"Jos Kimin ja Tiinan suhteessa olisi ollut kaikki hyvin, minä en olisi siihen väliin mahtunut", Mari Sainio uskoo. Kuva Jouni Harala
"Jos Kimin ja Tiinan suhteessa olisi ollut kaikki hyvin, minä en olisi siihen väliin mahtunut", Mari Sainio uskoo. Kuva Jouni Harala

Kun juontaja Mari Sainio rakastui naimisissa olevaan ohjaajaan Kim Sainioon, sai alkunsa kipeä kolmiodraama. Vuosien jälkeen syyllisyys on hellittänyt. Nyt Mari kutsuu joulupöytään niin miehensä entisen puolison kuin anopinkin.

Paniikki. Se on Mari Sainion, 40, ensimmäinen tunne, kun tuore avopuoliso Kim Sainio kysyy, onko Mari valmis tapaamaan hänen ex-vaimonsa Tiinan. On kevät vuonna 2007, ja Kimin ja Tiinan erosta on kulunut puoli vuotta.

Alunperin Mari on ajatellut vain istua autossa odottamassa, että Kim käy hakemassa lapset, tuolloin 3-vuotiaan Joan ja 7-vuotiaan Danelin äitinsä luota. Niin he ovat ennenkin tehneet, sillä Tiina on ilmoittanut, ettei halua koskaan nähdä miehensä uutta naisystävää.

Nyt hän on muuttanut mielensä.

Mari muistaa vieläkin ensikohtaamisen jokaisen sekunnin. Holtittomasti takovan sydämen, kylmänhikiset kädet ja askeleet kohti Helsingin Käpylän kirpputoria.

– En yhtään tiennyt, miltä Tiina näyttää. Hulluinta oli, että olimme kaikki asuneet pitkään Käpylässä, joten todennäköisesti olin törmännyt häneen kaupassa, ja hän oli tunnistanut minut, Mari kertoo.

Kohtaamisen hetkellä tuntomerkkejä ei tarvita. Molempien naisten silmät täyttyvät kyynelistä. Sitten he kättelevät vaiti. Itkun seasta Mari saa kuiskatuksi, ettei halua Tiinalle mitään pahaa. Tiina ei kykene sanomaan mitään. Hämmentävä tilanne on ohi nopeasti.

– Se oli elämäni hirvein hetki. Vasta silloin tajusin, miten pieniksi palasiksi Tiina oli suhteemme takia hajonnut ja mitä olimme Kimin kanssa saaneet aikaan. Kaikki tunteet nousivat pintaan: syyllisyydestä suruun ja pelkoon, Mari nieleskelee.

Mari ja Kim ovat olleet yhdessä seitsemän vuotta.

Kodinrikkojat

Kun Mari ja Kim tapasivat Big Brother -ohjelman tuotantotiimissa loppuvuodesta 2006, työpaikkaromanssi roihahti samantien. Sen salaaminen kuitenkin epäonnistui: Tiina sai lukea miehensä uudesta naisesta lehdestä.

Netin keskustelupalstat täyttyivät vihaisista kommenteista, joissa Mari teilattiin kodinrikkojaksi ja Kim pettäjäksi.

– Minua muiden mielipiteet eivät satuttaneet. Koimme Kimin kanssa niin voimakasta sielunkumppanuutta, että rakastuminen oli väistämätöntä. Ei kumpikaan siinä tunnemyrskyssä osannut ajatella järkevästi tai miettiä seurauksia.

Jos joku olisi sanonut Marille seitsemän vuotta sitten, että hän tulee vielä avautumaan sekavasta suhdevyyhdistään lehdessä, hän olisi pitänyt heittoa huonona vitsinä.

Nyt Mari on valmis. Samoin Kim ja Tiina, jotka ovat rohkaisseet Maria kertomaan tarinan. Heistä on tullut tiivis yhteisö, johon kuuluvat Tiinan ja Kimin 9- ja 13-vuotiaiden poikien lisäksi Marin ja Kimin lapset, viisivuotias Jimi ja nelivuotias Rasmus.

– Haluamme esimerkillämme näyttää, että kipeästä kolmiodraamastakin voi päästä yli. Se ei tapahdu hetkessä, mutta se on mahdollista, Mari tietää. Aihe on hänestä tärkeä jo lapsienkin vuoksi.

– Erot ja uusperheet koskettavat nykyään niin monia, että näistä asioista pitäisi puhua avoimemmin. Ex-puolisot ja uudet kumppanit tuhlaavat liian usein energiaa toistensa syyttelemiseen ja katkeroitumiseen. Siitä kärsivät eniten lapset.

Sukulaiset järkyttyivät

Marin ja Tiinan lähentyminen ei ole tapahtunut hetkessä. Ensin naiset tapasivat toisiaan Kimin suvun tilaisuuksissa, kuten Kimin mummon hautajaisissa. Vuonna 2009 Tiina otti ratkaisevan askeleen ja kutsui Marin poikansa Joan syntymäpäiväkutsuille. Mari ja Kim odottivat tuolloin jo toista lastaan.

Sukulaisten ilmeet olivat näkemisen arvoiset, kun he löysivät Marin ja Tiinan keittiöstä vaihtamassa rennosti kuulumisia.

– Kaikki vain tuijottivat suu auki meitä. He eivät voineet käsittää, että Tiina kohteli minua niin lämpimästi, sillä Kimin ja minun suhde oli ollut koko suvulle ja tuttaville kova pala. Olin kaikkien silmissä se ilkeä toinen nainen, joka oli rikkonut avioliiton, Mari kertoo.

Muutama vuosi sitten Mari yllätti miehensäkin ehdottamalla, että he kutsuisivat Tiinan ja pojat viettämään kanssaan joulua.

– Kim pyöritteli silmiään ja hoki, että hänen mielestään on todella outoa, jos ex-vaimo istuu aattona pöydässämme, Mari virnistää.

Nykyään yhteiset joulut ovat uusperheessä jo perinne, joihin osallistuu usein Tiinan äitikin.

– Minulla ei ole ikinä ollut negatiivisia tunteita Tiinaa kohtaan. Olen onnellinen, että meistä on tullut niin hyvät ystävät ja hän on pystynyt antamaan minulle anteeksi.

Otsikkoa päivitetty klo 17.03.

Mitä Tiina on nykyisin mieltä Marista? Lue koko juttu Me Naisten numerosta 49/2013. Joka päivä -tilaajana pääset lukemaan koko jutun täältä.

Lue myös:

Marin haastattelu vuodelta 2007, jolloin hän puhui tuoreesta suhteestaan Me Naisissa

Mari Sainio

Juontaja-toimittaja syntyi 23.3.1973 Helsingissä, jossa asuu yhä.

Perheeseen kuuluu ohjaajapuoliso Kim Sainio, pojat Jimi, 5, ja Rasmus, 4, sekä Kimin edellisestä liitosta pojat Danel, 13, ja Joa, 9.

Mari muistetaan tv-ohjelmien Lista, Reikä seinässä ja Big Brotherin juontajana.

Nykyään hän työskentelee myös toimittajana ja kunto-ohjaajana.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla