Kuva Milka Alanen
Kuva Milka Alanen

Kun Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho ja vaimo Hilla riitelevät, kumpi antaa ensiksi periksi? Entä onko vaimo kaikesta samaa mieltä Jussin kanssa? Pariskunta kertoo, kuinka rakkaus alkoi.

Ei mikään bimbo. Näin perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho ajatteli tavatessaan tulevan vaimonsa Hillan vuosituhannen alussa. Vastavalmistuneet kielitieteilijät työskentelivät samassa projektissa Helsingin yliopistolla. Kun kahvihuoneessa juttu luisti, Jussi päätti pyytää Hillaa elokuviin katsomaan Gladiaattoria. Ensitreffien jälkeen pari eteni suhteessaan nopeasti. Vuoden päästä vaihdettiin kihloja ja seuraavana kesänä tanssittiin häitä. Nyt pariskunta on ollut yhdessä reilu kymmenen vuotta. Heillä on kolme lasta: Hilma, 9, Kerttu, 8 ja Veikko, 4.

Mihin ihastuit hänessä?
Hilla: Hilla on määrätietoinen, älykäs ja paneutuu niihin asioihin, joista on kiinnostunut. Hilla oli myös kovin sievä.
Jussi: Jussissa oli kiehtovaa ristiriitaa. Hän näytti tyypilliseltä humanistilta pitkän tukkansa kanssa, oli käynyt siviilipalveluksen ja huolehti eläinten oikeuksista, mutta sitten hänellä oli myös hyvin voimakkaita poliittisia näkemyksiä. Jussi ei ollut liehittelijä, vaan pikemminkin sellainen ota tai jätä -tyyppi.

Kumpi kosi ja miten?
Hilla: Perinteisesti Jussi, mutta kyllä asia oli ollut jo ilmassa. Lahnuksen Shellillä matkalla vanhempieni kesäpaikkaan hän sitten kysyi.
Jussi: Kysymys kuului sanatarkasti: Tuleeko Hilla Jussille vaimoksi? Kolmannessa persoonassa puhuttelu on meidän välinen vitsi, josta on sittemmin tullut tapa. Meidän on vaikea sinutella toisiamme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puhutteko kotona työasioista?
Hilla: Kyllä. Seuraan tiiviisti politiikkaa, mutta en neuvo. Luotan, että Jussi tietää mitä tekee. No, ehkä yhden tai kaksi kertaa olen voinut huomauttaa, että olisiko viimeisen kommentin voinut jättää sanomatta tai kirjoittamatta. Jussi osaa myös keskustella minun työstäni, koska on itsekin kiinnostunut kuolleista kielistä.
Jussi: Puhumme enemmän minun työstäni, koska se on enemmän tapetilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten hemmottelette toisianne?
Hilla: Minä saatan joskus leipoa. Jussi tykkää pullasta.
Jussi: Olemme ehkä tylsä perhe, mutta meillä ei ole tarvetta erikseen hemmotella toisiamme. Meille on tärkeää vaalia kotona rauhallista ja konfliktitonta ilmapiiriä.

Mitä ja miten juhlitte?
Hilla: Meillä oli kesällä kymmenvuotishääpäivä. Se oli ensimmäinen, jota muistimme juhlistaa. Olimme palaamassa automatkalta Saksasta, ja Ruotsin-laivalla söimme hienosti a la cartessa.
Jussi: Viimeksi vuosi sitten Linnan juhlissa. Juhlimistani rajoittaa se, etten käytä lainkaan alkoholia. En jaksa katsella humalaisia. Kasvoin alkoholistiperheessä ja minulle on tärkeää, etteivät lapseni joudu näkemään, kun aikuinen yhtäkkiä muuttuu oudoksi.

Mikä toisessa on seksikkäintä?
Hilla: Jussilla on hieno profiili ja kauniit silmät sekä vakaa ja vakuuttava ääni. Älykkyys on myös seksikästä.
Jussi: En pysty osoittamaan sormella jotain tiettyä asiaa. Kun asiat ovat suhteessa hyvin, kumppani näyttää kauniilta ja seksikkäältä.

Miten riitelette ja mistä asioista?
Hilla: Tylsistä ja tavallisista pikkuasioista. Politiikasta emme koskaan. Olen aika kiihkeä. Suutahdan, mutta lepyn nopeasti. Sopimista emme harrasta. Riidat jäävät hautumaan ja viikon päästä katsotaan, onko kummankaan mieli muuttunut.
Jussi: Jos kummallakin sattuu olemaan riitaisa mieli samaan aikaan niin riitaahan voi syntyä mistä vain. Meillä ei ole yhtä aihetta, johon palaisimme. Olemme molemmat  itsepäisiä, joten sopiminen voi kestää.

Kumpi päättää kaapin paikan?
Hilla: Siitä käydään jatkuvaa vääntöä. Minä päättäisin mielelläni kaikesta, mutta olen yrittänyt antaa Jussillekin sananvaltaa.
Jussi: Kotiin liittyvissä asioissa Hillalla on huomattavasti voimakkaammat ja valmiimmat mielipiteet, ja sen takia ajaudutaan usein tilanteeseen, jossa minulta ei edes kysytä. Sitten minua ärsyttää.

 
Mitä pariskunta ei voisi antaa toisilleen anteeksi? Mikä Jussissa ärsyttää Hillaa? Ja mistä pari unelmoi? Lue koko juttu Me Naisten numerosta 44/2012.
Sisältö jatkuu mainoksen alla