Saria ja Juttaa yhdistävät saman miehen lapset, kriisien syventämä ystävyys ja intohimo treenaamiseen.
Saria ja Juttaa yhdistävät saman miehen lapset, kriisien syventämä ystävyys ja intohimo treenaamiseen.

Jutta Gustafsberg ja Sari Peltonen ovat parhaat ystävykset, joilla on sama ex-mies, yhteinen vastuu molempien lapsista ja intohimo treenaamiseen. Uusilta kumppaneilta kuvio on vaatinut ymmärrystä. –Ydinperhe ei ole minulle mikään arvo, Jutta sanoo.

Pirkkalassa kotitalon ovikello soi, mutta Jutta Gustafsberg, 41, ei tee elettäkään singahtaakseen avaamaan ovea. Eikä hän ehtisikään: Sari Peltonen, 40, riisuu jo aulassa kenkiään.

–Kiva kun tulit! Kaada ittelles kahvia, just keitin, Jutta selostaa keittiöstä.

Naiset ovat lihaksikkaita ja ryhdikkäitä, molemmilla on kantava ääni ja kuuluva nauru. Kummallakin on farkut ja t-paidat, joiden alta kyllä näkee, että tikissä kunnossa ollaan. Päivetyskin on samanlainen, vaikka Suomen kesä on vasta pilkahdellut sitkeän pilviverhon takaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

–No mää soitin illalla Jutalle ja kysyin, oletko sää ruskea, Sari aloittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

–Ja mää olin just vedellyt vähän väriä purkista, Jutta jatkaa.

No pitihän Sarinkin sitten.

Naiset menisivät täydestä siskoksista, mutta oikeasti näiden kahden välinen suhde on alkanut kaikkea muuta kuin lämpimissä tai sovinnaisissa merkeissä.

Toinen nainen ja petetty

13 vuotta sitten Sari oli avoliitossa liikemies Petteri Jussilan kanssa ja tuolloin nelivuotiaan Camillan ja puolivuotiaan Casimirin äiti. Jutta taas oli tullut julkisuuteen ohjelmassa Suuri seikkailu ja tavannut Petterin niissä kuvioissa.

Kun Petteri ja Jutta rakastuivat, Sari sai lukea siitä lehdestä. Ensimmäisessä kohtaamisessa Jutta oli se toinen nainen ja Sari petetty kotiäiti.

–Tiesin kyllä, että ero oli vain ajan kysymys ja mietin, kuka on se ihminen, joka tulee tähän väliin. Aluksi reagoin Juttaan, että sekin lehmä, mutta ajan mittaan olen ollut iloinen, että Luojan kiitos Petteri valitsi juuri hänet, Sari sanoo.

–Meidän piti sopeutua toisiimme ja minun pieniin lapsiin, jotka olivat minulle uutta. Minun oli hyväksyttävä, että Sari on elämässäni ja että hänellä on yhteinen menneisyys mieheni kanssa, Jutta muistaa.

Arjessa se tarkoitti, että kun Sarin pyykkikone hajosi, Petteri riensi apuun. Tai kun Sari vuosien kotiäitiyden jälkeen joutui hankkimaan ammatin, Petteri ja Jutta maksoivat tälle opiskelun yksityisessä parturi-kampaajakoulussa.

–Jutta on aina tajunnut bisneksen päälle ja näki, että minut oli parempi saada töihin kuin jättää pyytelemään rahaa heiltä, Sari repeää nauruun.

–Niin juuri, siinäkös oli hyvä sijoitus! Laskin, että kahdessa ja puolessa vuodessa kulut on kuoletettu, Jutta hekottaa.

Sitten oli sekin kerta, kun Sari kypsyi lykkimään lastenrattaita lumihangessa ja Petteri lupasi hankkia tälle auton. Petteri ja Jutta ajoivat uusilla Bemareilla, joiden rekisterikilvissä luki GOD-1 ja WIN-1.

–Petteri sanoi löytäneensä minulle helmen. Auto oli 1980-luvun Datsun, jota joku papparainen oli kiillotellut pihallaan. Ajattelin aluksi, että voi helvetti, mutta auto olikin loistava, Sari muistelee vedet silmissä.

