Jutta Gustafsberg on tottunut retriiteissä kävijä ja meditoija. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Jutta Gustafsberg on tottunut retriiteissä kävijä ja meditoija. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tiukan kropan tavoittelun sijasta Jutta Gustafsberg haluaa nyt kannustaa ihmisiä rentoutumaan ja rauhoittumaan. 

Vaikka fitnekseen ja timmiin kehoon keskittyvien tv-ohjelmien perusteella ei arvaisi, hiljentymispaikan perustaminen luonnon helmaan on itse asiassa varsin luonteva siirto Jutta Gustafsbergille

– Olen käynyt retriiteissä, mutta yleensä ulkomailla eksoottisissa paikoissa. Olen huomannut, että hiljentyminen ja rauhoittuminen on tosi tärkeää, Jutta sanoo.

Hän on meditoinut 12 vuoden ajan ja pitänyt viime aikoina kuukausittain retriittejä. Suomalaiseen luontoon liittyvät retriitit olivat kuitenkin Jutalle pitkään vieras ajatus. Asian laidan muutti keväällä Nelosella nähtävä Julkkisselviytyjät-ohjelma, jonka kuvauksissa Jutta päätyi yöpymään taivasalla keskellä metsää. 

– Se oli minulle ensimmäinen kerta, kun lähdin Suomen luontoon taivasalle nukkumaan, Jutta kertoo.

Nyt ajatukset luonnon ja hiljentymisen tärkeydestä ovat jalostuneet suunnitelmaksi hyvinvointikeskuksesta, joka rakennetaan Pirkanmaalle Kuruun ensi vuoden aikana. Keskuksessa on tarkoitus järjestää retriittejä, joissa ihmiset pääsevät hiljentymään luonnossa.

Supertiimi Juhan kanssa

Koska Jutta ei ole mikään synnynnäinen eräjorma, luonto-osaamista Kuruksi nimettyyn keskukseen tuo Suomen Bachelorinakin tunnettu Juha Rouvinen. Hän on ollut projektissa mukana alusta lähtien. 

– Juha on oikein luontoihminen. Jotenkin se kolahti niin, että olemme ihan supertiimi, Jutta kehaisee. 

”Olen ajatellut, että mennään fyysinen keho edellä.”

Hänelle on tärkeää tuntea ihmiset, joiden kanssa tekee yhteistyötä. 

– Minulla on kokemusta siitäkin, etten ole tuntenut ihmisiä, joiden kanssa teen töitä, ja se ei ole mennyt hyvin. 

Aluksi Jutta etsi retriittien pitämiseen valmiita tiloja, kuten vanhoja kartanoita. Lopulta paikka löytyi keskeltä metsää Kurusta, ja sopivat tilat rakennetaan sinne alusta alkaen. Valmista pitäisi tulla viimeistään keväällä 2018.

Ei leimaantumisen pelolle

Jutta kirjoittaa paraikaa alkuvuodesta ilmestyvää kirjaa, joka käsittelee henkisiä asioita. Jutta ei enää pelkää muiden ihmisten reaktioita tai sitä, että leimaantuu henkisyyden esillä tuomisesta.

– Olen ajatellut, että mennään fyysinen keho edellä, ja pitänyt henkiset asiat omana tietona, hän muistelee aiempaa asennettaan.

Nyt Jutta kertoo kuuntelevansa sitä, mitä sydän sanoo. 

– Julkisuudesta on se hyöty, että ainakin minua kuunnellaan. Tässä on ainutlaatuinen mahdollisuus opettaa ihmisiä rentoutumaan ja rauhoittumaan. 

Jutan elämässä rentoutumisen opettelu meditoimalla näkyy siten, että hän ei enää hermostu pienistä.

– Rauhallisuus on läsnä koko ajan. Osaan suhtautua lempeästi kaikkiin asioihin, ja minulla on sellainen fiilis, että asiat järjestyvät.

Mars luontoon

Etääntyneen luontosuhteen parantamiseen Jutalla on tutunkuuloinen vinkki.

– Luontoon pitää vain lähteä. Se pitää yhtä lailla päättää kuin se, kun lähtee kuntosalille.

Jutta itse suunnittelee lähtevänsä naisporukalla Lappiin oppaan kanssa. Kanssaihmisiä hän kannustaa ihan vaikka kävelylle, jos luonnossa yöpyminen tuntuu liian hurjalta. 

– Asumme maassa, jossa luontoa on joka puolella. Ihmiset sanovat usein, ettei ole rahaa tehdä sitä ja tätä, mutta luontoon meneminen ei maksa mitään.

Johanna Koivu ei missään nimessä halua häistään pönötysjuhlia.

Muusikko, näyttelijä ja juontaja Johanna Koivu menee kesällä naimisiin.

– Tuntuu mukavalta, häät ovat iloinen asia. Se on tärkeä hyvän mielen juhla, mikä kokoaa koko suvun ja läheiset. Tykkään muutenkin juhlista, Johanna kertoi  Me Naisille A. Tillanderin Häälauantai -tapahtumassa.

– Haluan kirkkohäät ja kunnon juhlat. Häät ovat ainutkertainen tapahtuma, ja haluan panostaa siihen, että itsellä, sulhasella ja vierailla on hauskaa. En halua pönötysjuhlia. 

Johanna haluaa, että juhlissa on hyvä livebändi, paljon musiikkia ja perinteinen häävalssi. Myös tilaa tanssille pitää olla.

”Hääsuunnittelussa vaikein asia on ollut oikean häämekon löytäminen.”

Yksityiselämästään vaitonainen Johanna ei halunnut paljastaa, miten häntä kosittiin, saati sitä, kuka häntä kosi. Hääpuvustaan hän on kuitenkin valmis paljastamaan yksityiskohtia:

– Hääsuunnittelussa vaikein asia on ollut oikean häämekon löytäminen. Kävin lähes kymmenessä hääliikkeessä, kunnes löysin mieleisen häämekon. Lähdin etsimään mekkoa ummikkona, koska en ole perehtynyt hääteemaan aiemmin. En aluksi tiennyt, minkä tyylisen haluan, Johanna kertoo.

– Hääpukuni on samantyyppinen, mikä on nyt päälläni: yläosa on kapea ja olkaimellinen, ja alaosa on runsaampi.

Tässä on hääpuku Johannan mieleen! Kuva: Jonna Öhrnberg
Tässä on hääpuku Johannan mieleen! Kuva: Jonna Öhrnberg

Oma hyvinvointiohjelma

Moni muistaa Johannan Lauri Tähkän kanssa soittaneesta Elonkerjuu -bändistä. Nyt Johanna on vaihtanut kokonaan alaa.

– Kun soitin Elonkerjuussa viimeisen keikkani vuonna 2016, päätin pitää pitkän etsikkoajan. Olin tehnyt 16 vuotta keikkoja, ja minun oli pakko pysähtyä, ja miettiä, mitä haluan tehdä, Johanna kertoo.

Johanna suoritti tanssi- ja liiketerapiamenetelmien ohjaajan tutkinnon ja suuntasi sitä kautta hyvinvointialalle. Nyt Johanna käsikirjoittaa ja juontaa Alfa TV:llä kymmenosaista hyvinvointi- ja lifestyle -ohjelmaa nimeltä KoivuTV.

”Luovalla alalla täytyy uudistua välillä.”

– Luovalla alalla täytyy uudistua välillä. Ohjelmassa käsitellään sydäntäni lähellä olevia aiheita, kuten terveyttä, kauneutta ja hyvinvointia. Haluan inspiroida, tuoda ajattelemisen aihetta ja viihdyttää ihmisiä.

Johanna on myös suorittanut Lontoossa teatteritaiteen maisterin tutkinnon, mutta hän ei tällä hetkellä tee töitä näyttelijänä.

– Opetin aikoinaan päivätyökseni näyttelijäntyötä, ilmaisutaitoa ja liikeimprovisaatiota. Vedän vieläkin improkursseja ja vapaatanssin kursseja. Musiikkiuran jatkamistakaan en ole suunnitellut, mutta palo esiintymiseen on edelleen.

Brittilehdistön saamien tietojen mukaan pari on kertonut raskaudesta läheisilleen viime viikolla, ja kaikki ovat uutisesta innoissaan.

Brittiläismediat kertovat, että Cambridgen herttuataren Catherinen pikkusisko Pippa Middleton, 34, on raskaana. Tuleva pienokainen on Pippan ja hänen aviomiehensä James Matthewsin, 42, esikoinen.

The Sun -lehden mukaan lapsen laskettu aika on lokakuussa. Raskaus on siis jo toisella kolmannekselle. Lehden saamien tietojen mukaan pari on kertonut raskaudesta läheisilleen viime viikolla, ja kaikki ovat perheenlisäyksestä innoissaan.

Tulevalla syysvauvalla riittää lähipiirissä leikkikavereita. Herttuatar Catherinella ja prinssi William odottavat kolmatta lastaan. Pian syntyvän pienokaisen lisäksi kuningasparilla on tytär ja poika: 4,5-vuotias prinssi George ja pian 3-vuotias prinsessa Charlotte.

Myös Jamesin velipoika Spencer Matthews odottaa puolisonsa kanssa esikoista.

Pippa ja James avioituivat viime toukokuussa 2017. He menivät kihloihin kesällä 2016 vuosien yhdessäolon jälkeen.