Joonas Hytönen muistetaan omasta talk show'staan, joka sai jatkuvasti puolen miljoonan katsojalukuja. Kuva: Panu Pälviä
Joonas Hytönen muistetaan omasta talk show'staan, joka sai jatkuvasti puolen miljoonan katsojalukuja. Kuva: Panu Pälviä

Mediapersoona Joonas Hytönen myy nykyään ohjelmia tv-kanaville ja on helpottunut, kun ihmiset eivät enää huutele kadulla perään. – Minusta tuli ihmisarka pahimpina vuosina.

Joonas Hytönen, 39, on työskennellyt syksystä asti tuotantoyhtiö Banijay Finlandin toimitusjohtajana. Hänen tehtävänään on myydä suomalaisille tv-kanaville sekä itse ideoituja että kansainvälisiä ohjelmaformaatteja.

Suurelle yleisölle Joonas on tutumpi kameran edestä kuin takaa. Hänet muistetaan erityisesti omasta Joonas Hytönen Show’staan sekä toimittajan pestistä musiikkiohjelma­ Jyrkissä. Provosoiva haastattelutyyli, kuuluisa isä, toimittaja Mattiesko Hytönen, sekä kihlattu, Miss Suomi Karita Tuomola (nyk. Tykkä), nostivat Joonaksen vuosituhannen vaihteessa koko kansan tuntemaksi mediapersoonaksi.­

Valtavalla julkisuudella oli puolensa – ja puolensa. Menestys toi paljon mainetta, kunniaa ja rahaa, mutta pikku hiljaa huomio alkoi kääntyä Joonasta itseään vastaan. Hän tajusi olevansa julkkis, jota suomalaiset rakastivat vihata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun Joonas kihlasi Karita Tuomolan, julkisuuspyöritys miehen ympärillä oli kiivaimmillaan. Baarikäynnit, talokaupat ja suhteen käänteet raportoitiin mediassa tarkkaan. Joonas myöntää itsekin, että niin suuresta huomiosta meni pää sekaisin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Eihän se hyvää tee, että nuorelle miehelle lyödään rahaa käteen ja naama televisioon. Erityisesti keski-ikäisiä miehiä tuntui kaihertavan, että olin menestyvä, puhuin muiden päälle, ajoin Audilla ja tapailin missiä. Suomessa menestyksellä kun ei saisi lesota, vaan sitä pitäisi­ pyydellä anteeksi. Omasta mielestäni puhuin elämästäni itseironisesti ja itseäni alentaen, mutta se meni pieleen. Sanani tulkittiin eri tavoin kuin tarkoitin.

Joku kyttäsi koko ajan

Joonakseen kohdistuva mediahuomio alkoi näkyä myös tuntemattomien käyttäytymisessä: jatkuvasta supattelusta, tuijottamisesta ja perään huutelusta tuli­ arkipäivää. Joonas ei voinut enää kulkea kaupungilla ilman tunnetta siitä, että joku­ kyttäsi koko ajan.

– Kun olimme Karitan kanssa yhdessä, ymmärsin oikeasti olevani lööppijulkkis. Olin jo aiemmin saanut paljon kielteistä julkisuutta, mutta sitten se paisui järjettömiin mittasuhteisiin. Tuntui, että ihmiset­ alkoivat työni sijaan vihata minua­ persoonana, Joonas muistelee.

– Pahimpina vuosina en halunnut enää näyttää naamaani julkisesti: lopetin bussilla kulkemisen, elokuvissakäynnin enkä lähtenyt enää mihinkään yksin. Minusta tuli ihmisarka. Tunsin, että julkisuuskuvani määritteli elämääni ja elin sen ehdoilla.

Jatkuva pyöritys kävi lopulta niin rankaksi, että Joonas päätti vetäytyä julkisuudesta. Toimittaja Ruben Stillerin kanssa tehdyn Ruben & Joonas -ohjelman jälkeen hän osallistui vielä Tanssii tähtien kanssa -kilpailuun.

– Jatkuva huomio teki esiintymisestä raskasta. Se ei ollut enää se leikki, johon olin lähtenyt mukaan. Aloin kaivata työltäni muutakin kuin hassuttelua lavalla ja siitä seuraavaa pikatyydytystä.

– Olen onnellisempi nyt kuin 10 vuotta sitten. Olen oikeastaan aika ylpeä, että selvisin kaikesta pyörityksestä näinkin vähin vaurioin ja löysin oman paikkani. Asiat olisivat voineet mennä toisinkin.

Televisiokameroiden eteen Joonas ei kaipaa. Vaikkei häntä ole näkynyt julkisuudessa vuosikausiin, vasta nyt hän saa hypätä rauhassa ratikkaan ja suunnata Stockmannille pahimpaan ruuhka-­aikaan ilman, että herättää huomiota.

– Nautin siitä, että saan käydä lähikaupassa aamutossuissa hakemassa paketin­ kahvia, eikä kukaan huuda homoa­ perään.

Mitä kaikkea Joonas on tehnyt vetäydyttyään julkisuudesta? Miksi Joonaksen ja hänen pitkäaikaisen avopuolisonsa Hanna-Marin suhteessa on meneillään mietintävaihe? Lue koko haastattelu Me Naiset 21/2014 -lehdestä. Voit ostaa ostaa lehden suoraan iPadillesi täältä.

Joonas Hytönen

■ Syntyi 12.1.1975. Asuu Helsingin Lauttasaaressa.

■ Tuotantoyhtiö Banijay Oy:n toimitusjohtaja. Firma tuottaa tällä hetkellä mm. Voice of Finlandia, The Voice Kidsiä, Suomen kauneinta kotia ja Kadonneen jäljillä -sarjaa.

■ Tunnettu ohjelmista Jyrki, Joonas Hytönen Show, Pelastakaa sotamies Hytönen ja Ruben & Joonas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla