Tv teki radiojuontajasta tunnetun kasvon. ”Muistan, kun pojaltani kysyttiin ensimmäisen kerran päiväkodin pihalla onks toi Kaikki vastaan 1 -tyyppi sun äiti.” Kuva: Jouni Harala
Tv teki radiojuontajasta tunnetun kasvon. ”Muistan, kun pojaltani kysyttiin ensimmäisen kerran päiväkodin pihalla onks toi Kaikki vastaan 1 -tyyppi sun äiti.” Kuva: Jouni Harala

Juontaja Anni Hautalaa revitään nyt kaikkialle, mutta menestys näkyy Annin arjessa hillitysti. – Nuuka puoleni pitää turhamaisen puolen kurissa. Olen kokenut senkin arjen, kun ei ollut rahaa.

Nyt on kyllä uuden kenkäparin paikka. Aina kun juontaja Anni Hautala, 35, on saanut ison televisiotyön, hän on palkinnut itsensä merkkilaukulla tai -kengillä. Juuri julkistettiin Annin pesti seuraavan Idols-kauden juontajana. Ohjelma on Annin uran merkittävin tuotanto: sitä tehdään suuremmalla budjetilla, porukalla ja laajimmalle yleisölle kuin yhtäkään hänen aiemmistaan. Idols-jaksoja on usein katsonut yli miljoona suomalaista.

Annin aiemmista tv-töistä Kaikki vastaan 1 keräsi puoli miljoonaa katsojaa joka viikko. Sen merkiksi juontajan kodin vaatehuoneessa nököttää pari Gianvito Rossi -luksuskenkiä. Anni oli hipelöinyt korkkareita kaupassa, mutta ei ollut raaskinut ostaa niitä 850 euron hintaan.

– Sitten ystäväni soitti, että kengät olivat alessa, 250 euroa. Hälytin heti äitini meille lastenhoitoon ja kiiruhdin keskustaan, Anni kertoo.

– Turhamainen puoli minussa rakastaa kauniita kenkiä ja laukkuja, mutta nuuka puoleni pitää sen kurissa. Samalla ajattelen, että tällaisten palkintojen kautta muistan tehdyt projektit, niihin osallistuneet ihmiset sekä sen, miten paljon töitä painettiin.

Alehaukan luksusta

Töitä Anni on tehnyt aina. Teininä hän tienasi itse taskurahansa, ja parikymppisenä hän laittoi valtiotieteen opiskelut jäihin aloittaakseen vakituisen työn radiossa.

Yli kymmenen vuoden ajan hän on herännyt juontamaan Suomipopin Aamulypsyä Jaajo Linnonmaan ja Juha Perälän kanssa. Show on kuudesti äänestetty vuoden radio-ohjelmaksi, ja joka arkiaamu se tavoittaa noin 550 000 kuulijaa.

Aamulypsylle ei ole nimikkokenkiä, mutta sen suosio on mahdollistanut mukavat puitteet Annin arjessa.

”Nautin hyvästä tilanteesta nyt, kun siihen on mahdollisuus.”

– Elämä on opettanut, miten häilyvää ja muuttuvaista kaikki on. Läheisten menetykset ja oma rintasyövälle altistava geenivirhe muistuttavat siitä konkreettisesti. En halua elää jospa joskus -elämää vaan nautin hyvästä tilanteesta nyt, kun siihen on mahdollisuus.

1990-luvun lamakauden lapsena Anni muistaa elävästi, millaista oli, kun oli tiukempaa. Lama ei koskettanut perhettä työttömyytenä tai konkursseina, mutta jos jotain mieli saada, jostain muusta piti säästää.

– Rakastin Oltermanni-juustoa, mutta meille ostettiin aina halvempaa punakuorista edamia. Suosikkijugurttini tilalle tuli edullisempaa, eikä meille ikinä ostettu kirsikkatomaatteja, Anni muistelee.

– Silloin päätin hoitaa tulevat opiskeluni ja työni niin, että aikuisena voin käydä ruokakaupassa katsomatta hintoja. Että voisin ostaa kirsikkatomaatteja aina, kun mieli tekee. Se on suurinta luksusta.

Nyt tavoite on saavutettu. Annille tapa ei tarkoita pröystäilyä. Sanotaan sitä pikemminkin hyvästä elämästä nauttimiseksi.

– Tiedän, miten erilaisia elämäntilanteita ihmisillä on. Olen itsekin kokenut toisenlaisen arjen, kun ei ollut rahaa, Anni sanoo.

– Lapsuudenkodin säästäväisyys on myös seurannut mukana. Olen tarkka siinä, ettei meillä heitetä ruokaa roskiin. Alehaukkana etsin kaupasta -30% -tuotteita.

Syksyksi Anni haaveilee kotiavun palkkaamisesta.

– Työni on sellaista, että välillä sitä on kamalasti ja vapaa-aikaa vain vähän. Sen vähän käyttäisin mieluiten perheeni kanssa. Laskeskelen jo, voisinko syksyllä palkata kotiapua vaikkapa pyöräyttämään pyykkivuoren puhtaaksi, Anni kertoo.

– Yksi palkinto itselleni oli varsi-imuri, ihan vain silkasta inhosta perinteistä imurointia kohtaan. Aidosti vihaan, kun väkkyrä seuraa perässä, takertuu huoneen kulmiin ja kaatuilee. Kostoksi tekisi mieli kuristaa sitä letkusta!

Solahdus uusperheeseen

Lapsuudenkodissaan Annia ei pakotettu imuroimaan. Äidillä oli periaate: lapset pääskööt helpommalla.

– Äiti vastusti ajatusta, että lasten pitäisi osallistua kotitöihin osatakseen niitä aikuisina. Minua ei vaadittu siivoamaan huonettani enkä ollut pessyt pyykkiä ennen kuin muutin omilleni. Äiti tiesi, että aikuisena sitä hommaa riittäisi kyllä. Olen hyvään tottunut.

Anni jatkaa samaa perinnettä omassa uusperheessään. Siihen kuuluvat Annin pian kahdeksanvuotias poika, avopuoliso, stand up -koomikko Niko Kivelä, 37, sekä tämän poika. Lapsille toivotaan mieluummin sosiaalisia taitoja kuin tehokasta siivouskykyä. Ennemmin hyvä ihminen kuin kusipäinen imuroija! Jos petaamattomat sängyt alkavat pistää silmään, makuuhuoneiden ovet voi aina nykäistä kiinni.

”Niko aina muistuttaa, että nuku mieluummin päikkärit.”

– Kun iltapäivisin palaan töistä, alan helposti huushollata tai järjestää paikkoja. Silloin Niko aina muistuttaa, että nuku mieluummin päikkärit. Poissaollessaan hän saattaa soittaa ja patistaa päiväunille.

Niko on itsekin juontanut aamuradiota ja tietää, millainen rasite aikaiset aamut ovat. Anni herää niihin viideltä, kun koko muu perhe vielä jatkaa uniaan. Tipu-koirakin vain kääntää kylkeä pedillään, kun emäntä hipsii yöpaidassaan alakertaan hammaspesulle. Anni on laittanut vaatteet ja kengät valmiiksi edellisiltana varmistaakseen, ettei kukaan herää kaappien aukomiseen. Kotioven hän sulkee avaimella, jotta sekään ei päästä kolahdusta.

– On käynyt niinkin, että juuri lähtiessäni lastenhuoneesta kuuluu ’äitiii’. Istun sitten sängynlaidalla ja paijailen, kunnes lapsi nukahtaa uudelleen, Anni sanoo.

– Mutta vielä kertaakaan en ole myöhästynyt sen takia lähetyksestä. Pari kertaa olen kyllä nukkunut pommiin, mikä on nolointa ikinä.

Kahden freelancerin arjessa uusperhekuviot on saatu toimimaan yllättävän helposti. Esimerkiksi ulkopuolisiin lastenhoitajiin turvaudutaan vain harvoin. Siitä Anni kiittää lähellä asuvaa äitiään.

– Uusperheen arki on mennyt omalla painollaan, ja solahdin rooliini aika helposti, Anni sanoo.

”Jos vertaan nykyistä arkeani ydinperhevuosiin, suurin ero on, että nykyään minulla on enemmän aikaa olla yksin.”

– Jos vertaan nykyistä arkeani ydinperhevuosiin, suurin ero on, että nykyään minulla on enemmän aikaa olla yksin. Kun mies on keikoillaan ja lapset toisilla vanhemmillaan, saatan olla itsekseni montakin päivää.

Alkuun se tuntui oudoltakin. Anni ei ole koskaan ollut hyvä yksin olemisessa.

– Jäin ensimmäisen kerran yksin kotiin, kun olin jo 15-vuotias. Olin ahdistunut ja peloissani ja pyysin kaverin yökylään. Vielä nytkin alan hirveästi sopia tapaamisia ja tekemistä. Välillä se meinaa lähteä lapasesta.

Mutta on Anni löytänyt yksinolon hienoudetkin. Viimeksi hän kävi itsekseen lenkillä ja katsoi leffan alusta loppuun, siis kokonaan, ilman keskeytyksiä. Lisäksi Anni osti kotiin kukkia ja fiilisteli, kun järjestys pysyi siistinä viikonlopun läpi.

– Olin ihan että hah, katsokaa nyt, se en ole minä, joka täällä sotkee!

Naissyyllisyyttä

Syksyllä Anni katoaa Aamulypsyn maanantaiaamuista tv-töidensä takia. Kaikki vastaan 1 -ohjelmaa silloin sunnuntaisin aamusta iltaan. Anni haluaa suojella itseään loppuunpalamiselta, mutta ennakoi silti tuntevansa maanantaimorkkista poissaolostaan.

– Minulla on tämä tyypillinen naistenvaiva, että kannan syyllisyyttä turhista asioista. Pystyn helposti luomaan itselleni paineita. Missä tahansa olenkin, tunnen aina olevani vähän väärässä paikassa, Anni aloittaa.

– Kun saan uuden työn, tunnen syyllisyyttä, että pitäisi olla perheen kanssa. Kun teen televisiota, iskee morkkis, että laiminlyön tässä radioperheeni.

Joskus sellaista palautetta tulee kuulijoiltakin. Että sä et ole ikinä siellä.

– Itsensä syyllistäminen on niin turhaa. Sen sijaan ­pitäisi iloita saaduista tilaisuuksista – niinhän miehetkin tekevät. Meillä on kavereiden kesken tapana kannustaa toisiamme sanomalla, että nyt ei oteta tästä asiasta naissyyllisyyttä.

Anni halutaan nyt kaikkialle, niin radioon kuin televisioon.
Anni halutaan nyt kaikkialle, niin radioon kuin televisioon.

Morkkista voi tuntea mistä vain.

– Syyllisyystaakan voi kehittää jopa ruokakaupassa. Rikonko nyt eettisiä sääntöjä valitessani juuri tätä tonnikalaa? Ostanko väärin tuotettua lihaa ja maitoa?

Anni muistaa hetken vanhemmuutensa ensipäiviltä. Poika oli vasta muutaman viikon ikäinen, kun Anni luki lehdestä, miten jo pienen vauvan kanssa pitäisi olla vuorovaikutuksessa.

– Pitelin poikaa sylissäni ja panikoin, kun hän ei katsonut minuun päin. Kelasin, että meneekö tämäkin nyt päin persettä, Anni nauraa.

– Sen hetken jälkeen en ole lukenut yhtään kasvatusopasta ja uskon säästyneeni monelta turhalta paineelta.

Anni tuulettaa mieluusti naiseuden ja naisten aseman puolesta ja tuntee ylpeyttä murtaessaan siihen liittyviä klikkejä urallaan. Esimerkiksi pääjuontajan rooli Kaikki vastaan 1:ssä oli yksi sellainen. Tanskalaista alkuperäisformaattia juonsi mies.

– Mietipä ylipäätään naisten vetämiä gameshow-ohjelmia – ei tule monta mieleen. Usein miehet vetävät päälavalla ja naiset juontavat takahuoneessa, Anni napauttaa.

Joskus saavutukset ovat pienieleisiä. Kuten silloin, kun Anni juonsi Emma-gaalan Sami Kurosen kanssa.

”Kenenkään menestys ei ole toiselta pois.”

– Ehdotin Samille, voisiko nainen kerrankin aloittaa. Näin tehtiin. Uskon, että asenteita muutetaan tällaisilla pienillä, hiljaisilla teoilla. Kenenkään menestys ei ole toiselta pois. Meillä asenneparannus näkyy jo. Viimeksi Espanjan-lomalla totaalijärkytyin, kun pesuainemainosten pyykkääjä oli aina nainen. Sanoin miehellekin, että huomaatko eron meikäläisten mainoksiin.

Mitä musta ajatellaan?

Idolsissa ympyrä sulkeutuu: Anni oli vasta aloittanut harjoittelijana Suomipopilla, kun hänet lähetettiin tekemään ensimmäistä juttuaan ensimmäisestä Idols-finaalista vuonna 2004. Anni oli roolissaan yhtä pöllämystynyt kuin voittaja Hanna Pakarinen. Idolsin juontaminen on ollut Annin haave, mutta 35-vuotiaana hän ounasteli olevansa tehtävään liian vanha.

– Mietin, olisinko kisaajien silmissä nolo. Että mikä mutsi siinä hölöttää.

”Kun sanotaan pahasti, kyllä se osuu.”

Idols lisää Annin tunnettuutta – niin kehuja kuin kritiikkiä. Hän näyttää somessa julkaisemaansa kuvaa. Kommenteissa kysellään, onko Anni raskaana.

– Minulla ei ole erityisen kova itsetunto ja mietin paljon, mitä minusta ajatellaan. Kun sanotaan pahasti, kyllä se osuu.

– En silti yritä olla muuta kuin olen. Kuljen meikittä, koska olen liian laiska tälläytyäkseni. Tiedän myös, miten olla rasvaton ja lihaksikas, mutta en jaksaisi elää niin. Mieluummin nautin elämästäni mahan kanssa kuin kituuttaisin itselleni sixpackin.

Niin, se nautiskelu. Anni ei oikein tiedä, miten hänestä kasvoi kulinaristi. Muffineja hän alkoi leipoa heti, kun sai käyttää sähkövatkainta. Nyt oman kodin keittiössä syntyy Annin ruokakirja, joka julkaistaan loppuvuodesta. Siihen päätyy myös alkuperäinen rasvatahrojen leimaama muffiniresepti, jonka äiti kirjoitti pikku-Annia varten tikkukirjaimilla.

– Reseptini ovat helposti arjessa toteutettavia ruokia. Sellaisia, joita voi tehdä, kun tuntuu, ettei kaapissa ole mitään.

Ideat ovat syntyneet arkisissa tilanteissa: mitä leipoa, kun yksi lapsi on toivonut mokkapaloja ja toinen vadelmasuklaakakkua. Tai kun lihan syömisestä seurannut huono omatunto on yritetty hiljentää kasviswokilla.

– Arvostan hyvää ruokaa ja taitavia ruuanlaittajia. En esitä olevani mestarikokki, mutta en siedä sitä, jos saan ravintolassa ruokaa, jonka osaisin itse tehdä paremmin.

Kun Annin ruokakirja syksyllä ilmestyy, se on uuden kenkäparin hetki.

Anni Hautala

  • Juontaja on syntynyt 17.4.1982.
  • Tunnetaan Suomi-popin Aamulypsy-ohjelmasta. Juontaa syksyllä Idolsia.
  • Asuu avoliitossa juontaja, koomikko Niko Kivelän kanssa Helsingissä. Perheeseen kuuluvat molempien 8-vuotiaat pojat.
  • Intohimoinen ruokaharrastaja. Annin ruokakirja (Otava) ilmestyy syksyllä. Kisasi Master Chefissä vuonna 2015.

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä: