Juha Tapio ja Jukka Poika tutustuivat toisiinsa Vain elämää -ohjelman kuvauksissa. "Tässä iässä ei tarvitse enää olla niin tosissaan itsensä kanssa", Juha perustelee osallistumistaan. Kuva Panu Pälviä
Juha Tapio ja Jukka Poika tutustuivat toisiinsa Vain elämää -ohjelman kuvauksissa. "Tässä iässä ei tarvitse enää olla niin tosissaan itsensä kanssa", Juha perustelee osallistumistaan. Kuva Panu Pälviä

Ärsyttävä hippi, oli Juha Tapion ensivaikutelma Jukka Pojasta. Tylsä, ajatteli Jukka Juhasta. Tutustuttuaan Vain elämää -ohjelmass muusikot huomasivat olevansa yllättävän samanlaisia ihmisiä.

Tuo hipin näköinen kaveri vaikuttaa ylimieliseltä. Taitaa olla vielä vähän räkänokka.

Muusikko Juha Tapio on juuri heittänyt nasevan puujalkavitsin isolle seurueelle, mutta nurkassa istuvaa miestä ei naurata. Ei sitten yhtään. Juha näkee silmäkulmastaan, kuinka juippi vain muljauttaa silmiään ja huokaa kyllästyneesti. Juha ei tiedä miehen nimeä, ei ole koskaan ennen nähnytkään tätä, mutta tämän ilme ja käytös helsinkiläisen urheilutapahtuman takahuoneessa painuvat visusti hänen mieleensä.

Vuosia myöhemmin saman hepun kasvot alkavat vilahdella lehdissä tiuhaan. Vielä tiuhempaan jylläävät tämän kappaleet autoradiossa. Kun Juha, 39, viimein keväällä sanoi ensimmäisen kerran käsipäivää muusikko Jukka Pojalle, 32, vanha muisto nauratti häntä. Siinä se hippi nyt oli, lähdössä hänen ja viiden muun artistin kanssa Vain elämää -ohjelman kuvauksiin Hirvensalmelle.

Yhdeksän kuvauspäivän aikana Juha ja Jukka huomasivat uppoutuvansa kahdenkeskisiin keskusteluihin ja he tulkitsivat toistensa kappaleita liikuttuneina. Kun Jukka esitti Juhan Mitä silmät ei nää -hitin, hän ei pystynyt laulamaan sitä kunnolla loppuun tunnekuohun takia.

– Mielikuvani Jukasta muuttui kuvauksissa täysin. Hän on älykäs, skarppi ja laajasydäminen jäbä. Jukka on myös todella taitava laulaja. Hänen äänessään on muuntautumiskykyä ja jopa imitoimiskykyä, Juha kehuu.

– Ennen kuin tapasin Juhan, ajattelin, että hän on vakava kaveri. Ehkä jopa vähän tylsä. Mutta Hirvensalmella Juha paljastuikin rennoksi tyypiksi. Hän on myös miltei sietämättömän kirkasotsainen ja puhdasmielinen. Ja näin sanoo ihminen, joka on puolet elämästään halunnut olla juuri sellainen, Jukka hymyilee.

Harvoin yhteyttä ystäviin

Juha ja Jukka eivät ole nähneet toisiaan kuukausiin, joten he vaihtelevat haastattelun aikana kuulumisiaan ja vertailevat keikka-aikataulujaan sekä levyjensä julkaisupäiviä. Kuvausten jälkeen miehet ovat tekstailleet ja soitelleet, ja kesällä Juha ajoi Tuusulasta Jukan ja tämän avovaimon Teijan pihatupareihin Helsinkiin. Ystävyys on kuitenkin vielä sen verran tuore, etteivät miehet suostu vääntämään sitä mihinkään muottiin.

– Silti tiedän, että jos minulla on Juhalle asiaa, voin aina rimpauttaa hänelle. Muuten voin vain luottaa siihen, että hän jatkaa valitsemallaan tiellä ja hoitaa asiat omalla tyylillään, missä ikinä onkin. Mutta toki kun vuodet tästä vielä vierivät ja olemme soitelleet yhdessä, meitä voi varmasti kutsua ystäviksi, Jukka pohtii.

Molemmat myöntävät sortuvansa siihen, etteivät he pidä juuri yhteyttä vanhoihinkaan ystäviinsä. Jukalla kaverit vaihtuvat sitä mukaa kun musiikkikuviotkin.

– Kuulostaa ehkä kylmältä, mutta minulle ystävyys liittyy vahvasti siihen, että teemme yhdessä jotain projekteja. Otan hyvin harvoin yhteyttä ihmisiin, joiden kanssa en tee duunia. Ystävyydessä on kuitenkin kyse kunnioituksesta, siitä, että annetaan toisen myös olla. Pyyteetön ystävä ei tee vaatimuksia, että nyt sinun kuuluu koko ajan huomioida minua, Jukka miettii.

– En minäkään voi palkita itseäni yhdelläkään mitalilla siitä, että pitäisin pitkäaikaisiin ystäviini yhteyttä. Minulle riittää tietoisuus siitä, että he ovat olemassa. Kaikki ystäväni ovat tyyppejä, joiden kanssa on helppo olla ja joiden kanssa koen olevani samalla puolella, Juha jatkaa. 

Raha tuo turvallisuutta

Ennen kuin Jukka Poika löi läpi Silkkii-kappaleellaan pari vuotta sitten, hän lauloi letkeää reggaemusiikkia eri kokoonpanoissa, kuten Soul Captain Band ja Jukka Poika ja Jenkkarekka. Hän oli vuosia vain pienen piirin suosikki, aivan kuten Juhankin, jonka ensimmäiset levytykset 2000-luvun taitteessa olivat popiskelmän sijaan gospel-musiikkia.

– Menestys ei ole tullut meille kummallekaan yllätyksenä, olimmehan olleet pitkään musiikin kulttipiireissä. Joka levyllä ja joka keikalla tuntui, että porukkaa on lisää kuulolla. Siihen on ehtinyt sopeutua. Ei kumpaakaan ole heitetty metsästä parrasvaloihin ja sanottu, että selviä poika, Juha kertoo.

Miehet eivät neuvo toisiaan musiikillisesti, mutta käytännön hommissa ja talousasioissa kylläkin. Jukasta oli aluksi raskasta totutella artistina olemisen hajanaisuuteen, siihen, että yhtäkkiä piti hallita erilaisia osa-alueita, talouspuoltakin. Jukka nousi marraskuun alussa otsikoihin noin 250 000 euron vuosituloillaan.

– Raha tuo turvallisuutta ja mukavuutta elämään, mutta ei tällä touhulla ökyrikkaaksi pääse. Väittäisin silti, että on ollut aikamoista ylellisyyttä, mitä olen pystynyt tarjoamaan lapsilleni maailman mittakaavassa, Jukka sanoo.

Jukalla on ex-vaimonsa kanssa kolme lasta. Juha puolestaan on ollut yhdessä vaimonsa Raijan kanssa jo yli 20 vuotta, ja parilla on kaksi poikaa.

– Elämämme on samanlaista aikataulujen kanssa säätämistä kuin muillakin perheillä. Vähän vain epäsäännöllisempää. Toisaalta, tämä on ollut perheemme arkea niin kauan kuin meillä on perhe ollut.

Mitä mieltä Juha ja Jukka ovat uskonnosta? Kumpi pahoittaa herkästi mielensä? Entä mikä oli urotyö, jota Jukka Poika ei välittäisi tehdä enää koskaan uudestaan? Lue koko juttu Me Naisten numerosta 48/2013. Voit myös ostaa digilehden iPadillesi.

Lue myös:

Hittejä ja piirakkaa – Jukka Pojan päivä kuvina

Jukka Poika: "Alkoholi ei vaikuta minuun esiintyessä"

Juha Tapio, anna parisuhdevinkki!

Juha Tapio on urheiluhullu esteetikko

Juha Tapio

Muusikko syntyi vuonna 1974 Vaasassa, mutta vietti nuoruutensa Ylistarossa.

Asuu nykyään Tuusulassa vaimonsa Raijan ja kahden poikansa kanssa.

Julkaisi lokakuussa yhdeksännen Lapislatsulia-albumin.

Harrastaa jalkapalloa, ruuanlaittoa ja lukemista.

Jukka Poika

Reggaemuusikko Jukka Rousu syntyi vuonna 1980 Haukiputaalla mutta vietti nuoruutensa Torniossa ja Helsingissä.

Asuu nykyään Helsingissä avopuolisonsa Teijan kanssa. Kolme lasta edellisestä liitosta.

Lauloi ennen soolouraansa muun muassa Soul Captain Band ja Jukka Poika ja Jenkkarekka -yhtyeissä.

Julkaisi lokakuun alussa kokoelmalevyn.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla