Emma ja Noora (vas.) ovat päättäneet jatkaa kilpauriaan, mutta rennommalla otteella. Nelli teki lopullisen päätöksen lopettamisesta tänä vuonna. Kuva: Satu Kemppainen
Emma ja Noora (vas.) ovat päättäneet jatkaa kilpauriaan, mutta rennommalla otteella. Nelli teki lopullisen päätöksen lopettamisesta tänä vuonna. Kuva: Satu Kemppainen

Uusperheen siskokset Nelli ja Noora Toivo sekä Emma Millard ovat tähdänneet lapsesta saakka yhdessä maailman huipulle. Kilpaurheilu on tarjonnut elämän hienoimmat hetket mutta myös ajanut kaikki vuorollaan masennukseen.

Tehdään kasa! Nelli Toivo, 25, huudahtaa siskoilleen Emma Millardille, 24, ja Noora Toivolle, 25, ja koko porukkaa heittäytyy yhdeksi läjäksi Toijalan urhei­lukentän juoksuradalle.

Kenttä on uusperheen siskoksille tuttu paikka jo 15 vuoden takaa. Näillä radoilla Emma ja Noora päättivät alkaa kilpailla 400 metrin aitajuoksussa ja Nooran kaksoissisko Nelli lyhyen matkan pikajuoksussa.

Kilpaurheilu-uraan on mahtunut niin ilon kuin pettymyksen kyyneliä. Se suurin unelma, olympialaisiin pääseminen, on välillä tuntunut karkaavan liian kauas.

Viime vuosien aikana kilpaurheilun vaatimukset ovat ovat ajaneet jokaisen heistä vuorollaan masennukseen.

Urheilun uusperhe

Yökyläseura, sielunkumppani, tukipilari. Näin Emma, Nelli ja Noora kuvailevat toisiaan. Kovassa kilpaurheilumaailmassa sisko on ollut tärkeä tuki ja lohduttava olkapää, kun juoksu ei ole kulkenut.

Olympialaisiin pääseminen ei ole tyttöjen kohdalla koskaan ollut epärealistinen tavoite. Emma ja Noora ovat tavoitelleet huippua Euroopan tasolla, Nellin pikajuoksu on vienyt Suomi–Ruotsi-maaotteluihin.

Siskokset ovat lapsesta saakka tähdänneet yhdessä urheilumaailman huipulle. Kaikki alkoi 15 vuotta sitten, kun kymmenvuotias Nelli aloitti yleisurheiluharrastuksen. Hän värväsi itselleen valmentajaksi Robin Millardin, Emman isän, joka valmensi sillä hetkellä tytärtään.

Emmasta ja Nellistä tuli treenien kautta nopeasti parhaat ystävykset. Jalkapalloa harrastanut Noora katseli sivusta kateellisena toisten harjoituksia, ja vuoden päästä hänkin halusi mukaan.

Pian kolmikko oli erottamaton.

Välit alkoivat lämmetä myös Emman isän ja kaksosten äidin, Eilan, välillä. Kun tytöt treenasivat kentällä, vanhemmat huomasivat viihtyvänsä toistensa seurassa. Pian he alkoivat seurustella, ja puolentoista vuoden kuluttua perheet muuttivat saman katon alle. Myös Emman isoveli Daniel muutti yhteiseen kotiin.

– Urheilu toi tämän perheen yhteen, Nelli toteaa.

Arki pyöri yleisurheilun ehdoilla. Pari tuntia siskosten päivästä kului harjoituksissa. Kesät menivät kisamatkoilla ja leireillä, joille vanhemmat lähtivät yleensä mukaan. Perheestä tuli nopeasti tiivis ja läheinen yksikkö.

Valmentajaa ei päässyt pakoon

Tytöille oli kätevää, että valmentaja oli koko ajan lähellä. Hänen kanssaan pystyi keskustelemaan urheilusta ja omasta kehittymisestään päivittäin. Robin antoi treeneissä tyttärilleen myös vapauden pelleillä, minkä vuoksi harjoittelu tuntui aina mukavalta.

Siskot olivat toisilleen kirittäjiä, joiden kanssa pystyi ottamaan täysillä mittaa itsestään. Emma, Noora ja Nelli toteavatkin, että keskinäisen kilpailun ansiosta heistä tuli niin hyviä lajeissaan.

– Silloin kun homma toimi, oli hirveän ihanaa elää tällaisessa perheessä, Nelli sanoo.

– Kyllä se meni välillä vähän överiksi, kun urheilu oli ainoa asia perheessä. Joskus ruokapöydässä ei ollut mitään muita aiheita puhuttavaksi, Emma toteaa.

Teini-iässä valmentajan kanssa yhteisessä kodissa asuminen ei ollut enää niin helppoa. Jos treeneissä oli huono päivä, valmentajaa ei päässyt pakoon edes kotiinsa.

Treeneissä siskokset alkoivat vertailla kehittymistään. Jos toisella treeni sujui paremmin kuin itsellä, siitä tunsi heti huonommuutta. Kolmikko alkoi etääntyä toisistaan.

Kaksikymppisenä Noora huomasi, ­ettei hän enää kehity aitajuoksussa, vaikka treenaisi kuinka. Oli vaikeaa katsella vierestä, kun Emma loisti samassa lajissa.

– Olin hänelle todella kateellinen.

Noora alkoi pohtia, oliko uran jatkamisessa enää järkeä. Siskot olivat muuttaneet pois kotoa, joten hän oli ainoa, jonka kanssa valmentaja pystyi puhumaan treenaamisesta.

– Jouduin keskustelemaan Robinin kanssaan urheilusta aamusta iltaan, kahden muunkin ihmisen edestä. Silloin koko homma alkoi ensimmäisen kerran ahdistaa, Noora sanoo.

Fiilikset paranivat, kun hän pääsi muuttamaan omaan kotiin Tampereelle.

– Sain taas ilmaa hengittää, kun ei ­koko ajan tarvinnut ajatella pelkkää juoksemista.

Paniikin tunteita

Nellille vuosi 2010 oli kilpakentillä loistava. Kentällä hän saattoi innosta täristen hokea juoksevansa kuin Usain Bolt. Tulevaisuus näytti kirkkaalta, eihän kehitys voinut olla muuta kuin ylöspäin.

Seuraavaan kilpailukauteen mennessä suorituspaineet alkoivat kasvaa. Ajatukset olivat koko ajan siinä, mitä muut odottavat ja ovat mieltä. Epäonnistuminen alkoi pelottaa, koska mokaaminen oli Nellin mielestä suoraan verrattavissa siihen, kuinka hyvä hän oli ihmisenä.

Lopulta Nelli ei enää kestänyt.

– Masennuin. Olin koko ajan ahdistunut ja kentällä menin heti paniikkiin. 

Nelli muistaa erityisesti kesän 2011 kilpailut Jämsänkoskella. Lähtöviivalla Nelli joutui pidättelemään kyyneleitään. Pelotti. Kun pilli soi, Nellistä tuntui kuin saavillinen jääkylmää vettä olisi kaadettu niskaan. Ajatukset pyörivät takuuvarman epäonnistumisen ympärillä.

Jostain Nelli sai kuitenkin puristettua voimat juoksuunsa.

– En tiedä, mistä se voima tuli. Juoksu meni läpi pyhällä hengellä.

Kilpailun jälkeen Nelli mietti tosissaan lopettamista. Sen lisäksi, että hän kamppaili henkisen jaksamisensa kanssa, myös fysiikka alkoi pettää. Vuonna 2012 Nellin keho oli niin ylirasittunut, että 100 metrin käveleminenkin tuntui vaikealta. 

Opiskelut eivät sujuneet, ja Nelli oli koko ajan epävarma itsestään.

– Olin tottunut sanomaan kaikille, että olen urheilija enkä esimerkiksi opiskelija. Oli hirveän vaikeaa yrittää muuttaa sitä käsitystä itsestään. Minuuteni oli niin vahvasti urheilun ympärille kietoutunut, että en vähään aikaan tiennyt lainkaan, kuka olen.

Asiasta puhuminen oli vaikeaa senkin vuoksi, että Nelli ajatteli olevan heikkoutta näyttää negatiiviset tunteensa.

Alkuvuodesta 2012 paha olo kasvoi niin suureksi, että Nelli alkoi avautua jaksamisestaan läheisilleen. Poikaystävälleen hän oli ollut avoin alusta asti.

Kun ahdistus helpotti, Nelli päätti, ettei voi enää treenata ja kilpailla samalla tavalla. Elämään piti saada muutakin sisältöä.

Samoihin aikoihin myös siskojen urat alkoivat yskiä. Vuoden 2012 syksyllä Emma sai stipendin kalifornialaiseen yliopistoon. Tarkoituksena oli aloittaa täysipäiväinen treenaaminen EM-kisat ja olympialaiset mielessä. Alku Yhdysvalloissa oli kuitenkin vaikeaa.

– Ensimmäinen vuosi oli todella rankka. Suomessa minulla oli isä valmentajana ja muutenkin tukiverkosto takanani. Yhtäkkiä minulla ei ollut yhtään mitään, Emma kertoo.

Yhdysvaltalaiselta valmentajalta ei paljoa tukea herunut. Emma näki häntä vain parin kuukauden välein, ja treenaaminen oli yksinäistä. Myös koulu stressasi.

Suomeen jääneet läheiset yrittivät psyykata parhaansa mukaan, mutta kaukaa tulleet sympatiat eivät siinä vaiheessa auttaneet. Emma masentui, ja lopulta hänelle tuli ongelmia myös syömisen kanssa. Vuonna 2012 Emma oli päässyt näyttämään taitojaan EM-kisoihin, mutta vuonna 2013 hänen oli pakko jättää kisaaminen sikseen.

Kympin tyttö ja Suomen paras

Kolmikosta viimeisimpänä urheilun kova maailma kolautti Nooraa. Hän treenasi opintojensa ohessa monta vuotta ilman toivottua kehitystä.

Viime talvena hän uupui täysin eikä enää yhtenä aamuna jaksanut nousta sängystä ylös. Hän pystyi vain itkemään.

– Siinä kohtaa en enää tunnistanut ­itseäni ihmisenä.

Siskokset tietävät, että syy masennukseen on oman pään sisällä. He haluavat olla täydellisiä kaikessa. Periksiantamattomuus ja täydellisyydentavoittelu ovat tärkeitä ominaisuuksia, jos haluaa päästä huipulle. Samat asiat ajavat kuitenkin helposti liialliseen itsekriittisyyteen ja ylisuorittamiseen.

– Haluamme olla kympin tyttöjä, Suomen parhaita ja suosittuja. Kun siihen tavoitteeseen ei kovasta työstä huolimatta pääse, pää ei enää kestä, Noora sanoo.

Noora ja Emma eivät ole missään vaiheessa suunnitelleet lopettavansa kilpaurheilua, vaikka se on viime vuosina tuottanut enemmän tuskaa kuin iloa. He ovat päättäneet, ettei elämä saa mennä enää vain kisojen ja treenien ehdoilla.

Emma on löytänyt Kaliforniassa itselleen rakkaan harrastuksen: hän patikoi ja kiipeilee luonnossa. Nooralla on oma yritys, ja hän pitää blogia. Kummallakin on samanlainen suhtautuminen tulevaisuuteen urheilijana:

– Vaikka haluamme mennä eteenpäin täysillä, emme halua tehdä urheilusta paniikinomaista suorittamista. Jos treenit tai kisat menevät huonosti, elämä ei saa mennä siitä pilalle. Urheilu ei voi olla ihmisarvon määrittäjä.

Helpottava päätös

Viime kesänä kukaan kolmikosta ei osallistunut yleisurheilukisoihin. Noora ja Emma keräävät voimia tulevaisuutta varten. Nelli puolestaan teki tänä vuonna lopullisen, vaikean päätöksensä: häntä ei enää nähdä kilpakentillä.

– Tuntui kuin suuri taakka olisi pudonnut harteiltani. Kilpaurheilu ei yksinkertaisesti sovi päälleni. Olen nyt todella ­onnellinen.

Nelli alkoi opiskella kansanterveystiedettä, ja opintojen ympärille on ollut luonteva alkaa rakentaa uutta minää. Loppukesästä Nelli innostui marjastuksesta ja sienestyksestä.

Vaikka lopetuspäätös oli vaikea, suurin työ oli tehty siinä vaiheessa, kun Nelli sanoi ääneen haluavansa jättää homman sikseen.

Nyt Nelli on joutunut katsomaan vierestä, kun siskot jatkavat uriaan. Nuorempana tilanne olisi voinut olla vaikea, mutta nyt asiat ovat toisin. 

– Olemme lähentyneet paljon. Olen saanut siskoiltani paljon tukea. Kun tuntuu pahalta, sisko ottaa aina sohvannurkkaan nukkumaan tai on valmis puhumaan parin tunnin avautumispuhelun keskellä yötä Jenkeistä asti. Välillä olen Emmalle ja Nooralle todella kateellinen siitä, että he edelleen kisaavat. Niissä tilanteissa on auttanut, kun olen sanonut sen ääneen.

Ongelmistaan huolimatta siskoksista jokainen sanoo rakastavansa urheilijan elämää.

– Kaipaan koko ajan sitä raakaa kilpaurheilijan elämää, jossa kaikki menee urheilun ehdoilla. Olen onnellisimmillani, kun urheilu menee hyvin ja treenaan. Kun ne asiat puuttuvat elämästäni, en tunne itseäni täysin eheäksi, Noora sanoo. 


Lue lisää: 

Onko seksikkyys taakka Suomen naisurheilulle?

Varoittaako kehosi uupumuksesta? 12 paljastavaa oiretta

Cheek: Uupuminen oli minulle kova paikka

”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.

Jos Tuija Pehkosella on kiire, hän yrittää järjestää itselleen lyhyitä minilomia. Viime kesänä hän lomaili yksin kolme päivää aasitilalla Porvoossa. Kuva: Jonna Öhrnberg
Jos Tuija Pehkosella on kiire, hän yrittää järjestää itselleen lyhyitä minilomia. Viime kesänä hän lomaili yksin kolme päivää aasitilalla Porvoossa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Eron myötä juontaja Tuija Pehkonen oppi matkustamaan yksin.

Tuija Pehkonen palasi vähän aikaa sitten Australiasta, jossa hän reissasi yksin viiden viikon ajan. Juontaja on opetellut lomailemaan viime vuosina tietoisesti yksin.

– Ei ole maailman helpoin prosessi opetella olemaan yksin. Erosin vuonna 2013 vähän alle kolmekymppisenä. Olin elänyt parisuhteessa, jäin yksin ja tuntui kuin puolet minusta olisi repäisty irti. Tein sinä vuonna ensimmäisen matkani yksin Kap Verdelle ja selvisin siitä.

Yksinreissaamisesta haaveilevia hän vinkkaa vain varaamaan rohkeasti matkan. Tai aloittamaan reissaaminen ensin muutaman päivän matkoista kotimaassa.

– Kap Verden reissu oli valmismatka ja mahdollisimman turvallisesti suunniteltu. Minulle suurin nautinto oli itseni voittaminen ja se, että pystyin tekemään reissun yksin. En todellakaan nauttinut lomasta samalla tavalla kuin Australian-matkasta.

”Tein 58 päivää putkeen töitä. Se on – tiedän – aivan järkyttävä määrä.”

Juontaja varasi Australian matkan loppuvuodesta keskellä työputkea.

– Tein 58 päivää putkeen töitä. Se on – tiedän – aivan järkyttävä määrä. Olen herkkä ja tottakai kiire vaikuttaa siihen, että nukun ja syön huonosti. Lopulta tulen kipeäksi. Saan jatkuvasti tavata työssäni kiinnostavia ihmisiä ja olla heidän tarinoiden kanssa tekemisissä, mutta vastapainoksi tarvitsen sitä, että olen rauhassa omissa oloissa ja yksin.

Kaikesta selviää

Moni vinkkasi Tuijalle ennen matkalle lähtöä, että australialaisiin on helppo tutustua.

– Jos olisin kaivannut seuraa matkalla, olisin pyytänyt mukaani jonkun läheiseni. Minulle oli nimenomaan helppoa olla menemättä matkalla juttelemaan. Puhuin lähinnä kaupan kassalle ja kun tilasin ravintolassa ruokaa.

”Eksyin tuonkin reissun aikana monta kertaa ja jouduin pyytämään neuvoa.”

Yksin reissatessa Tuija on huomannut, että kaikesta selviää ja se nostaa itsevarmuutta.

– Ihmiset joka paikassa lopulta aika samanlaisia. Eksyin tuonkin reissun aikana monta kertaa ja jouduin pyytämään neuvoa. Siinä hiomaa, että kaikesta selviää.

Reissun jälkeen Tuija on puhkunut työintoa. Hän kuvaa parhaillaan Kenen kotona  -ohjelmaa, vetää omaa haastatteluohjelmaa YLE:llä, kirjoittaa blogia ja tekee juontokeikkoja.

Tuija myöntää, että yrittäjälle lomien pitäminen mietityttää aina taloudellisesti.

– Mietin, että entä jos loman aikana tulee joku sairaan hyvä työjuttu. Yrittäjänä alkaa myös helposti laskemaan, mitä otan takkiin tässä. Nyt tunnen, miten hyvää teki olla yksin ja omissa oloissa. Sain kierrokset alas, mikä kaiken keskellä on nykyään vaikeaa.

– Ajattelen, että jos voin olla viisi viikkoa itsekseni reissussa, selviän sen jälkeen itse mistä vain, Tuija kertoi Breyers-proteiinijäätelöiden lanseerauksessa.

Matkaileva

Tuija Pehkonen on opetellut reissaamaan yksin: ”Eron jälkeen tein ensimmäisen matkani yksin ja selvisin siitä”

Olen matkaillut yksin yli 30 vuoden ajan. Ei mitään ongelmia, voi vapaasti valita paikkansa missä käy ja mitä tekee. Riippuen tosin maasta ja kulttuurista. Mutta seurakin on kivasta toisinaan! Ja kaikkia juttuja ei ole kiva tehdä yksin, se on tosiasia, kuten esimerkiksi mennä ravintolaan syömään, - se on paljon hauskempaa porukassa.
Lue kommentti