Jutta Gustafsberg on tottunut retriiteissä kävijä ja meditoija. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Jutta Gustafsberg on tottunut retriiteissä kävijä ja meditoija. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tiukan kropan tavoittelun sijasta Jutta Gustafsberg haluaa nyt kannustaa ihmisiä rentoutumaan ja rauhoittumaan. 

Vaikka fitnekseen ja timmiin kehoon keskittyvien tv-ohjelmien perusteella ei arvaisi, hiljentymispaikan perustaminen luonnon helmaan on itse asiassa varsin luonteva siirto Jutta Gustafsbergille

– Olen käynyt retriiteissä, mutta yleensä ulkomailla eksoottisissa paikoissa. Olen huomannut, että hiljentyminen ja rauhoittuminen on tosi tärkeää, Jutta sanoo.

Hän on meditoinut 12 vuoden ajan ja pitänyt viime aikoina kuukausittain retriittejä. Suomalaiseen luontoon liittyvät retriitit olivat kuitenkin Jutalle pitkään vieras ajatus. Asian laidan muutti keväällä Nelosella nähtävä Julkkisselviytyjät-ohjelma, jonka kuvauksissa Jutta päätyi yöpymään taivasalla keskellä metsää. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Se oli minulle ensimmäinen kerta, kun lähdin Suomen luontoon taivasalle nukkumaan, Jutta kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt ajatukset luonnon ja hiljentymisen tärkeydestä ovat jalostuneet suunnitelmaksi hyvinvointikeskuksesta, joka rakennetaan Pirkanmaalle Kuruun ensi vuoden aikana. Keskuksessa on tarkoitus järjestää retriittejä, joissa ihmiset pääsevät hiljentymään luonnossa.

Supertiimi Juhan kanssa

Koska Jutta ei ole mikään synnynnäinen eräjorma, luonto-osaamista Kuruksi nimettyyn keskukseen tuo Suomen Bachelorinakin tunnettu Juha Rouvinen. Hän on ollut projektissa mukana alusta lähtien. 

– Juha on oikein luontoihminen. Jotenkin se kolahti niin, että olemme ihan supertiimi, Jutta kehaisee. 

”Olen ajatellut, että mennään fyysinen keho edellä.”

Hänelle on tärkeää tuntea ihmiset, joiden kanssa tekee yhteistyötä. 

– Minulla on kokemusta siitäkin, etten ole tuntenut ihmisiä, joiden kanssa teen töitä, ja se ei ole mennyt hyvin. 

Aluksi Jutta etsi retriittien pitämiseen valmiita tiloja, kuten vanhoja kartanoita. Lopulta paikka löytyi keskeltä metsää Kurusta, ja sopivat tilat rakennetaan sinne alusta alkaen. Valmista pitäisi tulla viimeistään keväällä 2018.

Ei leimaantumisen pelolle

Jutta kirjoittaa paraikaa alkuvuodesta ilmestyvää kirjaa, joka käsittelee henkisiä asioita. Jutta ei enää pelkää muiden ihmisten reaktioita tai sitä, että leimaantuu henkisyyden esillä tuomisesta.

– Olen ajatellut, että mennään fyysinen keho edellä, ja pitänyt henkiset asiat omana tietona, hän muistelee aiempaa asennettaan.

Nyt Jutta kertoo kuuntelevansa sitä, mitä sydän sanoo. 

– Julkisuudesta on se hyöty, että ainakin minua kuunnellaan. Tässä on ainutlaatuinen mahdollisuus opettaa ihmisiä rentoutumaan ja rauhoittumaan. 

Jutan elämässä rentoutumisen opettelu meditoimalla näkyy siten, että hän ei enää hermostu pienistä.

– Rauhallisuus on läsnä koko ajan. Osaan suhtautua lempeästi kaikkiin asioihin, ja minulla on sellainen fiilis, että asiat järjestyvät.

Mars luontoon

Etääntyneen luontosuhteen parantamiseen Jutalla on tutunkuuloinen vinkki.

– Luontoon pitää vain lähteä. Se pitää yhtä lailla päättää kuin se, kun lähtee kuntosalille.

Jutta itse suunnittelee lähtevänsä naisporukalla Lappiin oppaan kanssa. Kanssaihmisiä hän kannustaa ihan vaikka kävelylle, jos luonnossa yöpyminen tuntuu liian hurjalta. 

– Asumme maassa, jossa luontoa on joka puolella. Ihmiset sanovat usein, ettei ole rahaa tehdä sitä ja tätä, mutta luontoon meneminen ei maksa mitään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla