Jutta Gustafsberg ymmärtää, ettei hän olisi pystynyt pelastamaan miestään. Kuva: Sanoma-arkisto/ Miisa Kaartinen
Jutta Gustafsberg ymmärtää, ettei hän olisi pystynyt pelastamaan miestään. Kuva: Sanoma-arkisto/ Miisa Kaartinen

Jutta Gustafsbergin mies Petteri Jussila hukkui kotitalon rantaan vuonna 2004. Jutta sukelsi miehensä perään ja yritti pelastaa tämän, mutta mitään ei ollut tehtävissä. – Se tuska oli niin hirveä, etten toivoisi sitä pahimmalle vihamiehellenikään.

Jutta Gustafsberg kertoo tämäniltaisessa Yökylässä Maria Veitola -sarjan jaksossa edesmenneen miehensä, Petteri Jussilan, kuolemasta.

Petteri hukkui perheen kotitalon rantaan vuonna 2004. Jutta oli tuolloin vasta 30-vuotias ja parin yhteinen Max-poika kymmenen kuukauden ikäinen.

– Se hetki, että mä itse olen paikalla siinä, kun Petteri hukkuu ja yritän sukeltaa häntä sieltä vedestä. Se on jotain niin hirveetä, että eihän sitä pysty edes sanoin kuvaamaan, Jutta sanoo ohjelmassa.

Jutta kertoi tuoreeltaan miehensä traagisesta hukkumiskuolemasta Me Naisissa lokakuussa 2004.

Jutan mukaan perhe aloitti tuon heinäkuisen aamun yhteisellä aamiaisella. Petteri oli jäänyt kolme- ja seitsemänvuotiaiden lastensa Casimirin ja Camillan kanssa viettämään rantapäivää, kun Jutta oli lähtenyt käymään kaupungilla. Kotiin palattuaan hän laittoi ruokaa.

Kun Jutta kutsui perhettään syömään, hän aavisti pahaa. Hän ryntäsi rantaan ja näki Petterin vajoavan veden alle. Hän hyppäsi miehensä perään sameaan veteen.

– Olin itse paikalla, näin mitä tapahtui, yritin vieläpä pelastaa miestäni. En voi syyttää ketään enkä mitään, enkä jossitella asialla. Mitään ei ollut tehtävissä, Jutta totesi tuolloin.

Jutta tiesi, miten kovassa paikassa tulisi toimia, sillä hän on koulutukseltaan poliisi. Ehkä se auttoi pitämään hermot kurissa, vaikka pelastettavana olikin oma mies.

– Se tuska, jota tunsin tajuttuani, etten saa Petteriäni enää takaisin, oli niin hirveä, etten toivoisi sitä pahimmalle vihamiehellenikään.

Vajaa kolme kuukautta tragedian jälkeen Jutta sanoi surun kärjistyvän tyhjyyden tunteeseen.

– Petteri oli niin dominoiva, narsistinen ja karismaattinen henkilö, että hän näkyi ja kuului vahvasti joka paikassa. Nyt on hiljaista ja tyhjää. Meillä oli Petterin kanssa tiivis puhelinyhteyskin pitkin päivää. Ilmoitin, kun lähdin jumppaan ja taas kun tulin takaisin, Jutta sanoi.

– Yksin ollessani mietin jatkuvasti, mitähän Petteri tähän sanoisi. On outoa, kun voin itse määrätä vaikkapa sälekaihtimien asennon. Petteri oli tarkka siitä, että verhojen piti olla juuri oikealla korkeudella ja säleet tarkasti etureuna ylöspäin.

Cheek suunnittelee parhaillaan jäähyväiskiertuettaan, joka päättyy elokuussa Lahteen.

Cheekin eli Jare Tiihosen, 36, elämästä kertova Veljeni vartija -elokuva saa ensi-iltansa ensi viikolla. Tarinassa on vahvasti mukana veljeys ja Antti Holma näyttelee räppärin lisäksi tämän kaksoisveljeä Jereä.

– Jere ei ole vielä nähnyt elokuvaa, eikä äiti. Yleisesti elokuvan vastaanoton tietää, kuten tietää kaiken mikä liittyy muhun. Kriitikoilta pukkaa varmaan yhtä tähteä, mutta toivottavasti yleisö diggaa. Tämä on se kaava, mikä urallani on ollut, Jare naurahti elokuvan ennakkonäytöksessä.


Läheiset ymmärtävät

Jare suunnittelee parhaillaan jäähyväiskiertuettaan, joka päättyy elokuussa Lahteen. Kun Suomen suosituin räppäri kertoi 2014 loppuvuodesta lähipiirilleen lopetusaikeista, he suhtautuivat ajatukseen ymmärtäväisesti.

– Ne, jotka ovat minua lähellä ymmärtävät miksi lopetan. Muille olen sanonut, että ette voi tietää, mitä mä tunnen.  

– Pääpointti lopettamiselle on se, että Cheekinä en keksi mitään uutta. Moni sanoo, että voithan sä tehdä kesäksi biisin tosta tai tosta. Mutta olen tehnyt biisit jo monta kertaa kaikesta Cheekille olennaisesta tematiikasta. Rakkaudesta tietysti voi aina laulaa.

Elokuvassa kuvataan myös Jaren suhdetta mallina työskentelevään yliopisto-opiskelijaan. Suhde kariutuu siihen, että rauhallisempaa kotielämää eläessä Jare ei keksi Cheekille mitään uutta kirjoitettavaa.

”Cheekinä en keksi mitään uutta.”

– Voin ihan hyvin kuvitella, että elän kymmenen vuoden kuluttua rauhallista perhe-elämää. Moni on sanonut, että voihan sulla sitten olla uusia ideoita. Mutta en mä sellaisesta halua edelleenkään tehdä musaa, Jare selventää.

Jare ei vielä tiedä, mitä tekee elokuun jäähyväiskeikkojen jälkeen.

– Ostin kotiin pienen kosketinsoittimen. Ehkä minusta tulee pianisti!

Onnea etsimässä

Cheekin viimeinen albumi kuvasi myös artistin syvempiä tuntoja ja elämää kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa.

– Nyt kuuntelen levyä, että olenpa ollut aika maassa. Tällä hetkellä minun olisi mahdotonta aloittaa noin tummanpuhuvan albumin kirjoittamista.

Mikä Jaren tekee sitten onnelliseksi?

– Sitä mietin yhä. Minulla on aina ollut kaipuu johonkin muuhun ja aika näyttää, mitä se jokin muu tulee olemaan. Mulla on hieno ja laaja kaveripiiri, josta olen onnellinen.

”Minulla on aina ollut kaipuu johonkin muuhun.”

Viime kesänä Jare päätti ostaa vuosien harkinnan jälkeen koiran. Otus on sulattanut myös miehen äidin sydämen.

– Käyn yleensä vähän enemmän Lahdessa moikkaamassa äitiä. Asun kauempana kuin Jere, enkä ole aina siinä vieressä tukemassa, mutta mulla on halu auttaa. Nyt mutsi on käynyt useammin täällä Helsingissä, kun on tuo Otus. Se on hyvä vetonaula!

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos