Jutta Gustafsberg kesällä 2015 ja elokuussa 2016. Kuvat: Sanoma-arkisto ja Jutan kotialbumi
Jutta Gustafsberg kesällä 2015 ja elokuussa 2016. Kuvat: Sanoma-arkisto ja Jutan kotialbumi

Fitness-yrittäjä Jutta Gustafsberg on julistanut, ettei sixpack tuo onnea. Nyt takana on kuitenkin jo kymmenen viikon kurinalainen kuntotreeni. 

– Mulla on aivan superwoman olo, fitness-yrittäjä Jutta Gustafsberg, 42, kertoo.

Syy Jutan energiseen oloon on se, että hänellä on takanaan kymmenen viikkoa kestänyt kuntokuuri. Jutta on treenannut keskimäärin kerran päivässä ja noudattanut tiukkaa ruokavaliota. Elämänmuutoksen taustalla on syyskuussa Fox-kanavalla alkava Bull vs. Vertti -ohjelma. Ohjelmassa Jari ”Bull” Mentula ja personal trainer Vertti Harjuniemi auttavat kahtakymmentä ihmistä pääsemään hyvään kuntoon niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Viime vuosina Jutta on nähty tv-ohjelmissa tsemppaamassa muita, mutta tällä kertaa hän oli itse se, jota tsempattiin.

– Ajattelin, että miksikäs ei! Miksi en yrittäisi taas saada itseäni huippukuntoon, kun kerrankin tulee ohjelma, jossa ei tarvitse olla ylipainoinen. Puhuin asiasta ystävälleni, ja he kannustivat lähtemään mukaan. Niinpä ajattelin, että perkule, kyllä musta vielä on tähän, Jutta perustelee.

”Itsetuntoni ei edelleenkään ole kiinni siitä, painanko pari kiloa vähemmän vai enemmän.”

Jutta on nyt kovemmassa kunnossa kuin aikoihin.
Jutta on nyt kovemmassa kunnossa kuin aikoihin.

Kesän ajan korkki kiinni

Entisenä fitness-urheilijana Jutta tietää, mitä huippukuntoon pääseminen – ja siinä pysyminen – vaatii. Viime vuosina hän on kuitenkin puhunut ennen kaikkea henkisen hyvinvoinnin merkitystä. Ja onpa hän sanonut myös sen, ettei hänen elämänlaatunsa tai itsetuntonsa ole sixpackistä kiinni.

– Kyllä henkinen ja fyysinen hyvinvointi kulkevat käsi kädessä. Mulla on ollut hyvä olla sen kokoisena kuin olen ollut. Itsetuntoni ei edelleenkään ole kiinni siitä, painanko pari kiloa vähemmän vai enemmän. Mutta myönnän, että ehkä olen käyttänyt tekosyynä esimerkiksi välilevynpullistumaa ja kipeitä lonkkia, ja siksi olen viime vuosina treenannut niin pehmeästi.

”Koko kesä meni korkki kiinni Bullin häitä lukuun ottamatta.”

Parin viime kuukauden aikana Jutta sai unohtaa pehmeän treenin, sillä Bull ja Vertti panivat Jutan koville. Ensin Jutta treenasi kerran päivässä, loppuviikkoina pari kertaa päivässä. Hän noudatti myös fitness-tyyppistä ruokavaliota, jossa kaikki epäterveellinen karsittiin pois, annoskoot mitattiin tarkasti ja syöminen aikataulutettiin.

– Viime vuosina olen syönyt varmasti monen mielestä ihan perusterveellisesti, mutta viikonloppuisin olen ottanut lungisti ja herkutellut. Nyt ruokailu ei ole perustunut fiilikseen, joten karsin kaikki ex tempore -ravintolareissut. Koko kesä meni myös korkki kiinni Bullin häitä lukuun ottamatta.

Lisää energiaa, vähemmän unta

Vielä Jutta ei halua kertoa tarkalleen, kuinka paljon kiloja on lähtenyt. Hän ei edes pidä sitä tärkeänä.

– Tavoite ei ole ollut pudottaa kiloja vaan päästä supertikkiin kuntoon. Se, että läskiä on palanut, on tullut tavallaan bonuksena. Rasvaa on tirissyt, ja sixpack näkyy. Lähtötilanteeni oli se, että painoin muistaakseni 69,5 kiloa. Kiloja on lähtenyt useita, mutta parasta on se, että olen paremmassa kunnossa kuin vuosikausiin.

Jutta on huomannut muutoksen myös jaksamisessaan. Hän on aina noussut melko aikaisin aamulla, mutta viime vuosina se on ollut väkinäistä.

”Tässä iässä on helpompaa, kun treenaamista ja ruokavaliota ei ota elämäntehtävikseen.”

– Nyt olo on todella energinen, ja unentarve on vähentynyt. Tänäänkin heräsin automaattisesti kello 6, puoli seitsemän olin jo lenkillä, eikä se tuntunut yhtään väkinäiseltä.

Iän karttuessa huippukuntoon pääseminen voi tuntua vaikeammalta kuin nuorempana. Jutta ei tätä allekirjoita.

– Minulla on toki kilpaurheilijatausta. Mutta ehkä tässä iässä on ollut jopa helpompaa, kun päänuppi on kunnossa eikä treenaamista ja ruokavaliota ota elämäntehtävikseen. Vaikka olen taas huippukunnossa, elämänarvoni ovat kohdillaan. Minulla on yhä poika, työ ja rakkaat ystävät, eikä fitness ole koko elämäni.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

 

Höpö höpö

Jutta Gustafsberg treenasi takaisin huippukuntoon: ”Rasvaa on tirissyt, ja sixpack näkyy”

Ei se noin vaikeaa ole kirjoitti: Mitä turhaan tuskailee noiden syömisten kanssa? Vaihtaa vähähiilihydraattiseen diettiin, syö kun on nälkä, eikä tarvi laskea kaloreita. Ja hoikistuu luonnollisesti terveisiin mittoihin. Samalla paranee verensokeriarvot, rasvamaksa ja kolesterolisuhteet paranevat. Jos on urheiluihmisiä, niin voi treenailla fiiliksen mukaan, mutta ei tarvi väkisin tuskailla salilla tai lenkillä. Niin, jos haluaa vain laihtua. Lihakset eivät kasva ilman rasitusta ja lopputuloksena...
Lue kommentti

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä: