Sanna Kiiski saapui hotelli Glossa järjestettyyn Nestlé Healthy Kids –tapahtumaan tyttäriensä, pian neljä vuotta täyttävän Main ja kaksivuotiaan Livin, kanssa. Kuva: Jonna Öhrnberg
Sanna Kiiski saapui hotelli Glossa järjestettyyn Nestlé Healthy Kids –tapahtumaan tyttäriensä, pian neljä vuotta täyttävän Main ja kaksivuotiaan Livin, kanssa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Sanna kävi itsekin vuosikausia terapiassa. Ben-pojan syöpä on onneksi ohi, ja Sannan perheen arki on helpottunut.

Toimittaja, juontaja ja tuottaja Sanna Kiiski opiskelee muiden töidensä ohessa lyhytterapeutiksi Psykoterapiainstituutissa. Hän aloitti opiskelut vuodenvaihteessa ja alkaa kesällä ottaa oppilastöinä potilaita vastaan Terapiatalossa.

– Olen tykästynyt psykoterapiaan, koska se on ratkaisukeskeistä. Olen itse käynyt läpi kaikki mahdolliset kriisit ja ongelmat, joten minulla riittää ammennettavaa, hän jutteli Nestlé Healthy Kids - tilaisuudessa torstaina.

”En usko, että lapsuutta voi loputtomiin pitää syypäänä ongelmilleen.”

Kun Sanna kärsi syömishäiriöstä, hän kävi vuosia kognitiivisessa terapiassa ja psykologilla, muttei kokenut saavansa apua. Terapiaistunnoissa käytiin läpi muun muassa Sannan lapsuutta ja erityisesti äitisuhdetta.

– Niissä etsittiin syitä syömishäiriöön, muttei ratkaisua siihen, miten tilanteesta päästäisiin eteenpäin. En usko, että lapsuutta voi loputtomiin pitää syypäänä ongelmilleen. Jossain kohtaa on otettava vastuu elämästään. Siksi opiskelen nyt ratkaisukeskeistä terapiaa, jossa valmiita vastauksia ei anneta, vaan ne pitää itse löytää, hän selitti.

”Jos jonkun lapsi esimerkiksi kuoli, ahdistuin valtavasti ja projisoin sitä Benin tilanteeseen.”

Sanna on puhunut julkisuudessa avoimesti elämänsä iloista ja vastoinkäymisistä. Kun esikoispoika Ben, 5, sairastui syöpään, Sanna sai paljon yhteydenottoja samassa tilanteessa olevilta vanhemmilta.

– Annan mielelläni vertaistukea muille, mutta saatan olla liiankin empaattinen. Huomaan, että tarvitsen oikeita työkaluja ja ammattitaitoa, jotten mene liian syvälle muiden ongelmiin ja ahdistu niistä. Jos jonkun lapsi esimerkiksi kuoli, ahdistuin valtavasti ja projisoin sitä Benin tilanteeseen, hän muisteli.

Sanna uskoo, että toimittajataustasta on hyötyä myös tulevassa ammatissa.

– Osaan kysyä avoimia, eikä suljettuja kysymyksiä, joihin voi vastata vain ”kyllä” tai ”ei”, ja kuunnella vastauksia aktiivisesti.

Sanna iloitsee siitä, että hänen elämänsä on monella tavalla helpompaa kuin aiemmin. Benin dramaattinen syöpäsairaus on onneksi ohi. Kolmesta lapsesta nuorinkin on jo 2,5 vuotta. Kaikki lapset syövät itse, ja vain kuopus käyttää enää öisin vaippoja.

jury

Juontaja Sanna Kiiskestä terapeutti: “Olen käynyt läpi kaikki mahdolliset kriisit”

Kuka tahansa voi käyttää nimikettä "terapeutti". Se ei ole suojattu vain niille, joilla on lääketieteellinen koulutus. Niinpä ammattitaitoisten terapeuttien lisäksi on "terapeutteja", jopa puoskareita. Ala on täysin villi. Muutaman kuukauden "koulutuksella" (kirjekurssi) voi alkaa kutsua itseään terapeutiksi. Sanna Kiiskikin "tietää" jo, ettei lapsuudella ole niin väliä. Tosiasiassa ihmisen lapsuus vaikuttaa koko hänen elämänsä ajan, joko positiivisesti tai negatiivisesti. Lapsuuttaan ei voi...
Lue kommentti
Ei pakollinen

Juontaja Sanna Kiiskestä terapeutti: “Olen käynyt läpi kaikki mahdolliset kriisit”

Helsingin psykoterapuainstituutti on se pulju, josta MOT teki dokumentin joitakin vuosia sitten. Edelleen muka kouluttavat psykoterapeutteja (mm. mainostavat tätä lehdissä), vaikka Valvira on selkeästi ilmoittanut, että psykoterapeutin ammattipätevyyttä ei saa ellei kouluttajataho ole yhteistyössä suomalaisen yliopiston kanssa. HPI: n kanssa ei mikään yliopisto halunnut yhteistyöhön. Edelleen HPI huijaa opiskelijoilta rahat antaen ymmärtää, että koulutuksen jälkeen voi Valviralta anoa oikeutta...
Lue kommentti