Näillä mennään, akat hiljaa!

Petteri Jussila oli suuriraaminen bisnesmies, joka nautti huomiosta ja rakasti rahaa. Mutta kaikkein eniten hän rakasti lapsiaan ja teki selväksi, että arki sovitettaisiin heidän parhaakseen.

–Petteri saneli ehdot kaikille. Että lapset ovat etusijalla ja te akat olette hiljaa.

Kun Petterin ja Jutan poika Max syntyi, oli selvää, että hän olisi vanhempien lasten tasaveroinen veli. Kun Petteri tuli katsomaan Juttaa ja vauvaa sairaalaan, Sari oli mukana.

–Meillä ei koskaan ollut sopimuksia tapaamisista, vaan lapset hoiti se, jolla oli aikaa. Lopulta kaikki meni luontevasti. Minulle tilanteemme suurimpia opetuksia on ollut, että lapsen rakastaminen ei katso verisukulaisuutta, Jutta sanoo.

–Jokaisen isän ja äidin pitäisi myös tajuta se, ettei oma vanhemmuus ole uhattuna, vaikka lapsella olisi muitakin välittäviä ihmisiä ympärillään, Sari jatkaa.

Sitten ystävykset muistavat taas yhden Petterin ideoista: mies ehdotti jopa yhteisen omakotitalon hankkimista. Sen toisessa päässä asuisi hänen ja toisessa Sarin perhe, ja lapset saisivat kasvaa samassa osoitteessa kaikkien vanhempiensa keskellä. Siihen naiset eivät sentään suostuneet.

Lapsista nuorin, Max, oli kymmenkuinen, kun Petteri hukkui tapaturmaisesti kotitalonsa rantaan vuonna 2004. Traagista menetystä seuranneen sokkivaiheen ajaksi Sari perheineen muutti Jutan luo.

–Olemme edelleen toistemme ensimmäiset tukijat kriiseissä. Kun elämässä tulee vastoinkäymisiä, tiedämme, että toisistamme saamme parhaan sparrauskaverin. Voimme aina purkaa toisillemme synkintä settiä, Jutta sanoo.

–Koska olemme kokeneet niin suuren yhteisen menetyksen, ymmärrämme toisiamme eri tavalla kuin muut hyvät ystävät tai läheiset. Vaikka tuttavuudellamme oli niin hankala alku, erityisesti vaikeat ajat ovat tiivistäneet ystävyyttämme. Juuri kriisitilanteissa turvaamme toisiimme, Sari vahvistaa.

Verkostovanhemmuutta

 

”Kun elämässä tulee vastoinkäymisiä, tiedämme, että toisistamme saamme parhaan sparrauskaverin”, Jutta sanoo. ”Koska olemme kokeneet niin suuren yhteisen menetyksen, ymmärrämme toisiamme eri tavalla kuin muut hyvät ystävät”, Sari vahvistaa.

 

Tänään kaikki lapset ovat omissa menoissaan. 18-vuotias Camilla on liikenteessä kavereidensa kanssa ja veljekset Max, 11, ja Casimir, 14, puuhailevat poikien juttuja Jutan ex-miehen, Harrin, luona.

Leskeksi jäänyt Jutta ja poliisina työskentelevä Harri Gustafsberg olivat naimisissa 2007–2011. Harrista tuli silloin adoption kautta Maxin isä. Yhteys on säilynyt läheisenä eron jälkeenkin, ja Maxin parhaaksi eksät jäivät asumaan lähekkäin. Harri kaitsee niin Maxia kuin Sarinkin lapsia, ottaa pojat mukaan Lapin-reissuun ja jokakesäiselle poikien leirilleen.

–Harrilta saattaa tulla viesti, että pistä ylös poikien Pärnun-matkan päivämäärät, reissu on jo maksettu, Sari kertoo.

–Ja eilen Max ilmoitti jäävänsä vielä yöksi isälleen. ’Tulen vasta huomenna, piste ja pam!’ Se tarkoittaa, että asiasta on turha jankata, Jutta pudistelee päätään.

Niinpä Jutan luona on tänään hiljaista. Kun hän ja Sari särpivät kahvejaan, pöydän alla kuorsaa Veikko, Jutan nykyisen kihlatun Ari Kokkosen bostoninterrieri.

–Meillä yhteishuoltajuus ulottuu koiriinkin, Jutta naurahtaa.

Myös Sarin puolisot ovat saaneet sopeutua joustavaan perhekäsitykseen. Petterin jälkeen Sari on ollut kerran naimisissa ja kerran avoliitossa ja saanut tyttären, nyt nelivuotiaan Cecilian.

Moni on kummastellut Jutan ja Sarin perhekuvioita suoraankin. Yhtä lailla systeemiä on ihailtu: aikuisia heidän epäitsekkyydestään ja lapsia suvaitsevaisuudestaan ja sosiaalisuudestaan.

–Haluaisin vähän paukutella henkseleitä joka kerta, kun lapsiamme kehutaan fiksuiksi ja avarakatseisiksi. Ei tämä meidän kasvatusmallimme ihan väärä voi olla, Sari hymyilee.

Jutta kiittelee, että uusilta kumppaneilta on löytynyt ymmärrystä.

–Että puolisoiksi onkin löytynyt niin hienoja ihmisiä. Heiltä on vaadittu sopeutumista tähän verkostoomme. Kun kuvioon tulee ulkopuolisena, voi tuntua oudolta, että eksät piipahtavat kahvilla ja lasten perään katsotaan, ovat he omia tai ei, Jutta sanoo.

–Ajattelen silti, että pienetkin hetket ovat tärkeitä. Jos lapsia hakiessa jaksaa vaihtaa muutaman sanan tai istahtaa hetkeksi, hyvä ilmapiiri välittyy lapsellekin.

Tai kuten Sari on todennut: jos menneisyyden kanssa alkaa tapella, sitä saa jatkaa hemmetin pitkään.

–Minulle on joskus ihmetelty, miten jaksan olla positiivinen vaikka olen kokenut niin paljon pahaa. Mutta ikävätkin kokemukset voi kääntää opiksi. Miten paljon helpompaa elämä onkaan, kun ei tarvitse vihata ketään.

Yhteiset kriisit ja menetykset ovat saaneet Jutan ja Sarin omaksumaan samanlaisen elämänkatsomuksen.

–Vihan ja katkeruuden sijaan olemme kumpikin valinneet positiivisuuden. Pettymyksiin ei saa jäädä märehtimään eikä miettimään, mitä toinen minulle teki. Voimme vaikuttaa vain tulevaan, ja meillä on kaikki valta muokata huomisesta sellainen kuin haluamme.

Sari ja Jutta näkevät, että erot ja monimuotoiset perhekuviot ovat nykyaikaa. He läheisineen ovat siitä elävä esimerkki.

–Perinteinen ydinperhemalli ei ole minulle erityinen arvo, Jutta sanoo suoraan.

Tai ehkä he toistavat vanhempiensa mallia? Jutan vanhemmat erosivat, kun tyttö oli kuudesluokkalainen. Pienellä paikkakunnalla se oli hirveä kokemus. Sari taas eli kaksin äitinsä kanssa vauvaikäisestä asti.

–Päinvastoin, koen oppineeni vanhempieni esimerkistä. Olen käsitellyt eroni ja menetykseni toisin kuin äitini, joka jäi vellomaan suruunsa ja katkeroitui. Häneltä vei vuosia löytää elämänilonsa uudelleen. Ei ihmisen ole hyvä sellaiseen suruun jäädä, Jutta muistelee loppuvuodesta menehtynyttä äitiään.

–Meissä on vahvana myös elämänhalu ja uteliaisuus. Erosta toivuttua alkaa jo ajatella, että vitsit, eihän tässä tiedä, mitä kivaa on vielä edessä, Sari jatkaa.

Superäiti ja luksusmamma

 

 

Jutta näkee heidän verkostovanhemmuudessaan sellaistakin hyvää, mitä kahden vanhemman ydinperheessä ei saa.

–Kyllä minä nautin suuresti kahdenkeskisistä hetkistä Arin kanssa. Esimerkiksi tänä vuonna vietimme lapsettoman juhannuksen, ja olihan se ihan kivaa. Tuntuu hyvältä voida hengähtää ja ottaa vanhemmuudesta pieni tauko.

Max-poika vietti juhannuksen Sarin perheen kanssa maalla. Pojat opettelivat saunan lämmitystä, pelasivat mölkkyä, petanqueta ja heittivät tikkaa.

–Sari on superäiti, joka jaksaa touhuta lasten kanssa ja järjestää pussihyppelyä. Minun pitäisi opetella samanlaista heittäytymistä, mutta mieluummin otan lehden ja kommentoin vierestä, että hyvältä näyttää, Jutta sanoo.

–Sari on panostanut perhe-elämään, hänellä on aina koti ja lapset tip top. Kun on juhlat, Sari leipoo itse ja minä taas mietin, että mistäs pitopalvelusta tilataan.

Sari huomauttaa, että Jutta pystyy tarjoamaan lapsille toisenlaisia kokemuksia. Keväällä Jutta vei lapset mukanaan New Yorkiin ja edelliskesänä lomalle Kreikkaan.

–Jutan menestys on mahdollistanut sen, että hän voi esimerkiksi matkustella enemmän. Minun arkeni on enemmän tasaista kituuttamista, Sari sanoo.

Raha, onnistumisten sivutuote

Jutan pitkä työ fitnessalalla on vihdoin alkanut tuottaa hedelmää. Hänen ja Jari ”Bull” Mentulan omistama Fitfarm-yritys on kasvanut miljoonaluokan bisnekseksi. Jutan arjessa menestys näkyy merkkilaukkuina, kalliina autoina ja haaveena omasta järvenrantatalosta.

Sari avasi uuden parturi-kampaamoliikkeen kollegansa kanssa kolme vuotta sitten. Hän on seurannut Jutan urakehitystä välillä kauhuissaan, huolissaan ja ihaillen mutta ei koskaan kadehtien.

–Jutta on menestyksensä ansainnut. Kyllä minullekin tämmöttees talot kelpaisivat, mutta en olisi valmis uhraamaan yhtä paljon elämästäni työlle. En tahtoisi Jutan paineita kontolleni, Sari sanoo.

Jutta taas tuntee olevansa elossa kiireen ja touhun keskellä.

 

Jutta kilpaili fitneksessä aikaisemmin, nyt kisadieetillä on Sari. ”On se tiukka sixpack vaan niin pirun hyvännäköinen!” Jutta kannustaa.

 

–Kunnianhimoni ja haluni menestyä ovat olleet yksi syy siihen, että minulla on vain yksi biologinen lapsi. Ei minulla ole ollut aikaa jäädä äitiyslomalle. Olen odottanut, että olen taas vapaampi menemään, Jutta sanoo suoraan.

Fitfarmin menestys on mahdollistanut myös sen, että Jutta on voinut hillitä työtahtiaan. Päivät ovat lyhentyneet, kun Jutta on saanut palkattua väkeä avukseen.

–Voisimme tietysti yrittää kasvattaa yrityksen megaluokkaan, mutta en tarvitse sellaista. En tulisi onnellisemmaksi, vaikka tililläni lojuisi kymmenen miljoonaa enemmän. Eläisin silti samaa arkea. Nyt on aika nauttia elämästä, Jutta miettii.

Sari tietää, mistä Jutta puhuu. Hänen parhaat vuotensa Petteri Jussilan kanssa ajoittuivat verkostomarkkinoinnin kulta-aikaan, jolloin oli millä mällätä. Perhe hassasi rahaa rantataloon, 200 neliön lukaaliin Tampereen keskustassa, ja nuorta edustusvaimoa kyydittiin milloin limusiinilla tai helikopterilla.

–Muistan kyllä hienot kattohuoneistot, mutta en osannut pitää niitä minään. Kävin Camillan kanssa lastentapahtumissa ja leivoin korvapuusteja kotona. Vaikka rahaa oli, se ei tuonut onnea. En koe, että superrikkaus olisi tavoittelemisen arvoista, Sari toteaa.

Jutta kokee, ettei raha ole ollut hänellekään suurin motivaattori. Vauraus on lähinnä onnistuneiden ideoiden sivutuote.

–Saan suurimmat kicksini siitä, kun vaikkapa keksimäni valmennusmalli lyö läpi.

Edellisiltana, rusketusvoidetta levitellessään Jutta oli kehunut tuotetta Facebook-sivullaan. Parissa tunnissa tuotetta tilattiin 200 purkkia.

–Olin siitä ihan liekeissä!

Sixpacknaiset

Ja onhan Jutta houkutellut Sariakin osaksi Fitfarmin menestystä. Sari käy jo fitnesskisoissa tallin valmennettavana ja olisi tervetullut firmaan personal traineriksi.

Kun Jutta aiemmin kilpaili fitneksessä, Sari aina kysyi, miksi. Nyt osat ovat kääntyneet. Juttaa ei saisi kilpasille millään, mutta Sarilla on parhaillaan kisadieetti päällä. Siksi hän nyt punnitsee kanapalojaan, kun Jutta vetelee valmissalaattia.

–Tämä on minulle samaa itsensä haastamista, jota Jutta kokee työssään. Treenaamisesta tulee vahva fiilis, ja se heijastuu muuhunkin elämään. Huomaan olevani jämptimpi kaikilla elämän osa-alueilla, Sari kuvailee.

Sari treenasi kovaa jo parikymppisenä ennen kuin lapsia alkoi tulla. Silloin timmi ulkonäkö tuli ykkössijalla, nyt mukavana ekstrana. Naiset vakuuttavat, ettei tässä iässä tunnu musertavalta, jos vyötäröllä on joskus vähän ylimääräistä.

–Mutta on se tiukka sixpack vaan pirun hyvännäköinen. Kun Sari aamulla lähettää kuvan omastaan, minun on pakko huutaa itsekseni että jess! 

Jutta Gustafsberg

Fitnessvalmentaja ja body fitnessin Suomen mestari syntyi Virroilla vuonna 1973. Asuu Tampereen Pirkkalassa kihlattunsa Ari Kokkosen sekä poikansa Maxin, 11, kanssa.

Fitfarm-hyvinvointiyrityksen toinen perustaja sekä Sunny’s-vaateketjun osakas. Tuttu mm. tv-ohjelmistaan Jutta ja puolen vuoden superdieetit sekä Jutta ja huikeat häädieetit.

Seuraavaksi Jutta räätälöi tv-dieetit sinkuille ja julkaisee 18.8. Jutan Voimakirjan. Siinä Jutta kertoo omat tapansa löytää tasapaino ja antaa käytännön harjoitusvinkkejä lukijoille.

 

Sari Peltonen

Bellissimo -parturi-kampaamon omistaja syntyi 1974 Tampereella, jossa asuu edelleen lastensa Camillan, 18, Casimirin, 14, sekä Cecilian, 4, kanssa. Seurustelee.

Innostui uudelleen body fitness -kilpailuista sen jälkeen, kun tytär lopetti kilpatanssin maajoukkuetasolla. ”Koin, että nyt on minun vuoroni olla jossain hyvä ja toteuttaa itseäni.”

Vierailija

Kyllä nämä "lesket" jaksaa:(

Naisia, joiden miesten kanssa rva gustafsberg on pettänyt ja pelehtinyt on monta muutakin.
Ovatkohan kaikki valmiita ystäviksi tämän pedon kanssa?

Vierailija

Pikkuisen on parissa vuodessa Jutan ulkonäkö muuttunut, ja nyt täytyy sanoa, että aika kovasti negatiiviseen suuntaan.
Näin naisen kaupassa ja lähinnä muistutti 60 -vuotiasta puliakkaa...
Pikkuisen taitaa nyt mennä rouvalla lujaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla