kahden pienen lapsen sijaisvanhempia. Syksyllä 2014 heistä tuli pienen pojan sijaisvanhempia ja vuonna 2015 perheeseen saapui kolmevuotias tyttö.

Sadun ja Antin tie vanhemmiksi on ollut pitkä ja raskas. Lue parin yhteishaastattelu parin vuoden takaa: