Sanna Kiiski saapui hotelli Glossa järjestettyyn Nestlé Healthy Kids –tapahtumaan tyttäriensä, pian neljä vuotta täyttävän Main ja kaksivuotiaan Livin, kanssa. Kuva: Jonna Öhrnberg
Sanna Kiiski saapui hotelli Glossa järjestettyyn Nestlé Healthy Kids –tapahtumaan tyttäriensä, pian neljä vuotta täyttävän Main ja kaksivuotiaan Livin, kanssa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Sanna kävi itsekin vuosikausia terapiassa. Ben-pojan syöpä on onneksi ohi, ja Sannan perheen arki on helpottunut.

Toimittaja, juontaja ja tuottaja Sanna Kiiski opiskelee muiden töidensä ohessa lyhytterapeutiksi Psykoterapiainstituutissa. Hän aloitti opiskelut vuodenvaihteessa ja alkaa kesällä ottaa oppilastöinä potilaita vastaan Terapiatalossa.

– Olen tykästynyt psykoterapiaan, koska se on ratkaisukeskeistä. Olen itse käynyt läpi kaikki mahdolliset kriisit ja ongelmat, joten minulla riittää ammennettavaa, hän jutteli Nestlé Healthy Kids - tilaisuudessa torstaina.

”En usko, että lapsuutta voi loputtomiin pitää syypäänä ongelmilleen.”

Kun Sanna kärsi syömishäiriöstä, hän kävi vuosia kognitiivisessa terapiassa ja psykologilla, muttei kokenut saavansa apua. Terapiaistunnoissa käytiin läpi muun muassa Sannan lapsuutta ja erityisesti äitisuhdetta.

– Niissä etsittiin syitä syömishäiriöön, muttei ratkaisua siihen, miten tilanteesta päästäisiin eteenpäin. En usko, että lapsuutta voi loputtomiin pitää syypäänä ongelmilleen. Jossain kohtaa on otettava vastuu elämästään. Siksi opiskelen nyt ratkaisukeskeistä terapiaa, jossa valmiita vastauksia ei anneta, vaan ne pitää itse löytää, hän selitti.

”Jos jonkun lapsi esimerkiksi kuoli, ahdistuin valtavasti ja projisoin sitä Benin tilanteeseen.”

Sanna on puhunut julkisuudessa avoimesti elämänsä iloista ja vastoinkäymisistä. Kun esikoispoika Ben, 5, sairastui syöpään, Sanna sai paljon yhteydenottoja samassa tilanteessa olevilta vanhemmilta.

– Annan mielelläni vertaistukea muille, mutta saatan olla liiankin empaattinen. Huomaan, että tarvitsen oikeita työkaluja ja ammattitaitoa, jotten mene liian syvälle muiden ongelmiin ja ahdistu niistä. Jos jonkun lapsi esimerkiksi kuoli, ahdistuin valtavasti ja projisoin sitä Benin tilanteeseen, hän muisteli.

Sanna uskoo, että toimittajataustasta on hyötyä myös tulevassa ammatissa.

– Osaan kysyä avoimia, eikä suljettuja kysymyksiä, joihin voi vastata vain ”kyllä” tai ”ei”, ja kuunnella vastauksia aktiivisesti.

Sanna iloitsee siitä, että hänen elämänsä on monella tavalla helpompaa kuin aiemmin. Benin dramaattinen syöpäsairaus on onneksi ohi. Kolmesta lapsesta nuorinkin on jo 2,5 vuotta. Kaikki lapset syövät itse, ja vain kuopus käyttää enää öisin vaippoja.

jury

Juontaja Sanna Kiiskestä terapeutti: “Olen käynyt läpi kaikki mahdolliset kriisit”

Kuka tahansa voi käyttää nimikettä "terapeutti". Se ei ole suojattu vain niille, joilla on lääketieteellinen koulutus. Niinpä ammattitaitoisten terapeuttien lisäksi on "terapeutteja", jopa puoskareita. Ala on täysin villi. Muutaman kuukauden "koulutuksella" (kirjekurssi) voi alkaa kutsua itseään terapeutiksi. Sanna Kiiskikin "tietää" jo, ettei lapsuudella ole niin väliä. Tosiasiassa ihmisen lapsuus vaikuttaa koko hänen elämänsä ajan, joko positiivisesti tai negatiivisesti. Lapsuuttaan ei voi...
Lue kommentti
Ei pakollinen

Juontaja Sanna Kiiskestä terapeutti: “Olen käynyt läpi kaikki mahdolliset kriisit”

Helsingin psykoterapuainstituutti on se pulju, josta MOT teki dokumentin joitakin vuosia sitten. Edelleen muka kouluttavat psykoterapeutteja (mm. mainostavat tätä lehdissä), vaikka Valvira on selkeästi ilmoittanut, että psykoterapeutin ammattipätevyyttä ei saa ellei kouluttajataho ole yhteistyössä suomalaisen yliopiston kanssa. HPI: n kanssa ei mikään yliopisto halunnut yhteistyöhön. Edelleen HPI huijaa opiskelijoilta rahat antaen ymmärtää, että koulutuksen jälkeen voi Valviralta anoa oikeutta...
Lue kommentti

Ai ei sukkahousuja? Ihan oikeasti? Hyvät hyssykät sentään!

Prinssi Harryn kanssa toukokuussa naimisiin mennyt Meghan Markle, eli herttuatar Meghan, on jo hyvän tovin ehtinyt ihastuttaa ihmisiä ympäri maailmaa.

Meghan on ehditty julistaa herttuatar Catherineakin merkittävämmäksi muotivaikuttajaksi, ja Harryn ja Meghanin käsinkosketeltavaa söpöyttä on ihasteltu ahkerasti siitä asti, kun pari julkisti suhteensa.

Meghan ei tästä huolimatta ole onnistunut välttymään kritiikiltä täysin: harva se päivä lehtien otsikoissa pyörii huomioita siitä, kuinka Meghan on tavalla tai toisella rikkonut kuninkaallista protokollaa.

Muun muassa sukkahousut – tai siis sukkahousuttomuus – ja vääränlainen kynsilakka ovat saaneet aikaan kauhistuneita äännähdyksiä.

Ja ihan syystä! Kuten kuudessa alla olevassa pahimman pään tyylimokakuvista voi päätellä, Meghanin etikettivirheiden toistuva viljely satuttaa kenen tahansa näköaistia:

Meghan kynsilakka ei ollut tarpeeksi neutraalin väristä.

Kuva: Reuters / Phil Noble
Kuva: Reuters / Phil Noble

Tuoreimmasta etikettimokasta ei ole kuin noin viikko aikaa. Virallisen Chesterissä vierailun aikana kamerat tallensivat todisteet siitä, että Meghan valitsi kynsilakaksi aivan liian räikeän valkoisen, kun sen pitäisi aina olla hyvin neutraali ja nude.

Siis valkoista kynsilakkaa! Eikä läpinäkyvää tai hailakan kerman väristä. Ihan pahaa tekee.

Parin yhteiskuvissa Meghanilla ei ollut läpinäkyviä sukkahousuja.

Kuva: Reuters / Eddie Mulholland
Kuva: Reuters / Eddie Mulholland

Kuninkaallisten, myös herttuattarien, odotetaan pitävän aina läpinäkyviä sukkahousuja mekkojen kanssa. Mutta ei, tämänkin Meghan mokasi pahan kerran!

Ilman sukkiksiahan voimme nähdä Meghanin sääret ilman sukkahousujen luomaa täydellisen ihon illuusiota. Ja sehän ei tietenkään ole lainkaan toivottavaa.

Laukkukin on ihan väärällä lailla olalla.

Kuva: Reuters / James Glossop
Kuva: Reuters / James Glossop

Ajatella, että tällaista edes tapahtuu! Meghan nimittäin käytti käsilaukkua olan yli asetettuna ja veti siten puoleensa tuomitsevia katseita.

Käytännöllisyyden ja mukavuuden pitäisi jo tässä vaiheessa olla unholaan jääneitä Meghanillakin. Niillä kun ei ole mitään yhteistä etiketin kanssa.

Kampaukset ovat liian rentoja.

Ajattelitko, että sotkuinen ja söpö niskanuttura olisi kiva ja sopiva kampaus moneen? Niin luuli Meghankin, mutta väärässä olette: rennossa tyylissä kun ei ole mitään hohdokasta!

Täydellisen siisti look tai tukan peittävä hattu ovat kaksi ainutta ja oikeaa vaihtoehtoa.

Siis kerta kaikkiaan ihan liian rentoja.

Kuvat: Reuters / Peter Nicholls
Kuvat: Reuters / Peter Nicholls

Kun luulimme, ettei rennosta nutturasta voisi mennä enää pahemmaksi, niin meneehän se. Meghan on pitänyt hiuksiaan auki ulkona!

Kyllä herttuattaren pitäisi ymmärtää, että ulkona saattaa joskus tuulla, ja sitten on tosi noloa kun hiukset lennähtävät naamalle ja ne pitää pyyhkäistä pois. Ihan itse.

Myös olkapäät ovat vilkkuneet, ja se vasta pöyristyttääkin.

Kuva: Reuters / Peter Nicholls
Kuva: Reuters / Peter Nicholls

Sen lisäksi, että häämekkokin paljasti olkapäät melkein kokonaan, sama ilmiö on nähty Meghanin kohdalla pian häiden jälkeen uudelleen. Olkapäät! Näkyvillä!

Kuninkaallistenhan pitäisi tietenkin peittää hartiansa, erityisesti ollessaan Trooping the Colour -tapahtumassa. Kaikkihan sen tietävät.

Pari vuotta eronsa jälkeen laulaja Manna tutustuu itseensä uudelleen terapiassa. – Parin viime vuoden aikana olen alkanut löytää sisäistä vahvuuttani. Itsetuntemus on arvokasta valuuttaa.

Itsenäisyys on aina ollut tuttua laulaja Mannalle, 40, mutta lähiaikoina hän on tarkentanut fokuksen oikein tarkoituksella itseen. Erottuaan pari vuotta sitten avoliitosta muusikkomiehensä kanssa Manna haluaa nyt tutustua itseensä uudelleen.

– Tuntuu hyvältä selvittää, kuka olen sisimmässäni.

Sitä Manna on selvittänyt muun muassa terapiassa. Ensimmäisen kerran hän hakeutui terapiaan odottaessaan esikoistaan ja myöhemmin uudelleen, kun itsen ymmärtäminen alkoi kiinnostaa syvemmin.

– Terapia on järkevin sijoitus itseen, mitä ihminen voi ylipäätään tehdä.

Mannan terapiasuhde alkoi tarpeesta selvittää lapsuudenkokemuksia. Myöhemmin hän on terapiassa avannut elämäänsä useammalta kantilta. Tärkein oivallus on ollut pitää itsestä parempaa huolta.

– Olen henkinen hikari ja haluan tehdä kaiken tip top. Olen ajatellut, että kun vastaan kaikesta itse, en voi syyttää ketään muuta.

 

Miksi Manna kärsi paniikkikohtauksista uransa alussa? Miten pelko vaikutti päätöksiin? Mitä terapia on opettanut itsestä? Lue koko Mannan haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 25–26/2018! Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

 

  • Artisti Manna syntyi Pariisissa 1977. Asuu Helsingissä 15-vuotiaan tyttärensä ja 4-vuotiaan poikansa kanssa.
  • Harrastaa yksinmatkustelua ja klassista balettia.
  • Valmistelee viidettä soololevyään, josta tulee uran ensimmäinen suomenkielinen levy. Esikoislevy ilmestyi vuonna 2007.
  • Mannan isoveli Harri Jäntti tunnetaan kitaristi Rane Raitsikkana mm. kokoonpanossa Atomirotta.