"Älkää aloittako lihaskuntotreeniä ennen kuin pituuskasvu loppuu! Juokaa maitoa, älkää ES:ää", Musta Barbaari eli James Nikander neuvoi nuoria vuonna 2013. Kuva Panu Pälviä
"Älkää aloittako lihaskuntotreeniä ennen kuin pituuskasvu loppuu! Juokaa maitoa, älkää ES:ää", Musta Barbaari eli James Nikander neuvoi nuoria vuonna 2013. Kuva Panu Pälviä

Vuonna 2013 Me Naiset vieraili rap-artisti Mustan Barbaarin salitreeneissä Itä-Helsingissä.

Nimmari? Jollekin vesselille, no totta kai. Ruutupaperille ilmestyy dynaaminen, yläviistoon suuntautuva BARBAARI.

– Mulla on kolme nimmarivaihto­ehtoa, tuo on tollanen sutaistu. Jos on tosi pitkä jono, kirjoitan vain MB. Sitten on vielä Musta B. Se on uusi juttu, vähän vaiheessa, taiteellisempi. Vain silloin, kun on tietty fiilis.

Tänään James Nikanderilla, 23, on tavallinen fiilis. Hän on kavereidensa Yusufin ja Victorin kanssa treenaamassa Myllypuron Liikuntamyllyn kunto­salilla Itä-Helsingissä, kuten joka melkein päivä. James aikoo pärjätä ensi vuoden fitnessin SM-kisoissa, miesten Atleet­tinen fysiikka -sarjassa.

James ei kuitenkaan ole mikään tavallinen hauiksiaan kasvattava Nikander vaan Musta Barbaari, stadin revityin laku, musta ­paha mörkö, no te tiedätte – tämän syksyn 2013 ilmiö, 67 589 Facebook-tykkääjää.

Jamesilta ehtii toistojen välissä ehkä kysellä barbaariasioista. Jospa samalla selviäisi, mistä nykyajan nuorisoidolit on tehty.

Naah, nigga

Kuka sanoo et saat tuloksii ilma duunii, älä usko niin, se on pelkkä satu

Musta Barbaari ei oo neekeri vaa Stadin revityin laku

Sä halusit saada hyötyy ilman kipuu – naaa, nigga!

Sun pitää olla salil eka, salil vika

Still alive, nigga

Tästä James tunnetaan, isoimmasta hitistään, tarkkaan ottaen myös ainoasta biisistään. Salil eka salil vika on tehty yhdessä ystävän, vanhemman polven räppäri Ruudolfin kanssa, ja siitä on tullut valtava, järkyttävän iso, jättiläis­mäinen hitti.

Video on täynnä treenattuja lihaksia ja kohotettuja mustia nyrkkejä, ja sen on elokuun jälkeen nähnyt kaksi ja puoli miljoonaa ihmistä.

– Se biisi oli vain läppä! Mutta sitten siitä tuli poliittista.

Mustan Barbaarin pumppi keskeytyy nykyään koko ajan, koska kaikki haluavat tietää: Onko oikeasti vaikeaa olla musta mies Suomessa? Eikö siis tosiaan saa tuloksia ilman duunia?

Myllypuron Liikuntamylly. ”Täällä on hahmoja. Yhtä sanotaan Bokseriramboksi, se treenaa kalsareissa. Yhdellä on hirveesti Alepan muovi­kasseja ja aina samat vaatteet.”
Myllypuron Liikuntamylly. ”Täällä on hahmoja. Yhtä sanotaan Bokseriramboksi, se treenaa kalsareissa. Yhdellä on hirveesti Alepan muovi­kasseja ja aina samat vaatteet.”

Ehkä Mustan Barbaarin piti alun ­perin huokua enemmänkin katujen koulimaa itäistä uhoa, mutta jotenkin ­hänestä on tullut terveen elämän ja ­suvaitsevaisuuden roolimalli varhaisnuorille. James vastailee kiltisti kysymyksiin, keikkailee, jakelee nimikirjoituksia ja kiertää tilaisuuksissa puhumassa.

– Niin tässä matkan varrella on päässyt käymään, James toteaa vähän hämmentyneenä.

Eikä siinä mitään. Jamesin mielestä on ok, jos joku tulee keikalla sanomaan, että oli ennen rasisti, mutta Musta Barbaari muutti mielipidettä.

Kyllä hän jaksaa jakaa treeniohjeita teineille ja pohtia heidän kanssaan, kuka saa sanoa tumma­ihoista lakuksi.

Ei mitään jengimeininkiä

– Pitää vähän lisätä rautaa Victorin jäljiltä, se on niin paljon jäljessä, James nauraa ja kolauttaa tankoon pari­kymmentä kiloa lisää.

Muutama vuosi sitten James Nikander oli tavallinen teini Vuosaaresta, yksin­huoltajaäidin kasvattama poika. Hän sai yläasteella kokeista seiskoja, ­kaseja ja ysejä, pelasi pleikkaa ja jalkapalloa ja hengasi kavereiden kanssa.

”Ei mitään jengimeininkiä todellakaan. Karkin varastamista ärrältä ­pahimmillaan.”

– Ei mitään jengimeininkiä todellakaan. Karkin varastamista ärrältä ­pahimmillaan, James sanoo.

Barbaarista ei ollut vielä tietoakaan, ja Victor ja Yusuf nauravat muistellessaan, miten laiha James oli. Olisit nähnyt! Laiha! Keppi! Victor hiljenee ennen muita, koska muistaa, että hänen säärensä ovat edelleen säälittävän ohuet tikut.

Team Rantakunto. Victor (vas.) tunnetaan Youtubessa hahmona Seksikäs Suklaa. Yusuf (oik.), oikealta nimeltään Iyouseyas, käy Jamesin (kesk.) keikoilla tuplaamassa.
Team Rantakunto. Victor (vas.) tunnetaan Youtubessa hahmona Seksikäs Suklaa. Yusuf (oik.), oikealta nimeltään Iyouseyas, käy Jamesin (kesk.) keikoilla tuplaamassa.

Poikien keskinäinen höpinä on mukavan levotonta parikymppisten inside-läppää. Koska Jamesin äiti on tansanialainen, Yusufin vanhemmat etiopialaisia ja Victor on kotoisin Angolasta, jutuissa on mukana rotukierre, johon on aika vaikea päästä sisälle. Victor kuittailee Yusufille 80 kilon painoisesta alahuulesta ja Jamesille jähmettymisestä kuvissa.

Välillä joku kuvaa videota, joka ladataan Instagramiin.

Barbaarin hahmo alkoi kehittyä muutama vuosi sitten, kun James loukkasi polvensa ja joutui lopettamaan jalka­palloilun. Se masensi pahasti, mutta ­tilalle löytyi kehonrakennus.

Treenikaverukset alkoivat kuvata salilla hupaisia videoita, ja loppu onkin sosiaalisen ­median ja suomenkielisen räpin histo­riaa.

Poikien tuotannon vuo on ehtymätön. Välillä postataan faneille nähtäväksi treenivideoita. Joskus vakavampaa sisältöä kuten somaliäidin kirjoitus rasismista tai sydän Nelson Mandelan muistolle. Sitten tulee taas valistusvideo:

– No ni olkaa tarkkana, Musta Barbaari näyttää nyt teille, miten tehdään mandariinista norsu!

Varo rasvatonta maitoa

Ei tuloksii ilman duunii. Mustan Barbaarin sanomahan on vanha tuttu: eikös ­samaa ole kuultu Koskelan Jussilta, ­Marja-Liisa Kirvesniemeltä, Jari Sarasvuolta ja vaikka kuinka monelta muinaiselta idolilta.

Mutta idoleilla on taipumus olla kiinni omassa ajassaan. Ehkä Suomesta vuonna 2013 kertoo jotain se, että tämän vuoden sanoma tulee luokka­tietoisesta Itä-Helsingistä, maahanmuuttajataustaiselta lähiönuorelta? Räppinä, humoristisesti, härskin itse­varmasti, erittäin tarttuvasti.

Barbaarilla on nykynuorille monta neuvoa:

– Älkää aloittako lihaskuntotreeniä ennen kuin pituuskasvu loppuu! Juokaa maitoa, älkää ES:ää!

”Älkää aloittako lihaskuntotreeniä ennen kuin pituuskasvu loppuu!”

Barbaarilla on myös isompia linjoja koskeva sanoma.

– Etsi sun oma unelmasi. Jos lähdet tekemään vain jotain, rahan vuoksi, se tappaa sut. Mua on pyydetty Next Step -messuille puhumaan ammatinvalinnasta. On vielä miettimättä, että mitä mä siellä puhun, mutta kyllä mä neuvon e­tsimään omaa juttua, vaikka se kestäisi.

Jamesin juttu on viihdyttäminen. ­Aikuislukio on kokeiltu, yleissivistys ei ollut ominta aluetta. Viihdytys on, ja ­ehkä James nähdään kohta telkkarissakin. Entä musiikkipuoli, riittääkö yksi biisi vai pitäisikö niitä tehdä lisää?

– Ai pitäiskö. Pitäiskö mun sun mielestä? Sitten tulisi pitempiä iltoja! Täähän menee nyt just hyvin, kymmenen minuutin keikka ja rahaa tulee.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naiset -lehdessä 51–52/2013.

Tarja Smura on joutunut kohtaamaan seksuaalista häirintää läpi elämänsä. ”Ehkä pahinta oli missikiertueella uimapuvuissa tehdyt baarikeikat. Sanoin suoraan hipelöijille, että jos käyt käsiksi lyön!”

Tarja Smura, 47, on yksi kahdeksasta entisestä Miss Suomesta, joka on mukana missien elämästä kertovassa Kaunis elämä -ohjelmassa.

Tarjan lisäksi ohjelmassa nähdään Lenita Airisto, Riitta Väisänen, Lola Odusoga, Pia Lamberg, Lotta Näkyvä ja Karita Tykkä. Moni heistä nosti esille Me too -kampanjan hengessä seksuaalista häirintää, jota Tarja kohtasi ensimmäistä kertaa jo ala-asteella.

– Muutin ala-asteella paikkakuntaa ja jotenkin vaistosin, että yksi miesopettaja oli turhan kiinnostunut minusta. Ylä-asteella muutamat opettajat tulivat liian lähelle, koskettivat ohimennen. Omalla tavalla se ehkä huvitti, että mitä tuo ihminen oikein yrittää.

”Pahinta oli missikiertueella uimapuvuissa tehdyt baarikeikat.”

Tarjan oma tytär on nyt parikymppinen ja huoli asiasta nousi eri tavalla pintaan oman lapsen myötä. Missivuotena hän pelkäsi jäädä erään vaatetoimittajan kanssa samaan tilaan, koska tämä kävi iholle.

– Ehkä pahinta oli missikiertueella uimapuvuissa tehdyt baarikeikat. Sanoin suoraan hipelöijille, että jos käyt käsiksi lyön! En ole herkkähipiäinen, mutta kyllä nyt viimeistään naisten on aika pitää puoliaan. Jokaisella meistä on oikeus fyysiseen koskemattomuuteen.

Rankan eron jälkeen löytyi onni

Tarjan päivänä muistellaan tämän missivuotta, jolloin hänellä oli lyhyt romanssi elokuvaohjaaja Renny Harlinin kanssa. Tarja sijoittui Miss Universum -kilpailuissa kymmenen parhaan joukkoon.

– Suhteeni Rennyn kanssa nostetaan aina esille, vaikka suhteutettuna elämänkaareeni se on aika pieni, joskin hurja episodi. En ole itse jäänyt kuitenkaan junnaamaan siihen, nuoret ihmiset vain rakastuivat, ei siinä sen kummempaa. Elämässäni on tapahtunut paljon muutakin.

Tarja opiskeli sosionomiksi ja avioitui vuonna 1997. Liitosta syntyi kolme lasta, joista vanhin on 20-vuotias tytär ja nuorin 6-vuotias poika. Pari erosi vuonna 2012, kun mies ilmoitti haluavansa erota pitkän liiton jälkeen. Tarja kuvailee eroa rankaksi.

”Tunteita ei voi pakottaa ja niiden syntymiselle pitää antaa aikaa.”

Pian elämään astui hänen nykyinen puoliso Markus 6-vuotiaan poikansa. Markuksen vaimo oli menehtynyt pojan ollessa 4-vuotias.

– Kyllä hän on nyt minun lapseni ihan täysin. En tiedä, mistä sain silloin sen voiman, mutta näin heti, mitä lapsi tarvitsee. Hän oli menettänyt äitinsä, eikä hänelle oltu koskaan raskittu sen takia asettaa rajoja.

– Ehkä lapset olivat myös minulle kannatteleva tekijä eron jälkeen. Keskitin energian siihen, että he selviävät siitä.

Markus ja moni läheinen usuttivat, että poika sanoisi Tarjaa äidiksi.

– Olen tehnyt niin paljon töitä erityislasten kanssa, että tiesin, ettei se ole järkevää. Sanoin miehelleni, että Samuel sanoo minua äidiksi sitten, kun hänestä aidosti tuntuu siltä. Tunteita ei voi pakottaa ja niiden syntymiselle pitää antaa aikaa.

– Viimeiset vuodet hän on kutsunut minua äidiksi ja hän on minun lapseni siinä missä muutkin. Hän on äärimmäisen lojaali minua kohtaan. Meidän ei tarvitse kuin vilkaista toisiamme, kun tiedämme, mitä toinen tarkoittaa. Olen ollut hänen elämässä nyt pidempään kuin hänen oma äitinsä.

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.